2 personer som cyklar.

Dalhallarundan

Det här är cykelturen som bjuder på allt det bästa av Rättvik med omnejd. Cykla förbi den kända konsertarenan Dalhalla, keramikfabriken Nittsjö Keramik och stanna till för lunch på White Guide-listade Solgårdskrogen. Turen passerar också flera intressanta geologiska platser – förutom Dalhalla även Amtjärnsbrottet och Skålberget.

Boka

Beskrivning

Turen går växelvis på grus och asfalt, vilket gör den lättcyklad och en perfekt utflykt i Siljansbygden. De många sevärdheterna längs vägen gör Dalhalla runt till en perfekt tur för dig som vill turista på cykel. Trampa förbi bland annat Wasastenen, kyrkstallarna vid Rättviks kyrka, Rättviks Gammelgård, Nittsjö Keramik och Dalhalla.


Om turen: Dalhallarundan
Längd: 26 km
Svårighetsgrad: Lättcyklad i bitvis kuperat landskap
Tid: 2–4 timmar
Märkning Röda skyltar (Dalhallarundan)
Startplats: Resecentrum, Rättvik
Slutplats: Resecentrum, Rättvik

Värt ett stopp
Rättviks Gammelgård
Rättviks Gammelgård (värt ett besök) är en typisk Rättviksgård från ca 1830, byggd i en stil med anor från medeltiden. Sommartid erbjuds dagliga visningar av gården. Passa också på att stanna för en fika i trädgårdscaféet Nyfiket som serverar ekologiskt och närproducerat fika och lunch – det mesta är vegetariskt.

Nittsjö keramik
Nittsjö keramik är ett uppskattat och välkänt krukmakeri med 100-årig tradition. Fabriken är öppen dagligen sommartid. Titta in och se hantverkarna jobba och besök butiken med produkter av andrasortering. I närheten håller Café Gökungen öppet sommartid.

Solgårdskrogen
I Nittsjö finns White Guide-listade restaurangen Solgårdskrogen som drivs av Jonathan och Genevieve Bjurenstedt. I en lantlig miljö tillagas mat från grunden på råvaror från eget grönsaksland, skogen och lokala producenter. Sommartid öppet dagligen.

Dalhalla
Det gamla kalkbrottet Dalhalla är en spektakulär utomhusscen mitt ute i dalaskogarna. Platsen upptäcktes som av en slump i början av 1990-talet och idag är Dalhalla en av Europas mäktigaste och vackraste konsertarenor.

Bysjön
Stanna till för ett svalkande dopp vid badplatsen vid Bysjön. Sjön är också mycket fågelrik, så håll utkik och spana på fågellivet.

Bra att veta

  • Leisure Cycling

Vägbeskrivning