Verkets fasad.

Verket - Avesta Art

VERKET De ståtliga gamla järnverksbyggnaderna i Avesta är idag ett museum och en kulturarena som inte liknar många andra, fyllt med unika upplevelser. Verket bjuder sina besökare på en mix av historia, teknik, konst och kultur i den ovanligt välbevarade industrimiljön. Här ryms både permanenta konstinstallationer integrerade i de suggestivt ljussatta byggnaderna och tillfälliga evenemang med musik, teater och föreläsningar.

Boka

Beskrivning

Bruket i Avesta är ett industriarv av riksintresse. Det är en ovanligt komplett järnbruksanläggning, även i internationellt perspektiv. Här finns idag museet Verket där film, ljud och teknologi på ett lekfullt sätt gör gårdagens verklighet gripbar och besökare kan följa järnmalmens väg till järn och stål.
Varje sommar är Verket hem för Avesta Art som samlar svensk och internationell samtidskonst i världsklass, med ny utställning varje år. Allmänna guidade visningar av konstutställningen hålls två gånger varje dag och på lördagar och söndagar även industrihistoriska visningar. Grupper kan även boka enskilda visningar.

Butik, café och öppen kreativ verkstad
Vid Verkets entré i Rosthuset finns museibutik och ett café som bjuder både på enklare maträtter och gott fika, ofta med lokalproducerat utbud (gäller även vårt goda kaffe, som rostas i Säter). En trappa ner finns under sommartid Verkets kreativa verkstad, där skaparglada i alla åldrar gratis kan få utlopp för sin kreativitet.

Verket september-april
Guidade gruppvisningar av industrihistorien och permanent konst går att boka året runt för skolor, företag, organisationer och allmänheten. Återkommande evenemang är Avesta Con, Höstsalong, roliga och inspirerande skollovsaktiviteter och i december hålls den populära Tomtemarknaden. I Corneliussalen, Verkets moderna kreativa verkstad och lärandemiljö, erbjuds aktiviteter och workshops inom teknik, matematik och kreativt skapande under ledning av utbildade pedagoger.

Praktisk information
Verket är en bevarad industrimiljö där det mesta är i ursprungligt skick. Det är spännande att utforska, men där man som besökare behöver visa hänsyn till miljön och vara uppmärksam på framkomligheten. Barn skall vara i vuxens sällskap när de besöker oss.

Tillgänglighet
Ingång för barnvagnar och rullstolsburna finns i till höger, på Rosthuset gavel. Ring på dörrklockan, eller telefon 0226-64 51 62, så kommer vi och öppnar. Inne i Verket finns hiss till samtliga sju våningsplan. Stora delar av Verket är anpassade men det kan upplevas mörkt och svårframkomligt på vissa platser.

Bra att veta

  • Kulturresan
  • Infopoint

Vägbeskrivning

Med bil: Från riksväg 70 och riksväg 68 följ den bruna sevärdhetsskyltningen till Verket/Avesta Art i området Koppardalen. I området Koppardalen ligger Verket på vänster sida efter kyrkan och herrgården för den som kommer norrifrån och till höger för den som åker från söder. Adress för GPS Verket, Kanalvägen 1 774 41 Avesta.