Välkommen till Grövelsjöfjällen

Grövelsjön

Grövelsjön


Välkommen till Dalarnas nordligaste fjällvärld. Här i Grövelsjöfjällen väntar en naturupplevelse utöver det vanliga, där vildmarken alltid väntar alldeles utanför dörren. Vandra i fjällen och låt vandringslederna ta dig ut i i den magnifika fjällvärlden, vandra med renar, möt den samiska kulturen och njut av Grövelsjön sommar som vinter. På plats i Grövelsjön är du varmt välkommen att besöka någon av Visit Dalarnas InfoPoints, en enklare variant av bemannad turistinformation där det det finns mer information om vad som finns att se och göra i området. I Grövelsjön är STF Grövelsjön Fjällstation en sådan plats.
Hitta din närmsta InfoPoint via vår interaktiva karta.


Där allmän väg tar slut sträcker sig fjällvärlden ut framför dig. Fjällbjörkar, ljunghedar, bäckar och böljande mjuka fjäll. Här finns slingrande vandringsstigar över berg och dal. Snöra på dig kängorna och sätt ryggsäcken på för en härlig dagstur på Långfjället, ett utmärkt sätt att uppleva Grövelsjön under den varmare sommaren eller den färgrika hösten. Om du älskar fiske finns det många fina vatten i området, både för nybörjaren och den lite mer avancerade. Vad sägs om den flugfiskekvoterade sträckan i Storån som lockar med skimrande öring?

Om du hellre njuter av kall vit snö och minusgrader så är vintern och våren något för dig. Här dras längdspår i alla väderstreck och nöjer du dig inte med dem kan du alltid gå på tur och bryta egna spår. På vårvintern när solen steker på är det lätt att glida nedför i backarna, kanske prova på lite alpint i de tre liftsystemen som finns här eller varför inte ta bandvagnen upp? I Grövelsjön finns även möjligheter att träffa på samer, lyssna på deras historier och kanske mata en och annan ren. Glöm inte att prova den lokala maten som skänker både glädje och energi till en ny dags fjälläventyr. Oavsett vilken årstid du besöker Grövelsjön – njut av varje stund!

20/09 - 06:00
sunny icon
Percipitation: 0mm
Wind: 0.6 M/s
1

Grövelsjön

20/09 - 18:00
sunny icon
Percipitation: 0mm
Wind: 2.8 M/s
9

Grövelsjön

21/09 - 18:00
sunny icon
Percipitation: 0mm
Wind: 7 M/s
10

Grövelsjön

22/09 - 20:00
sunny icon
Percipitation: 0mm
Wind: 1.4 M/s
10

Grövelsjön

Vad vill du göra?

Artiklar & Inspiration

Vandrare som grillar på kalfjäll

Tre unika matupplevelser i Grövelsjön

Grövelsjön och Grövelsjöfjällen är Dalarnas nordligaste fjällvärld. Här väntar en naturupplevelse utöver det vanliga, där vildmarken alltid väntar alldeles utanför dörren. Här väntar också matupplevelser utöver det vanliga. Följ med till tre aktörer som garanterat kommer att bjuda på en oförglömlig måltid. STF Grövelsjön Fjällstation I den gemytliga restaurangen hos STF Grövelsjön Fjällstation är varje bord ett fönsterbord – och tur är det. På så sätt kan alla gäster blicka ut över de ståtliga fjällen och samtidigt hugga in på frukost, lunch eller middag. Här finns ett helhetstänk kring måltiden, vilket går i linje med fjällstationens omfattande hållbarhetsarbete.  – Ska vi servera renkött köper vi hela renar och använder allt. Allt kött serveras, vi kokar fonder på delarna som blir över. Vill vi göra ärtsoppa en vecka ser vi till att servera fläsklägg någon dag innan, så att vi kan använda resterna till att koka buljongen till soppan. Det ska inte bara vara en fin maträtt, det handlar om en fin helhet i hela tankesättet, säger platschefen Carl Johan Ingeström. På STF Grövelsjön Fjällstation står hållbarhet i fokus och menyn skapas för att kunna ta tillvara så mycket som möjligt av råvarorna.   Storsätra Fjällhotell Hos fyrstjärniga Storsätra Fjällhotell är det lätt att koppla av från vardagen och uppleva naturnära fjällyx när den är som bäst. Det klassiska hotellet är en institution i Grövelsjöfjällen och vida kända för sina utsökta måltider. På menyn står ofta vilt och fisk från nära håll, med en blandning av klassiska svenska rätter och internationella inslag. Varje måltid lagas med omtanke och omsorg och dessutom lovar kökspersonalen att krydda maten med en portion kärlek för extra god smak.  Såväl övernattande gäster som matsugna besökare rekommenderas att stanna till för lunch eller middag. Under sommarmånaderna är det också möjligt att fika på verandan med den brusande älven Grövlan som passerar alldeles bredvid. Kom ihåg att förboka kvällsmiddagen! Storsätra Fjällhotell bjuder in till naturnära fjällyx med många lokala smaker, som vilt och fisk, på menyn.   Renbiten Mat från Sápmi, från Sameland, är centralt för Peter och Helena Andersson på familjeföretaget Renbiten. De kombinerar renskötsel med egen förädling, butik och café och lever och arbetar inom Idre sameby, Sveriges sydligaste och en av landets minsta samebyar. Här väntar vilda delikatesser som hjortron, vildfångad fisk, naturbeteskött som älg och ren. De väver också in det fjällnaturen bjuder på i form av svenska “superfoods”, som sprängticka, blåbär och björksav. Passa på att följa med på en av deras guidade turer, där det ofta ingår någon form av samisk förtäring. Kika lite extra på upplevelsen ”Taste of Sápmi”, som innefattar en fyrarätters middag uppdukad i en kåta mitt i naturen. Rätterna kommer från det samiska köket och tillagas över den öppna elden. En upplevelse för alla sinnen. Hos Renbiten är det möjligt att uppleva smakerna från det samiska köket och en mängd vilda delikatesser från närområdet. Taste of Dalarna Taste of Dalarna är ett nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet. Läs mer: Taste of Dalarna

