Välkommen till Säter

Säter sommar Jonas Lindgren

Säter


I Säter finns det alltid något att göra både för stora och små. Silverringen, Mentalvårdsmuseet, cykel och vandring är bara några av de aktiviteter och sevärdheter som lockar i Säter. Här finns ett rikt kultur- och naturliv. Strax utanför Säter i Stora Skedvi finns också matmeckat Kulinariet, som samlar saluhall, restaurang och knäckebrödsbageri under ett och samma tak. Lokal mat och närproducerat när det är som bäst! På plats i Säter är du varmt välkommen att besöka någon av Visit Dalarnas InfoPoints, en enklare variant av bemannad turistinformation där det det finns mer information om vad som finns att se och göra i området. I Säter är till exempel Lidéns Möbler och Visthusboden i Stora Skedvi sådana platser.
Hitta din närmsta InfoPoint via vår interaktiva karta.


I omgivningarna kring Säter kan du göra en resa i tid och rum. Följ silvrets och järnets spår via Silverringen och förstummas av det turkosa vattnet i Östra Silvbergs gruva.

Besök Säters innerstad som är en av landets bäst bevarade trästäder. Här kan du flanera runt på smala gator och titta in de små mysiga butikerna. Du shoppar i lugn och ro och slipper trängsel och stress.

En perfekt utflykt för hela familjen är att spendera en dag i Säterdalen där naturen imponerar med tropisk grönska. I den stora lekparken och den mysiga fäboden med sommarcafé och små djur kan många timmar tillbringas. Fina vandringsleder i varierande längd i ravinsystemet som har en helt unik natur.

Här finns också en förstklassig golfbana och naturligtvis möjligheter till massor av bad, fiske och andra härliga upplevelser i den vackra naturen. Genom landskapet flyter Dalälven som en blå åder och ger karaktär åt området mellan berg och dalar.

14/08 - 06:00
sunny icon
Percipitation: 0mm
Wind: 2.1 M/s
18

Säter

14/08 - 18:00
sunny icon
Percipitation: 0mm
Wind: 2.4 M/s
23

Säter

15/08 - 18:00
sunny icon
Percipitation: 0mm
Wind: 1.8 M/s
25

Säter

16/08 - 20:00
sunny icon
Percipitation: 0mm
Wind: 1.1 M/s
25

Säter

Vad vill du göra?

Artiklar & Inspiration

Kvinna plockar färska grönsaker.

