Välkommen till Borlänge

Borlänge

Boende
Boende
Evenemang
Evenemang
Aktiviteter
Aktiviteter

Vad vill du göra?

Borlänge


Borlänge är en stad som alltid varit öppen för nya idéer. Att musiken är en viktig del i Borlängebornas liv är kanske förklaringen till att så många spännande musiker kommer just härifrån: Mando Diao, Sugarplum Fairy och Miss Li för att nämna några.


Sveriges gladaste fotbollscup Dalecarlia Cup spelas varje år. Men den som vill röra på sig har också mycket annat att välja på, äventyrsbadet Aqua Nova är bara ett exempel. I Borlänge är det också nära till vildmarken för den som söker stillhet och fysiska utmaningar. Inom 20 min från centrala Borlänge finns till expempel Romme Alpin, Äventyrsgruvan Tuna Hästberg och fantastiska naturisbanor på sjön Runn.

En mil öster om Borlänge ligger Torsång, som ibland kallas för Dalarnas Venedig. Kaféet vid älven är en populär samlingsplats och härifrån är det inte långt till den medeltida kyrkan, motormuseet och hembygdsgården.

Med den nya handelsplatsen Norra Backa, Kupolen köpcentrum och Borlänge centrum är Borlänge idag Dalarnas handelsstad nummer ett.

Boende i Borlänge

Mat & dryck i Borlänge

Sevärdheter i Borlänge

Evenemang i Borlänge

Shopping i Borlänge

Artiklar & Inspiration

Café Frostbrunnsdalen – Välfyllda kakfat och hemma hos-känsla

Café Frostbrunnsdalen – Välfyllda kakfat och hemma hos-känsla

En oas på cykelavstånd från Borlänge. Nära staden men ändå en helt annan värld. I Frostbrunnsdalens naturreservat har Eleonor Håkansdotter skapat ett besöksmål fyllt av välfyllda kakfat och läckra vegetariska maträtter. Hos Café Frostbrunnsdalens väntar njutning för alla sinnen. Stigen slingrar sig nerför den lummigt gröna ravinen. Det är en kort promenad, bara några hundra meter från parkeringen vid Stora Tuna kyrka, men ändå som att kliva in i en annan värld. Snart öppnar skogen upp sig. Den lilla tjärnen glittrar i solskenet, ett par änder hoppar i vattnet och i den timrade stugan som inhyser Café Frostbrunnsdalen står dörrarna välkomnande öppna. Det är precis så, nästan klichéartat, sommarvackert som det låter. – Jag vill att det ska vara som att kliva ner i en oas här. Även om centrum inte är så långt borta dämpas alla ljud här i ravinen. Det ska vara en plats där man kan slappna av och njuta av livet, naturen och äta något som är riktigt riktigt gott. Jag vill skapa njutning för alla sinnen, säger Eleonor Håkansdotter som driver caféet och slår sig ner vid ett av de många träborden utanför stugan. Hit, till platsen där hon numera spenderar majoriteten av sina sommardagar, kom hon första gången en kall decemberdag 2015. Hon hade bestämt sig för att starta ett sommarcafé och hörde sig för hos kommunen om de hade några förslag på potentiella platser. – Det skulle helst vara en fin stuga i naturen, så det kunde bli ett utflyktsmål. Plus att det skulle ligga på cykelavstånd från Borlänge, så det gick att ta sig dit på ett hållbart sätt. På kommunen fick jag en stor nyckel i handen och ett tips om att åka och titta på Frostbrunnsdalen. Jag hade aldrig varit här tidigare, inte ens sett stället på bild. Men jag kände direkt att det här är platsen. Så föddes Café Frostbrunnsdalen. Att botanisera bland de bakverk som ligger på faten i caféet är en fröjd för både öga och gom. Mangocheesecake med kokos, vackert dekorerade chokladkakor och citronrutor, jordnötsfyllda havreformar med choklad. Bakverken varieras från dag till dag, även om det förstås finns favoriter som återkommer. – Både kolapajen och mangocheesecaken har alltid varit poppis. Samma sak med mazarinkakan med rostade mandlar och hallonglasyr. De går alltid åt. I matväg är Frostbrunnsburgaren väldigt populär – en bönburgare med mangosås, picklad rödlök och rödkålsslaw som serveras med vår tomatsalsa och tortillachips. Sedan starten 2016 har antalet besökare dubblerats för varje år. Det gör att Eleonor kan utveckla verksamheten ytterligare. Från att enbart ha varit ett sommarcafé smider hon nu planer på aktiviteter året runt. Sommartid har de haft Afternoon Tea och yogafrukostar. Tema-helger som lakritshelg, chokladhelg och semmelhelg skymtar i kalendern, liksom årstidsinspirerade aktiviteter under Halloween och jul. – Det är så himla kul att se caféet växa, att få utveckla och förfina allt det vi gör. Plus att vi har världens bästa gäster, med bara glada och trevliga människor som kommer hit. Det tror jag är få caféer förunnat att ha det på det viset. Vi ser till att alltid ge ett fint bemötande, så det smittar nog av sig. De berömmer kakorna, tycker det är mysigt, att miljön är fantastisk. Man får sin härliga stund här. Café Frostbrunnsdalen ligger i Frostbrunnsdalens naturreservat utanför Borlänge. Sommaren 2019 har caféet öppet tisdag-söndag till och med 11 augusti. För aktuella öppettider, se caféets sida på Facebook.