Sebastian Westin i skogen

Entreprenören söker det perfekta fiskevattnet – i Dalarna

Till den lilla timmerstugan i Dalarna återvänder entreprenören Sebastian Westin så ofta han kan. Här får han landa, mitt i den djupa dalaskogen, med Vanån runt knuten. Det är i Dalarna med flugfiskespöt i hand som han samlar ny inspiration och kraft till att driva ett av Sveriges mest framgångsrika modeföretag. Sebastian Westin, grundare och Creative Director på modeföretaget Sandqvist, samlar kraft vid Dalarnas fiskevatten. Som flugfiskare är han van vid att leta efter nya vattendrag. Att lusläsa och skanna av kartor för att hitta nya potentiella vatten att fiska i är en favoritsyssla.  – Jag drömmer om det perfekta vattnet, där jag är först med att fiska. Flugfiske enligt mig är mer komplext än annat fiske – klurigare, mer spännande, en större utmaning och med mycket längre inlärningskurva, där man aldrig riktigt får full koll på vad man gör. Intresset för fiske har följt med sedan barnsben, men intresset för att fiska med fluga kom för tio år sedan när kollegan Daniel Sandqvist lockade med sig Sebastian på en fisketur.  – Det var en helt ny upplevelse att stå i vadarbyxor mitt i strömmen med vatten upp till midjan. Efter det var jag krokad, ordagrant! Med tiden har många av Dalarnas vattendrag utforskats. Sjöar, stora älvar och dolda små vattendrag, där man får smyga sig fram för att inte skrämma bort den skygga fisken. Favoriten är Österdalälven och fisket kring Älvdalen – för den goda tillgängligheten och för de stora fiskarna. – Jag har många fiskeminnen från Dalarna, men om jag ska välja ett så blir det från just Älvdalen och Österdalälven. Jag och en vän hade bilat runt i norra Dalarna några dagar, tältat och testat nya vatten, egentligen utan några större resultat. Sista kvällen innan hemfärd, lite i panik och i ren envishet, stannade vi på ett jättefint ställe. Just den här kvällen var det superhögt vatten och blåste kuling. Vi harvade på utan resultat, men runt 23-tiden slutade det helt plötsligt att blåsa och började vaka. Precis innan det blev för mörkt tog jag en jättefin öring, helt klart den finaste på hela resan. Det fina med det minnet är inte fisken, utan allt jobb bakom. Fyra dagar i tält, med mygg, knott, regn, sol, vackra, kalla nätter och varma, vackra dagar, men framförallt frustration för utebliven fisk. Och sen på sista kastet gick resan från katastrof till succé. Jag tycker att det säger en hel del om flugfiske. Det handlar så mycket om tur, envishet och ork. Än finns det outforskade vatten att testa fiskelyckan på i Dalarna. Som Storån i Töfsingdalens nationalpark, norr om Grövelsjön i nordligaste delen av Dalarna, där Länsstyrelsen reglerar fisket.  – Storån är ett legendariskt och mytomspunnet vatten där det ska finnas grov öring. Det är ett kvoterat flugfiskevatten och de limiterade fiskekorten tar slut snabbare än en avlöning. Dit går inga vägar utan en rejäl vandring över fjället är vad som gäller. För mig vore det en dröm att få fiska och uppleva det vattnet. Sebastian Westin, grundare och Creative Director på modeföretaget Sandqvist, samlar kraft vid Dalarnas fiskevatten.   Sebastians favoritplatser i Dalarna  Stugan i Tennäng Min lilla timmerstuga strax söder om Tennäng. För mig finns det ingen bättre plats. Det är här jag laddar batteriet och hit åker jag så ofta jag kan. Fulufjällets nationalpark Det är en enorm känsla att stå precis nedanför vattenfallet Njupeskär och känna trycket från ett av Sveriges högsta vattenfall. Fina vandringsleder, tjärnar och mäktig natur. Här kan du dessutom hitta världens äldsta träd Old Tjikko. Navarsjön och Navardalen I sjön finns det både röding, lake och öring och naturen runtomkring känns storslagen och genuin. Sjöns vatten är klart och kallt. Känns lite som att stiga in i en vildmark från förr. Bland Sebastians favoritplatser i Dalarna finns bland annat Fulufjällets nationalpark, med Njupeskär, ett av Sveriges högsta vattenfall.    Vem är Sebastian Westin? Gör: Grundare och Creative Director av modeföretaget Sandqvist  Ålder: 41 årBor: StockholmIntressen: Flugfiske, stugliv, god mat, löpning och böcker. Gillar: Att flugfiska och att hitta oupptäckta fiskevatten. Att jobba och hänga med vänner. Läs mer: Fiska i Dalarna

