Välkommen till Säter

Säter sommar Jonas Lindgren

Boende
Boende
Evenemang
Evenemang
Aktiviteter
Aktiviteter

Vad vill du göra?

Säter


I Säter finns det alltid något att göra både för stora och små. Silverringen, Mentalvårdsmuseet, cykel och vandring är bara några av de aktiviteter och sevärdheter som lockar i Säter. Här finns ett rikt kultur- och naturliv.


I omgivningarna kring Säter kan du göra en resa i tid och rum. Följ silvrets och järnets spår via Silverringen och förstummas av det turkosa vattnet i Östra Silvbergs gruva.

Besök Säters innerstad som är en av landets bäst bevarade trästäder. Här kan du flanera runt på smala gator och titta in de små mysiga butikerna. Du shoppar i lugn och ro och slipper trängsel och stress.

En perfekt utflykt för hela familjen är att spendera en dag i Säterdalen där naturen imponerar med tropisk grönska. I den stora lekparken och den mysiga levande fäboden kan många timmar tillbringas. Fina vandringsleder i varierande längd i ravinsystemet som har en helt unik natur.

Här finns också en förstklassig golfbana och naturligtvis möjligheter till massor av bad, fiske och andra härliga upplevelser i den vackra naturen. Genom landskapet flyter Dalälven som en blå åder och ger karaktär åt området mellan berg och dalar.

Boende i Säter

Mat & dryck i Säter

Sevärdheter i Säter

Evenemang i Säter

Shopping i Säter

Artiklar & Inspiration

Kulinariet i Stora Skedvi

Kulinariet i Stora Skedvi: Småskaligt mathantverk och storslagna idéer

I en gammal industrifastighet mitt i den lilla byn Stora Skedvi huserar Kulinariet och här har lokalt och småskaligt mathantverk fått ett unikt utrymme att visa upp sig. Idag finns här saluhall, mejeri, bageri och restaurang. Vid de stora öppna ugnarna står två bagare och gräddar knäckebröd. Inuti varje ugn gräddas femton brödkakor åt gången invid flammande lågor som matas med vedträn. Bagarna arbetar med vana händer och vänder ideligen på brödkakorna. När de är färdiggräddade träs de upp på rundstav intill ugnen och då och då serverar bagarna en halvgräddad “mjukbulla” till besökarna som står och tittar på. En smörbytta står framställd och med smöret rinnande över det varma brödet blir knäckebrödsbaket till en helhetsupplevelse. – En helhetsupplevelse kring mat och råvaror, det är precis vad vi vill skapa här på Kulinariet, säger Maria Adeström-Jonsson som arbetar med marknadsföring på Kulinariet. Som besökare på Kulinariet kan du stiga direkt in i Visthusboden, saluhallen fylld med närproducerade matvaror och delikatesser. I delidisken finns kött från byns bönder och ostar från såväl Kulinariets eget mejeri som andra småskaliga producenter i Dalarna. Du kan själv fylla en glasflaska med färsk, ekologisk mjölk från gården intill eller köpa bröd, ägg och potatis från trakten jämte allt från öl till choklad från utvalda producenter. – Det här är en fantastisk bygd med många producenter. När vi lyfte på locket och började leta var det fascinerande att upptäcka den enorma bredden och den höga kvalitén, berättar Anders Åkerberg som är Kulinariets VD och grundare. Han är också uppvuxen i trakten och har verkat som entreprenör här i många år. – Min första och kanske bästa affär var att föda upp egna kalkoner på pappas gård när jag gick på gymnasiet. Jag rökte köttet och sålde med god förtjänst, berättar Anders. En satsning och välkommet tillskott i Kulinariets utbud är restaurangen Mat på Riktigt. Den kommer att göra det möjligt att servera mer lagad mat och ta emot konferensbokningar och stora grupper. Framtidsplanerna är många och Kulinariet växer och förändras hela tiden. Det är en lätt hisnande tanke att Kulinariet startade som hemtjänstföretag. Som en sidoaffär till det började Anders och tidigare kompanjonen Malin Floridan som första företag i Dalarna att leverera middagskassar, under namnet “Dalakassen” till hushåll. När de köpte in sitt första hela djur från en lokal köttbonde var det för att använda köttet till Dalakassen. Det kött som blev över sålde de i en liten butik och idag har den vuxit till saluhallen Visthusboden. Men berättelsen tar inte slut där. Vägg i vägg med saluhallen finns bageriet Skedvi Bröd. Här gräddas knäckebröd för hand i vedeldade ugnar och onsdag till fredag varje vecka kan besökare titta på när bagarna arbetar. Skedvi Bröd är idag ett välkänt varumärke och det tillverkas på samma plats där det välkända Vikabrödet en gång tillverkades. I samband med att produktionen av Vikabröd lades ner här år 2013 stod Anders Åkerberg och Malin Floridan inför beslutet att antingen köpa hela fastigheten eller lägga ner verksamheten med Visthusboden. – Men det är ju roligare att satsa än att lägga ner saker, skrattar Anders som den sanna entreprenör han är. Tack vare en insamling, ett så kallat crowfundingprojekt, kunde nya vedugnar byggas och Kulinariet började grädda knäckebröd under etiketten Skedvi Bröd. – Det har onekligen hänt en del sedan vi startade här som hemtjänstföretag. Nästa plan är att starta ett destilleri och att göra Kulinariet känt även utomlands som en “God mötesplats”, avslutar Anders Åkerberg.

