Välkommen till Gagnef

Gagnef

Boende
Boende
Evenemang
Evenemang
Aktiviteter
Aktiviteter

Vad vill du göra?

Gagnef


I Gagnef slingrar sig älvarna sig genom och förbi det gamla kulturlandskapet som består av åkrar, skogar, fäbodar, faluröda byklasar och orter som Björbo, Dala-Floda, Mockfjärd, Gagnef, Djurås, Djurmo, Bäsna och Sifferbo.


Flera av de mindre byarna är klassade som kulturmässigt intressanta och bjuder på stora skönhetsupplevelser. I Djurås flyter den forsande Västerdalälven och den lugna Österdalälven samman i den mäktiga Dalälven.

Gagnef är en oas för avkoppling och återhämtning. Här finns sjöar för bad och fiske, mysiga caféer och ett rikt kulturliv. Missa inte komidsommarfesten i Dala-Floda - som firas vecka 28 - Dala-Floda operafest vecka 32 och Björborevyn efter nyår.

Gagnef är också platsen för äventyr och utmaningar. Att kasta sig utför Västerdalälvens otämjda forsar är en hisnade upplevelse utöver det vanliga. Här finns djupa skogar för strapatsfyllda vandringar eller bekväma dagsutflykter.

Dala-Floda Värdshus är omnämnt i både White Guide och Sveriges Bästa Bord. Köket är KRAV-märkt och serverar "här-odlade"  grönsaker och kött. Wålstedts lantbruk erbjuder gårdsbutik, kultur, konst, servering - ibland också en cirkusskola. Bäsna trädgård är mer än en handelsträdgård; här finns spännande miljöer och ett gulligt sommarcafé som serverar en populär pelargonkaka.

Boende i Gagnef

Mat & dryck i Gagnef

Sevärdheter i Gagnef

Evenemang i Gagnef

Shopping i Gagnef

Artiklar & Inspiration

En matresa i södra Dalarna #2: Mejeri, konditori och härodlad White Guide-middag

En matresa i södra Dalarna #2: Mejeri, konditori och härodlad White Guide-middag

Lokala mat- och dryckesupplevelser är en viktig del av Dalarnas kulturarv. Exotiskt, traditionellt, unikt och spännande på samma gång. Här finns ett förstklassigt utbud av smakupplevelser väl värda ett besök. Låt den rundtur vi presenterar här, eller någon av de många andra guldkornen inom Taste of Dalarna, guida dig i dalasommaren. Starta dagen i byn Fors utanför Avesta. Hos Muddus Hjortron på Kolarbo gård tas det bästa från naturens skafferi till vara. Resultatet blir läckerheter som sylter och marmelader, teer och chutneys. Passa på att redan nu inhandla julens glögg med smak av vildmark, blåbär och vanilj, havtorn eller äpple och fläder. Gå loss i gårdsbutiken och fyll på lagren. Kanske bokar ni till och med en chokladprovning av gårdens egen choklad. Hedemora nästa! Stanna till för en fika eller lunch på anrika Café Wahlman, som ligger mitt i de välbevarade 1700-talskvarteren. Här bakas det mesta i eget bageri av närproducerade råvaror. Njut i den härliga trädgården om vädret tillåter. Inomhus har varje rum sin egen unika stil, så varför inte äta lunch i biblioteket med sin vackra gröna tapet, bröstpanel och sammetsfåtöljer. Till kaffet kan ni förflytta er till det ljusa och eleganta "Kungarummet" med kungaporträtt på väggarna. Passa också på att titta in i den trevliga butiken Klassiska byggvaror som fokuserar på byggnadsvård och inredning och ligger alldeles vägg i vägg. Ett par mil utanför Falun ligger sedan Stora Lunån Gårdsmejeri och gårdsbutik. I deras minimejeri görs flera läckra ostar som Doris Blå, Tages Tuffa, Marias Söta och Noras Färskost. För att inte tala om den populära Farmors Ostkaka. Gårdsbutiken har självbetjäning och är öppen dygnet runt, även när gårdscaféet och anläggningen inte är öppen. Såväl ostar som marmelader är prismärkta och ni räknar själva ihop summan ni handlar för. Dags för dagens slutmål – och här finns två möjliga alternativ. Endera styr ni kosan mot Dala-Floda Värdshus. Här serverar Evalotta och Per Ersson mat lagad med både kärlek och bästa tänkbara råvaror. Ekologiskt är en självklarhet och ofta är det lokala bönder som levererar – ”härodlat” som de själva säger. Slå er ner för att njuta av en läcker middag med rena smaker i den White Guide-listade slowfood-restaurangen. Annars tar ni sikte på Långshyttan, bli serverade välsmakande lokalproducerade rätter av Carina och Bengt Wåhlin på Brukshotellet Långshyttan. Här finns inga fasta menyer utan ni som gäster bjuds på det köket har att erbjuda för dagen. All mat lagas från grunden av noggrant utvalda råvaror, gärna med såväl lokal som vild touch. Kom ihåg att höra av er senast dagen innan om ni planerar ett besök. Var ni än väljer att spendera kvällen – och kanske även natten – kommer ni att ha många nya intryck och smaker att bearbeta. Kanske börjar ni också planera för kommande utflykter till några av de andra smakrika guldkorn som väntar runt om i Dalarna.   Läs mer på tasteofdalarna.se