Verket i Avesta

Med husbil i Dalarna – en resa från Avesta till Grövelsjön

Dalahästar, Falu Gruva, den goda maten och den fantastiska naturen. Det är mycket som lockat journalisten Annika Majak till Dalarna. Tillsammans med maken, tillika fotografen, Daniel och deras husbil gjorde de en resa från Avesta i söder till Grövelsjön i norr. Längs vägen och de många stoppen upptäcker de en mix av allt det Dalarna har att erbjuda. Här berättar Annika om sina upplevelser med husbil i Dalarna. Dalarna. Finns det någonting mer svenskt? För vår del är Dalarna en ursvensk plats som vi längtat efter att få utforska. Äntligen får vi möjlighet att besöka detta vackra landskap med vårt hem – en husbil. Resan startar i Avesta. Efter ett besök på Verket i Avesta, där vi bland annat har beskådat glaskonstnären Kjell Engmans utställning i timmar är det dags att parkera på ställplatsen i Kloster och tillaga vår egen middag i naturen vid bordet som går under namnet Edible Country. Kvällen till ära grillar vi bakad bringa med nypotatis som slungats i senapen från LissEllas, som vunnit världsmästerskap i senap. Jodå, det finns tävlingar för allt och det är enkelt att förstå varför denna senap blivit mästare. Det märks snabbt att Dalarna erbjuder matupplevelser utöver det vanliga efter ett lunchstop på Kulinariet i Stora Skedvi. Om någon mot förmodan har missat det här stället, så är det inte ”bara” en restaurang utan även en saluhall och en knäckebrödsfabrik. Inredningen är rustik och industriell – med andra ord helt perfekt för en plats som denna. De lokala smakerna står i fokus under husbilsresan genom Dalarna, som en egenlagad måltid i skogarna utanför Kloster och ett besök på Kulinariet i Stora Skedvi.   Husbilsresan fortsätter med besök på samtliga av den så kallade Silverringens stopp. Favoriten? Östra Silvberg och en av Sveriges äldsta silvergruvor. Det är otroligt imponerande att vattnet kan ha så turkos färg. Det känns som att vi för en stund hamnat i Medelhavet. Och den öde kyrkogården som ligger ett stenkast därifrån är också värd ett besök. Världsarvet i Falun har länge stått på vår lista och äntligen får vi besöka Falu Gruva och lära oss mer om dess historia. Efter att ha spenderat en timme 67 meter under jorden är det dags att spana in det senaste tillskottet för världsarvet, Erikssons stuga. Det är en gruvarbetarbostad som tar oss tillbaka till år 1897. Här utspelar sig dagligen ett skådespel – ett väldigt trevligt sådant enligt oss. Många stopp och utflykter blir det: Som en cykeltur genom de vidsträckta landskapen i Husbyringen i södra Dalarna och ett besök i nyinrättade Erikssons stuga vid Falu Gruva. Ett besök på dalahästtillverkningen i Nusnäs stod också på sommarens önskelista.   Husbilen rullar norrut mot Tällberg, där vi avnjuter en väldigt god middag på Åkerblads Gästgiveri, följt av en kvällspromenad i skogen. Vi njuter av Dalarna. Njuter av naturen, kulturen och den goda maten. Vi cyklar, stannar och badar och cyklar sedan vidare. Besöker Nils Olsson dalahästtillverkning i Nusnäs. Vi köper en rosa dalahäst som är målad av Kerstin Reuterborg. Hon har målat i 50 år och visar gärna upp hantverket för besökarna. Husbilen rullar vidare till Älvdalen med stopp på en vacker lägerplats. Här finns många sådana att välja mellan, men vi hittar vårt eget lilla paradis. Resan tar oss vidare till Grövelsjön och Sjöstugan. Här njuter vi av vandring hela dagen lång i äkta fjällmiljö. Vår vecka i Dalarna har bekräftat det vi misstänkt redan när vi kom hit – vi måste stanna längre och utforska mer. Vi blir kvar i Dalarna ett tag till. Milsvid utsikt från Hykjeberg utanför Älvdalen och ytterligare mäktiga vyer under vandringsturen i Grövelsjöfjällen.   Annika Majak är journalist och Daniel Majak fotograf. Tillsammans driver de resebloggen finallylost.com. Texten är skriven av Annika Majak och fotona tagna av Daniel Majak. Resan är ett samarbete med Visit Dalarna.