Dalarnas Skördefest – en kulinarisk upplevelse i världsklass

Första helgen i september slår södra Dalarnas lokala matproducenter upp dörrarna och välkomnar matglada besökare. Det ger inte bara möjlighet till kulinariska upplevelser utan också spännande och personliga möten med traktens mathantverkare. Upptäck och utforska matmarknader, gårdsbutiker, caféer och restauranger under en helg i den lokala matens och smakens tecken. Helgen 4–6 september utgör en höjdpunkt för alla som är intresserade av eller nyfikna på den lokala maten. Då går nämligen Dalarnas Skördefest av stapeln och det är möjligt att åka runt i Dalarna för att njuta av härlig mat, trevliga producenter och mysiga marknader. Från Renbiten i Idre, via Mat Runt Siljan och Tunabygdens skördefest öppnar sig så det kanske allra största klustret i södra Dalarna. Här samlar Skördefest i Södra Dalarna aktörer i Avesta, Hedemora och Säter med omnejd med ett fullmatat aktivitetsprogram. – Dalarnas Skördefest är en genuin dalamarknad som samlar producenter från Avestas, Hedemoras och Säters kommuner. I södra Dalarna har du en hot spot för lokal mat, vi har hälften av Dalarnas matproducenter i ett väldigt begränsat område. Om du tittar runt om i Sverige är det få ställen som har så mycket intressant matproduktion på ett så litet område. Det fanns alltid förutsättningar och en grund för en bra skördefest, det gällde bara att göra det mer tillgängligt, säger Olle Bengtsson från LissEllas Senap, som är en av initiativtagarna till Skördefesten som varit med från starten 2010. Den här unika koncentrationen av producenter, mathantverkare och eldsjälar lade grunden till att Dalarnas Skördefest så småningom uppstod. – Från början var det ett initiativ från oss producenter och en idé som levde hos oss. 25 av oss kom till första mötet där vi pratade om vi ville göra något eller inte år 2010. Efter det bestämde vi att vi ville och vi hade den första Skördefesten samma år. Det är svårt att uppskatta antalet besök, men vi hade kanske 1500 besökare första året och de var så nöjda att vi fortsatte. Förra året hade vi runt 26 000 besökare. Under Dalarnas Skördefest är det möjligt är det möjligt att besöka producenter och mathantverkare på flera platser runt om i Dalarna.   2020 ett speciellt år Skördefesten har i många år varit en samlingspunkt för matälskare och de flesta besökare rör sig mellan minst 4–5 besöksmål och producenter under helgen. Inför Skördefesten 2020 berättar Olle att det har gjorts många anpassningar och avvägningar, med hänsyn till pandemin. – Några av våra besöksmål kommer inte klara att hålla restriktionerna, till exempel då deras lokaler kan vara för trånga och de har därför fått lov att ställa in. Andra producenter som har delevent kanske håller till utomhus eller hittar liknande lösningar. Vi har platser med stora utomhusutrymmen och har goda möjligheter för att skapa distans. Alternativet att helt ställa in Skördefesten var också uppe, men efter många vändor, diskussioner och resonemang valde de ändå att köra. – Vi en väldigt stark reaktion över att vi funderade på att ställa in, så vi beslutade oss för att genomföra Skördefesten även i år. Vi producenter som kan möta restriktionerna och anpassa oss kommer göra det. Vi för en nära och löpande dialog med varandra och vi följer alla riktlinjer som finns, poängterar Olle. Trygg och lokal matförsörjning Varje år har Skördefesten ett speciellt tema. Förra året stod till exempel potatisen i centrum och i år handlar det om ”Trygg och lokal matförsörjning”. – Det här temat är något vi har jobbat med hela tiden, sedan starten. Vi vill bygga en lokal identitet och trygghet i att vi har en lokal matförsörjning samt att konsumenter och producenter känner varandra, säger Olle. Han menar också att Skördefesten fyller en viktig symbolisk funktion i sammanhanget. – Skördefesten är sinnebilden av det här, den är en grundpelare och har alltid varit det. Skördefesten är i första hand till för stamkunder, vi producenter möter våra kunder och tvärt om. 80 % av våra besökare kommer från våra kommuner eller grannkommunerna. Vi tror att om man åker hit för att besöka och uppleva Skördefesten så gör man flera besök, medan en och annan lokalbo kanske bara sticker in huvudet hos sin granne som är producent för att säga hej. Muddus Hjortron i Kolarbo utanför Avesta och Skedvi Bröd på saluhallen Kulinariet i Stora Skedvi är två av de aktörer som medverkar under Dalarnas Skördefest.   En uppskattad lokal upplevelse För många matälskare som bor i södra Dalarna är Skördefesten en av höjdpunkterna på året och sedan länge markerad i kalendern. Det är något speciellt att få se hur den lokala maten produceras och att få möta passionerade eldsjälar som brinner för sitt mathantverk. – Skördefesten har växt mycket mer än vad vi kunnat tro. Det visar också att det behövs olika möjligheter att besöka matproducenter. Det är spännande att åka runt och upptäcka det unika och speciella. Det lilla som kanske egentligen inte är ett besöksmål i sig blir ett tillfälle att möta den lokala maten. Du träffar människor som passionerat jobbar med smaker och upplever, det är en guldgruva där smaken står i centrum. Alla medverkande har dessutom enormt hög kompetens inom sitt område, säger Olle.   En del av charmen att finnas i ett landskap där det händer mycket gör att det också finns många vägar in för den som är sugen på att testa sina egna matmässiga vingar. – Det går att testa i liten skala för de mindre producenterna som precis kommit igång. Vi har ett antal producenter som utvecklats och utökat verksamheten, mycket tack vare Skördefesten. Om man börjar att ta emot besökare under en helg lär man sig. Vi håller också en hög kvalitet och det är intressant att se att vi har flera företag som håller en internationell standard. Bevis på framgång och utveckling Under Skördefesten har besökarna möjlighet att skriva i den digitala Skördefestloggen och berätta om sin upplevelse av Skördefesten. Olle säger att det alltid är roligt att få höra vad besökarna tyckt och tänkt. Dessutom ökar det möjligheterna för arrangörerna att utveckla och förbättra upplevelsen för besökarna. – Förra året hade vi faktiskt inte en enda negativ kommentar i Skördefestloggen. Tidigare år har vi varit noga med att ta till oss av besökarnas kommentarer och vi jobbar hela tiden på att förbättra och rätta till. Sen är det alltid lika fantastiskt att läsa kommentarer som ”Jag bor på fel plats” eller ”Jag kanske ska flytta hit ner hit”. Tänk att vi får de reaktionerna från att folk besöker oss, och tycker att de är så bra att de vill flytta. Det verkar helt enkelt som att det finns något unikt och genuint i maten, smakerna och människorna som jobbar med det här. – Det visar att det vi gör berör människor, det finns något i södra Dalarna som berör in på djupet i själ och hjärta. Det skapas upplevelser som sitter på djupet och som får oss att växa och knyta an människa till människa, det gör att vi lever ett bättre liv. Oppigårds bryggeri och Café Wahlman i Hedemora är ytterligare två aktörer som bjuder besökare på lokala smakupplevelser under helgen.   Dalarnas Skördefest och Skördefest i Södra Dalarna Skördefesten 2020 äger rum den 4–6 september. Fullständigt program och karta till de olika medverkande aktörerna finns här: Skördefest i Södra Dalarna. Tänk på att öppettider hos respektive aktör kan variera, så titta i foldern när just dina favoritbesök har öppet. Under hela helgen 4–6 september pågår Dalarnas Skördefest runt om i hela Dalarna. Det inkluderar aktiviteter på flera olika platser, från Renbiten i norr via Mat runt Siljan, Tunabygden och hela vägen ner till södra Dalarna. På den gemensamma sidan dalasmak.se presenteras löpande information om varje evenemang. Taste of Dalarna Flera av de aktörer som deltar under Dalarnas skördefest är också medlemmar i Taste of Dalarna. Det är ett nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet. Läs mer om respektive aktör och utforska kartan som tar dig till de olika smakfulla platserna: tasteofdalarna.se.