Södra Dalarnas bucketlist – 18 tips på saker att göra i sommar

Södra Dalarnas bucketlist – 18 tips på saker att göra i sommar

Södra Dalarna lockar med många spännande, roliga, goda och natursköna utflykter. Använd sommardagarna till att upptäcka något nytt – eller återbesöka en gammal favorit. Här har vi skapat en bucketlist med 15 härligt enkla saker att hitta på under semestern. Hur många prickar du av? 1. Ta en selfie tillsammans med världens största dalahäst i Avesta. 2. Gå Älvpromenaden från centrala Avesta till Krylbo och tillbaka, förbi platser som Avestaforsen, Gamla byn, Döda fallen, Koppardalen och Verket. 3. Cykla eller bila den 6 mål långa natur- och kulturleden Husbyringen och stanna till vid de många olika besöksmålen. Upptäck naturen och kulturen kring Husbyringen. Ladda ner deras app för karta, vägbeskrivning och information om alla stopp längs vägen. 4. Njut av den vidunderliga utsikten från Bispbergs klack utanför Säter. 5. Känn vibbarna av Medelhavet med hjälp av det turkosblå vattnet vid Östra Silvbergs gruva utanför Säter. 6. Smaka nygräddat, ugnsvarmt knäckebröd med smältande smör hos Skedvi Bröd på Kulinariet i Stora Skedvi. Det turkosblå vattnet vid Östra Silvbergs gruva utanför Säter är ett populärt utflyktsmål. 7. Fika på Torsångs Café, alldeles vid Dalälven söder om Borlänge. Kolla in båtlivet och prova husets specialitet – smörgåsen ”hästräka”. 8. Ta en slurk av källvattnet i Frostbrunnsdalens naturreservat i Borlänge – det sägs att det håller dig evigt ung… 9. Ta dig upp till toppen av hoppbackarna på Lugnet i Falun och spana ut över staden. Längst upp på Lugnet i Falun ståtar hoppbackarna och där väntar en slående utsikt över Falun och kringliggande landskap. 10. Morgonbada i sjön Runn och ät utefrukost på stranden. 11. Promenera över de tre träbroarna – varav en är Sveriges längsta trähängbro för bilar – i Dala-Floda och Gagnef. 12. Pilgrimsvandra längs Romboleden i Hedemora. Hitta en härlig strand och ta ett svalkande dopp, bad hör alltid sommaren till. 13. Övernatta i vindskydd i Sveriges största naturreservat Malingsbo-Kloten och spana efter älg, bäver och rådjur. 14. Slussa dig fram genom Strömsholms kanal i Smedjebacken. 15. Besök Älvmötet, Älvarnas Förening eller Älvudden – kärt barn har många namn, men alla beskriver platsen i Djurås där Västerdalälven och Österdalälven omfamnar varandra och gemensamt fortsätter sin färd som Dalälven. Övernatta i ett vindskydd och kom riktigt nära naturen.  16. Cykla dressin längs den nedlagda inlandsbanan mellan Vansbro och Mora. 17. Testa en av Sveriges bästa rullskidbanor – designad av Gunde Svan – på Snöå Skidstadion i Vansbro. 18. Njut av tystnaden vid Bränntjärnstorpet i södra Finnmarken i Grängesberg. Trampa fram på dressin längs nedlagda järnvägsspår. Att trampa dressin går till och med lättare än att cykla på en vanlig cykel.  

