Välkommen till Älvdalen

Älvdalen

Boende
Boende
Evenemang
Evenemang
Aktiviteter
Aktiviteter

Vad vill du göra?

Älvdalen


Genom skog och dalar börjar äventyret!


Genom skog och dalar flyter Österdalälven lojt, här börjar din resa till en av Sveriges äldre kulturskatter. Det älvdalska språket härstammar härifrån, de gamla fäbodarna som lever upp om somrarna, de ljuva tonerna från Larz Kristerz och det vackra hantverken i porfyr. Ta möjligheten att leta upp en tjärn eller en fin sträcka på Österdalälven att flugfiska i, eller vandra något av de fina skogsstråken i de djupa Älvdalsskogarna. För älvdalingarna har musiken alltid legat dem varmt om hjärtat och det uppmärksammas under Bygdeveckan då kulturen verkligen får upplevas för alla sinnen för att sedan inte tala om Musik & Motor som avslutar sommaren i Älvdalen. Då brummar bilar från hela Sverige in i byn och den fylls av både musik & motor. Vintrarna i Älvdalen ter sig lite annorlunda ut, då tar motorintresset över och skotern hägrar så fort snön har lagt sig tillrätta. Men här finns också många fina längdspår som prepareras tidigt på säsongen och underhålls flitigt av de hurtiga älvdalingarna – som gärna bjuder in till att åka Vasaloppet.

Boende i Älvdalen

Mat & dryck i Älvdalen

Sevärdheter i Älvdalen

Evenemang i Älvdalen

Shopping i Älvdalen

Artiklar & Inspiration

Knappgården Särna

Knappgården lockar med vilda smaker, mäktig natur och härlig gemenskap

På Särnaheden mellan Särna och Grövelsjön ligger Knappgården – dit människor från hela världen söker sig på jakt efter den storslagna naturen. På köpet får de också mat lagad med kärlek, en skön säng och tid att landa i lugnet och nuet. De timrade husen ligger vackert med Städjan som fond och skogen nära bredvid. Här har människor bott ända sedan medeltiden, även om gården i sin nuvarande form byggdes i mitten av 1800-talet. Det var hit Annika Andersson kom i slutet av 80-talet och det dröjde inte länge förrän hon insåg att Särnaheden var en plats på vilken hon ville stanna. Det dröjde heller inte länge innan hon även lockat dit Kjelle Arvidsson. Kjelle och Annika driver Knappgården på Särnaheden sedan 2016.  – Han var frisör i Stockholm, men det behövdes ingen frisör på Särnaheden så han utbildade sig till kock istället. Köket är sedan dess hans domän och Knappgårdens gäster kan i dag njuta av hans kokkonster och smakrika kreativitet. Lokalodlat och ekologiskt är viktiga ledord som anammas i mesta möjliga mån. Viltkock som han är blir det mycket älg, ren och fisk från närområdet. – Jag röker alla produkter själv, som renkött, älgkött och björnkorv. Vi plockar bär efter säsong och använder ofta nässlor, björksav och granskott i matlagningen. Granskottssirap är en höjdare! Den passar både till ost, korv och glass, tipsar Kjelle.  Fast det blev några vändor mellan Särnaheden och världen innan Kjelle och Annika slog sig ordentligt till ro. År av säsongsjobb, utbildningar och resor – men Knappgården drog dem alltid tillbaka till norra Dalarna. – Vi har flackat runt hela yrkeslivet: Sälen, Idre, Fjätervålen, Colorado, Svalbard. Nu njuter vi av att vara på hemmaplan året runt. Tiden var rätt för oss och vi har alltid haft en kärlek till Knappgården, säger Annika. 2016 tog de över verksamheten, där pensionatet består av nio rum och en stuga. Lägg därtill den vida kända och uppskattade matsalen. Nu är det istället omvärlden som kommer till dem. – Människor hittar hit från hela världen! Fulufjället är magneten och när gästerna kommer stannar de länge, ofta tre dygn eller mer. Det är så mysigt! Då hinner vi visa dem mer än Njupeskär. Som att ta vägen dit via skogsvägarna där det inte är ett hus längs hela vägen – de får köra rakt ut i vildmarken. Vi tipsar dem om utsiktsplatser, björniden, vart de kan se vattenfallet på håll, bada i tjärnar, plocka blåbär och hjortron. Annika fortsätter med historien om ett par tyska ungdomar som skulle till Njupeskär. Det slutade med att de kom tillbaka efter en hel dag och berättade att de aldrig kom fram till fallet – det var alldeles för mycket spännande att se längs vägen. – Folk i dag flänger mellan metropoler och man hinner aldrig landa och känna lugnet. Besökarna som kommer längtar efter att vara den lilla människan i den stora naturen. Det är väldigt tacksamt, för allt det finns ju här i området. Att de sen får god mat och en skön säng är grädde på moset. Charmen ligger också i tiden gästerna spenderar på en och samma plats. Tillsammans med varandra och med de andra som är där, att få tid att prata. Mitt i hjärtat av Dalarnas fjällvärld. – Knappgården ligger verkligen ”centralt”, sett till läget mellan Fulufjället och Idre. En perfekt utgångspunkt för den som vill nå de flesta delarna av norra Dalarna, säger Annika.