Carl Larsson-gården utomhus

En kulturresa med smak av Dalarna

Dalarna är ett av Sveriges mest välkända landskap, och det är inte så konstigt. Starka traditioner och ett rikt kulturarv som har hjälpt till att forma bilden, men också smaken, av Dalarna. Kulturresan är ett tillfälle att upptäcka och återupptäcka de platser som lämnat avtryck i historien, inspireras av unika miljöer och nu kan du också upptäcka Dalarnas smakupplevelser längs vägen. Hitta de lokala råvarorna och ta del av exklusiva erbjudanden för dig som har kulturpasset! Det röda passet som leder till kulturhistorien och nya smakupplevelser Dalarna. Många tänker nog på grönskande ängar rika på vallmo och prästkragar med blånande berg i bakgrunden. Andra ser framför sig fjällvärldens snöiga toppar och mil efter mil av längdskidspår och orörda vidder. Eller slingrande oupptäckta stigar genom trolsk skog och förbi gruvhål och hyttor? Kanske är det falu-röda hus och idylliska byar där man hittar loppisar, gårdsbutiker och sommaröppna caféer? De besöksmål som ingår i Kulturresan speglar Dalarnas mångfacetterade historia och natur vilket ger en djupgående bild av landskapet till gästerna som besöker dem. Med det röda passet i hand har du 9 stämplar att samla på din resa. Ta tillfället i akt och lär känna Anders Zorn, utforska djupen i Falu Gruva eller varför inte låta dig tjusas av de unika föremål du hittar på Porfyrmuseet? Och det bästa av allt, ta del av unika erbjudanden från Taste of Dalarna längs med vägen. Smaken av Dalarna Det är sällan man känner sig klar i Dalarna efter en eller 2 dagar. Dalarna är stort och det finns oändligt mycket att se och göra. Taste of Dalarna erbjuder många kulinariska äventyr, så flera resenärer väljer att kombinera kulturarv med smakupplevelser för att förlänga upplevelsen. Därför finns nu, på varje besöksmål som ingår i kulturresan och Visit Dalarnas turistinformationer, möjligheten att få en folder med 20 unika och smakrika erbjudanden och rabatter för dig med kulturpasset. Njut av restaurangbesök, strutsglass, tunnbröd & flera andra ekologiska och lokalproducerade råvaror! Några av de aktörer som har erbjudanden i foldern är Dala-Floda Världshus, Kulinariet, Åkerblads Gästegiveri & Muddus Hjortron, men för den som är sugen på något sött är Björgårdens Syltmakeri värt ett besök! Där hittar du en gårdsbutik med småskaligt mathantverk med djuren betandes i hagarna runt gården. Njut av syltade produkter, marmelader, drycker, chutneys och mycket mer! Det erbjuds också kurser i bärförädling, säljer olika former av hantverk och erbjuder gårdsfika. För dig som vill njuta av en fantastisk hotellfrukost kanske ett stopp på Mora Hotell & Spa passar bra? Köket är skandinaviskt med inslag från Italien och Frankrike och vid frukosten återfinns till exempel lokala läckerheter som vasaloppskorv och andra specialiteter. Njut av en riktigt bra start på dagen vid Siljan. Murboannas mejeri är ett härligt stopp längs vägen både för finsmakaren och den som vill njuta av nybakat fika. I gårdsbutiken är det naturligtvis osten som Murboannas är känt för som står i centrum, men du återfinner också gårdens andra produkter och lokalproducerade varor från olika delar av Dalarna här, som LissEllas senap, knäckebröd från stora Skedvi, saft och marmelader från Björgården, handgjord korv från Rältagården med mera! Och glöm inte att ta dig en titt genom fönstret in i mejeriet, för dig som är riktigt intresserad går det att boka en privat guidning! Vad ni än väljer att göra är Kulturresans och Taste of Dalarnas besöksmål väl värda ett besök! Tänk på att alla destinationer har olika öppettider så ta gärna reda på dem innan . Kom också ihåg att följa restriktionerna som finns pga. coronaviruset och att håll avstånd för att få en trygg och säker upplevelse!

Verket i Avesta

Med husbil i Dalarna – en resa från Avesta till Grövelsjön

Dalahästar, Falu Gruva, den goda maten och den fantastiska naturen. Det är mycket som lockat journalisten Annika Majak till Dalarna. Tillsammans med maken, tillika fotografen, Daniel och deras husbil gjorde de en resa från Avesta i söder till Grövelsjön i norr. Längs vägen och de många stoppen upptäcker de en mix av allt det Dalarna har att erbjuda. Här berättar Annika om sina upplevelser med husbil i Dalarna. Dalarna. Finns det någonting mer svenskt? För vår del är Dalarna en ursvensk plats som vi längtat efter att få utforska. Äntligen får vi möjlighet att besöka detta vackra landskap med vårt hem – en husbil. Resan startar i Avesta. Efter ett besök på Verket i Avesta, där vi bland annat har beskådat glaskonstnären Kjell Engmans utställning i timmar är det dags att parkera på ställplatsen i Kloster och tillaga vår egen middag i naturen vid bordet som går under namnet Edible Country. Kvällen till ära grillar vi bakad bringa med nypotatis som slungats i senapen från LissEllas, som vunnit världsmästerskap i senap. Jodå, det finns tävlingar för allt och det är enkelt att förstå varför denna senap blivit mästare. Det märks snabbt att Dalarna erbjuder matupplevelser utöver det vanliga efter ett lunchstop på Kulinariet i Stora Skedvi. Om någon mot förmodan har missat det här stället, så är det inte ”bara” en restaurang utan även en saluhall och en knäckebrödsfabrik. Inredningen är rustik och industriell – med andra ord helt perfekt för en plats som denna. De lokala smakerna står i fokus under husbilsresan genom Dalarna, som en egenlagad måltid i skogarna utanför Kloster och ett besök på Kulinariet i Stora Skedvi.   Husbilsresan fortsätter med besök på samtliga av den så kallade Silverringens stopp. Favoriten? Östra Silvberg och en av Sveriges äldsta silvergruvor. Det är otroligt imponerande att vattnet kan ha så turkos färg. Det känns som att vi för en stund hamnat i Medelhavet. Och den öde kyrkogården som ligger ett stenkast därifrån är också värd ett besök. Världsarvet i Falun har länge stått på vår lista och äntligen får vi besöka Falu Gruva och lära oss mer om dess historia. Efter att ha spenderat en timme 67 meter under jorden är det dags att spana in det senaste tillskottet för världsarvet, Erikssons stuga. Det är en gruvarbetarbostad som tar oss tillbaka till år 1897. Här utspelar sig dagligen ett skådespel – ett väldigt trevligt sådant enligt oss. Många stopp och utflykter blir det: Som en cykeltur genom de vidsträckta landskapen i Husbyringen i södra Dalarna och ett besök i nyinrättade Erikssons stuga vid Falu Gruva. Ett besök på dalahästtillverkningen i Nusnäs stod också på sommarens önskelista.   Husbilen rullar norrut mot Tällberg, där vi avnjuter en väldigt god middag på Åkerblads Gästgiveri, följt av en kvällspromenad i skogen. Vi njuter av Dalarna. Njuter av naturen, kulturen och den goda maten. Vi cyklar, stannar och badar och cyklar sedan vidare. Besöker Nils Olsson dalahästtillverkning i Nusnäs. Vi köper en rosa dalahäst som är målad av Kerstin Reuterborg. Hon har målat i 50 år och visar gärna upp hantverket för besökarna. Husbilen rullar vidare till Älvdalen med stopp på en vacker lägerplats. Här finns många sådana att välja mellan, men vi hittar vårt eget lilla paradis. Resan tar oss vidare till Grövelsjön och Sjöstugan. Här njuter vi av vandring hela dagen lång i äkta fjällmiljö. Vår vecka i Dalarna har bekräftat det vi misstänkt redan när vi kom hit – vi måste stanna längre och utforska mer. Vi blir kvar i Dalarna ett tag till. Milsvid utsikt från Hykjeberg utanför Älvdalen och ytterligare mäktiga vyer under vandringsturen i Grövelsjöfjällen.   Annika Majak är journalist och Daniel Majak fotograf. Tillsammans driver de resebloggen finallylost.com. Texten är skriven av Annika Majak och fotona tagna av Daniel Majak. Resan är ett samarbete med Visit Dalarna.