Välkommen in i värmen på Kulinariet

Välkommen in i värmen på Kulinariet

Hos Kulinariet i Stora Skedvi står den lokala maten i första rummet. Vi gör ett nedslag hos den goda mötesplatsen där såväl brödugnar som atmosfär lockar med värme i vinterkylan. Det finns alltid något nytt att upptäcka på Kulinariet. Är det inte lansering av en ny ost, arrangeras det skinksläpp eller serveras läckra rätter i restaurangen.    – Vi öppnar för lunchservering 1 november och vid jul går vi över till jullunch och julbord. Sedan stänger vi tillfälligt restaurangen under januari-februari för ombyggnad innan det blir nyöppning 28 februari. Därefter är lunchserveringen kvar i fast form, säger Anders Åkerberg på Kulinariet.   Kulinariet är ett centrum för småskaligt mathantverk – ”en god mötesplats” – som de själva beskriver sig. Här finns Visthus-bodens saluhall, där fokus ligger på närproducerat kött, ost, potatis, bröd och ägg. Stora Skedvi mejeri står för mjölk, ost och glass, Dalakassen levererar middagsmat från närområdet till hungriga hemmalagare och Skedvi Bröd gräddar knäckebröd i de vedeldade ugnarna.   – Finns det något mysigare en kall vinterdag än att komma in i bageriet och känna värmen från ugnarna när de gräddar knäckebröd? Att bli bjuden på en färsk mjukbulla som kommer alldeles varm direkt från ugnen.   En nyhet som Anders Åkerberg själv ser fram emot extra mycket är knäckebrödet Wintervört som nyligen dykt upp i Kulinariets brödhylla.    – Det är ett samarbete mellan Skedvi Bröd och Oppigårds bryggeri, där vi bytt ut vätskan i knäckebrödet mot vört – ett riktigt vinterbröd alltså. Dessutom är det fantastiskt gott och verkligen min vintergrej i år.   Att vara en knutpunkt för lokala råvaror och producenter, dit såväl bevandrade gastronomer som nyfikna besökare kan komma och alltid känna sig säkra på att hitta varor av hög kvalitet, är en av grundbultarna i Anders Åkerbergs tanke med Kulinariet.   – Är man inte så hemma i matvärlden är Kulinariet ett fantastiskt ställe att besöka. Här finns en samlad kunskap om maten och man får hjälp och vägledning av alla duktiga människor som jobbar där.