Vy över fjäll i Grövelsjön

I Grövelsjön är fjällen nära och alla toppar går att bestiga

En nära och lättillgänglig fjällvärld, med gott om utrymme att låta naturen skänka lugn och välmående. En vandring upp på en fjälltopp för att njuta av de milsvida vyerna. I Grövelsjöfjällen finns allt det och lite till. Här väntar naturupplevelser och aktiviteter för såväl barnfamiljer som de som söker äventyr eller avkopplande sommardagar. Grövelsjöfjällen ligger mitt bland de svensk-norska fjällen längst uppe i det nordligaste hörnet av Dalarna. Här står vandring och naturupplevelser i fokus, med de vidsträckta fjällen som självklar grund för aktiviteterna. Just upplevelser utomhus i naturen är dessutom mer lockande än någonsin i dessa tider – och där kan Grövelsjön verkligen leverera. – Det finns fantastiska dagsturer och leder att gå i alla väderstreck. Hävlingestugorna, som Länsstyrelsen driver, är fina att gå till. Där går det att fiska i sjön och övernatta. Vi har också en båt som man kan åka med över själva Grövelsjön och tillbaka. Det finns helt enkelt en hel del småsaker att göra, små dagsturer, både för barnfamiljer och för vuxna. Sen vet vi ännu inte om man får gå in i Norge i sommar, det är kanske det lilla smolket i bägaren, säger Carl Johan Ingeström, platschef på STF Grövelsjön Fjällstation och ordförande i Grövelsjöfjällens Turistförening. Många toppar att bestiga När det kommer till resande är en av fördelarna med Grövelsjöfjällen lyfter Carl Johan närheten. I fjällmått mätt är det kortare avstånd och lägre trösklar för den som vill uppleva såväl vidder som toppar. – Grövelsjön är nära, det är lätt att ta sig hit. Det går att gå upp på alla toppar här, du får en milsvid utsikt överallt och det är inte heller farligt att ta sig upp på topparna. På andra fjäll kan det annars vara ganska bökigt att ta sig upp. På så sätt är här fjällen är lättillgängliga. Grövelsjöfjällen genomgår dessutom en viss förändring, där nya besökare upptäcker fördelarna med den nära fjällvärlden. Carl Johan ser till exempel alltfler löpare som ger sig ut för att springa på fjället. Likaså dyker alltfler unga och yngre barnfamiljer upp på anläggningarna. – Det gör också gör att det blir andra aktiviteter man vill göra och pröva på, som att hyra kanot och paddla. Så visst sker det förändringar. Grövelsjön redo för en aktiv sommar Förändringar har också gjorts med tanke på rådande omständigheter, för att möta såväl myndigheternas riktlinjer som besökarnas frågor. – På STF har vi till exempel tagit bort större gruppaktiviteter. På restaurangerna har vi tagit bort bord så att folk inte sitter så tätt och gör fler sittningar vid middagen. I övrigt utgår hela miljön här och alla aktiviteter från att du är ute och vandrar i en natur som är stor runt omkring dig. Det är ju fjällvandring som är den stora saken – och där finns det gott om plats. Även om årets sommar kanske för många blir annorlunda, är Carl Johan övertygad om att det ändå blir en god sådan – och att Grövelsjön står redo för de som vill spendera den i fjällen. – Jag tror att det kommer att bli en bra sommar. Jag tror det här gör att folk ännu mer får upp ögonen för att vara ute i naturen. Så vi ser fram emot en händelserik sommar på fjället. Läs mer: Välkommen till Grövelsjön

