En person handmålar en dalahäst.

Nils Olsson Dalahästar

I byn Nusnäs utanför Mora tillverkas världens kanske mest kända häst – Dalahästen. På dalahästtillverkningen hos Nils Olsson Dalahästar får man på riktigt nära håll följa med på resan från träbit till färdigmålad häst.

Boka

Beskrivning

Här har dalahästarna tillverkats för hand och med stor hantverksskicklighet ända sedan 1928. Traditionen att tälja dalahästar är förstås äldre än så, men det var i slutet av 1920-talet som bröderna Nils och Jannes Olsson startade den första lilla dalahästfabriken i sin hemby. Därefter har dalahästen från Nusnäs spridit sig över världen och blivit en välkänd Sverigesymbol.

Visning av dalahästtillverkningen
Det ges inga guidade visningar utan man är välkommen att gå runt i verkstaden på egen hand och man kan ställa frågor till de kunniga hantverkare som jobbar med just sin del i kedjan. Det är också möjligt att måla sin egen dalahäst.

I butiken finns ett stort utbud av dalahästar i olika storlekar, färger och modeller samt andra produkter som exempelvis träskor. Passa på att köpa med ett fint minne från besöket i Dalarna.

Sommartid finns också ett café med fika, glass och lättare luncher.

Bra att veta

  • Kulturresan
  • Infopoint

Vägbeskrivning

Från Mora åk 12 km söder på RV 70. Vid Fu sväng höger och följ byväg 3,5 km. Se skyltning inne i byn.