Skridskoåkning i Dalarna


Att åka skridskor hör vintern till och i Dalarna finns många möjligheter till skridskoåkning, vare sig du vill åka på plogade banor, naturis eller i ishall. Här hittar du både information och inspiration för lyckade turer. Var uppmärksam på rådande förhållanden och ta noga del av israpporter innan du ger dig ut.


Skridskor på plogade banor och sjöar i Dalarna

Sjön Runn mellan Falun och Borlänge är ett mecka för den som vill ge sig på långfärdsskridskor. En bra startpunkt för att åka skridskor på Runn är Främby udde med Sjösidan Falun. Det ligger alldeles vid strandkanten och ger dig direkt tillgång till långa plogade skridskobanor. Här är det också möjligt att hyra skridskor.

Oavsett om du är van att åka långfärdsskridskor eller är ute efter en familjevänlig isbana finns det många områden välja mellan. Det är enkelt att välja en plogad bana, där isen är skottad för att det ska bli lätt att ta sig fram. Kom ändå alltid ihåg isdubbar och hjälm när du ger dig ut.

Kom ihåg: Om du väljer att åka på naturis är det extra viktigt att tänka på säkerheten, framför allt när du ger dig ut på okända isar. All skridsko­åkning sker på egen risk. Ha respekt för naturisen, använd isdubbar och hjälm även på plogade och markerade banor. Anlita gärna en guide och läs på om förhållan­dena i det aktuella området.

Du kan också ladda ner appen Visit Dalarna Travel Guide eller titta på Skating Dalarnas Facebooksida för israpporter och mer information. Observera att israpporterna endast gäller de kontrollerade banorna, utanför banorna gäller helt andra isför­hållanden.

Läs mer: Tänk på det här när du åker långfärdsskridskor

Skridskoåkning inomhus och allmänhetens åkning

Det finns flera stora och små ishallar för skridskoåkning inomhus runt om i Dalarna. Många erbjuder allmänhetens åkning, där det under vissa dagar och tider är möjligt att åka skridskor på välspolade isar i behaglig temperatur. Läs mer hos respektive kommun eller arena för mer information om vad som gäller på den ort du vill besöka.

Åk skridskor hos Skating Dalarna

Nätverket Skating Dalarna plogar banor på naturis. Skating Dalarna är ett samarbete mellan skridskoområden i Dalarna för kvalitetssäkra och synliggöra de fina möjligheter till skridskoåkning som finns här, för att fler ska kunna njuta av långfärdsskridsko på våra sjöisar.

Här kan du åka skridskor

Via listningen här nedanför kan du hitta ett antal skridskobanor och skridskoområden i Dalarna. Läs mer hos respektive aktör om isstatus, öppettider och tillgänglighet.

Valda filter

Tagga dina bilder 

Vi vill se dina bilder av Dalarna. Tagga dina inlägg i sociala medier med  #visitdalarna och @visitdalarnasweden - och din bild kan synas här.