Borlänge Science Festival – Tekniken intar staden

Borlänge Science Festival – Tekniken intar staden

Den 26–29 september anordnas Borlänge Science Festival på flera platser runt om i staden. Bland annat för att locka unga till tekniska utbildningar och samtidigt förändra bilden av såväl industrin som av Borlänge. Angelica Ekholm, näringslivschef på Borlänge kommun, berättar mer. Hur kommer det sig att ni anordnar en Science Festival? – Flera anledningar. Dels bidrar problemet med framtida kompetensförsörjning i vår region. Många unga väljer bort tekniska utbildningar och vi känner att vi behöver sprida intresset för vetenskap och teknik på ett bättre sätt. Dels vill vi också förändra bilden av Borlänge. Vi har ett gammalt arv av att vara industristad, men industrin har förändrats. Idag är den högt digitaliserad och automatiserad och Borlänge är inte längre en trött gammal industristad, vi är en teknik- och vetenskapsstad med till exempel Högskolan Dalarna, Dalarna Science Park och 2047 Science Center. Vad kommer hända under festivalen? – Den bygger på att vi plockar ut teknik och vetenskap i staden – till platser som köpcentrum, torg och bibliotek. På så sätt får vi ut teknik och vetenskap till fler och målet är att det ska vara gratis för alla. Vi siktar på att ha aktiviteter för alla åldrar, alltifrån små barn med väldigt enkla experiment till vuxna med föreläsningar av bland andra Fredrik Löfgren som pratar om AI, robotar och smarta hem. SSAB öppnar upp och visar sin verksamhet, på Kupolen kan man prova AI-glasögon och Tekniska museet i Stockholm har en buss där man kan testa experiment, som står på olika platser de olika dagarna. Och 2047 Science Center har Forskarfredag med massor av aktiviteter under fredagen och lördagen. Vilka aktiviteter ser du själv fram emot? – Jag fram emot torsdagens invigning i Bullerforsen. Den kommer bli riktigt spektakulär, där vi kommer återupprepa den halo, det ljusfenomen, som syntes i Borlänge i december förra året och som blev en stor nyhet både i Sverige och i världen. Jag tror att det blir både kul och spännande att lyssna på Fredrik Löfgren och även att testa AI-glasögonen på Kupolen. Det är helt enkelt väldigt mycket som händer och det kommer bli dagar när man får testa mycket. Vad hoppas du att festivalen ska ge? – Målet är framför allt att inspirera unga till teknik och vetenskap. I förlängningen hoppas vi att det är fler som söker sig till den här typen av utbildningar och jobb. Jag hoppas också att vi ska få många besökare till Borlänge under festivaldagarna. Jag vill att folk ska känna att Borlänge är en stad där det händer mycket. Där det finns mycket energi, en vilja och ett driv – att det är en plats att trivas på.   Borlänge Science Festival anordnas 26–29 september 2019. Läs mer: Borlänge Science Festival

