Vallmoäng i Tällberg.

Tågsemester i sommar – Här är ställena du kan åka till i Dalarna

Lämna bilen hemma och ta tåget till semestern i sommar. Förutom att det är klimatsmart, blir resan ett äventyr i sig. Du kan ägna restiden åt annat än att köra och dessutom finns ju så mycket att se! Både genom tågfönstret och på de ställen där tåget stannar. Här har vi samlat några av de platser du kan resa till med tåg i Dalarna och tips på vad du kan se och göra där.


Avesta Krylbo

Tågstationen i Avesta ligger i Krylbo, ca 4 km utanför centrala Avesta. Innan du tar dig in mot centrum, passa på att besöka Karlfeldtsgården i Karlbo. Här finns Nobelpristagaren och skalden Erik Axel Karlfeldts barndomshem, som sommartid öppnar upp med lummigt trädgårdscafé, slöjd- och hantverksbod samt guidade turer.

Från Krylbo in till Avesta – följ Älvpromenaden. Det populära promenadstråket går längs Dalälvens kant och på vägen får du uppleva såväl Avestaforsens brus som den välbevarade bruksmiljön i Avestas äldsta stadsdel Gamla Byn, de unika Döda Fallen samt Koppardalen.

Du kommer sedan fram till Verket, det spektakulära interaktiva konstmuseet. Förutom att den häftiga byggnaden i sig är ett måste, är också den uppmärksammade konstutställningen Avesta Art som visas här varje år väl värd ett besök.

Ungefär 3 km utanför centrum ligger Avesta Visentpark, berömd för sitt räddningsarbete med de utrotningshotade djuren. Runt den gamla bondgården går visenterna i stora hägn där du kan spana på urtidsdjuren. Följ med på en guidad tur så får du höra historien om såväl djuren som hur det hela började. Avsluta med gofika i Ladugårdscaféet.

Verket i Avesta och två personer som promenerar längs Älvpromenaden.
Det interaktiva konstmuseet Verket och en tur längs Älvpromenaden är måsten i Avesta.

Hedemora

När du kliver av tåget i Hedemora befinner du dig i Dalarnas äldsta stad, grundad 1446. Här finns välbevarade trähusmiljöer, handel och en landsbygd i en skön mix. Varför inte starta med en promenad in till centrum för lunch eller fika på anrika Wahlmans Hantverksbageri & Café. Sommartid är det en höjdare att slå sig ner i den härliga trädgården och njuta av godsakerna.

Vägg i vägg med caféet finns Dalarnas mest välsorterade byggnadsvårdsbutik, Klassiska Byggvaror. I Hedemora blomstrar också musiklivet året om med välkända arrangemang som Hedemora Blues Jam, Hedemora Out N´Loud och Folkmusikfesten.

Det är också värt att testa fiskelyckan i Dalälven, som tillsammans med kringliggande sjöar bildar några av Sveriges absolut bästa gäddvatten. Hedemora ingår i det av UNESCO utsedda biosfärområdet Älvlandskapet Nedre Dalälven med unik natur och artrikt djurliv.

För ännu mer naturupplevelser är ett tips att hyra cykel och trampa den ca 60 km långa rundan Husbyringen. Den slingrar sig längs den glittrande Dalälven och följer mindre vägar genom de genuint charmiga bruksorterna Smedby/Dala-Husby, Långshyttan, Silfhytteå, Stjärnsund och Kloster med närmare 25 välskyltade besöksmål längs vägen.

Kakor på kakfat på Café Wahlman och två personer som cyklar.
I Hedemora är det fika på Wahlmans Hantverksbageri & Café och en cykeltur runt Husbyringen som gäller.

Säter

Säter är en av landets bäst bevarade trästäder, så att ta en tur mellan de gamla husen och i de mysiga gränderna är förstås ett måste. Kika in i de små butikerna, strosa i lugn och ro och slå dig ner för en glass eller fika när andan faller på. Här är det småstadsidyll på riktigt.

En knapp kilometer från tågstationen ligger Säterdalen, som lätt kan fylla en hel dag med aktiviteter. Säterdalen är ett ravinsystem med en helt unik natur och tropisk grönska, som bäst upplevs via någon av de fina vandringslederna. Här finns också lekplatserna Barnens Dal och "Lilla Säter", fin fäbodmiljö, fiske samt Våffelbruket och Dalstugan med café och servering sommartid.