Utsikt över trädgård på Bergstrands cigars

Besök världens nordligaste cigarrproducent – i Säter

Sveriges och världens nordligaste cigarrproducent finns i Säter. Här odlar Lotta Bergstrand plantorna som hon sedan skapar exklusiva cigarrer av. De cigarrer som vanligtvis skapas av 400 händer – skapas här av enbart två. Under ett besök hos Bergstrand Cigars och deras gårdsbutik är det möjligt att ta del av hantverket och få lära mer om hur en cigarr tillverkas. Lotta Bergstrand tycker om cigarrer. Det har hon gjort ända sedan hon var ung. Dessutom tycker hon om att odla. Där någonstans, i kombinationen mellan de två, såddes fröet till vad som idag är Bergstrand Cigars – världens nordligaste cigarrproducent.   – Cigarrkunskapen har jag haft med mig, men när det kommer till själva odlingen av just plantorna finns mycket gammal litteratur att använda. Sen är det mycket learning by doing, konstaterar hon.   Hon står mitt ute bland odlingarna när vi hörs. Det är början av juni och det är dags för plantorna att komma ut på friland. Då har de befunnit sig i växthus sedan frösådden i februari. Nu ska de få komma ut i friska luften fram till skörden som startar i mitten av augusti.   – Sedan skördar vi fram till frost och man plockar bladen nerifrån och upp allteftersom de mognar och blir klara. Därefter tas skörden om hand. Först tvättning och sedan torkning av bladen i 6–9 veckor. Efter torkningen kommer en fermenteringsprocess som håller på i alltifrån 3–4 månader till 3–4 år. Sen blandar vi årgångar från olika skördar i den slutliga produkten.   Plantorna hos Bergstrand Cigars skördas allteftersom de mognar, med start i mitten av augusti.    Världens nordligaste cigarrodling För att återgå till hur det egentligen kommer sig att det startades en cigarrodling i Säter, så är det en fråga om kvalitet och hantverk. Lotta tyckte det var svårt att få tag på riktigt fina cigarrer som inte torkade ur på grund av lång transporter.   – När en cigarr börjar torka är den som död, då försvinner oljorna som ger en mjuk rund smak. Importerade cigarrer har en lång väg att resa för att komma till Sverige. Dessutom är det ofta mycket mer än bara tobak i cigarrer idag och jag ville komma tillbaka till en naturlig produkt. Hos oss är det 100% tobak, inga kemikalier, säger hon.  Så hon började testa sig fram, experimentera med frön och plantor. För Dalarnas nordliga breddgrader bjuder inte till de bästa naturliga förutsättningarna för den här typen av odlingar.  – Vi jobbar fram frösorter som ska klara sig här uppe. Då blandar vi smaker från Kuba och Dominikanska Republiken med sådana från Kanada, för att de ska klara lite mer frost och jobba upp tåligheten. Första gången vi provade om hybriderna fungerade var 2016 och då var det fortfarande på hobbynivå. Det funkade och vi fick en jättegod cigarr. Sen har det rullat på.  Ett år senare hade de satt hela processen och bestämde sig för att gå all in. De blev en av två tillverkare i Sverige. Första årgången resulterade i 200 exklusiva cigarrer och de startade en webbutik för att nå ut med sina produkter.  – Vi tänkte att det är väl så köpmönstret ser ut idag, folk handlar på nätet. Vi var så stolta och så slog vi upp ”dörrarna”. Två veckor senare stod ett tyskt par här på gården och frågade var butiken var. Då förstod jag att man ville komma hit, se, uppleva och höra berättas om historien.   De exklusiva cigarrerna lockar besökare från hela världen till gården och gårdsbutiken i Säter.    Populär gårdsbutik och personliga gruppbesök  Alltså fick hon bygga en gårdsbutik. Det var en stor investering, men intresset har varit stort och mottagandet över förväntan redan från start. Egentligen redan innan start också.  –  De första besöken ville komma redan innan allt var klart, så sällskapet fick sitta här utan ytterdörr mitt i bygget. Sedan när vi öppnade ”på riktigt” var det kö här nedanför. Då hade vi inte ens gjort reklam, förutom att vi pratat om det själva. Sen dess har det kommit folk från hela världen: USA, Kanada, Italien, Frankrike, Japan, Tyskland, Norge. Det är superkul, säger Lotta.   Gårdsbutiken är öppen året runt. Inför den något annorlunda sommaren har de anpassat verksamheten så att de bara tar in ett sällskap åt gången i butiken. För sällskap som vill komma på föreläsning och fika har de dessutom har de byggt en utebar och uteservering, så att besökare kan spendera tid utomhus. Då får de även en visning av gården och Lotta berättar om hur odling och tillverkning fungerar.   –  Det är ju jättekul att få berätta om hantverket. Man brukar säga att ungefär 400 händer håller i en cigarr innan den är klar, det ligger så otroligt mycket jobb bakom. Här är det bara två händer bakom, konstaterar Lotta och återgår till arbetet med att ta hand om plantorna på världens nordligaste – och Dalarnas enda – cigarrodling. Lotta Bergstrand kombinerade sina intressen cigarrer och odling – resultatet blev Bergstrand Cigars, världens nordligaste cigarrodling. 

