Välkommen till Grövelsjön

Grövelsjön Fjäll

Boende
Boende
Evenemang
Evenemang
Aktiviteter
Aktiviteter

Vad vill du göra?

Grövelsjön


Välkommen till Dalarnas nordligaste fjällvärld! Här i Grövelsjön och Grövelsjöfjällen väntar en naturupplevelse utöver det vanliga, där vildmarken alltid väntar alldeles utanför dörren. Vandra i fjällen och låt vandringslederna ta dig ut i i den magnifika fjällvärlden, vandra med renar, möt den samiska kulturen och njut av Grövelsjön sommar som vinter.


Där allmän väg tar slut sträcker sig fjällvärlden ut framför dig. Fjällbjörkar, ljunghedar, bäckar och böljande mjuka fjäll. Här finns slingrande vandringsstigar över berg och dal. Snöra på dig kängorna och sätt ryggsäcken på för en härlig dagstur på Långfjället, ett utmärkt sätt att uppleva Grövelsjön under den varmare sommaren eller den färgrika hösten. Om du älskar fiske finns det många fina vatten i området, både för nybörjaren och den lite mer avancerade. Vad sägs om den flugfiskekvoterade sträckan i Storån som lockar med skimrande öring?

Om du hellre njuter av kall vit snö och minusgrader så är vintern och våren något för dig. Här dras längdspår i alla väderstreck och nöjer du dig inte med dem kan du alltid gå på tur och bryta egna spår. På vårvintern när solen steker på är det lätt att glida nedför i backarna, kanske prova på lite alpint i de tre liftsystemen som finns här eller varför inte ta bandvagnen upp? I Grövelsjön finns även möjligheter att träffa på samer, lyssna på deras historier och kanske mata en och annan ren. Glöm inte att prova den lokala maten som skänker både glädje och energi till en ny dags fjälläventyr. Oavsett vilken årstid du besöker Grövelsjön – njut av varje stund!

Boende i Grövelsjön

Erbjudanden i Grövelsjön

Mat & dryck i Grövelsjön

Sevärdheter i Grövelsjön

Evenemang i Grövelsjön

Artiklar & Inspiration

Följ med guiden Björn till Grövelsjöns guldkorn

Följ med guiden Björn till Grövelsjöns guldkorn

Han är aldrig riktigt ledig. Fast på jobbet gör han i och för sig bara sådant som han tycker är roligt. Som att visa människor det bästa Grövelsjön har att erbjuda. Tillsammans med guiden Björn Jonsson på Experience Grövelsjön hittar du garanterat direkt till de allra bästa guldkornen. Guidat har Björn Jonsson gjort länge och intresset för naturen har alltid funnits där. När andra barn kollade på tecknat och läste serietidningar slukade han djur- och naturfilmer. Intresset ledde till ett jobb som guide i Norrbotten. Därefter blev det samma jobb på STF i Grövelsjön, där han så småningom även blev sportchef. Det var också här någonstans som det började klia i utvecklings- och frihetsnerven. – Jag ville göra så mycket, men fick inte riktigt tiden att räcka till för annorlunda uppdrag som privatbokningar och specialupplägg. Och det kom aldrig någon som startade Experience Grövelsjön, så då fick jag bli det själv. Numera är och leder han alltså sitt eget företag. Huvudverksamheten sommartid är guidade vandringar och alla upplevelser är kunskapsbaserade. Under en vandring får du, förutom de mäktiga omgivningarna, till exempel lära dig mer om botanik eller hur du klarar dig på fjället. På vintern är det längdskidskola, guidade turskidturer och toppturer som gäller. Han skräddarsyr upplägget och anpassar nivån på äventyret: från nybörjare till de mer erfarna, från dagsturer till flera dagar på fjället. – Jag stämmer alltid av vad de gjort tidigare och vilken erfarenhet de har – och vad de skulle vilja testa nu. Då syr jag ihop något som passar. Grejen med guide är att det finns någon som vet var det är bäst att gå. För varför ska jag gå och leta på egen hand när en guide direkt kan tala om för mig var de vackraste eller bästa platserna finns? Att ha just Grövelsjön som nav kommer med många fördelar. – Här finns allt jag tycker om runt knuten. Förutom att det verkligen är vildmark är Grövelsjön tacksamt för att det är väldigt lättillgängligt. Det är lätt att visa upp naturen, vilket ju är min grej. Det är också en kick, att få se någon annan uppleva naturen. Här är det också långa säsonger, till skillnad från resten av turistsverige. Han trivs med det friare livet som egenföretagare, även om det ofta är mycket att göra. – Under högsäsong är det fullbokat från morgon till kväll, men det är känslan av att jag kan säga nej. Friheten i att göra saker som kanske inte är de mest lönsamma, men för att det är saker jag tycker är roligt. Sommaren bjuder på en nyhet. – I sommar ska jag köra packraft, uppblåsbara kanoter. Både för att hyra ut och som arrangemang, att man kan vandra och paddla i kombination. Det är fördelen med att vara liten – jag kan prova allt jag tycker verkar kul. Sen är ju hjärtat i allt att komma ut i naturen. Björns tre utflyktstips i Grövelsjön 1. Storslåga: ”1 341 meter över havet på norska sidan. Det är en tydlig brant topp med fantastisk vandring upp genom varierande naturtyper och som ger en härlig utsikt över Grövelsjöfjällen.” 2. Utsikten strax bortom samiska sommarvistet norr om STF Grövelsjön Fjällstation: ”Följ naturstigen. Härifrån får du en underbar vy över sjön Grövelsjön och du kan välja om du vill vandra vidare upp på Långfjället eller vända tillbaka till naturstigen som är 4 km.” 3. Gamla skogen vid riksgränsen: ”Vid sämre väder är det otroligt fint att vandra i den gamla skogen längs riksgränsen ner söderut mot Valdalsbygget eller norrut mot Berseskallen. För den som inte kan orientera är det lätt att ha gränsstaketet som referens.”