Vandrare på Fulufjället vid en å

Fem vandringsklassiker i Dalarna

Täta skogar, blanka sjöar och djupa dalar. De närmast oändliga vyerna som sträcker ut sig över fjällen och sommarvindarna som svalkar den vandringsvarma kroppen. En vandring i Dalarna kan erbjuda allt detta – och så mycket mer. Ska du pricka av Dalarnas klassiska vandringsleder i sommar ska du börja med dessa. 1. Idre Nipfjället med bergstoppen Städjan som klassiskt blickfång är lättillgängligt. Parkeringen uppe på fjällheden söder om Nipfjället är en bra utgångspunkt. Gör en dagstur till Städjans topp, eller bara ta en kort promenad upp till Lillnipen. 2. Sälen I Sälenfjällen finns varierad vandring för stora och små vandrare. Utgå från någon av fjällanläggningarna och det är inte långt till riktigt maffig natur. Passa på att vandra på klassisk mark – Södra Kungsleden har sin start vid Högfjället. 3. Grövelsjöfjällen Grövelsjön ligger mitt bland svensk/norska fjäll längst uppe i nordligaste hörnet av Dalarna och omfattar den milsvida vildmarken på båda sidor om gränsen. Vandra turerna kring Sylen-Långfjället, Hävlingen, Storvättershågna eller Silverfallet. 4. Fulufjällets Nationalpark, Särna Se ett av Sveriges högsta vattenfall Njupeskär och världens äldsta träd Old Tjikko. Här finns en mängd olika leder av olika längd, för den som vill uppleva fjällen och vildmarken. 5. Vasaloppsleden Hela 90 km lång och tio meter bred, lättillgänglig, vacker och inramad av små fäbodar och tallskog. Vasaloppsleden följer klassisk mark från Berga By i Sälen till Vasaloppsmålet vid Siljans strand i Mora.   Läs mer om vandring i Dalarna