SUP yoga

9 saker att göra i Dalarna i sommar – Hitta aktiviteter i södra Dalarna

Semester och sommar i Dalarna? Då finns en uppsjö av möjligheter, aktiviteter och spännande äventyr att välja mellan. SUP-yoga, spännande konstrundor och konstutställningar, glamping i vildmarken och härligt sköna cykelturer. Här har vi samlat tips och förslag på 9 saker att göra i Dalarna i sommar, med fokus på de södra delarna av landskapet. Djupdyp i de olika aktiviteterna, unna dig ett miljöombyte och ta sikte på något av alla de utflyktsmål som finns närmare än du tror. Prova SUP-yoga Ett lugnt och välgörande yogapass på paddelbräda. Det är just vad SUP (Stand up paddle) yoga handlar om. Efter en liten genomgång paddlar du ut en bit på sjön, antingen ståendes eller sittandes. Väl ute på sjön sätts alla brädor ihop med varandra och yogapasset inleds. Efter yogan finns möjlighet att paddla en liten stund eller göra fler SUP yoga-övningar. Ingen tidigare erfarenhet av yoga eller paddling är nödvändig. Anordnas torsdagar juni till augusti i Dala-Floda av Far Away Adventures. Dalarna Art Trail 2020 Ge dig ut på upptäcktsfärd i konstens fantastiska värld och hitta sommarens mest intressanta konststopp. Dalarna Art Trail är guiden till såväl små gallerier med stora ambitioner som konsthallar i storformat, från Avesta Art i söder till Zornmuseet i norr. Unna dig själv nya intryck med mode, textilier, magiska kreationer och skulpturer. Ernst Billgren, Erika Nordqvist och Ebba Matz är några av sommarens utställare. Och på Magasinet i Falun kan du se designern Bea Szenfelds banbrytande kreationer som burits av artister som Lady Gaga, Björk och Laleh. Läs mer och hitta till samtliga aktörer på dalarnaarttrail.se. Dalarna Art Trail är en guide till spännande konstupplevelser runt om i Dalarna.   Vandra i Malingsbo-Kloten – Sveriges sydligaste vildmark Malingsbo-Kloten ligger i södra Dalarna och området sträcker sig även in i grannlänen. Det är ett av Sveriges älgrikaste områden, men det finns också många vargar och bävrar samt en del björn, lo och rådjur här. De vidsträckta skogarna flätar samman södra Dalarna med norra Västmanland och kallas Sveriges sydligaste vildmark. De höga granskogsklädda bergen och djupa dalarna ramar in en mängd orörda vattendrag, utmärkta för vildmarkspaddling. För att inte tala om fisket som lockar många att besöka Malingsbo-Kloten. Äventyrsföretaget Nordic Discovery har det mesta för den som vill uppleva området, på egen hand eller med guide: uthyrning av kanot och kajak, älgsafarin och bäversafarin. Det finns flera vandringsleder att välja mellan i Malingsbo-Kloten. En av de mest klassiska är leden som är 35 kilometer lång och går mellan de små byarna Malingsbo, Kloten och Nyfors. De flesta leder utgår från torget i Kloten. Vill man inte sova i tält eller vindskydd finns det boende på Malingsbo Camping eller Malingsbo Herrgård, som erbjuder bekväma sovmöjligheter. Passa också på att göra ett stopp för fika eller lunch i Café Gåsmossens blomstrande trädgård. På plats går det också att följa med på trädgårdsvisning, handla och botanisera bland mängder av växter. Se mer: Vild och vacker vandring i Malingsbo-Kloten Fira Strömsholms kanal 225 år Under 2020 uppmärksammas firandet av Strömsholms kanal 225 år genom en rad evenemang. Den historiska kanalen följer Kolbäcksåns vattensystem och passerar genom bruksbygder, från Barken i norr till Mälaren i söder. Kanalen startar i Smedjebacken, där Smedjebackens hamn är ett mysigt och spännande besöksmål. Besök lokstallarna, spela minigolf, ät glass, gå på restaurang och kanske ta en båttur i ångbåtshamnen. Strömsholms kanal är en del av Ekomuseum Bergslagen. Aktuellt program finns på stromsholmskanal.se. Strömsholms kanal startar i Smedjebacken, där hamnområdet är ett levande och gemytligt utflyktsmål med bland annat utställningar, aktiviteter, café och restaurang.   Dansföreställning med urkraft och känsla Det rör på sig på Matsesgården i Stjärnsund i sommar – bokstavligt talat – när KORDA Art In Motion Dance Company bjuder in till en rörelsepoetisk dansinstallation och garden performance. Koreograf Linda Forsman har skapat föreställningen där publiken rör sig tillsammans med dansarna till de olika scenerna i trädgården i en spännande kombination av dans, måleri, musik och rum. Här bjuds besökaren att lyssna med alla sinnen till ett inre landskap av kroppens toner som speglar känslor, stämningar, tankar och poetisk realism. I kompositionens flödande växlingar av grupp och solosekvenser uttrycks dansens urkraft och mening. Förutom dansföreställningen ges också en traditionsenlig sommarutställning med verk av ett flertal konstnärer. Testa glamping i vildmarken Ett bra boende under semestern är viktigt. Bor du helst i en mysig stuga intill vatten, på en centrumnära camping eller på ett lyxigt hotell med spamöjligheter? Kanske är du redo att ta boendet till en helt ny nivå? I Dalarna finns en mängd boenden som du inte lär glömma i första taget. På Korså Forest Camp utanför Falun erbjuder Wild Sweden övernattning i vildmarken intill en sjö, med möjlighet till både paddling och utomhusmaglagning. Natten spenderas i stort ljust tält som uppförts på en trall – vissa kallar det för glamping. Efter en god natts sömn i riktig säng med sköna lakan intas frukosten till ljudet från vågorna som skvalpar under bryggan. Ett stärkande morgondopp, en tur i bastun och total avkoppling i hängmattan står sedan på dagens agenda. Se mer: Bekvämt fäbodliv, glamping och egenlagad lyxmiddag i skogen Checka in i ett lyxigt tält i vildmarken – glamping när den är som bäst. Foto: Jakob Wallin.   Följ Vasaspåret – Gustav Vasa 500 år I vinter är det 500 år sedan Gustav Vasa gjorde sin äventyrliga resa genom Dalarna, vilken på kungens initiativ senare nedtecknades i Peder Svarts krönika. Många är de sägner som kan kopplas till olika geografiska platser i Dalarna, där Gustav Vasas flykt genom dasset i Ornässtugan är en av de mest kända. Programmet, som löpande fylls på med föreläsningar, teaterföreställningar och konserter, finns på dalarnasmuseum.se/vasasparet. Utforska södra Dalarnas nya cykelleder Upptäck Avesta på cykel i sommar. Nyskyltade lederna Besöksrundan (25 km) och Forsturen (29 km) är lättcyklade, går genom flack terräng och därmed lämpliga för både stora som små cyklister. Med start och mål i centrala Avesta tar lederna dig förbi kända besöksmål som Visentparken, Verket/Avesta Art, Karlfeldtsgården, Döda Fallen och världens största dalahäst. Packa cykelkorgen med godsaker och ge dig ut på en härlig tur. Hitta fler sköna cykelturer: Cykla i Dalarna Kolla in Främby udde som blivit Sjösidan Falun Längst ut på Främby Udde i Falun ligger den ikoniska gula villan, Villa Herdin, med en slående utsikt över sjön Runn. Nu byter anläggningen och stugbyn namn till Sjösidan Falun och drar i samma veva igång en stor satsning med upprustning, som bland annat resulterar i en ny terrass där det är möjligt att njuta av solnedgången i kombination med god mat och dryck. Restaurangen, som planerar att öppna i början av juli, serverar en meny varierad utifrån årstid. Främby Udde och Sjösidan Falun, som är ett internationellt Mecka för skridskoåkare vintertid, är ett minst lika uppskattat besöksmål sommartid. Då är det istället bad, fiske, båtliv och paddling som lockar. Paddla i solnedgången på sjön Runn i Falun. Området kring Främby udde, som numera går under namnet Sjösidan Falun, är en perfekt utgångspunkt.  