Renbiten Grövelsjön

Renbiten: Mat och smak från Sveriges sydligaste sameby

Mat från Sápmi, från Sameland, är centralt för Peter och Helena Andersson på familjeföretaget Renbiten i Grövelsjön. De kombinerar renskötsel med egen förädling, butik och café och lever och arbetar inom Idre sameby, Sveriges sydligaste och en av landets minsta samebyar. Mat och smaker kan berätta mycket om en kultur och det gäller i allra högsta grad den samiska kulturen. I den karga fjällnaturen har samerna sedan urminnes tider levt av vad naturen ger under de åtta samiska årstiderna. Mycket av det som varit självklar föda för samerna är sådant som vi i våra moderna städer idag ser som oerhört lyxigt: Hjortron, vildfångad fisk, naturbeteskött som älg och ren. I fjällnaturen hittar vi också sådant som stundom anses oerhört trendigt eller benämns “superfoods”, som sprängticka, blåbär och björksav. Allt detta är centrala och naturliga inslag i Peter och Helena Anderssons liv och verksamhet. De driver företaget Renbiten i Grövelsjön, där den samiska kulturen och Idre Sameby i högsta grad står i centrum. – Det kommer en hel del besökare hit till Grövelsjön som söker efter “samebyn”. Vi är ledsna när vi måste göra dem besvikna, men det finns ingen “by” här med kåtor eller något slags reservat, säger Peter Andersson. Nej, en sameby är ingen “by” så som man kanske föreställer sig. Det är en ekonomisk och administrativ sammanslutning som ansvarar för renskötseln i området renarna tillåts beta inom. Men de turister som råkar fråga Peter och Helena efter samebyn har på sätt och vis ändå hittat helt rätt. Hela företaget Renbiten är uppbyggt kring tanken att fördjupa kunskapen kring samisk kultur när det gäller allt från mat till hantverk och traditioner. Bland annat erbjuds möjligheten att möta familjens tama renar, guidade turer och övernattning på renfäll i en kåta. Renbiten har också två butiker, en i centrala Falun och en i Grövelsjön. Butiken i Falun har renkött i olika former, vilt, fisk, goda ostar och en del samisk slöjd medan den i Grövelsjön erbjuder renkött, vilt och fisk, renfällar, tennslöjd, kåsor, stickade ylletröjor, hjortronsylt och mycket mer. Helena och Peter ser ett ökat intresse för deras köttprodukter, vilket de tror beror på att människor nu ser över sin köttkonsumtion. Många väljer att äta mindre mängder och vill ha riktigt bra kvalitet när de väl väljer att äta kött. – Renkött ligger helt rätt i tiden. Det är hälsosamt, djuren betar i naturen, de upplever minimalt med stress och får ingen antibiotika, berättar Peter. Renbiten är Dalarnas enda producent av renkött och företaget säljer alla typer av styckdetaljer. Den som besöker en saluhall i säg, Göteborg eller Stockholm, hittar vanligtvis endast filé, entrecôte och kanske skav men Renbiten tillhandahåller alla styckdetaljer från renen. Hela djuret tas tillvara och en del kött förädlas och blir till korv eller rökta detaljer. – Jag älskar att grilla reninnanlår, eller sadel. Men det finns ju inget insprängt fett i köttet så det gäller att inte grilla för hårt. Det samma gäller allt viltkött, medium-rare brukar bli perfekt, säger Helena. Hon är uppvuxen i Falun men har bott i Idre större delen av sitt liv. Peters släkt har varit renskötare i trakten så långt tillbaka som generationerna kan räknas. Nu jobbar också flera av deras barn inom familjeföretaget. En son jobbar ute i markerna med renarna men vid högsäsonger som kalvmärkning, renskiljning, slakt och styckning samlas de i familjen som har möjlighet att hjälpa till. Två av döttrarna är också ansvariga för butiken i Falun. – Vi är unika för vi har hela kedjan. Vi är renskötare och gör allt från att ta hand om kalvarna till att sälja direkt till slutkund. Dessutom serverar vi också våra egna produkter i caféet här i butiken, berättar Helena som ser ett ökande intresse för att få uppleva den samiska kulturen på alla vis. – Det är roligt och gör oss stolta att fler människor vill fira födelsedagar och annat tillsammans med våra tama renar och smaka samisk mat tillagad över eld i kåtan, avslutar hon.