Södra Dalarnas bucketlist – 18 tips på saker att göra i sommar

Södra Dalarnas bucketlist – 18 tips på saker att göra i sommar

Södra Dalarna lockar med många spännande, roliga, goda och natursköna utflykter. Använd sommardagarna till att upptäcka något nytt – eller återbesöka en gammal favorit. Här har vi skapat en bucketlist med 15 härligt enkla saker att hitta på under semestern. Hur många prickar du av? 1. Ta en selfie tillsammans med världens största dalahäst i Avesta. 2. Gå Älvpromenaden från centrala Avesta till Krylbo och tillbaka, förbi platser som Avestaforsen, Gamla byn, Döda fallen, Koppardalen och Verket. 3. Cykla eller bila den 6 mål långa natur- och kulturleden Husbyringen och stanna till vid de många olika besöksmålen. Upptäck naturen och kulturen kring Husbyringen. Ladda ner deras app för karta, vägbeskrivning och information om alla stopp längs vägen. 4. Njut av den vidunderliga utsikten från Bispbergs klack utanför Säter. 5. Känn vibbarna av Medelhavet med hjälp av det turkosblå vattnet vid Östra Silvbergs gruva utanför Säter. 6. Smaka nygräddat, ugnsvarmt knäckebröd med smältande smör hos Skedvi Bröd på Kulinariet i Stora Skedvi. Det turkosblå vattnet vid Östra Silvbergs gruva utanför Säter är ett populärt utflyktsmål. 7. Fika på Torsångs Café, alldeles vid Dalälven söder om Borlänge. Kolla in båtlivet och prova husets specialitet – smörgåsen ”hästräka”. 8. Ta en slurk av källvattnet i Frostbrunnsdalens naturreservat i Borlänge – det sägs att det håller dig evigt ung… 9. Ta dig upp till toppen av hoppbackarna på Lugnet i Falun och spana ut över staden. Längst upp på Lugnet i Falun ståtar hoppbackarna och där väntar en slående utsikt över Falun och kringliggande landskap. 10. Morgonbada i sjön Runn och ät utefrukost på stranden. 11. Promenera över de tre träbroarna – varav en är Sveriges längsta trähängbro för bilar – i Dala-Floda och Gagnef. 12. Pilgrimsvandra längs Romboleden i Hedemora. Hitta en härlig strand och ta ett svalkande dopp, bad hör alltid sommaren till. 13. Övernatta i vindskydd i Sveriges största naturreservat Malingsbo-Kloten och spana efter älg, bäver och rådjur. 14. Slussa dig fram genom Strömsholms kanal i Smedjebacken. 15. Besök Älvmötet, Älvarnas Förening eller Älvudden – kärt barn har många namn, men alla beskriver platsen i Djurås där Västerdalälven och Österdalälven omfamnar varandra och gemensamt fortsätter sin färd som Dalälven. Övernatta i ett vindskydd och kom riktigt nära naturen.  16. Cykla dressin längs den nedlagda inlandsbanan mellan Vansbro och Mora. 17. Testa en av Sveriges bästa rullskidbanor – designad av Gunde Svan – på Snöå Skidstadion i Vansbro. 18. Njut av tystnaden vid Bränntjärnstorpet i södra Finnmarken i Grängesberg. Trampa fram på dressin längs nedlagda järnvägsspår. Att trampa dressin går till och med lättare än att cykla på en vanlig cykel.  