Gediget utbud i Saluhallen på Kulinariet

Gediget utbud i Saluhallen på Kulinariet

Den goda mötesplatsen Kulinariet i Stora Skedvi lockar gäster som önskar en välsmakande måltid, att ta del av tillverkningsprocessen när knäckebrödet Skedvi Bröd bakas och att handla i den välsorterade Saluhallen som samlar fina råvaror från bygden. Maria Adeström-Jonsson ser fram emot att fler hittar till Saluhallen för att proviantera inför kommande grillkvällar. Vad erbjuder ni besökare sommartid? - Här finns en välfylld charkdisk med det bästa tänkbara köttet från gårdarna i byn och på hyllorna finns grillsåser och marinader – perfekt för sommarens grillning. Lägg därtill den godaste tänkbara glassen som tillverkas i huset av Stora Skedvi Mejeri. Här finns även fabriksförsäljning av Skedvi Bröd. Vi lovar att smaklökarna får sitt. Vilka insatser gör ni för att öka tryggheten för era kunder? - Vi möblerar om och stuvar om för att skapa mer utrymme och bättre flöde i lokalen. Bageriet kommer att ha stängt vecka 29–32 vilket ger ännu större ytor för våra besökare, för både fabriksförsäljning av knäckebröd och övrig försäljning.  Vad rekommenderar ni era kunder att uppleva i närområdet? - Besök vackra Hembygdsgården och nyöppnade bageriet Kanel & Kummin här i Stora Skedvi.   Stötta det lokala Den rådande situationen har slagit hårt mot företagare i Dalarna. Det gäller att tänka om, tänka nytt och hitta kreativa lösningar för att överleva. Under vinjetten ”Support your local” pratar vi med lokala profiler som berättar om hur de anpassar sina verksamheter för att öka tryggheten för dig som besökare. Läs mer: Hemester i Dalarna