Traillöparen: ”I Dalarna finns alla stigar runt knuten”

Traillöparen: ”I Dalarna finns alla stigar runt knuten”

På Städjan och Nipfjället trivs han som bäst. När utmanande höjdmetrar finns utanför dörren och det alltid är nära till varierad träning. Traillöparen Kalle Andersson flyttade till Idre för den unika naturen och möjligheterna Dalarna har att erbjuda. Det var dags för en förändring. Kalle Andersson och hans familj ville röra på sig och löpare som han är var ett avgörande kriterium att det skulle finnas bra träningsmöjligheter. Familjen hade stuga i Fjätervålen, de hade kontakter i området och visste att Idre med omgivning levererade unik natur. Flyttlasset gick således norrut från Skövde. – Det är så lättillgängligt att komma ut på fina stigar i Dalarna. De finns runt knuten för alla, oavsett var man bor. Det är aldrig långt att komma ut. Sen är löpningen varierad. Det finns alltifrån fina skogsstigar till kalfjäll och den variationen är unik i Dalarna. På kort avstånd kan du få allt. Av förklarliga skäl springer han mest i trakterna kring den nya hemorten. – Mitt favoritställe är Städjan och Nipfjället. Det är här jag samlar på mig alla mina höjdmeter. Men hela Dalarna är väldigt fint. Dessutom har det kommit många fina lopp i området som lockar folk, som fjällmaraton i Idre och Sälen och Mora Trail. Han själv är involverad i arrangemanget kring Idre Fjällmaraton och efter förra årets succépremiär är han nu taggad på år två. – Det var fantastiskt och alla var nöjda och glada. Ett fjällmaraton är speciellt på så sätt att man gör det på sin egen nivå och egen hastighet. Det är mer skonsamt, inte lika monotont och hårt som att springa på asfalt. Att springa i fjällen är friare. Terrängen är mer varierad. Vyerna är maffigare, mer spektakulära. Den dramatiska naturen kräver också en viss respekt. – Man är ute i naturen och måste tänka på att väder och vind styr betydligt mer. Är man ute i skogen och uppe på ett fjäll behöver man ha med sig en extra jacka. Vädret kan slå om snabbt. Det går inte att bara ge sig ut, utan respekt för naturen man är i. Sen ska man också tänka på att om man brukar springa en mil, motsvarar det kanske fem kilometer som trail. Samma distans tar längre tid. Det är viktigt att komma ihåg, så man inte tar sig vatten över huvudet. Just det att ta sig vatten över huvudet och tro att det går att springa på samma sätt och i samma tempo ”som vanligt” är något Kalle Andersson ofta ser hos de som precis börjat springa trail. – Det vanligaste felet är att man springer lite för fort. Börja hellre lite lugnt och gå när du blir trött, man behöver inte jaga tider eller hastigheter. Bara ut och njut av omgivningen. Man blir bättre och bättre för varje gång. Sen är det mycket mindre fokus på hastigheter i trail och bergslöpning. Han själv har tidigare hållit på med multisport. Både sprungit, cyklat och paddlat. Löpningen var det som var roligast och på den vägen är det. – Det har gradvis gått över till löpning, mest i fjäll och berg. Det är ju utmaningen i det som är rolig. Att man får alla höjdmeter och varierande terräng med stenar och kalfjäll och skog. Det är variationen i det. Det är utmanande och lite tuffare. Kalles tre bästa platser att springa trail i Dalarna 1. Idre med Nipfjället och Städjan. Städjan är ett dramatiskt fjäll, brant och häftigt. Det sticker ut, med sin spets som står rakt upp. 2. Grövelsjön. Jättefint och hur mycket som helst att välja på. Det är enormt stort och där kan man få allt man vill. 3. Sälen. Jättefint att springa i. Verkligen lättillgängligt och inte så höga toppar. Det är bra ordnat och alla kan springa där.