Vilda äventyr för hela familjen i Gyllbergen

Vilda äventyr för hela familjen i Gyllbergen

Vackert och väglöst - naturreservatet Gyllbergen mellan Borlänge och Ludvika bjuder på sommarens finaste familjeäventyr. Här finns orörda skogar, stora klippblock och trolsk natur som passar för både små och stora barn att upptäcka. Gyllbergen är södra Dalarnas största väglösa vildmarksområde, vilket gör att endast skogens sus bryter genom den sköna tystnaden. Bruset från bilar är långt borta och det elektriska ljuset från staden ersätts av naturens egna ljus. Tack vare att Gyllbergens högsta punkt är nästan 500 meter över havet, liknar landskapet en riktig fjällidyll. Det är enkelt att ta sig till Gyllbergen med bil och parkeringar finns vid Gyllfäbodarna, Spånsfäbodarna, Prästbodarna och Långmyran. Vid de tre förstnämnda finns även vindskydd med eldplatser, perfekt ifall man behöver fylla på med energi innan vandringen. En populär dagstur för barn är den fem kilometer långa vandringen från Gyllfäbodarna till Fjortasjön. Det är lätt terräng där leden passerar de mytomspunna platserna Saras sjö och Jättebordet. Sjön sägs ha uppkallats efter Sara, en vallkulla som slutade sina dagar i den vackra tjärnen. Hon väntade barn men var ogift, något som inte var acceptabelt förr i tiden, och ”gick i sjön” som det gamla uttrycket heter. Jättebordet är en stor sten som ser ut att ligga utslängd mitt på myren. Det sägs att Gyllbergets jättar förr i tiden använde stenen som sitt middagsbord – och med lite fantasi kan man tänka sig att dagens jättar också gör det också. På vägen tillbaka till Gyllfäbodarna passerar leden Dragsjön där det finns raststugor, eldstäder och en kolarkoja för övernattning. Strax väster om sjön ligger Dragbergsgatan som är en av Gyllbergens största sevärdheter. Det är en förkastning som är cirka 400 meter lång, 10 meter bred och har en 10 meters djup klyfta i berget. Här närmar sig den trolska skogen på riktigt. Bland urskogslika furor, gamla granar och porlande, underjordiskt vatten vandrar man i trollens rike. Det finns flera vandringsleder i området med allt från lätta på bara några kilometer till medelsvåra turer på lite över milen. En längre vandringsled är Vildmarksleden som med sina 35 kilometer löper längs fäbodar, myrar, gammelskog och annat av naturens sevärdheter. Långväga besökare som åker till Gyllbergen hittar ett mysigt boende på Rämsbyns fritidsby. Här finns möjlighet att hyra egen lägenhet, med balkong, grill, privat strand, wifi och andra moderna bekvämligheter. Boendet ligger i en mil söder om Idkerberget, som i sin tur finns några kilometer från Gyllbergen. Andra alternativ är att hyra egen stuga med sjön intill och skogen runt knuten för att njuta av naturen på bästa sätt. Förutom vandring i Gyllbergen finns många andra roliga aktiviteter för hela familjen. Strax bortanför Gyllbergen finns det lilla familjeägda mejeriet Murboannas ost. Den gamla släktgården har väckts till liv igen och här produceras delikatessostar från gårdens egna kor. Ostarna, med fyndiga namn som Gertruds mjuka och Hinsbos lycka, kan köpas på plats men också avnjutas i det lilla caféet. En annan rolig aktivitet i närheten är att rida hos Sör Sellnäs islandshästar, som ligger bara 30 minuters bilresa från Gyllbergen. För badsugna finns äventyrsbadet Aqua Nova i Borlänge med svindlande vattenruschkanor, vågmaskiner och tropiska bubbelpooler. 2047 Science Center, också den i Borlänge, är ett annat bra tips för barn (och vuxna) som gillar att experimentera och lära sig mer om bland annat rymden. En förmiddag i Gyllbergen är en naturupplevelse med känslan att vara mil och åter mil ifrån städer och folkliv – men eftermiddagens aktiviteter ligger förvånansvärt nära och gör familjesemestern till upplevelserika dagar! Läs mer: Gyllbergen Naturreservat

Äventyrsgruvan i Tuna hästberg

Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg lockar med underjordiska upplevelser

