Välkommen till Säter

Säter sommar Jonas Lindgren

Boende
Boende
Evenemang
Evenemang
Aktiviteter
Aktiviteter

Vad vill du göra?

Säter


I Säter finns det alltid något att göra både för stora och små. Silverringen, Mentalvårdsmuseet, cykel och vandring är bara några av de aktiviteter och sevärdheter som lockar i Säter. Här finns ett rikt kultur- och naturliv.


I omgivningarna kring Säter kan du göra en resa i tid och rum. Följ silvrets och järnets spår via Silverringen och förstummas av det turkosa vattnet i Östra Silvbergs gruva.

Besök Säters innerstad som är en av landets bäst bevarade trästäder. Här kan du flanera runt på smala gator och titta in de små mysiga butikerna. Du shoppar i lugn och ro och slipper trängsel och stress.

En perfekt utflykt för hela familjen är att spendera en dag i Säterdalen där naturen imponerar med tropisk grönska. I den stora lekparken och den mysiga levande fäboden kan många timmar tillbringas. Fina vandringsleder i varierande längd i ravinsystemet som har en helt unik natur.

Här finns också en förstklassig golfbana och naturligtvis möjligheter till massor av bad, fiske och andra härliga upplevelser i den vackra naturen. Genom landskapet flyter Dalälven som en blå åder och ger karaktär åt området mellan berg och dalar.

Boende i Säter

Sevärdheter i Säter

Evenemang i Säter

Artiklar & Inspiration

Välkommen in i värmen på Kulinariet

Välkommen in i värmen på Kulinariet

Hos Kulinariet i Stora Skedvi står den lokala maten i första rummet. Vi gör ett nedslag hos den goda mötesplatsen där såväl brödugnar som atmosfär lockar med värme i vinterkylan. Det finns alltid något nytt att upptäcka på Kulinariet. Är det inte lansering av en ny ost, arrangeras det skinksläpp eller serveras läckra rätter i restaurangen.    – Vi öppnar för lunchservering 1 november och vid jul går vi över till jullunch och julbord. Sedan stänger vi tillfälligt restaurangen under januari-februari för ombyggnad innan det blir nyöppning 28 februari. Därefter är lunchserveringen kvar i fast form, säger Anders Åkerberg på Kulinariet.   Kulinariet är ett centrum för småskaligt mathantverk – ”en god mötesplats” – som de själva beskriver sig. Här finns Visthus-bodens saluhall, där fokus ligger på närproducerat kött, ost, potatis, bröd och ägg. Stora Skedvi mejeri står för mjölk, ost och glass, Dalakassen levererar middagsmat från närområdet till hungriga hemmalagare och Skedvi Bröd gräddar knäckebröd i de vedeldade ugnarna.   – Finns det något mysigare en kall vinterdag än att komma in i bageriet och känna värmen från ugnarna när de gräddar knäckebröd? Att bli bjuden på en färsk mjukbulla som kommer alldeles varm direkt från ugnen.   En av årets nyheter som Anders Åkerberg själv ser fram emot extra mycket är knäckebrödet Wintervört som nyligen dykt upp i Kulinariets brödhylla.    – Det är ett samarbete mellan Skedvi Bröd och Oppigårds bryggeri, där vi bytt ut vätskan i knäckebrödet mot vört – ett riktigt vinterbröd alltså. Dessutom är det fantastiskt gott och verkligen min vintergrej i år.   Att vara en knutpunkt för lokala råvaror och producenter, dit såväl bevandrade gastronomer som nyfikna besökare kan komma och alltid känna sig säkra på att hitta varor av hög kvalitet, är en av grundbultarna i Anders Åkerbergs tanke med Kulinariet.   – Är man inte så hemma i matvärlden är Kulinariet ett fantastiskt ställe att besöka. Här finns en samlad kunskap om maten och man får hjälp och vägledning av alla duktiga människor som jobbar där.