Håll Dalafjällen Rent – Så gör du

Håll Dalafjällen Rent – Så gör du

För att öka kunskapen och minska nedskräpningen i dalafjällen genomförs satsningen Håll Dalafjällen Rent. En av initiativtagarna, Stefan Hamréus på Länsstyrelsen, berättar mer och ger sina bästa tips på vad du kan tänka på när du är ute i naturen. Hur föddes idén om Håll Dalafjällen rent? – Jag har jobbat vid Hävlingestugorna i Grövelsjön som tillsynsman och stugvärd. Där kunde jag rätt så snabbt konstatera att det förekommer sopor och skräp på våra fjäll och i fjällnära skogar. I slutet av säsongen tog jag kontakt med Håll Sverige Rent. Jag presenterade ett förslag på hur jag ville gå vidare och de ville hänga med. I dag är alla de stora fjällaktörerna med i Håll Dalafjällen Rent: Skistar, STF, Idre Fjäll, Fjätervålen, Malung-Sälen kommun, Älvdalens kommun. Vad ska jag själva tänka på när jag ska ut på fjället? – Att du endast lämnar dina skoavtryck kvar i naturen. Förpacka din mat i förpackningar som inte tar stor plats i packningen när du tömt dem. Skippa till exempel konservburkar! Man har ju orkat bära med sig maten ut och då orkar man också bära med sig de tomma resterna hem. När man behöver göra "tvåan", gå en bit bort från leden. Lyft på en sten eller en bit mossa och utför dina behov och lägg tillbaka stenen eller mossan. På så sätt blir det trevligare för de som kommer efter dig på leden. Vad händer härnäst i projektet? – I och med att projektet startade hösten 2018 är det fortfarande i sin linda. Vi har haft en första workshop där vi tittade på vilka problem vi har när det kommer till det här frågorna. Det kan till exempel skilja såg åt geografiskt utifrån vilka aktiviteter som är mest populära i varje område. Nu hoppas vi att varje fjällaktör fördjupar sig i just sina utmaningar, så att vi också gemensamt kan börja jobba för att få bukt med nedskräpningen.

Lövsåsgårdens Fjällhotell

Med fjället utanför dörren på Lövåsgården

På 800 meter över havet, med en vidunderlig utsikten över myrar och fjäll, väntar lugnet, stillheten och framför allt närheten till naturen. På Lövåsgårdens Fjällhotell kretsar livet kring här och nu, kring väder, vind och lederna som tar dig direkt ut på kalfjället. Härligt avslappnad musik och doften av nygräddade våfflor slår emot en innanför entrén till Lövåsgårdens Fjällhotell. Våffelbuffé med olika sorters sylt och grädde står framdukat och gästerna är i full gång med att grädda sig en frasig lunch. Anders Doverskog går avslappnat omkring bland borden. Skrattar, pratar och skämtar. Sedan 2015 äger och driver han Lövåsgården tillsammans med frun Linda. Innan de tog över hade de spenderat mycket tid i Grövelsjön, där längtan efter att ta flyttlasset norrut vuxit sig allt starkare. När Anders så en dag satt och ”Googlade konstiga sökord” snubblade han över Lövåsgården. Kombinationen med längtan efter fjällvärlden och dessutom nyfikenheten på att driva eget gjorde att de gjorde slag i saken. – Att komma hit till Lövåsgården ska kännas som att komma hem till oss. Vilket man ju faktiskt gör i och med att vi bor här på gården. Men det är den atmosfären och sköna stämningen vi vill skapa, den hemtrevliga. Det ska vara kvalitet i det vi levererar. Lövåsgården har 55 bäddar med helpension och Anders berättar att närmare 99 procent av gästerna söker sig hit för rekreation. – Hit åker man för att komma ifrån, koppla ner, skämma bort sig själv och äta god mat. Sommaren är som mest intensiv, när Grövelsjöns magiska vandring lockar. Då bjuder den nära fjällvärlden på ett smörgåsbord av leder för den med upptäckarlust. Även cyklister har börjat hitta hit, liksom fiskesugna. Alla söker de nära natur i kombination med lugn, ro och guldkant. – Många har gjort det där med stuga och familj. Nu vill man istället bara ha det bekväma i att packa en necessär och åka iväg. I restaurangen serveras varje kväll en fast trerätters meny, som varieras i takt med säsongernas växlingar. Så mycket som möjligt av maten är lokalproducerad eller från Dalarna. Här diskuterar gästerna dagens upplevelser och intryck över läckra anrättningar. Det hela toppas med en stor portion väder. För här på kanten till fjällvärlden är vind och regn, sol och blåst ständigt högaktuella ämnen. – Här lever man verkligen i nuet. Väder och vind styr mycket och vi lever från dag till dag beroende på vilket väder det är. Det är helt underbart att möta alla årstider här uppe. Dessutom är det ett helt annat tempo. Närheten till fjället skapar ett lugn. Det är bara att kliva utanför dörren och du är där. Mitt i den storslagna naturen.