Traillöpning i Älvdalen: ”Löpningen har inga öppettider”

Traillöpning i Älvdalen: ”Löpningen har inga öppettider”

Att springa trail i Dalarna, speciellt i skogarna kring Älvdalen, är Petra och Marcus Ekenstiernas bästa medicin mot det mesta i livet. För naturen har inga fasta öppettider. Där finns utrymme för både egna tankar och samvaro. Nu ska de göra Älvdalen till navet för Sveriges största löparsällskap och ett centrum för äventyrslopp. Petra och Marcus Ekenstierna började bli rastlösa. Stadslivet i Skåne var enformigt och efter en tuff period, när Petra drabbats av och behandlats för livmoderhalscancer, gick tillvaron på sparlåga. – Jag var i dåligt skick fysiskt, men sjukdomen tog psykiskt på oss båda två. Efter ett rehabiliteringsläger om drömmar och mål i livet kom jag fram till att jag ville orka mer och bli mer aktiv. Där började jag löpträna. Marcus såg hur det fick mig att må bättre och började också komma igång, berättar Petra. De började röra på sig tillsammans. – Det stärkte oss både fysiskt och psykiskt. Vi fick något annat att prata om än den grå vardagen, såg en mening med saker och ting. Vi började springa, träna för det loppet och den träningen. Det blev ett helt annat lyckomoment.   Snart gick de med i en löpgrupp, upptäckte gemenskapen och den känslan av att ha en extra familj. De ville sprida det vidare – skapa sin egen löparfamilj. I samma veva kom samtalet från Älvdalen: Petra hade kommit in på en ettårig utbildning som Fjäll- och äventyrsledare. Från en dag till en annan sa de upp sig från sina jobb, hyrde ut huset och flyttade norrut. Marcus fick också en plats på utbildningen och plötsligt hade de bytt kontorsjobb i Skåne mot äventyr i Älvdalens vildmark. De har inte ångrat sig. – Det här är paradiset, här finns allt utanför dörren och vi bestämde oss snabbt för att inte flytta tillbaka. Här är vi ute varje dag, vi kan vara ute varje dag. Det gick inte på samma sätt tidigare, säger Petra. Under tiden de pluggade kom de igång med löpargruppen Sweden Runners. – När vi flyttade upp har den här lilla löpgruppens tanke växt och blivit betydligt mycket större. Våra mål är mycket större nu, vi ska bli Sveriges största löparsällskap och få hela svenska folket att röra på sig. Vi vet hur mycket löpning hjälper och vill att fler ska inse det. Älvdalen är navet för deras löpning, även om de har totalt nio löpargrupper runt om i landet. Det är också i Älvdalen de genomför sitt populära äventyrslopp Älvdalen Backyard Ultra och ultraloppet UKA PAIN. De arrangerar löparläger och löparresor, ofta i fjällen i Dalarna. Kärnan i allt är kärleken till löpningen. – Det finns en enkelhet i löpningen. Du kan göra precis när det passar, starta när du vill starta. Löpningen har inga öppettider. Det är den stora charmen. Har man en jobbig dag och vill rensa huvudet, går man ut och springer och har ett möte med sig själv för att sortera tankarna. Du kan göra ett hårt pass om du vill ha pulsen eller välja ett lugnare. Ett långt eller ett kort. Det finns hur mycket som helst i löpningen. Även om det finns en charm i att springa på egen hand är det ändå gemenskapen och att springa tillsammans som hjälpt Petra och Marcus allra mest. – Vi sprang och springer flera timmar tillsammans. Ingen annan stör oss. Det han säger lyssnar jag på. Ingen håller på med tvättmaskin eller städar. Man bara är där bredvid och lyssnar, säger Petra. Äventyrslopp i Älvdalen Älvdalen Backyard Ultra, 15 juni Sportkullan Adventure Race, 13 juli Sportcenterloppet (MTB), 27 juli UKA PAIN Ultra, 28 september UKA PAIN MTB, 5 oktober

