Midsommar i Dalarna


Midsommar i Dalarna är för många sinne­bilden av svensk sommar. Dans runt midsommar­­stången, Små grodorna, fioler och spel­män, folk­­dräkter, folk­dans, ljusa sommar­­nätter och blommor i håret. Om du vill uppleva äkta midsommar, då ska du bege dig till Dalarna, den ursprung­liga platsen för de svenska midsommar­traditionerna.


Att fira midsommar i Dalarna är en upplevelse utöver det vanliga. Här ryms tradition, kultur, glädje, värme och musik i en härlig blandning. Här är midsommar en folk­fest, med allt det som förknippas med ett tradi­tionellt midsommar­firande. Runt om Siljans­bygden anordnas dessutom några av Sveriges största och mest kända firanden med majstångs­resningar, musik, dans och festlig­heter.

Varje by har ofta sitt eget firande, antingen på själva midsommar­afton eller också dagar, och till och med veckor, både före och efter. För den som vill är det alltså möjligt att fira midsommar om igen under flera veckors tid.

Midsommar i Leksand

Midsommar i Leksand samlar 20 000–30 000 besökare till Gropen, som är det folkliga namnet på Sammilsdal­gropen, en grön sänka i hjärtat av Leksand. Här råder festyra när den lövade och kransade majstången reses för att sedan omgärdas av ring­dans till tonerna från de skickliga spel­männen. Firandet startar med att kör och spelmän ror fram i kyrkbåtar på Öster­dalälven till brofästet i centrum. Där tågar de sedan till Gropen, till tonerna av sång och musik, bärandes de blommor och lövade kransar som sedan pryder själva midsommar­stången.

Fira midsommar i folkdräkt

Något som är unikt för Dalarna är att folk­dräkter användes till vardags långt fram i tiden, på många platser ända in på 1900-talet. Traditionen har också levt kvar efter det, även om de numera främst används vid fest och hög­tider. Det är inte ovanligt att se folk­dräkter bäras på bröllop, begrav­ningar, konfir­mationer, student­firanden och andra festliga till­fällen. Det är förstås också en själv­klarhet att plocka fram dräkten till midsommar.

Hyr en folkdräkt

I dag förs en stor del av dräkt­arvet vidare av hemslöjds­föreningar och hemslöjds­butiker. Runt om på Dalarnas hemslöjds­butiker finns verkliga experter på folk­dräkter. Är du intresserad av en dräkt från en specifik ort eller socken – vänd dig hem­slöjden på just den platsen. I butikerna finns ofta både nytill­verkade och begagnade dräkt­delar. Det går att fråga och få hjälp med hur dräkterna bärs, tas om hand och används.

Läs mer via sidorna här nedanför och besök eller kontakta butikerna för att se och lära mer – och kanske inför­skaffa din alldeles egna folkdräkt:

Midsommarfiranden i Dalarna

Det finns en mängd olika firanden i byar och orter runt om i Dalarna. Dagarna före och efter midsommar anordnar dessutom många mindre byar eller till och med ortsdelar egna midsommarfiranden. Välj det som passar dig bäst, eller varför inte besöka flera?

Valda filter

Tyvärr finns det just nu inga aktiva evenemang! Oroa dig inte, snart kommer nästa säsongs midsommarfiranden upp.

Tagga dina bilder 

Vi vill se dina bilder av Dalarna. Tagga dina inlägg i sociala medier med  #visitdalarna och @visitdalarnasweden - och din bild kan synas här.