Renbiten Grövelsjön

Renbiten: Mat och smak från Sveriges sydligaste sameby

Mat från Sápmi, från Sameland, är centralt för Peter och Helena Andersson på familjeföretaget Renbiten i Grövelsjön. De kombinerar renskötsel med egen förädling, butik och café och lever och arbetar inom Idre sameby, Sveriges sydligaste och en av landets minsta samebyar. Mat och smaker kan berätta mycket om en kultur och det gäller i allra högsta grad den samiska kulturen. I den karga fjällnaturen har samerna sedan urminnes tider levt av vad naturen ger under de åtta samiska årstiderna. Mycket av det som varit självklar föda för samerna är sådant som vi i våra moderna städer idag ser som oerhört lyxigt: Hjortron, vildfångad fisk, naturbeteskött som älg och ren. I fjällnaturen hittar vi också sådant som stundom anses oerhört trendigt eller benämns “superfoods”, som sprängticka, blåbär och björksav. Allt detta är centrala och naturliga inslag i Peter och Helena Anderssons liv och verksamhet. De driver företaget Renbiten i Grövelsjön, där den samiska kulturen och Idre Sameby i högsta grad står i centrum. – Det kommer en hel del besökare hit till Grövelsjön som söker efter “samebyn”. Vi är ledsna när vi måste göra dem besvikna, men det finns ingen “by” här med kåtor eller något slags reservat, säger Peter Andersson. Nej, en sameby är ingen “by” så som man kanske föreställer sig. Det är en ekonomisk och administrativ sammanslutning som ansvarar för renskötseln i området renarna tillåts beta inom. Men de turister som råkar fråga Peter och Helena efter samebyn har på sätt och vis ändå hittat helt rätt. Hela företaget Renbiten är uppbyggt kring tanken att fördjupa kunskapen kring samisk kultur när det gäller allt från mat till hantverk och traditioner. Bland annat erbjuds möjligheten att möta familjens tama renar, guidade turer och övernattning på renfäll i en kåta. Renbiten har också två butiker, en i centrala Falun och en i Grövelsjön. Butiken i Falun har renkött i olika former, vilt, fisk, goda ostar och en del samisk slöjd medan den i Grövelsjön erbjuder renkött, vilt och fisk, renfällar, tennslöjd, kåsor, stickade ylletröjor, hjortronsylt och mycket mer. Helena och Peter ser ett ökat intresse för deras köttprodukter, vilket de tror beror på att människor nu ser över sin köttkonsumtion. Många väljer att äta mindre mängder och vill ha riktigt bra kvalitet när de väl väljer att äta kött. – Renkött ligger helt rätt i tiden. Det är hälsosamt, djuren betar i naturen, de upplever minimalt med stress och får ingen antibiotika, berättar Peter. Renbiten är Dalarnas enda producent av renkött och företaget säljer alla typer av styckdetaljer. Den som besöker en saluhall i säg, Göteborg eller Stockholm, hittar vanligtvis endast filé, entrecôte och kanske skav men Renbiten tillhandahåller alla styckdetaljer från renen. Hela djuret tas tillvara och en del kött förädlas och blir till korv eller rökta detaljer. – Jag älskar att grilla reninnanlår, eller sadel. Men det finns ju inget insprängt fett i köttet så det gäller att inte grilla för hårt. Det samma gäller allt viltkött, medium-rare brukar bli perfekt, säger Helena. Hon är uppvuxen i Falun men har bott i Idre större delen av sitt liv. Peters släkt har varit renskötare i trakten så långt tillbaka som generationerna kan räknas. Nu jobbar också flera av deras barn inom familjeföretaget. En son jobbar ute i markerna med renarna men vid högsäsonger som kalvmärkning, renskiljning, slakt och styckning samlas de i familjen som har möjlighet att hjälpa till. Två av döttrarna är också ansvariga för butiken i Falun. – Vi är unika för vi har hela kedjan. Vi är renskötare och gör allt från att ta hand om kalvarna till att sälja direkt till slutkund. Dessutom serverar vi också våra egna produkter i caféet här i butiken, berättar Helena som ser ett ökande intresse för att få uppleva den samiska kulturen på alla vis. – Det är roligt och gör oss stolta att fler människor vill fira födelsedagar och annat tillsammans med våra tama renar och smaka samisk mat tillagad över eld i kåtan, avslutar hon.