Följ med på ett äventyr under jord i den spännande Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg mellan Borlänge och Ludvika. Den beskrivs som Sveriges vackraste rum och världens bästa gruva att dyka i – den gamla järnmalmsgruvan som idag tjänstgör som anläggning för stora äventyr. Besökarna beskriver miljön i Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg som ett månlandskap med djupa svarta hål. Här finns underjordiska salar minst åttio meter ner i berget, sjöar med kristallklart vatten och isfyllda rum trots att det är mitt i sommaren. – De som tittar ner i de översvämmade schakten har ofta svårt att förstå att det verkligen är en vattenyta som de tittar på, eftersom sikten är obegränsad trettio meter ner till botten. Det händer att besökare kliver rakt ut i vattnet, eftersom vattenytan är så plan, berättar verksamhetschef Daniel Karlsson som fann gruvan 1998 med sina vänner. Som besökare får du vandra omkring utan avspärrningar och uppleva gruvan så som den lämnades vid nedläggningen på 1960-talet efter att den tjänstgjort, för framställning av järnmalm, sedan mitten av 1700-talet. Är du dykare ges möjligheten att utforska mycket spännande delar av gruvan. – Under vattenytan har tiden stått stilla och man simmar runt bland dynamitlådor, verktyg och elcentraler. I lokverkstaden hänger verktyg fortfarande kvar på väggarna, berättar Daniel. Någon erfaren klättrare behöver du inte vara för att besöka gruvan. Tack vare säkerhetssystemet Via Ferrata, som används världen över, kan du på ett säkert sätt ta dig förbi farliga passager i gruvan. – Vi har en femtio meter lång hängbro och har även byggt ut systemet över flera sjöar, där man kan titta ner på dykarna under vattnet, berättar Daniel. En annan satsning som genomförts är en gästabudssal, utanför ett gammalt dynamitförråd, där mat kan förtäras under turen. – Det kanske inte låter som något stort men känslan av att sitta på ett gammalt stockbord med en kaffekopp i handen, åttio meter under markytan omgiven av berg, är en känsla som få glömmer. Äventyrsgruvan, som drivs helt ideellt, lockar både nybörjare och världseliten inom isklättring. – Den stora drivkraften att utveckla den här verksamheten är gensvaret vi får från besökare. När det lyser i deras ögon och jag förstår att de har fått en upplevelse för livet. Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg – en upplevelse för alla åldrar Både äldre och yngre kan delta i gruvans guidade turer, men du bör ha normal kondition för att orka med den populära Äventyrsturen på fyra timmar. Temperaturen håller sig stadigt på fyra grader året runt, så varma kläder behövs. Även kortare turer erbjuds. Säkerheten ansvarar de utbildade guiderna för som även berättar gruvans fascinerande historia. Fika serveras på samtliga turer. Om du hellre vill stanna ovan jord, kan du spendera tiden på intressanta naturstigar med informationsskyltar. Läs mer och boka: Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg

Dalapicknick – 9 shoppingtips för en dalainspirerad utflykt

Dalapicknick – 9 shoppingtips för en dalainspirerad utflykt

Packa en korg och ge dig ut på en picknick! Inget är så härligt som en stunds avkoppling i gräset, på stranden eller i skogen. Slå er ner på en filt och packa upp godsakerna. Här har vi samlat 9 tips på hur du skapar en picknick inspirerad av Dalarna. 1. Allt börjar förstås med en ordentlig picknickkorg – helst ska den vara tillverkad lokalt av en riktig korgmakare. 2. En skön picknickfilt. Filten med klassiskt Leksandsmönster är formgiven av Mia Svalänge och finns hos Crona Craft i Leksand. Mia har även formgivit den exklusiva ullfilten från Falu Rödfärg, vars design väver samman historien om Falu Rödfärg med det svenska landskapets unika karaktär.  3. Assietter och muggar i härligt somriga färger från Nittsjö Keramik. 4. Packa upp godsakerna, kanske på en kurbitsbricka från Britta i Dalarna. 5. Fyll på med vätska under varma sommardagar. Läsk, must, kolsyrat vatten, svagdricka, öl eller cider – Mora Bryggeri har ett gediget sortiment av törstsläckare. Mora Sockerdricka är en klassiker! Det finns även flera bryggerier runt om i Dalarna, som Oppigårds Bryggeri eller Sahlins Brygghus. 6. En riktigt god smörgås är ett måste på picknicken. Få saker går upp mot en traditionell knäckebrödsmacka från Leksands Knäckebröd eller Skedvi Bröd. Är det mjukt bröd som gäller har Rättviks Tunnbrödsbageri flera olika varianter, från vanligt mjukt tunnbröd till de lokala varianterna tuttull och tjockbulla. 7. Gå loss med påläggen. Här finns det en uppsjö av godsaker att välja mellan. Chark och korv finns hos Rältagården – toppa gärna med världsmästarsenap från LissEllas. Ostar hämtas från Hansjö Mejeri, Murboannas eller Stora Lunåns gårdsmejeri. Syltar eller marmelader kommer från Björgårdens Syltmakeri eller Muddus Hjortron. När det är dags att bokstavligt talat toppa upplevelsen är det bara fantasin som sätter gränserna. 8. Glass är en självklar efterrätt under varma sommardagar. Rättviksglass har närmare 50 (!) olika smaker i sitt sortiment, så här gäller det att kunna välja. 9. Toppa picknicken med söta sommarbär från Sollerö Jordgubbar. Fler somriga shoppingtips: Shopping i Dalarna