Par vid en disk

Smaka på Dalarna – En guidad tur till tre smakrika guldkorn

Följ med på en minst sagt smakrik resa till tre av södra Dalarnas gastronomiska guldkorn. Hälsa på hos eldsjälarna som viger sina liv åt närproducerat mathantverk. Sahlins Struts, Murboannas Ost och Kulinariet bjuder in till en personlig rundresa med Dalarnas lokala produkter och delikatesser i fokus. Smaka på Dalarna. Börja med att bara smaka på tanken och känn hur det börjar vattnas i munnen. En resa mellan de tre aktörer som slagit sina minst sagt goda påsar tillsammans – Sahlins struts, Murboannas och Kulinariet – bjuder visserligen på upplevelser för alla sinnen. Även om smaklökarna självklart står i fokus ges under resan möjlighet till en unik och personlig inblick i respektive verksamhet. Ta del av mathantverket och lär mer om hur produktionen går till, om livet på en gård med strutsar, kika in hos osttillverkningen och på knäckebrödsbageriet. Lyssna till berättelserna om hur passionen för det lokala, för småskaligheten och för råvarorna har tagit entreprenörerna dit de är idag. Till stunden där du kan hugga in på en strutsburgare, en krämig ost eller en nygräddad bit bröd. Strutsburgare och strutsglass hos Sahlins struts Starta dagen hos Sahlins Struts utanför Borlänge. Lagom till förmiddagskaffet bjuds det här på en hel del strutsar. På gården bedriver Kerstin och Gunnar Sahlin ett produktionsjordbruk som de mer än gärna visar för besökare, samtidigt som de berättar mer om såväl jordbrukets villkor som strutsarna som djur. – Strutsar fungerar som vilket lantdjur som helst, men mycket häftigare. De är ju nästan som urtidsdjur. Tittar man på de kraftiga benen med sitt hårda skinn och fötterna med de stora klorna så förstår man hur dinosaurierna såg ut till viss del, säger Kerstin. På senare år har Sahlins satsat mycket på mat. Här görs krämig glass på strutsägg och på menyn hos gårdens uppskattade restaurang syns till exempel storsäljaren strutsburgare. Det går också att hugga in på flertalet läckerheter av gårdens egna produkter – rökt korv, hjärta, lufttorkad skinka och pastej – allt gjort på strutskött såklart. – Det ger ett väldigt rent och klimatsmart kött. Det är vildare än kalkon och mört som fågel. Vi arbetar helt antibiotikafritt för strutsar är generellt väldigt friska djur. På gården finns också ett bryggeri, där Gunnar och Kerstins son Erik brygger öl under etiketten Sahlins Brygghus. I gårdens välfyllda butik finns det mesta från strutsen och det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna. Ostprovning hos Murboannas Dags att borsta av sig strutsfjädrarna och åka vidare. Lunchen intas med fördel hos Murboannas, som huserar i den lilla byn Murbo utanför Borlänge. Här producerar Anna och Mats Reyier ostar och andra mejeriprodukter. Även om just osten och mejeriproduktionen är det centrala, är engagemanget för det lokala stort – vilket också avspeglas i valet av råvaror till gårdens butik, café och restaurang. Produkter och råvaror kommer från Dalarna i så stor utsträckning det bara går. – Det är så fantastiskt roligt att få arbeta med något som jag verkligen vill och kan lägga ner min själ i. Det är många tankar och mycket arbete bakom ostarna och sedan lever de också sina egna små liv. Den förändras, åldras, har olika egenskaper och måste skötas om under hela sin livstid, säger Anna. På plats finns självklart möjlighet till ostprovning, för att jämföra smaken hos de olika sorterna med varandra. För trots att det egentligen endast behövs mjölk, bakteriekultur, löpe och salt för att göra ost så är osttillverkning ett riktigt hantverk som sitter i händerna. Det är där, i detaljerna, erfarenheten och kunnandet, som kvaliteten och de verkliga smaksensationerna blir till. – Vi kommer alltid vara småskaliga. För mig är det viktigt ha känslan kvar, att ha kontroll hela vägen och veta att det är riktigt fina produkter vi erbjuder kunderna. Besök Kulinariet – Dalarnas matmecka Avsluta dagen på Kulinariet i Stora Skedvi, i lagom tid för eftermiddagskaffe. Kliv innanför dörrarna till platsen som blivit vara en knutpunkt för lokala råvaror och producenter, dit såväl bevandrade gastronomer som nyfikna besökare kan komma och alltid känna sig säkra på att hitta bästa tänkbara varor. – Det här är en fantastisk bygd med många producenter. När vi lyfte på locket och började leta var det fascinerande att upptäcka den enorma bredden och den höga kvaliteten, säger Anders Åkerberg, Kulinariets VD och grundare, tillika uppvuxen i trakten och har verkat som entreprenör här i många år. Bygdens förutsättningar i kombination med Anders driv resulterade således i just Kulinariet, ”en god mötesplats” som de själva kallar sig. Och här finns sannerligen mycket gott. I saluhallen går det att botanisera bland närproducerat kött, ost, potatis, bröd, ägg och annat gott. Vägg i vägg med saluhallen finns bageriet Skedvi Bröd, där knäckebröd gräddas för hand i vedeldade ugnar och som besökare går det att titta på när bagarna arbetar. – Är man inte så hemma i matvärlden är Kulinariet ett fantastiskt ställe att besöka. Här finns en samlad kunskap om maten och man får hjälp och vägledning av alla duktiga människor som jobbar här, Kulinariet växer och förändras hela tiden. Numera finns också en restaurang där kvaliteten och de lokala råvarorna står i fokus, självklart ackompanjerad av de godaste av smaker. I fabriken tillverkas också glass och ost av mjölk och ägg från byn, i Stora Skedvi mejeri som har sin lokal i källaren. När så dagen rundas av har smaklökarna med största sannolikhet fått sitt. Smaken av Dalarna kanske också har vuxit, förändrats eller utvecklats under resans gång. Tillsammans med de personliga berättelserna från de drivna mathantverkarna, som var och en sätter sin guldkant på smakerna, kan daladagen i matens tecken förhoppningsvis bjuda på minnen som består för lång tid framöver. Det här är Smaka på Dalarna Smaka på Dalarna är en kulinarisk resa till tre stycken mathantverkare i Dalarna: Sahlins struts i Borlänge, Murboannas i Borlänge och Kulinariet i Stora Skedvi. Passa på att upptäcka deras egentillverkade mat och produkter, ät och fika i restaurang och café samt handla lokala delikatesser. Samtliga tre besöksmål har uteserveringar och generösa öppna ytor.   En del av Taste of Dalarna Samtliga tre aktörer är också en del av Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet. Läs mer: Taste of Dalarna