Husbilscamping

Med husbil i Dalarna

Sommar är lika med husbilssemester – och få platser bjuder på så många spännande, intressanta, välsmakande och inspirerande besöksmål som Dalarna. Ge dig ut på vägarna och upptäck maten, kulturen och naturen som gör Dalarna till ett av våra mest älskade och uppskattade besöksmål. Här är nära mellan stoppen och det finns gott om rymliga ställplatser. Så ställ husbilen för en stunds lugn och ro eller för att verkligen ta dig tiden att upptäcka allt som finns i omgivningarna. När du känner dig redo att resa vidare är den enda utmaningen att välja vilket av alla guldkorn som ska utgöra nästa stopp. På Dalarnas Museum i Falun finns världens största samling av dalahästar. Ta husbilen längs Dalarnas kulturvägar och gör Kulturresan På husbilssemester i Dalarna är det inte bara stoppen som utgör höjdpunkter – minst lika stora upplevelser är vägarna mellan besöksmålen. Här finns många turistvägar och kulturvägar med unik natur och intressanta kulturhistoriska platser längs vägen. Kopparleden mellan Falun och Idre, Silverringen i Säter och Husbyringen i Hedemora är några förslag. Den ultimata resan genom Dalarnas kulturutbud går från Avesta i söder till Älvdalen i norr, via den så kallade Kulturresan. Följ rutten som tar dig till nio kulturhistoriska besöksmål, där intressanta världar öppnar sig och historiens vingslag blandas med modernare vindar. Besöksmålen är Avesta Art, Zornmuseet, Carl Larsson-gården, Falu Gruva, Munthes Hildasholm, Ornässtugan, Porfyrmuseet, Dalarnas museum och Nils Olsson Dalahästar. Packa Kulturpasset för att samla stämplar och få fina erbjudanden på varje resmål. Längs vägen finns också ett antal lämpliga ställplatser för husbilar. Till exempel finns en ställplats alldeles vid Falu Gruva, där det bara är att öppna dörren och kliva rakt ut i det klassiska världsarvet. Ställ husbilen vid Kulinariet och smaka på Dalarna I Stora Skedvi finns Kulinariet, en minst sagt god mötesplats. Här finns den perfekta ställplatsen för dig som är intresserad av goda smaker, närproducerade råvaror, mathantverk och vällagad mat – ständigt med den lokala maten i fokus. Smaka på nygräddat bröd från Skedvi Bröd, botanisera bland läckerheterna i saluhallen Visthusboden och ät lunch i den trivsamma och avslappnade miljön på Restaurang Kulinariet. Runt om i Dalarna finns dessutom många fler goda mat- och smakupplevelser. Nätverket Taste of Dalarna samlar ett flertal guldkorn som alla är väl värda ett besök. Smakrika ostar från Murboannas utanför Borlänge, gourmetmiddag med utsikt på Fryksås Hotell och Gestgifveri, ekologiskt nytänkande smaker på Dala-Floda värdshus eller en gemytlig fika på Café Wahlman i Hedemora. Låt smaklökarna upptäcka allt Dalarna har att erbjuda. De flesta aktörer i Taste of Dalarna har dessutom goda möjligheter till parkering för husbilen. Det finns flera natursköna cykelturer i Dalarna, med såväl kulturella som välsmakande stopp längs vägen. Upptäck naturen på cykel En cykelutflykt ger dig möjlighet att se och upptäcka mycket av landskapet med dess guldkorn. Utforska någon av Dalarnas många cykelleder och pausa för lunch på en gårdskrog. Dalhallarundan i Rättvik går till exempel förbi den välkända utomhusarenan för konserter och fabriken Nittsjö Keramik. Cykla genom den idylliska trästaden Säter på Ljusternrundan, delar av Ekomuseum Bergslagen på turen Norra Barken runt eller upplev naturen kring de tre sjöarna Väsman, Björken och Bysjön under Ludvikaturen. Har du inte egen cykel med i husbilen är det möjligt att hyra cykel på flera platser runt om i Dalarna – sedan är det bara att trampa iväg. Läs mer: Cykla i Dalarna Upptäck Dalarnas fjällvärld under en längre eller kortare vandring. Kortare vandringar med stora upplevelser Ställ husbilen och ta på vandringskängorna – passa på att utforska Dalarnas nära och lättillgängliga natur till fots. Det finns många fina vandringsleder, perfekta för kortare dagsutflykter. Flertalet ligger relativt stadsnära, med goda möjligheter till parkering – utan att för den delen göra avkall på den genuina naturupplevelsen. Gyllbergen och Frostbrunnsdalen i Borlänge samt Lugnet i Falun är exempel på några områden som har turer av varierande längd. Stadsnära vandring när den är som bäst finns längs Älvpromenaden i Avesta. Starta vid Verket i Koppardalen Avesta – här finns både parkering, information om och karta över leden. Följ sedan Dalälven och vandra i egen takt längs med älvkanten mot närliggande orten Krylbo innan du vänder tillbaka till starten i Avesta igen. Alldeles utanför centrala Säter sträcker sig Säterdalen, ett halvmilslångt ravinsystem, med slingrande vandringsled. Med utgångspunkt från Folkparken kan kortare turer göras. Är det fjällen som lockar är ett både välbesökt och lättillgängligt fjäll i närheten av Idre Nipfjället, med bergstoppen Städjan som klassiskt blickfång. Parkeringen uppe på fjällheden söder om Nipfjället är en bra utgångspunkt. Härifrån kan du göra en dagstur till Städjans topp, eller bara ta en kort promenad upp till Lillnipen. Även leder i Fulufjällets nationalpark utanför Särna rekommenderas. Parkera vid Naturum Fulufjället och vandra ca 2,5 km till ett av Sveriges högsta vattenfall Njupeskär. Läs mer: Vandra i Dalarna Från Söderås utanför Rättvik bjuds en milsvid utsikt över Siljan. Dalarnas bästa rastplatser – med godaste matsäcken Se till att stanna ofta för att verkligen ta in allt du passerar – det finns många härliga vyer som väntar där ute. Spjutmo rastplats längs väg 70 utanför Älvdalen har flera gånger utsetts till Sveriges vackraste rastplats, för sitt natursköna läge bredvid Spjutmosjön. En annan höjdare är Siljansfors Skogsmuseum, där det förutom restaurang och café även går att besöka friluftsmuseet med kolmila och eldpallkoja i naturlig miljö. Likaså är vyn från Söderås utanför Rättvik svårslagen. Passa då också på att stanna till i Hantverksbyn i Rättvik när du ändå är i krokarna. Hos Leksands Knäckebröd utanför Leksand, med den populära och uppskattade Bageributiken, är det läge att fylla på brödförrådet. Handla knäckebröd av andra sortering och säkra matsäcken med lokala delikatesser inför den fortsatta färden. Det finns för övrigt många goda stopp där matsäcken kan fyllas på – eller för den delen utgöra destinationer i sig. Snitths Hantverksbageri i Furudal, Solgårdskrogen i Nittsjö eller Sahlins struts gårdscafé i Borlänge utgör alla välsmakande kartnålar i dalageografin. Läs mer om campingplatser och ställplatser i Dalarna