Här finns Dalarnas bästa badplatser

Dalfolket tipsar: Här finns Dalarnas bästa badplatser

Äntligen är sommaren här och vi njuter av sol, bad och värme. Självklart gäller det då att hitta de bästa tänkbara badplatserna. Vi ställde frågan till våra följare vart de helst av allt spenderar en baddag. Här är sommarens stora guide till bästa baden och stränderna. Ge er ut i Dalarna med badkläderna i högsta hugg. Här följer listan över de bästa baden i norra och södra Dalarna samt i Siljansbygden. Utforska omgivningarna och hitta era favoritbad. Tänk på att tillgängligheten vid de olika platserna kan variera, liksom hur välskötta de är eller hur mycket kringservice som finns runt omkring i form av omklädning, parkering och toaletter. Ta det lugnt när ni badar och lämna stränderna rena. Badplatser i norra Dalarna Evertsbergs badplats, Evertsberg Stora Harundsjön, Idre Oxbergssjön, Oxberg Gorrtjärn, Rörbäcksnäs Garpsätra, Sälen Särna Camping, Särna Grundsand vid Nässjön, Älvdalen   Badplatser kring Siljan   Sinksjön, Boda Kyrkby Åhlbybadet, Insjön Västannortjärnen, Leksand Leksands strand, Leksand Kråkberg, Mora Tingsnäsbadet, Mora Åmåsäng, Mora Finntjärnsbadet, Orsa Stops vattenfall, Orsa Orsa Camping, Orsa Finntjärnsbadet, Orsa Rättviks strand/Långbryggan, Rättvik Ljugaren vid Born, Rättvik Gryssen i Östbjörka, Rättvik Sollerö Camping, Sollerön Lintjärn, Våmhus   Badplatser i södra Dalarna   Lillsjön, Avesta Horndal, Avesta Grytnäs, Avesta Älven vid Utsund, Avesta Utsund i Folkärna, Avesta Fänforsen, Björbo Hemtjärn, Bäsna Närsen, Dala-Floda Flosjön, Dala-Floda Stångtjärn, Falun Malingarna, mellan Grangärde och Björbo Kyrkviken, Grängesberg Östanbjörka, Grangärde Hällarna vid Väsman, Ludvika Malsjön, Ludvika Bysjön, Nås Närsjö, Nås Klingen, Stora Skedvi Räviln, Svärdsjö Svärdsjön, Svärdsjö Smednäset i Linghed, mellan Svärdsjö och Enviken Dammsjön, Säter   Badplatserna är presenterade utan inbördes ordning och gör inga anspråk på att vara en komplett guide över Dalarnas badplatser. Det finns många små och stora guldkorn där ute!  

