Välkommen till Avesta


Världens största dalahäst finns i Avesta. Så gör även det interaktiva konstmuseet Verket och Avesta Art. Avesta är en stad med allt från skatepark och enorma mynt till urtidsdjuret visenten.


Avesta är en bruksort och den 400-åriga historien återberättas interaktivt på Verket i Koppardalen. Det gamla järnbruket är ett inlevelsemuseum som fått internationella utmärkelser och som sommartid fylls med samtida konst i utställningen Avesta Art.

Avesta är ett Sverige i miniatyr. Här möter det norra naturlandskapet det södra. Det ger Avesta en fantastisk variationsrik natur med klara källvattensjöar, vidsträckta slätter, djupa skogar och med Dalälven som vacker pulsåder genom kommunen. Besök gärna Färnebofjärdens nationalpark och det av UNESCO utsedda biosfärområdet Älvlandskapet Nedre Dalälven. Läs mer om biosfärområdet.

Avesta Visentpark är berömd för sitt räddningsarbete med de utrotningshotade djuren. Runt den gamla bondgården går visenterna i stora hägn där du kan möta urtidsdjuret öga mot öga. Följ med på en guidad tur så får du höra historien om hur det hela började.

På plats i Avesta är du varmt välkommen att besöka någon av Visit Dalarnas InfoPoints, en enklare variant av bemannad turistinformation där det det finns mer information om vad som finns att se och göra i området. I Avesta är bland annat Avesta Visentpark och Verket/AvestaArt sådana platser. Hitta din närmsta InfoPoint via vår interaktiva karta.

Vad vill du göra?

Evenemang i Avesta

Valda filter

Sevärdheter & utställningar i Avesta

Valda filter

Boende i Avesta

Valda filter

Mat & dryck i Avesta

Valda filter

Shopping i Avesta

Valda filter

Tagga dina bilder 

Vi vill se dina bilder av Avesta och Dalarna. Tagga dina inlägg i sociala medier med  #visitdalarna och @visitdalarnasweden - och din bild kan synas här.