Fem boenden som maxar våren i fjällen

Fem boenden som maxar våren i fjällen

Det är något speciellt med våren i fjällen. Skidåkningen, solen som börjat värma, kaffekoppen mot stugväggen. Inte bokat vårens fjällsemester än? Bara lugn – här har vi samlat fem boenden i vinterparadiset Idre som garanterat levererar under vårvinterns fjällsemester. Fjällvilla för finsmakaren På Idre Himmelfjäll ligger Toppheden 19, en nybyggd och exklusiv fjällvilla med hög standard. Här bor du i en klassiskt timrad stuga med sex sovrum och alla tänkbara bekvämligheter. Efter en dag i backen eller längdspåret är det bara att dra sig tillbaka och njuta av stugmys deluxe. När solen levererar är den härligt stora altanen den givna platsen för den som vill fånga de värmande solstrålarna. Toppheden 19, Idre Himmelfjäll Klassiska fjällstugan för det större sällskapet ”Gården” ligger i Söderbyn på Idre Fjäll. Här är det stora ytor fördelade på två plan – det perfekta alternativet för dig som vill ta med dig stora familjen, hela släkten eller kompisgänget för en härlig vecka i fjällen. Förutom de givna bekvämligheterna kan ni också sörpla lyxkaffe från stugans kaffemaskin eller se vem i gänget som går segrande ur tv-spelsstriden. 823 "Gården" Söderbyn, Idre Fjäll Nära till allt för barnfamiljen Cenrumbyn har det perfekta utgångsläget för familjen som både vill bo nära backarna och alla kringaktiviteter. Här bor ni i en lägenhet med ski in/ski out-läge. Bastu för den som vill njuta och koppla av efter en heldag i backen. Förutom direktkontakt med backen är det kort gångavstånd till Idre Fjäll centrum, restauranger och ett späckat aktivitetscentrum väntar med bad, bowling, spelhall och lekrum. 618 Centrumbyn, Idre Fjäll När fjällvidderna lockar Om det är turskidåkning och magiska fjällvidder som lockar – kika närmare på det här boendet i Gämmelsätervallen. Här är det nära till det långsträckta Nipfjället med sina snötäckta myrar och sjöar, inbäddade av djupa skogar. Spänn på turskidorna för en tur i den häftiga naturen, njut av omgivningarna och avsluta sedan dagen i den timrade fjällstugan. IGN 54, Gammelsätervallen Vildmarkskänsla i lågornas sken På vägen mot Nipfjället ligger den här timrade fjällstugan som förutom närheten till vildmarken även bjuder på utedass och braskamin. Koka kaffet över öppen eld i eldpallkojan eller samla sällskapet för en utemåltid i lågornas sken. Varför inte testa att brassa kvällens middag på gjutjärnspanna eller muurikka? Det mesta smakar ju bättre utomhus! Troligtvis gäller det också för vattnet, som även det hämtas utomhus. Perfekt för den som vill koppla ner och koppla bort, leva enkelt och bara njuta av närheten till makalös natur. IGN 84, Gammelsätervallen