Strutsburgare Sahlins Struts

En matresa i södra Dalarna #1: Ost, strutsburgare och mesta matmeckat

Det finns många smakrika besöksmål i södra Dalarna – alla unika utflyktstips i sig själva. Här har vi skapat ett turförslag med fyra smakrika stopp, perfekt för en välsmakande dagsutflykt. Upptäck ost i alla tänkbara former, smaka strutsburgare, gör ett besök på Kulinariet och avsluta dagen med en läcker närodlad middag. Starta turen i byn Murbo söder om Borlänge. Här har Anna Reyier tillsammans med maken Mats förvandlat släktgården till ett levande mejeri med butik och café. Hus Murboannas hämtas mjölken från en gård någon kilometer bort och den blir sedan till lagrad hårdost, färskost, delikatessost, salladsost, grillost – ja, allt med ost i namnet! I caféet finns förutom glass och fika självklart smörgåsar med de egna ostarna. Njut av såväl smakerna som utsikten, med kohagarna alldeles inpå knuten. Passa på att boka en privat guidning där du själv får prova på att ysta. Passa också på att hälsa på fjällkossorna Törnrosa, Flora och Hjärtrud. Dags för nästa stopp! Här räcker det med en kortare förflyttning på 15 km, till Sahlins Struts i Stora Tuna. På familjen Sahlins gård bor ett hundratal strutsar i olika åldrar. Gå på en guidad tur, utforska gårdsbutiken, ta en fika eller ät en god lunch ackompanjerad av öl från gårdens eget bryggeri. Uttrycket ”från jord till bord” förverkligas på gården. Från strutsarna förädlas allt som går att ta vara på. Av köttet tillverkas bland annat korv och burgare. Just strutsburgare och även strutsäggsglass är självklara och populära inslag på menyn. Sedan är det dags att ta sikte på Stora Skedvi, som ligger 20 km söderut från strutsarna. Här väntar ett av Dalarnas mesta matmeckan: Kulinariet. De kallar sig själva ”en god mötesplats” och nog lever de upp till den titeln flera gånger om. I den gamla industrifastigheten mitt i den lilla byn har lokalt och småskaligt mathantverk fått ett unikt utrymme att visa upp sig. Här gräddas knäckebrödet Skedvi Bröd för hand i stora bakugnar och bagarna serverar gärna en provsmakning, där smöret smälter på det varma brödet. I saluhallen Visthusboden finns närproducerade matvaror och delikatesser av alla de slag. Du kan själv fylla en glasflaska med färsk, ekologisk mjölk från gården intill eller köpa bröd, ägg och potatis från trakten jämte allt från öl till choklad från utvalda producenter. Avsluta dagen med mysigt boende och ekologiskt och närodlad middag hos Dala-Floda Värdshus. Eller så tar du sikte på någon av de andra smakrika guldkornen som väntar runt om i Dalarna. Läs mer om Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.

