Välkommen till Smedjebacken


I Smedjebacken börjar Strömsholms kanal som följer Kolbäcksåns vatten­system i ett naturskönt landskap. Den 110 km långa farleden sträcker sig från sjön Barken till Mälaren.


De grävda kanalsträckorna är sammanlagt bara 12 km, men har hela 26 slussar och en total stighöjd på 100 m. Kanalen är en del av Ekomuseum Bergslagen där också Flogbergets gruvor ingår.

Sommartid är det full fart vid hamnområdet och vid sjön Barken ligger en av Sveriges största insjöhamnar. Här finns ca 400 brygg­platser till båtar i olika storlekar. I hamnen kan du hyra kanoter och flytvästar, köpa sjökort och sluss­biljetter, tanka båten eller äta en bit mat medan du kollar på sjölivet.

Malingsbo-Kloten är ett stort naturvårds­område med ett brett utbud för dig som längtar efter frilufts­liv med vildmarks­prägel. Njut av den storslagna naturen. Fiska, vandra, paddla kanot eller varför inte boka en älg - eller bäversafari.

MEKEN är valsverkets gamla mekaniska verkstad som har förvandlats till en livaktig mötesplats för kultur. Här arrangeras utställ­ningar och många andra upp­levelser tillsammans med föreningar och entrepre­nörer. I anslutning till Meken finns också en stor smedja, där du kan få prova på att smida.

På plats i Smedjebacken är du varmt välkommen att besöka någon av Visit Dalarnas InfoPoints, en enklare variant av bemannad turist­information där det finns mer information om vad som finns att se och göra i området. I Smedjebacken är Café Fyren en sådan plats. Hitta din närmsta InfoPoint via vår interaktiva karta.

Vad vill du göra?

Evenemang i Smedjebacken

Valda filter

Sevärdheter & utställningar i Smedjebacken

Valda filter

Boende i Smedjebacken

Valda filter

Mat & dryck i Smedjebacken

Valda filter

Shopping i Smedjebacken

Valda filter

Tagga dina bilder 

Vi vill se dina bilder av Smedjebacken och Dalarna. Tagga dina inlägg i sociala medier med  #visitdalarna och @visitdalarnasweden - och din bild kan synas här.