Ornässtugan från utsidan.

Ornässtugan

  • Prisinformation: Guidad visning: Vuxen 150 SEK. Ungdom 13-18 år 50 SEK. Barn och skolbarn fri entré. Biljetter säljs i caféet.
  • Telefon: 0243-648 35
  • Mobilnummer: 072-501 98 62
  • Hemsida: https://www.borlange.se/ornasstugan
  • Kontaktperson: Åsa Ehlis
  • E-post: ornasstugan@borlange.se
  • Besöksadress: Ornässtugan, 781 94 Borlänge
  • Öppettider: Öppettider 2023: januari, februari, mars och maj: visning: lördag och söndag 13.00 6 juni – 31 augusti: onsdag – söndag, visning: 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 och 16.00 Engelsk visning klockan 15.00 vid efterfrågan. Stängt: måndagar, tisdagar, nyårshelgen, påskhelgen och midsommarafton Tillträde endast med guide.

Ornässtugan är vackert belägen på en udde i sjön Runn mellan Borlänge och Falun. Loftbyggnaden byggdes av en förmögen bergsman i början på 1500-talet och den kanske mest kände besökaren är Gustav Eriksson Vasa.

Boka

Beskrivning

I Ornässtugan ägde ett av de största förräderierna i svensk historia rum.
Det har nu gått 500 år sedan Gustav Vasas äventyr i Dalarna utspelades. Vad som är sägen och sanning är omöjligt att säkert avgöra, men det är inte svårt att förstå varför legenden om Gustav i Dalarna ännu lever. Historien är spektakulär och personlig, med inslag av makt, rättvisa, kamp och ond bråd död. Kanske var det bitande kallt den decembernatt år 1520 då den unge Gustav Eriksson Vasa smög sig över gränsen till Dalarna och enligt egen utsago ”gick i skog och skjul, klädd i vadmalsklut, drack vatten och åt ynkeliga”.

Med snöskor och kanske skidor, som vandrare och liftande med höskrindor tog sig Vasa igenom Dalarna. Han nästan drunknade i Dalälven, blev nedfirad från ett högbeläget dass i Ornäs, fick ett spjut i benet, en kakspade i rumpan och ett bryggkar öl över huvudet, för att slutligen genomföra det första Vasaloppet. Upproret lyckades och Gustav Vasa kunde krönas till kung över Sverige.

I alla tider har den medeltida bergsmansgården Ornässtugan fascinerat besökare, som kommit för att beundra dess arkitektur och för att ta del av den spännande historien om Gustav Vasa och hur han hastigt fick fly från gården med hjälp av den modiga Barbro Stigsdotter. Tidigt, redan 1758, inrättades ett museum på platsen och berättelserna förs fortfarande vidare från generation till generation. Idag finns samma museum kvar, med samma föremål. Utställningen är världens äldsta bevarade i samma byggnad, öppen för allmänheten.

Följ med på en guidad visning av Ornässtugan och hör mer om dess spännande historia. Huset kan enbart besökas med guide.


I den arkitektritade museibutiken finns också Ornässtugans café, ett välkänt och uppskattat utflyktsmål i sig. Alla bakverk bakas på plats.

Bra att veta

  • Kulturresan

Vägbeskrivning

Ornässtugan ligger mellan Borlänge och Falun parallellt med riksväg 50. För att komma till Ornässtugan tar man av från riksvägen mot Ornäs. Efter järnvägskorsningen tar man av mot vänster och följer den vägen ca 300 meter. Efter man passerat en tegelbyggnad tar man av mot höger. Den vägen leder ut mot udden där Ornässtugan ligger.

GPS-koordinater: N 60,5072 E 15,5529