Barn vid Falu Gruva.

Att göra i Dalarna när det regnar

Dalarna har ett brett utbud av inomhusaktiviteter och besöksmål som passar perfekt en regnig dag. Vi har delat upp listan med förslag på kulturupplevelser och museum, aktiviteter för barn och familjer, äventyrsbad och kaféer. Och det går utomordentligt att besöka alla våra tips även om det är fint väder.


carl larsson gården

Kultur och museer

Låt ett museibesök eller en kulturupplevelse förgylla en regnig dag.  Vi har samlat förslag på några populära besöksmål och museum runt om i Dalarna.

Avesta Art och Verket. En konstutställning i häftig fabriksmiljö från 1800 talet där omgivningarna blir en del av upplevelsen.

Säters Biograf och TV museum. Återupplev ett stycke svensk TV-historia. Guldbaggebelönat för sin presentation av den rörliga bildens historia.

Carl Larsson-gården i Sundborn. Ett av Dalarnas mest kända besöksmål. Gå på guidad visning i den berömde konstnärens magnifika hem.

Dalarnas museum i Falun. Visar upp både fasta och tillfälliga utställningar. Arrangerar föreläsningar, visningar och stadsvandringar.

Motor och nostalgimuseet i Grängesberg. Ett museum för hela familjen. Här finns det bilar, motorcyklar, grävmaskiner och även gamla butiksinventarier.

Porfyrmuseet i Älvdalen. Unika samlingar av konstverk i porfyrsten och musikinstrument tillverkade av Hagström. Ett inträde, två museum.

Zornmuseet i Mora. Ett av Sveriges mest omtyckta museum med världens största samling verk av den kände svenske konstnären Anders Zorn.

Falu GruvaFalu Gruva bjuder på spännande äventyr under jord, foto: Anna Holm

Barn och familjeaktiviteter i Dalarna

Här hittar du förslag på aktiviteter familjeaktiviteter och besöksmål som passar nyfikna och leksugna barn och vuxna en regnig dag.

2047 Science Center i Borlänge. Upptäck naturvetenskap och teknik i olika miljöer, som är fyllda med interaktiva experiment.

Aktivitetscenter i Idre. 3200 kvadratmeter sporthall med massor av sportaktiviteter, bowling, inomhuspool, gym och hoppborgar. 

Experium i Sälen. Bio, bowling, spelmaskiner, spa och äventyrsbad. I Experium hittar du alltid något häftigt att göra oavsett väderlek.

Falu Gruva. Gör ett lärorikt besök i gruvmuseet ovan jord eller följ med på ett spännande äventyr i underjorden i Falu Gruva.

Forsränning i Idre. Adrenalinpumpande utomhusaktivitet där du ändå blir blöt. Forsränning i Österdalälven passar även mindre barn, men det finns tuffare utmaningar för den äventyrslystne.

SnowCamp i Säfsen. På SnowCamp hoppar du på trampoliner i proffsklass och tränar tricks i deras foam pit. SnowCamp var först i Europa att skaffa världens största studsmatta.

Yoump i Borlänge. En premium trampolinpark med foam pits och mängder av skoj studsmattor för hoppsugna barn och vuxna.

Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg. Guidade visningar och äventyr i underjorden med klättring på via ferrata system och repfirning.

Aqua NovaAqua Nova är ett fartfyllt äventyrsbad med flera vattenrutschkanor inomhus, foto: Lena Rohlén

Badhus med äventyrsbad

Att gå på badhus kan vara ett säkert kort för både unga och gamla en regnig dag.

Aqua Nova i Borlänge. Äventyrsbad med tre vattenrutschkanor, vildfors och vågbassäng. Här finns relaxavdelning för vuxen publik samt bowling.

Metropoolen i Avesta. Ett trevligt litet äventyrsbad för hela familjen med vattenrutschbanor och flera pooler. 

Älvdalens Simhall. Inomhusbassäng, vattenrutschkana och barnpooler.

fika på orsa kaffe stuga
Fika i Dalarna är mysigt, här smaskas det på Orsa Kaffestuga, foto: Anna Holm

Fika på kafé

Varför inte ta en fika när du är klar med dagens äventyr?

Här listar vi Dalarnas kaféer.

Erbjudanden