Storfiskaren Stefan: ”Jag fiskar sju dagar i veckan”

Storfiskaren Stefan: ”Jag fiskar sju dagar i veckan”

Möt entusiasten Stefan Larsson som passionerat sprider flugfiskeintresset till besökare på Älvdalens Fiskecenter. Upptäck hans bästa platser för flugfiske i Dalarna och hör honom berätta om möjligheterna att fiska i Dalarna. Hur skulle du beskriva ditt intresse för flugfiske? – Flugfiskeintresset har jag haft ända sedan jag var barn. Det är mitt liv, min passion, min kärlek. Fisket är både mitt yrke och mitt fritidsintresse. Det är det jag gör, jag gör ingenting annat.   Vad är grejen med flugfiske?  – Just flugfisket skiljer sig från allt annat fiske. Det är inte bara att kasta ut linan var som helst. Det är mer som att jaga, då du måste leta reda på fisken, lura ut var den står, välja rätt fluga och hitta rätt position. Sen gäller det att läg­ga den där flugan på rätt plats också. Det är idag inte bara att fånga den största fis­ken för mig, utan det kan lika gärna vara att fånga den där speciella fisken. Jag kan smyga och vänta i timmar för att få göra ett enda kast. Det är hela upplevelsen och spänningen runt flugfisket som lock­ar mig och det har blivit en livsstil att få vara ute i naturen vid vattnet, träden, klipporna och skogen.  Hur hamnade du i Älvdalen?   – Jobbet som restaurangchef i Mora tog för mycket tid, jag hann inte med att fiska och att vara i skogen. Jag såg att Per på Älvdalens Fiskecenter behövde en partner som kunde sköta fiskebutiken, tror det var 2006. Idag sköter vi verk­samheten tillsammans och jag ansva­rar bland annat för butik, kurser och guidningar.  Vad är unikt med fisket i Dalarna?  – Tittar du på norra Dalarna så har vi vildmarken, fjällen, skogen och ström­mande vatten med vild öring och harr. Älvdalen är inkörsporten till vildmarks­fisket som du möter norröver i Sverige. Och trots att det är mycket vildmark så är det lättillgängligt. Du köper ett fis­kekort och kan parkera bilen på många platser längs en sträcka på två mil. Man kan gå ut från stugan, gå 300 meter och möta en älg. Eller se en vakande vild öring. Här finns ingen odlad fisk i ström­marna och det är exotiskt för många besökare, det lockar många att komma hit, speciellt från Mälardalen.   Vilket vattendrag föredrar du?  – Det behåller jag för mig själv, haha. Hela Österdalälven med sina många vackra biflöden är magisk, hela vägen från Mora upp mot Idre i norr. Jag fiskar sju dagar i veckan. Kan gå rakt ner till vattnet från jobbet, då det bara är hund­ratalet meter till den strömmande älven. För alla oinvigda i flugfiskets värld, hur gör man för att komma igång?  Vad händer hos er på somrarna?  – Vi håller i kurser hela sommaren, ordnar weekend­kurser för nybörjare. Kastandet handlar inte om styrka utan bara om teknik, så alla kan lära sig. Det går att hyra utrustning och fastnar man för det kan man skaffa sig en egen utrustning. Det är en relativt billig sport. Du behöver fiskekort, flugspö med rulle och linor, en ask med några flugor, vadarbyxor och kängor. Det är i stort sett det som behövs.