Siljan Geopark

En ring av upplevelser i meteoritens spår


För cirka 380 miljoner år sedan slog en fyra kilometer stor meteorit ned och skapade det område som idag kallas Siljansringen. Meteoritnedslaget var så kraftfullt att berg lyftes och ställes på ända och sprickor bildades djupt ner i berggrunden. Siljan Geopark är Sveriges första nationella geopark med unika geologiska fenomen och naturvärden på flera platser, så kallade geosites. Parken, som omfattar en yta av sextio kilometer i diameter, är fortfarande under uppbyggnad men redan nu kan du besöka många spännande och geologiskt intressanta platser som har präglat bygden på olika sätt.

Besöksmål

Här finns mycket att uppleva inom geologi, natur och kultur oavsett kunskapsnivå. Boka gärna en lokal guide som genom berättelser kan ge en extra dimension av upplevelsen. På Naturum Dalarna i Siljansnäs och Rättviks naturmuseum hittar du mer information om Siljansringens uppkomst.

Valda filter

Tänk på!

Många av platserna i Siljan Geopark är naturreservat, där naturen är skyddad och det råder specifika föreskrifter. Det är till exempel inte tillåtet att gräva, hacka, eller på annat sätt skada jordytan och bergsformationer; skada träd, växter och djur; elda; gräva upp och ta med örter, mossor, svampar och lavar; ta med husdjur utan koppel. Särskilda föreskrifter finns för varje reservat.

Källa: Länsstyrelsen Dalarna