Forspaddling i Dala-Floda: Adrenalin, äventyr och glädjetjut

Forspaddling i Dala-Floda: Adrenalin, äventyr och glädjetjut

Forsen glider närmare och pirret i magen ökar. Dags att börja paddla. Endast här och nu existerar. Hålla rätt kurs i vågorna. Där någonstans dyker också forspaddlingens glädjerus upp. Upplev äventyret i paddlingsmeckat i Dala-Floda. I trakterna kring Dala­Floda och Björbo finns optimala förutsättningar för den som är nyfiken på – eller för den delen redan biten av – forspaddling. Här finns stora och små forsar, kurser för nybörjare och mer erfarna. Alldeles lagom långt bort för en helgutflykt med hela familjen eller med vänner, med närhet till all tänkbar service som uthyrning, boende och kringaktiviteter. För att inte tala om närheten till naturen. – Dala­Floda har södra Sveriges bästa forspaddling, det har blivit ett litet paddlingsmecka. Vi har bra förutsättningar här med natursköna, lättillgängliga forsar. Vi har ett kajakcenter alldeles intill en jättebra fors med både brygga, strand, boende och badtunna. Forsen har dessutom alldeles lagom svårighetsgrad för nybörjare, säger Inka Gurung. Genom sitt företag Far Away Adventures erbjuder hon kurser och guidade turer för den som vill lära sig mer om forspaddling. Kurserna driver hon i ett samarbete med Kajaktiv som också har en kajakbutik vid kajakcentret och uthyrning av kajaker, SUP­brädor och fiskekajaker. – I princip vem som helst kan forspaddla. Man behöver inte slänga sig ut för höga vattenfall eller tävla. Alla kan lära sig paddla och sen kör man på den nivå man trivs med. Forspaddling innebär att man paddlar en speciell form av kajak, designad för att paddla just i forsar. Skillnaden mot att paddla på platt vatten är att forspaddling kräver en viss teknik för att hantera kajaken i strömmande och forsande vatten. – Det tar lite tid att få till balans och teknik, men med en bra instruktör kan man ändå lära sig ganska snabbt. På våra nybörjarkurser paddlar man i liten grupp med en professionell instruktör. Vi börjar på plattvattnet och sen smyger man in på strömmande vatten. Man paddlar sin första fors redan dag ett och dag två blir det natursköna turer på olika forssträckor.  Att ta sig nerför en brusande fors i högt tempo kan för betraktaren verka som en riskfylld aktivitet. – Det är nog fler skador i ridning och hockey, men man måste vara noga med säkerheten. Att ha rätt utrustning, som hjälm och flytväst. Paddla alltid tillsammans med andra. I början också tillsammans med någon som kan just säkerheten. Det är viktigt att man paddlar på rätt nivå, så man inte ger sig ut på för stora forsar om man inte vet med sig att man hanterar dem. Att gå en kurs i forspaddling ställer inga krav på vare sig fysik eller ålder. Däremot är simkunnighet en klar fördel. Det finns också speciella kurser som riktar sig till barn. Just den här bredden, att det är en aktivitet som är tillgänglig för många, tror Inka Gurung är en av anledningarna till att forspaddling lockar.  – Sedan är det nog känslan av äventyr. Just det där att våga prova någonting nytt och lära sig någonting nytt och lära sig något som verkar lite läskigt, men ändå härligt. Sen att man får vara ute i naturen, njuta av en helg i skön miljö och även få se lite av Dalarnas vackra natur och kultur. Det kan bli ett nytt och roligt sätt att umgås. När Inka Gurung sedan beskriver känslan av att ge sig av nedför forsen, är det inte svårt att ryckas med och bli ännu lite mer sugen på en kajaktur i Dala­Flodas forsar. – Man kommer till forsnacken och hör bruset. Det pirrar i magen när man glider allt närmare forsen. Innan man kommer till de första vågorna gäller det att börja paddla. Fullt fokus på att hålla rak kurs. Känslan när man kommer ner i den första vågen och vattnet skvätter över en. Adrenalinet sätter in och man paddlar på för att hålla balansen. Nu existerar bara här och nu. Glädjeruset när man närmar sig slutet av forsen, stoltheten att man har klarat den. I lugnvattnet kommer glädjetjuten och high fives.

”Kunskapen hos de gamla, coola damerna i Dala-Floda inspirerar mig”

”Kunskapen hos de gamla, coola damerna i Dala-Floda inspirerar mig”

