Välkommen till Ludvika


Ludvika är ett område som präglats av bergsbruket. Koppar, silver och framför allt järnmalmen lockade människor att bosätta sig här. Många av sevärdheterna i Ludvika ingår i Ekomuseum Bergslagen. Ett unikt område där samtidskonst och industrihistoria kan upplevas i genuin miljö.


Grängesberg är en ort med anor från 1500-talet och här finns många historiska besöksmål. Konserthuset Cassels benämns som Bergslagens Albert Hall med anledning av sin fantastiska akustik i konsertsalen. Läs mer: Upptäck Grängesberg.

Sedan 1988 genomförs varje år Dan Andersson-veckan till minne av en av Sveriges verkligt stora ordkonstnärer. Ett fantastiskt sommarevenemang, till minne av Ludvikabygdens store son. Dan Andersson museum ligger i centrala Ludvika och Dan Anderssons minnesstuga (Luossastugan) ligger mitt i den spännande Finnmarken. Låt ett besök i museet bli upptakten för ett besök i Finnmarken som är en vänlig vildmark som lämpar sig både för stilla vandring och mer äventyrliga strapatser.

Runt om Ludvika finns många trevliga byar att besöka. I Grangärdebygden finns bland annat Bergsmansgårdar, Slaggstensmagasin, Kyrka, Herrgård och Prostgård. Ta en cykeltur på den gamla banvallen mellan Ludvika och Sunnansjö eller vandra längs Saxenleden, Olsjöns kyrkstig eller Pilgrimsleden Romboleden. Se dig om i det vackra landskapet kring Bysjön, Björken och Väsman i sommar! I Grangärde, Saxdalen och Sunnansjö med omgivning väntar ett stort utbud av aktiviteter, butiker, boenden och sevärdheter. Läs mer: Upplev-Bo-Äta-Shoppa runt sjöarna i Ludvika kommun.

I Säfsen finns ett brett utbud för hela familjen både sommartid som vintertid. Här finns en härlig skidanläggning med många nedfarter samt fina möjligheter till längdåkning. Säfsen erbjuder en snöfylld och spännande vintersemester. Säfsens gröna säsong innebär rekreation och äventyr för hela familjen med till exempel vandring och paddling. Äventyrliga mountainbike-leder finns också att prova på.

I Ludvika kan du välja att vara aktiv eller bara ta det lugnt. Ge dig ut i den vackra naturen och njut av skogarnas skönhet och alla 365 sjöar och vattendrag. Ett gediget utbud inom outdoor för hela familjen, både på vinter- och sommartid. Massor av spännande musikupplevelser och evenemang och många kulturella begivenheter. I Ludvika  finns helt enkelt något för alla!

Staden som föddes 1919 bjuder på varierad shopping och trevliga caféer och restauranger. Mindre butiker ligger sida vid sida med kedjeföretag. I Engelbrekt Galleria finns 15 butiker under ett och samma tak. Några kilometer utanför centrum hittar du handelsområdet Lyviksberget. Läs mer om butikerna.

Vad vill du göra?

Evenemang i Ludvika

Valda filter

Sevärdheter & utställningar i Ludvika

Valda filter

Boende i Ludvika

Valda filter

Mat & dryck i Ludvika

Valda filter

Shopping i Ludvika

Valda filter

Tagga dina bilder 

Vi vill se dina bilder av Ludvika och Dalarna. Tagga dina inlägg i sociala medier med  #visitdalarna och @visitdalarnasweden - och din bild kan synas här.