”Jag drömmer om det perfekta vattnet”

”Jag drömmer om det perfekta vattnet”

Sebastian Westin, grundare och Creative Director på modeföretaget Sandqvist samlar kraft vid Dalarnas fiskevatten. Till den lilla timmerstugan i Tennäng, utanför Sälen, återvänder Sebastian Westin så ofta han kan. Här får han landa, mitt i den djupa dalaskogen, med Vanån runt knuten. Det är i Dalarna med flugfiskespöt i hand som han samlar ny inspiration och kraft till att driva ett av Sveriges mest framgångsrika modeföretag. Som flugfiskare är Sebastian Westin van vid att leta efter nya vattendrag. Att lusläsa och skanna av kartor, för att hitta nya potentiella vatten att fiska i, är en favoritsyssla. – Jag drömmer om det perfekta vattnet, där jag är först med att fiska. Flugfiske enligt mig är mer komplext än annat fiske – klurigare, mer spännande, en större utmaning och med mycket längre inlärningskurva, där man aldrig riktigt får full koll på vad man gör. Intresset för fiske har följt med sedan barnsben men intresset för att fiska med fluga kom för tio år sedan när kollegan Daniel Sandqvist lockade med sig Sebastian på en fisketur. – Det var en helt ny upplevelse att stå i vadarbyxor mitt i strömmen med vatten upp till midjan. Efter det var jag krokad, ordagrant!. Med tiden har många av Dalarnas vattendrag utforskats. Sjöar, stora älvar och dolda små vattendrag, där man får smyga sig fram för att inte skrämma bort den skygga fisken. Favoriten är Österdalälven och fisket kring Älvdalen – för den goda tillgängligheten och för de stora fiskarna. – Jag har många fiskeminnen från Dalarna, men om jag ska välja ett så blir det från just Älvdalen och Österdalälven. Jag och en vän hade bilat runt i norra Dalarna några dagar, tältat och testat nya vatten, egentligen utan några större resultat. Sista kvällen innan hemfärd, lite i panik och i ren envishet, stannade vi på ett jättefint ställe. Just den här kvällen var det superhögt vatten och blåste kuling. Vi harvade på utan resultat, men runt 23-tiden slutade det helt plötsligt att blåsa och började vaka. Precis innan det blev för mörkt tog jag en jättefin öring, helt klart den finaste på hela resan. Det fina med det minnet är inte fisken, utan allt jobb bakom. Fyra dagar i tält, med mygg, knott, regn, sol, vackra, kalla nätter och varma, vackra dagar, men framförallt frustration för utebliven fisk. Och sen på sista kastet gick resan från katastrof till succé. Jag tycker att det säger en hel del om flugfiske. Det handlar så mycket om tur, envishet och ork. Än finns det outforskade vatten att testa fiskelyckan på i Dalarna. Som Storån i Töfsingdalens nationalpark, norr om Grövelsjön i nordligaste delen av Dalarna, där Länsstyrelsen reglerar fisket. – Storån är ett legendariskt och mytomspunnet vatten där det ska finnas grov öring. Det är ett kvoterat flugfiskevatten och de limiterade fiskekorten tar slut snabbare än en avlöning. Dit går inga vägar utan en rejäl vandring över fjället är vad som gäller. För mig vore det en dröm att få fiska och uppleva det vattnet. Sebastians favoritplatser i Dalarna Stugan i Tennäng Min lilla timmerstuga strax söder om Tennäng. För mig finns det ingen bättre plats. Det är här jag laddar batteriet och hit åker jag så ofta jag kan. Fulufjällets nationalpark Det är en enorm känsla att stå precis nedanför vattenfallet Njupeskär och känna trycket från ett av Sveriges högsta vattenfall. Fina vandringsleder, tjärnar och mäktig natur. Här kan du dessutom hitta världens äldsta träd Old Tjikko. Navarsjön och Navardalen I sjön finns det både röding, lake och öring och naturen runtomkring känns storslagen och genuin. Sjöns vatten är klart och kallt. Känns lite som att stiga in i en vildmark från förr. Sebastian Westin Gör: Grundare och Creative Director av modeföretaget SandqvistÅlder: 41 årBor: StockholmIntressen: Flugfiske, stugliv, god mat, löpning och böcker.Gillar: Att flugfiska och att hitta oupptäckta fiskevatten. Att jobba. Hänga med vänner.