Bo på Säters Stadshotell, som ligger inrymt i en 1600-talsbyggnad i centrum eller promenera ca 2 km till Säters Camping, där du bor i mysiga små stugor precis vid sjön Ljustern.

Trästaden Säter och två personer som vandrar i Säterdalen.
Strosa runt i den mysiga gamla trästaden och utforska vandringslederna i Säterdalen.

Borlänge

Borlänge är tågresornas nav i Dalarna och väl här kan du ta dig vidare i många olika riktningar. Annars är det förstås minst lika härligt att stanna kvar i staden som framför allt är Dalarnas mesta musikstad. Sommartid bjuds det på såväl festivaler som konserter i vart och vartannat hörn. Extra värt att spana in är de mysiga trädgårdskonserterna på Äteriet eller festivalen Alive, som går av stapeln i början av juli.

Bara 500 meter från centralstationen ligger Elite Hotel Brage, vars nyrenoverade och fräscha rum utgör en perfekt bas för vistelsen. Strosa runt i centrum, besök den mysiga Hantverksbyn och slå dig ner på en uteservering och bara njut av sommaren. För barnfamiljer är 2047 Science Center ett måste och om badvädret utomhus inte är på topp är äventyrsbadet Aquanova alltid pålitligt.

Med lokalbuss eller hyrd cykel går det också att ta sig vidare ut i omgivningarna. Cykla den idylliska cykelleden Runn runt, som likt namnet antyder går just runt sjön Runn mellan Borlänge och Falun. Trampa fram i skärgårdsliknande omgivningar med många spännande sevärdheter längs vägen, som Ornässtugan, Torsång med sitt härliga café och båtliv eller Staberg, med ståtlig bergsmansgård och barockträdgård.

Två personer i kajak vid Torsång och vy från Ornässtugan i Borlänge.
Ta del av vattenlivet i Torsång eller njut av omgivningarna kring Ornässtugan.

Leksand

Precis bredvid Leksand Station ligger Stationsgatan 6, ett härligt kreativt kluster som bland annat innefattar kalligrafen Ylva Skarps ateljé, second hand-butiken Secondaire och caféet GAPA. Promenera vidare bort till Siljan och följ strandpromenaden Solvändan längs Österdalälven in mot centrum. Vik av och ta en fika på klassiska Siljans Konditori, kolla sommarens utställning på Leksands Kulturhus eller besök Dalarnas äldsta hembygdsgårdar.

På promenadavstånd ligger också Hildasholm, det vackra vita stenhuset med sina ståtliga trädgårdsparker som en gång i tiden var hem till läkaren och författaren Axel Munthe och hans fru Hilda. Idag är det ett populärt besöksmål, med guidade turer i huset och inte minst avkopplande strövtåg i trädgårdarna. En fika på Hildas trädgårdscafé är också ett tips.

Annars fortsätter du längs älvpromenaden, där du efter ca 3 km kommer fram till Leksand Strand. Här finns boende i stugor eller camping, med många olika aktiviteter på anläggningen. För barnfamiljer lockar förstås även Leksand Sommarland, som ligger precis bredvid.  

Bakelse från Siljan Konditori och det vita huset på Hildasholm.
Fika på klassiska Siljan Konditori och promenera vidare mot Hildasholm för ett besök i huset med de magiska trädgårdarna.

Tällberg

I Tällberg är den romantiska dalaidyllen i högsta grad levande och ständigt närvarande. Kliv av tåget och möts av rödmålade hus med vita knutar, mysiga små gårdar och förstås närheten till Siljan.

Med sina många hotell kan byn troligtvis titulera sig Sveriges hotelltätaste, så minst en övernattning är ett måste. Varje hotell har sin inriktning och atmosfär, om det så är förstklassig mat, lyxigt spa eller musikaliska evenemang.

Sommartid finns många små butiker och hantverksbodar runt hotellen. Det finns även fina vandringsslingor runt byn, där en tur upp på Digerberget eller toppen av Plintsberg är att rekommendera för den som verkligen vill njuta av vidunderliga Siljansvyer.

Middag serverad och vy över Tällberg.
Ät middag med lokal touch på något av de många hotellet och upplev dalaidyllen i den gemytliga byn.