Salsfjället Grövelsjön

Grövelsjön - En rofylld oas i norra Dalarna

I Grövelsjön upplever du mäktiga fjäll, vidsträckta fjällhedar med strövande renar och rödingrika fiskevatten. Skoterleder på fjället och ett miltal markerade leder tar dig enkelt ut i det gnistrande vinterlandskapet. Hit söker sig många för avkoppling och naturupplevelse. Där allmän väg tar slut i nordligaste Dalarna sträcker fjällvärlden ut sig framför dig. Det tjocka lagret snö som täcker landskapet för tankarna till sanddyner i öknen. Det är något speciellt med Grövelsjön. Något rent magiskt. Och känslan bär du med sig en längre tid efter besöket, som minnena från den krispiga snön under turskidorna, tystnaden och solen som värmer dina kinder. Grövelsjön ligger mitt bland svenska och norska fjäll längst uppe i det nordligaste hörnet av Dalarna och omfattar den milsvida vildmarken på båda sidor om gränsen. Här väntar sköna dagar i längdspåret och fjällinspirerade måltider som avnjuts i avkopplande atmosfär. Sover gör du gott hos någon av Grövelsjöfjällens genuina boendeanläggningar, här finns både stugor, vandrarhem och fyrstjärnigt hotell. På populära Storsätra Fjällhotell har du till exempel längdspår en precis utanför dörren. Efter avslutad tur kan du toppa kvällen med en matupplevelse utöver det vanliga i restaurangen eller kanske ett bad bastu eller badtunna. Även STF Grövelsjön har många populära aktiviteter och ett uppskattat naturnära boende. Här - liksom i hela Grövelsjöfjällen - har du verkligen naturen alldeles runt knuten.  Hitta boende i Grövelsjön. Stort aktivitetsutbud Passa på att boka aktiviteter under vistelsen. I utbudet finns till exempel möjligheten att följa med erfarna fjällguider och upptäcka vinterlandskapet bortom markerade leder. Turerna varierar från kalfjäll till gammal fjällskog både på svenska och norska sidan. Ta en tur på skoter i Grövelsjöfjällen och susa fram över de vita vidderna. Eller vad sägs om vandring på snöskor eller berättarafton i tältkåta med avsmakning av samisk mat och inblick i samisk kultur? Grövelsjöfjällen kan även erbjuda många fina öring- och rödingvatten i storslagen fjällmiljö för dig som vill prova fiskelyckan. Skidåkning är förstås en av huvudattraktionerna och det finns många möjligheter till längdskidåkning i Grövelsjön, både i preparerade spår och med turskidor direkt på fjället. Ett extra tips är också att besöka Grövelsjön Fjällbageri, där Maxime Kindlund bakar surdegsbröd i många olika former. Införskaffa dagens matsäck eller köp med er en surdegspizza tillbaka till stugan. Varje fredag är pizzakväll i bageriet - men var ute i tid och boka, det är rykande åtgång. Ta en tur längs den kryssmarkerade vinterleden med vacker utsikt mot Storvätteshogna och de norska fjällen i väster. Stanna till vid rastskyddet Oskarstugan som ligger uppe på Långfjället. Turen kan inledas från STF Grövelsjöns Fjällstation, Lövåsen och från Storsätern.   Den lokala maten skänker både glädje och energi inför en ny dag på fjället och tillagas med stor vördnad både för dig och omgivningen.  I Grövelsjön erbjuds möjligheter att möta samer, lyssna på deras historier och mata renarna. I Grövelsjöfjällen finns cirka 10 mil preparerade spår som sammanbinder alla anläggningarna i området. Detta möjliggör utflykter med stopp för fika eller lunch innan turen går tillbaka till boendet. Spåren prepareras löpande och underhålls av Grövelsjöfjällens Turistförening. Spåravgift löser du på serviceställen och boendeanläggningar samt på turistbyrån i Idre där du även kan köpa en spårkarta eller fjällkarta till dina utflykter.