Bruntegården

Ny bok: Kulinarisk matresa i Dalarna

Det finns många skäl till att älska Dalarna. Att landskapet beskrevs som ett Sverige i miniatyr av Erik-Axel Karlfeldt blir uppenbart när man bläddrar i boken Dalarna mat & dryck året runt: En guide till Dalarna. Här tar författaren Patrik Leje och fotografen Per Eriksson oss med på en kulinarisk upptäcktsresa genom länet där mat, dryck och sinnesintryck från bygden står i fokus. I den här boken har Patrik Leje plockat russinen ur kakan och ägnat mycket tid till att hitta bygdens guldkorn som erbjuder det lilla extra i smakupplevelse. Och man behöver inte resa långt för att upptäcka det exotiska. Den slutsatsen drar han efter många år som reseskribent där han skildrat äventyr och matupplevelser från några av jordens mest spännande platser. - Jag har blivit positivt överraskad över hur många duktiga krögare, kockar och lokalproducenter det finns i Dalarna, säger han och förklarar att boken hade kunnat fyllas med många fler sidor för att få med alla hängivna masar och kullor som brinner för det lokalproducerade. Bok att inspireras av till att göra en egen kulinarisk resa Det här är inte en pocket man stoppar i väskan och bär runt. Det är en riktigt tung bok som snarare går att användas som inspiration till att göra en egen matresa genom länet. Och det är uppenbart att man inte behöver vara turist för att upptäcka nya platser och upplevelser i Dalarna.    - Utgå från krogarna och gör en kulinarisk resa och njut av vacker natur, god mat och dryck, uppmanar Patrik. Det finns en stor variation av både traditionsrika restauranger och nya spännande ställen, som till exempel Frö i Sälen eller Kulinariet i Stora Skedvi. Det har varit roligt att se allt från produktion av Älvdalslax till att träffa den olympiska mästaren i matlagning i Sälen, Fredrik Hedlund som skapat och producerar en lokal ärtsoja. Mötet med STF Grövelsjön Fjällstation och utsikten över Orsasjön från Fryksås Hotell och Gestgifveri beskriver han som en uppenbarelse. - Hit kommer jag att åka fler gånger, det överraskade mig trots att jag är Årebo sedan många år. En annan oas som uppenbarade sig under resans gång var Dala-Floda. Att Carl Von Linné kallade bygden för Dalarnas lustgård är han inte förvånad över. - När vi klev in i trädgården var det ett speciellt lugn, nästa en zenbuddhistisk känsla, förklarar Patrik och säger att han kan förstå varför människor reser långväga för att njuta av både maten och miljön på plats. Matresor ligger i tiden För många har det här med matupplevelser blivit ett sätt att resa. Och att dessutom gör det på hemmaplan hänger ihop med en större medvetenhet om matproduktion och ett hållbarhetstänk. Allt fler vill dessutom ha en helhetsupplevelse där både den exteriöra och det interiöra spelar stor roll. - Det hänger ihop enormt mycket. Ett krogbesök handlar inte bara om vad som hamnar på tallriken, det är helheten som gör skillnaden med omgivningen och bemötandet. En bit mat som serveras med utsikt över Siljan blir en helt annan upplevelse än om det skulle serveras på en trendig krog i Stockholm, menar Patrik. Hur smakar då Dalarna? - Rikt och trivsamt som en välkomponerad och lokalproducerad buffé. Med böcker går det ju att resa utan att flytta sig ett steg. Och för den som vill stanna hemma men ändå göra en kulinarisk resa går det utmärkt att ta del av inspirerade bilder med recept som köksmästare, kockar och andra matkreatörer delar med sig av i boken. Om boken Dalarna mat & dryck året runt: En guide till Dalarna Omfattande krogguiden och inspirerande kokbok som presenteras traktens godbitar. Dalarna har ett unikt utbud av bra restauranger och lokala producenter av mat och dryck. Patrik Leje är en välkänd och respekterad reseskribent. Han har tidigare gett ut en antal böcker och skriver om resor för bland annat Dagens Nyheter. För bilderna står den erkända fotografen Per Eriksson från Falun. Boken finns bland annat till försäljning på turistinformationer i Dalarna. Flera av restaurangerna, gårdsbutikerna och producenterna som lyfts i boken är medlemmar i nätverket Taste of Dalarna som arbetar för att utveckla och lyfta fram Dalarna som mat- och dryckesregion för besökare. Läs mer på tasteofdalarna.se

Boende i Grövelsjön

Evenemang i Grövelsjön

Sevärdheter i Grövelsjön

Mat & dryck i Grövelsjön