Rättvik

I Rättvik rullar tåget in mitt i centrum. Om du vill kan du gå av perrongen och direkt promenera ut på Långbryggan, gärna med en Rättviksglass i handen, och njuta av Siljan och utsikten över de blånande bergen. Om det är riktigt sommarvarmt är det kanske lockande med ett svalkande dopp vid den populära sandstranden. Åt andra hållet från stationen ligger Rättviks gemytliga utbud av restauranger, caféer och butiker.

Bo på Siljansbadets Camping & Stugby, även den på promenadavstånd från stationen, eller promenera upp på höjderna för riktigt majestätisk utsikt och sköna hotellsängar på Hotell Lerdalshöjden.

Väl i Rättvik finns sedan mycket att göra, speciellt för den som vill ha en aktiv semester. Med en hyrd cykel kan du endera ge dig ut på några av de cross country-leder som utgår från IK Jarl-stugan strax utanför centrum eller ta en lugnare cykeltur längs Dalhallarundan. Om du väljer den senare cyklar du förbi många av Rättviks välkända besöksmål, som keramikfabriken Nittsjö Keramik och det maffiga kalkstensbrottet Dalhalla.

Ett annat utflyktsmål på buss- eller cykelavstånd är Vikarbyn, ca 10 km bort. Där kan du besöka Mikaela Willers verkstad och butik på Blombergsgården. Sommartid öppnar de även Vikarbyns Crêperie på gården och serverar nygräddade galetter och crêpes.

Ett annat spännande matmåste i Vikarbyn är Bistro Apan, ett litet krypin gömt på en bakgård bland Vikarbyns vita knutar. Men låt dig inte luras av vare sig storlek eller placering, hit vallfärdar besökare för en upplevelse utöver det vanliga så se till att boka bord i förväg.

Cyklister längs Dalhallarundan och Långbryggan i Rättvik.
Cykla Dalhallarundan förbi besöksmål som Nittsjö Keramik och Dalhalla. Runda av med en solnedgång vid Långbryggan.

Mora

Även i Mora kan du ta tåget ända in i centrum. Det finns nämligen två stationer: först kommer Mora Resecentrum, där alla tåg stannar. Om tåget du åker på är av det kortare slaget går det även vidare ytterligare någon kilometer till Mora Strand. Då befinner du dig direkt i händelsernas centrum.

Checka in på Mora Hotell & Spa, som ligger precis över vägen från perrongen, eller fortsätt några hundra meter till och du befinner dig på First Camp Mora Parken med både hotell, stugor och camping.

Med Mora som basläger har du sedan ett smörgåsbord av upplevelser att välja mellan. Kulturintresserade tar sikte på Zornmuseet och Zorngården eller ett besök på anrika Mora Hemslöjd. Sommartid går det också att följa med på intressanta stadsvandringar.

För den som söker aktiv semester finns många cykel- och vandringsleder runt Mora. Vasaloppsarenan, som startar mitt i centrum, är perfekt för båda transportsätten. Hyr en cykel på till exempel Mora Parken och ta sikte på någon av de kringliggande byarna.

Det är dryga 15 kilometer från Mora till dalahästtillverkningen på Nils Olsson Dalahästar i Nusnäs och lika långt till Våmhus Gammelgård, där det sommartid bjuds på café, korgmakeri, hårarbeten och annat hantverk.

Från Mora Resecentrum kan du även ta buss vidare mot fjällen, med linjer mot Sälen, Idre och Grövelsjön.

Cyklister i Vasaloppsarenan och skyltar som visar vägen till Zornmuseet.
Cykla eller vandra i Vasaloppsarenan, som startar mitt i centrala Mora. I centrum ligger också Zornmuseet och Zorngården.

Mer tåg och buss i Dalarna

Listan med stationer här ovanför utgår från den tågsträcka som kommer in i Dalarna från Stockholm, Uppsala och Sala. Om du tar tåget från Mjölby, Hallsberg, Örebro kommer du in i Dalarna via stationer som Grängesberg och Ludvika till Borlänge.

Från Gävle går tågen in i Dalarna via Falun, vidare till Borlänge. Där du sedan kan byta tåg och ta dig vidare i önskad riktning. För att boka biljetter och hitta aktuella tidtabeller, besök SJ:s hemsida.

Det går också att ta sig runt med buss i Dalarna, både inom och mellan kommuner. För mer information om tidtabeller och biljetter, besök Dalatrafiks hemsida.