Murboannas

Murboannas – Ostar med en massa passion och kunskap

Anna Reyiers passion för ost startade med kärleken till kor och allt de kan ge. Redan som ung, när hon växte upp på gården Murbo utanför Borlänge, arbetade hon hos grannen med att mjölk deras kor. Nära platsen där Anna växte upp står idag ett stort, nybyggt hus som rymmer ett skinande rent och modernt mejeri, en butik och ett stort café. Från att ha startat i en källare i bostaden har Annas osttillverkning vuxit upp till ett etablerat företag. Tack vare det nybyggda huset kan Murboannas numera ta emot stora grupper besökare som vill äta smörgåsbord, ta en ostkaka med sylt och grädde eller handla Murboannas ostar och andra lokala delikatesser. Här kan man också kika in i mejeriet där Anna och två medarbetare ystar och tar hand om ostarna under deras olika stadier av tillblivelse och mognad. – De är i allra högsta grad levande ting. Ostar förändras, åldras, har olika egenskaper och måste skötas om under hela sin livstid, förklarar Anna. Idén att göra egen ost kläcktes hos henne för drygt tio år sedan när hon besökte en fäbod där en kvinna i hennes egen ålder gjorde ostar. – Jag steg in på Karl Tövåsens fäbod och fick en fantastisk känsla i kroppen. Jag såg en tydlig möjlighet att göra något liknande på min egen gård, berättar Anna. “Ostar förändras, åldras, har olika egenskaper och måste skötas om under hela sin livstid”, berättar Anna. I dag arbetar hon med sina ostar i sitt skinande rena och nybyggda mejeri som inte direkt liknar en fäbod, men där ostarna tillverkas ungefär på samma enkla vis. – Det är så fantastiskt roligt att få arbeta med något som jag verkligen vill och kan lägga ner min själ i. Det är många tankar och mycket arbete bakom ostarna och sedan lever de också sina egna små liv. Hon ser ostar som i allra högsta grad levande ting. – Osten förändras, åldras, har olika egenskaper och måste skötas om under hela sin livstid. Trots att det egentligen endast behövs mjölk, bakteriekultur, löpe och salt för att göra ost så är osttillverkning ett riktigt hantverk som sitter i händerna. – Man måste få in rätt känsla när det är dags att göra olika moment, det inget man kan läsa sig till utan det måste arbetas fram, förklarar Anna. För henne är det väldigt viktigt att ha koll på ostarna hela vägen, från ystningen till det att den lagrade osten paketeras. Därför går det inte att låta det framgångsrika företaget växa hur stort som helst. – Vi vill gärna öka produktionen ännu lite mer, men vi kommer alltid vara småskaliga. För mig är det viktigt ha känslan kvar, att ha kontroll hela vägen och veta att det är riktigt fina produkter vi erbjuder kunderna. I butiken finns ett brett sortiment av matvaror från andra småskaliga producenter. Här finns också några speciella varor helt unika för Murboannas, som andra företagare producerat. Murboannas öl är till exempel en speciell sort från Mjelga. Så är också Murboannas kaffe, en noga utvald blandning bönor från Anders Tunestams rosteri. En annan specialare är messmörsglassen som produceras av Rättviksglass och som bara finns hos Murboannas. Och kunderna ja, de strömmar till. Det är många som trängs vid glasväggen för att titta på Anna som gör ost inne i mejeriet. Det stör henne verkligen inte, men hon är helt på det klara med var hon själv hör hemma. – Jag trivs väldigt bra i mitt eget och i ostarnas sällskap! I dag har hon hela tio olika sorters ostar att sällskapa med i mejeriet. Den moderna anläggningen har gjort det möjligt att göra ännu fler olika sorters ostar, tack vare att det nu finns plats för olika lagringsmetoder. Förutom nya varianter av ost planeras det även för ett nytt kök som gör det möjligt att servera mer lagad mat. Och drömmen om egna kor, och allra helst fjällkor, den lever kvar. Framtiden får utvisa hur det blir med den visionen. Läs mer om Murboannas och planera ditt besök   Murboannas är en del av Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.Läs mer om Taste of Dalarna

