Välkommen till Hedemora


Dalarnas äldsta stad Hedemora grundades 1446. Det är den enda medeltida staden i land­skapet och en välkänd ort för motor­sport. Här hittar du välbevarade trähus­miljöer, service, handel och en landsbygd – bergsmansbygd – där det förflutna nästan är lika närvarande som nuet.


I omgivningarna finns stora sjörika områden med orörd och spännande vildmark.

Det gamla Apotekshuset med Café Wahlman är en populär mötesplats i de gamla kulturkvarteren invid Stora Torget. Upplev stadens motorhistoria på Hedemora MC-museum eller passa på att ta en tur runt den anrika TT-banan runt Stadsberget. Ett riktigt motoräventyr med nya generationens gokart körs bäst i GokartArenan Dalarna i Vikmanshyttan, nordens enda gokartbana i två plan.

Några mil från stadskärnan ligger Stjärnsund, en välbevarad bruksmiljö som har fått nytt liv tack vare sina engagerade invånare. Det vita bruket grundades av 1700-talsgeniet Christopher Polhem, känd för sina revolutionerande mekaniska uppfinningar. Här finns Polhemsmuseet, och ett stenkast bort Smedjan, som idag lockar kräsna och långväga konsertbesökare under sommarmånaderna. Stjärnsund är också en del av Husbyringen – en 60 kilometer lång natur- och kulturled för både vandring och cykling med natur och kultursevärdheter av högsta klass. 

Fiskevattnen i Hedemora domineras av Dalälven. Älven, och de sjöar som den rinner igenom, bildar några av Sveriges absolut bästa gäddvatten. Hedemora ingår i det av UNESCO utsedda biosfärområdet Älvlandskapet Nedre Dalälven med unik natur och artrikt djurliv.

Hedemoras matutbud är varierat: Lappens välkända gatukök serverar snabbmat i stora portioner. Under skördefesten i början av september välkomnar över 40 mathantverkare, gårdsbutiker, caféer och restauranger besökare och bjuder in till en smakrik upplevelse för hela familjen.

I Hedemora blomstrar musiklivet året om med välkända arrangemang som Hedemora Blues Jam, Hedemora Out n´Loud och Folkmusikfesten.

På plats i Hedemora är du varmt välkommen att besöka någon av Visit Dalarnas InfoPoints, en enklare variant av bemannad turistinformation där det det finns mer information om vad som finns att se och göra i området. I Hedemora är Café Wahlman och Långshyttans Brukshotell sådana platser. Hitta din närmsta InfoPoint via vår interaktiva karta.

Vad vill du göra?

Evenemang i Hedemora

Valda filter

Sevärdheter & utställningar i Hedemora

Valda filter

Boende i Hedemora

Valda filter

Mat & dryck i Hedemora

Valda filter

Shopping i Hedemora

Valda filter

Tagga dina bilder 

Vi vill se dina bilder av Hedemora och Dalarna. Tagga dina inlägg i sociala medier med  #visitdalarna och @visitdalarnasweden - och din bild kan synas här.