
Karlfeldtsgården i Karlbo
- Telefon: 0226-64 51 74
- Hemsida: https://www.facebook.com/karlfeldtsgarden?rf=116702105066295
- E-post: tvakullor@gmail.com
- Besöksadress: Brunnbäcksvägen 50, 775 71 Krylbo
- Öppettider: Öppet sommartid, se länk för vidare info.
Karlfeldtsgården även kallad Tolvmansgården var Nobel-pristagaren och skalden Erik Axel Karlfeldts barndomshem. Namnet Tolvmansgården hänger samman med att det i flera generationer bott nämndemän, sk tolvmän, på gården. Huvudbyggnaden uppfördes i mitten av 1700-talet och var vinterbostad för både familj och tjänstefolk. Den röda flygelbyggnaden tillkom under 1820-talet och användes som sommarbostad och bagarstuga.
Beskrivning
Karlfeldtsgården välkomnar alla till gården sommartid att njuta av Karlfeldtsgårdens Trädgårdscafeé i den stora lummiga trädgården. Här serveras fika och lunch på lokala råvaror och Rättviksglass. Under sommarsäsong finns även slöjd- och hantverk till försäljning. Gården följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande Covid-19. Försäljning och program genomförs med reservation för eventuella ändringar under säsongen.
Karlfeldtsgården i Karlbo ägs sedan 1984 av Avesta kommun, då kommunen tog över efter familjen Sune Karlfeldt. Caféet drivs av entreprenör och till kommunens hjälp att förvalta gården och dess kulturarv finns Karlfeldtföreningen i Folkare som upprätthåller Erik Axel Karlfeldts anda och är med och arrangerar kulturevenemang på gården. Studieförbundet Vuxenskolans studiecirkel ”Historiska trädgårdar” är med och sköter lustgården, som anlades av Sune och Mary Karlfeldt.
Kom och upplev den unika och levande kulturgården, med museum och rymlig trädgård! Gå runt på egen hand i Erik Axel Karlfeldts uppväxtmiljö eller gå en guidad tur när tillfälle ges!
Under sommarsäsongen ordnas kostnadsfria guidade turer på söndagar, kl. 11 och 13.
Det finns också möjlighet att boka besök och guidad visning för sällskap.
Kontakta gården på tvakullor@gmail.com eller ring 0226-645174.
För mer information besök www.avesta.se
Bra att veta
- Infopoint