Sahlins Struts Strutsagg Taste of Dalarna

Strutsar, strutsglass och strutsburgare hos Sahlins Struts

Struts är kanske inte det första man tänker på i sammanhanget lokal mat och Dalarna. Men det är just vad det är, för på gården hos Sahlins struts utanför Borlänge har Gunnar och Kerstin Sahlin fött upp strutsar under 25 år. Hos Sahlings struts är strutsen främst ett köttdjur, men nästan alla djurets delar kommer till användning i olika sorters produktion – av strutsäggen tillreds glass och omelett, fjädrarna blir till dammvippor och fettet används till tvål och skinn skickas till Italien för att bli väskor och andra accessoarer. Dessutom är strutsfarmen med de något exotiska djuren ett trevligt besöksmål och här finns lekplats, restaurang och butik. – Hej Pippi, säger Kerstin Sahlin glatt när hon närmar sig de fullvuxna strutsarna som spatserar omkring i en stor hage på de öppna fälten som omgärdar gården. Strutsar är flockdjur, förklarar hon och de behöver vara tillsammans med andra strutsar för att trivas. På gården delas de dock in i grupper efter ålder men en sak har de alla gemensamt: – Gunnar är pappa till alla strutsar. Han är den första de möter när de kläcks och de präglas på honom. Små kycklingar behöver mycket omvårdnad och kärlek, berättar Kerstin. Strutsar växer snabbt, ungefär en centimeter om dagen. Från ägg till stek tar det ett år. ”Om man översätter den tillväxten till en människobebis så skulle den på bara ett år väga 450 kilo”, skojar Kerstin. Det var 1994 som Sahlins gick från att hålla mjölkkor till strutsar och med åren har hon och maken Gunnar blivit erkänt duktiga strutsuppfödare. Så till den grad att de idag håller kurser för andra som är intresserade av att ägna sig åt strutsuppfödning. – De fungerar som vilket lantdjur som helst men mycket häftigare. De är ju nästan som urtidsdjur. Tittar man på de kraftiga benen med sitt hårda skinn och fötterna med de stora klorna så förstår man hur dinosaurierna såg ut till viss del, säger Kerstin. Under vingarna har strutsarna klor som är en kvarleva från dinosaurietiden, en detalj som imponerar alla barn som besöker gården. Och här finns ju också en hel del mat som också går hem hos de yngre besökarna – vad sägs om en god glass gjord på strutsägg eller storsäljaren Strutsburgare. På senare år har Sahlins satsat mycket på mat och idag har de en stor restaurang på gården som bland annat serverar strutsburgare och charkbricka med ett urval av gårdens egna produkter – rökt korv, hjärta, lufttorkad skinka och pastej – allt gjort på strutskött såklart. Allt det goda kan sedan sköljas ner med gårdens egna öl för här, invid strutshägnen, finns också ett gårdsbryggeri där Gunnar och Kerstins son Erik brygger öl under etiketten Sahlins Brygghus. I gårdsbutiken finns biff, filé, rökt och lufttorkat kött, korvar, paté och pastej. Allt styckat och tillverkat i Sahlins egna EU-godkända slakteri och rökeri. På gårdens välfyllda butik säljs biff, filé, rökt- och lufttorkat kött, korvar, paté och pastejer för alla som vill köpa med hem. För det är mycket troligt att den som väl testat struts vill äta mer. – Det ger ett väldigt rent och klimatsmart kött. Det är vildare än kalkon och mört som fågel. Vi arbetar helt antibiotikafritt för strutsar är generellt väldigt friska djur, berättar Kerstin som tycker att grillad strutsbiff är det godaste – ett fint, rött och väldigt magert kött som ska stekas snabbt och hett. För att lyckas med strutsuppfödning ska fåglarna ha tillgång till ljusa, luftiga platser och de ska få mycket kärlek, havre, hö och lite pellets. – Man måste lära sig tänka som en struts, brukar Gunnar säga. Bara då förstår man hur djuret vill ha det och kan ta väl hand om det, förklarar Kerstin. Läs mer om Sahlins struts och planera ditt besök Sahlins struts är en del av Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.Läs mer om Taste of Dalarna