Skogens sus och trädens tystnad är både hem och inspirationskälla för stadsarkitekten och handarbetaren Pernilla Wåhlin Norén. ”Jag tror man har ett landskap i kroppen. Eftersom jag är uppvuxen i Dalarna känner jag mig hemma med skogens rumsligheter, som dungar och gläntor”. På familjens gård i Dala-Floda får hon förutom lugn, också idéer och drivkraft till sina projekt. – Här blir jag inspirerad, speciellt av de gamla, coola damerna i hantverksföreningen som har sån stor kunskap om hemslöjd och ser själen i materialen, berättar Pernilla. Pernilla växte upp i Borlänge och hade hantverket och hemslöjden i generna. Med en mormor som ständigt stickade och en farmor som jobbade som sömmerska på hattfabriken CTH i Borlänge, har hon levt nära handarbetande kvinnor. Därför är det inte konstigt att Pernilla själv började sticka när hon som sjuåring fick ett startkit i julklapp. – Jag har alltid en tvåändsstickning i gång, men gör annat också.Ibland är det för att barnen behöver tröjor, andra gånger för att jag vill lära mig gamla tekniker som dalknyppling. Modernt sätt att föra traditioner vidare För många är Pernilla känd som en ambassadör för hantverk och byggnadskultur i Dalarna. Hon går kurser för att lära av den äldre generationen och sprider sin kunskap vidare genom bland annat sociala medier. På Instagram delar hon med sig av detaljrika, stickade skapelser och vackra naturbilder och på Youtube lägger hon upp filmklipp om olika hantverkstekniker. Är det ett sätt att bevara kulturen och föra Dalarnas hantverkstraditioner vidare? – Ja, jag vill att andra ska lära sig och att det inte ska finnas några hinder för det. När man arbetar med händerna är det som att tänka med hela kroppen. Genom det formar vi världen och lär känna materialens olika egenskaper. Längtan hem blev ett gårdsköp För tio år sedan köpte Pernilla och hennes man gården i Dala-Floda, för att ha ett ben i Dalarna medan de fortfarande bodde i Stockholm. När skogslängtan till slut blev för stor, flyttade de till ett hus i Borlänge och restaurerar nu sakta den gamla gården enligt traditionella metoder. Idag arbetar Pernilla arbetar som stadsarkitekt i Borlänge kommun och menar att platsens betydelse och känslan i materialen är viktigt i all form av arkitektur. Hon berättar hur hon ser arkitekturens roll i samhället: – Den ska se till den långsiktiga hållbarheten och även se till samhällets behov. Det går dock väldigt fort i byggbranschen idag och då behövs någon som säkerställer kvaliteten. En bostad ska inte vara en marknadsvara, utan ett hem. Hon nämner de slitstarka, handtimrade dalagårdarna som goda exempel på gamla tekniker – en kunskap som hon hoppas vi tar vara på i framtida husbyggen. – Jag hoppas att byggnader ännu mer kommer knyta an till Dalarnas trätradition. Det är viktigt att utgå från råvaran på platsen och bygga av den. Det blir både bygget och livet hållbart och ekologiskt. När Pernilla spår sin egen framtid är det självklart nya hantverk hon ser, men också andra handarbeten och ett nytt byggprojekt. – Jag vill jobba ännu mer med träbyggnation, både byggnadstradition och utvecklingsprojekt. Sen hoppas jag också få mer tid till skrivande, avslutar Pernilla. Om Pernilla Wåhlin Norén Bor: I hus i Borlänge och på gård i Dala-Floda. Gör: Jobbar som stadsarkitekt på Borlänge kommun, sitter i styrelsen för Svensk Form Dalarna, bloggar för tidningen Hemslöjd och skriver (har debuterat med boken Sorgens Princip). Pernillas 5 guldkorn i Dalarna: Norrboda gammelstad,  Rättvik: "Det är ett vackert exempel på Dalarnas byggnadstraditioner. En fantastisk miljö med rätvinkliga dalagårdar i ett organiskt vägnät." Dala Floda: "Wålstedts gård, lantbruk och spinneri och värdshuset är fina exempel." Galleri Svarta Gran i Borlänge: "Ett litet galleri i Borlänge som bland annat delar ut utmärkelsen Årets Granskott." Kraftstationerna vid Dalälven: "Forshuvudforsen och Bullerforsen har vacker arkitektur." Evenemanget Formveckan som Svensk Form Dalarna ordnar: "Vi vill samla och visa upp den kreativitet som finns i Dalarna."