Fotografen Matilda Karinsdotters utflyktstips i Säter och Hedemora

Fotografen Matilda Karinsdotters utflyktstips i Säter och Hedemora

Matilda Karinsdotter är fotografen som driver det populära Instagramkontot @windandpines. Där delar hon med sig av sin kreativitet och sina bilder av dalanaturen. När hon ger sig ut i sommardalarna står bland annat ett svalkande dopp i sjön Grycken, kokkaffe över öppen eld på en bergstopp och slingrande vandringsleder genom Hässlens naturreservat på hennes lista. Här delar Matilda med sig av sina bästa tips på platser att besöka för den som vill utforska trakterna kring Säter och Hedemora. Tipsa om tre utflyktsmål i trakterna kring Säter och Hedemora! 1. Stjärnsund – Beläget intill sjön Grycken i Hedemoras kommun ligger underbara Stjärnsund. Jag besöker denna levande bruksort för att hämta inspiration i vardagen – med sina drömska omgivningar så kan man inte annat än bli inspirerad. Att köpa glass i Stjärnsundskioken och ta en promenad genom byn och vidare ned till Engelska parken – i lummig sommarskrud – är något jag längtar till varje år. För den som vill promenera lite längre så slingrar sig Pråmleden kring den vackra sjön Grycken där man även kan passa på att besöka Silfhytteå bruk. Om jag vill uppleva Grycken på närmare håll så hyr jag gärna en kanot och tar mig fram mellan de små öarna längs med vägen och stannar för ett dopp om vädret tillåter. Medhavd matsäck är helt klart obligatoriskt! 2. Mörtaberget – I nordostlig riktning i Säters kommun finns denna lilla pärla. Från Mörtaberget får du efter en kort vandring fantastisk utsikt och I fjärran ser du siluetten av Bispbergs Klack. Jag packar gärna ned lite ved för att koka kaffe och laga mat på i eldstaden framför vindskyddet (var uppmärksam på om det råder eldningsförbud!) och inväntar det vackra ljuset från solnedgången som (om du har tur) målar landskapet gyllene. För att fullända upplevelsen kan man ta ett dopp i Dammsjön på vägen hem. 3. Reservatsleden – Ett annat guldkorn i Hedemora kommun som helt klart är värt ett besök är naturreservatet Hässlen och Reservatsleden som passerar genom reservatet. En 16 kilometer lång välmarkerad led som tar dig mellan fyra olika naturreservat med varierad och intressant terräng däremellan tills att du är tillbaka till där du startade. Hässlen är synnerligen vackert med sina många hasselbuskar och på sommaren – grönskande slåtterängar. Här finns även en iordningställd eldstad, ved och en brunn att hämta vatten ur. En perfekt plats att vila fötterna på innan vandringen fortsätter. ”En ledig dag snörar jag allra helst på mina vandringskängor och packar väskan med kaffe och något extra gott att laga över öppen eld”, säger Matilda. Foto (samtliga): Matilda Karinsdotter.   Hur spenderar du helst en ledig dag i Dalarna? – När en ledig dag stundar så snörar jag allra helst på mina vandringskängor och väskan packas med kaffe och något extra gott att laga över öppen eld. Tillsammans med min sambo och vår hund så besöker jag gärna något av Dalarnas alla fantastiska naturreservat, där det oftast finns tillräckligt att upptäcka för en eller flera dagar. Vad betyder Dalarna för dig? – Under min uppväxt här i Dalarna så har jag kommit att upptäcka den stora variation som länets natur och landskap erbjuder. En favoritplats kan upplevas helt annorlunda från en årstid till en annan vilket gör att jag gärna återupptäcker platser i närområdet. En led som jag gärna vandrar på sommaren går oftast lika bra att besöka på vintern med skidor under fötterna. Jag tror att det är den största anledningen till varför jag älskar Dalarna! På ditt Instagram-konto är naturen, skogar och landskap genomgående teman – vad är det däri som lockar? – Jag fick möjligheten att i unga år utforska det härliga med naturen. Min familj har på ett eller annat vis alltid haft en sommarstuga där vi barn fick upptäcka skogen och naturen. Det har klart format mig och min syn på livet - vad som är viktigt för just mig. Det är något jag är väldigt tacksam för. När min mor förlorade kampen mot cancer när jag var 18 år så upptäckte jag naturens kraft på nytt. Det är i denna kraft som min stora inspirationskälla finns och som jag gång på gång söker mig till när vardagen känns tung eller utmanande. Det är något jag önskar återspegla med mina fotografier och att inspirera andra till att själv upptäcka vad naturen har att erbjuda. Berätta mer om dig själv – vem är Matilda Karinsdotter? – Jag är en självlärd fotograf och studerar till webmaster på distans. Jag är född och uppvuxen i Hedemora och bor nu i Säters kommun tillsammans med min sambo och vår hund – här stormtrivs vi i en stuga med naturen utanför dörren. Kreativt skapande har i olika former alltid varit viktigt för mig och under de många år som gått sedan jag fick min första kamera så har intresset för fotografi bara växt. Just för tillfället är jag på gång att realisera några idéer med hjälp videofotografi. Jag hoppas på att fortsättningsvis kombinera min stora kärlek för naturen med min kreativa förmåga även i framtiden. Läs mer om Matilda och följ henne på @windandpines på Instagram.

Evenemang i Säter

Sevärdheter & utställningar i Säter

Boende i Säter

Mat & dryck i Säter

Shopping i Säter