Ekologisk mat lockar på Dala-Floda Värdshus

Ekologisk mat lockar på Dala-Floda Värdshus

När Per och Evalotta Ersson tog över Dala-Floda Värdshus för tio år sedan såg gästerna den ekologiska inriktningen som en trevlig överraskning. Idag söker besökarna sig hit för att få en genuin, ekologisk matupplevelse i den gemytliga värdshusmiljön. Katten Sipps tittar slött upp från trappan när de första middagsgästerna kommer släntrande över grusgången mot Dala-Floda Värdshus. En sådan här varm sommarkväll när kvällen är ljus, humlorna surrar och dofter av timjan sprider sig över den lummiga trädgården är värdshuset med sin kringbyggda gård ett riktigt paradis.   Det är tydligt att på Dala-Floda Värdshus, i den idylliska byn Syrholn, vårdas allt med stor kärlek och mycket omsorg. Trädgården, husen, odlingarna och katterna – allt har en hälsosam lyster. I dryga tio år har Per och Evalotta Ersson utvecklat Dala Floda Värdshus och idag kan de erbjuda en unik upplevelse där omtanke för gäst och miljö står i absolut fokus.  – Vår ekologiska profil är viktig och vi vill ha genomgående hög kvalitet. Samtidigt är det inget lyxigt ställe, vi vill förmedla det enkla och är inte så anspråksfulla. Det ska vara skönt, lugnt och harmoniskt här, inte märkvärdigt, säger Per som är kock och basar i köket där maten lagas på 100 % ekologiska råvaror och förädlade produkter.   Kvällens meny om tre rätter inleds med en fylld tuttul, ett mjukt tunnbröd. Till varmrätt serveras lamm från Wålstedts i Dala Floda med ljummen grönsaks- och potatissallad. Det hela avslutas med blåbärsglass gjord på bär från de omgivande skogarna. Smakerna är rena, inget har hastats fram utan allt har lagats från grunden i köket av Per. Omsorgen om råvarorna speglas också i dryckesutbudet där såväl lokalt hantverksöl som viner framställda enligt biodynamiska principer finns med.  Redan när Per och Evalotta tog över värdshuset hade det en miljöprofil som de tidigare ägarna, paret Aarts, byggt upp. Dala-Floda Värdshus var en av de första ekologiskt certifierade restaurangerna i Sverige och redan 2012, efter det att Per och Evalotta tagit över, nådde de den strängaste nivån inom KRAV för restauranger.   För Per och Evalotta, som alltid källsorterat, komposterat och dragit runt sina barn i cykelkärra i stället för att använda bil, kändes det självklart att bygga vidare på det ekologiska konceptet.  – Intresset kommer från en grundläggande tro att vi måste sätta så litet avtryck som möjligt efter oss i naturen och det måste ju vara bättre att inte använda gifter i odling och produktion, berättar Per.  För Evalotta är den ekologiska inriktningen lika viktig.  – Vi är väldigt glada och nöjda att vi kan driva och genomföra allt vi gör till 100 procent ekologiskt. Om vi inte kunde arbeta så skulle vi inte göra det här över huvud taget, förklarar hon.  De är självförsörjande på örter, sallatsblad och blommor och odlar också en del bönor och kål. Om sommaren åker de två, tre gånger i veckan till närbelägna Wålstedts gård för att köpa ekologiska grönsaker och ibland lamm. En del grönt köper de också in från Grönsakshallen Sorunda, som har en ökande andel ekologiskt i sitt sortiment. Idag är det sällan något problem att få tag i ekologiska råvaror och andra produkter till köket men för bara fem, sex år sedan var det svårare, för att inte tala om för tio år sedan.  – Det är som natt och dag! Fler odlare ställer om i takt med att efterfrågan på ekologiskt ökar och de som arbetar med förädlade produkter blir också allt fler. Som Lantbackens gårdsmejeri i Lima, Maria Leksell på Stora Lunån, Mjelga öl och Dalabryggeri som alla gör ekologiska ostar och öl. Dem köper vi in ifrån, berättar Per.  Han fortsätter med att förklarar att lokalt producerat är en rejäl bonus, men att det viktigaste för Dala-Floda Värdshus alltid är det ekologiska. Och äntligen börjar omvärlden också uppskatta och söka det ekologiska alternativet.   – Idag kommer gästerna tack vare vår profilering. För tio år sedan var det inte många som var speciellt intresserade men nu ser vi en trendförändring där fler söker sig just hit för att uppleva vår ekologiska inriktning.