Visent bakom staket.

Avesta Visentpark

  • Prisinformation: Entré vuxen: 120 SEK. Guidad tur: Entré + 40 kronor.
  • Hemsida: www.avestavisentpark.se
  • E-post: visentparken@avesta.se
  • Besöksadress: Gammelängsvägen 7, 774 35 Avesta
  • Öppettider: Öppet sommartid, se hemsida för vidare information.

På Avesta Visentpark får du träffa det ståtliga, mäktiga och respektingivande urtidsdjuret visenten, öga mot öga. En utrotningshotad europeisk art av bison.

Boka

Beskrivning

Visenterna levde under bronsåldern i de svenska lövskogarna i hela södra Sverige ända upp till de väldiga skogarna i Tiveden och Kolmården. Visenterna försvann sedan någon gång under början av medeltiden från den svenska faunan. Kanske kommer de åter att ströva fritt i de svenska skogarna, men till dess är du välkommen att besöka visenterna i Avesta kommuns egna avelcentral för bevarandet av det mäktiga djuret.

I stora hägn omgärdat en bondgård från förra sekelskiftet finns de utrotningshotade djuren att beskåda. Avesta Visentpark har 30-talet djur som går i två flockar i varsitt stort naturhägn.

Boka entrébiljett
Om ni vill kan ni boka entrébiljett här online. Men det är inte ett krav, det går lika bra att betala entrén på plats.
En betald entrébiljett gäller sedan för hela säsongen 2022.

Bokningsbekräftelsen i kombination med giltig legitimation ger inträde på Avesta Visentpark.
Barn & ungdomar upp till 19 år går in gratis.

Av administrationstekniska skäl kan man inte boka onlinebiljetter senare än 2 dagar innan ankomst.

Följ med på en guidad tur!
På lördagar och söndagar under sommarsäsongen anordnas guidade turer av Avesta Visentpark. Med en kunnig guide vid din sida får du lära dig mer om historien kring varför visenterna bor i Avesta, om avelsarbetet och djurskötseln. Ingen förboknings krävs, bara att dyka upp och anmäla ditt intresse i entréboden. Turerna startar kl. 13:00. Guidningen kostar 40 kronor utöver vanlig entréavgift.

Resten av året erbjuds gruppvisningar mot förfrågan.

Digital guidning
Testa gärna vår digitala guidning i parken. Med hjälp av din mobiltelefon och vårt fria wifi kan du gratis ta del av vår digitala guidning. Ta med dig vår broschyr och följ skyltningen. Scanna QR-koderna och ta del av spännande information.

Ladugårdsfiket
I det hemtrevliga ladugårdsfiket kan du avnjuta en god kopp kaffe med smörgås eller en frestande lunch! Sitt inomhus eller på uteserveringen i den lummiga trädgården. Eller varför inte i Tipi-tältet för att få lite skugga eller regnskydd?

Barnens visentpark
De stora grönområdena inbjuder till barnlek. Här finns gungor och klätterstolpe, en mysig lekstuga, en hopphage och styltor. I lekstallet kan barnen leka inomhus med trähästarna i boxarna.

Praktisk information & säkerhetsanvisningar
Från parkeringen är det en liten promenad, på ca 200 meter till entréboden där man betalar entré och kan ta sig en titt i souvenirbutiken. Är man rörelsehindrad går det bra att ta bilen till entréboden och prata med personalen om vidare tillträde till parken. Inne i parken går det också bra att ta sig fram då det är gamla grusvägar eller gräsmattor utan höjdskillnader att ta sig fram på.
Toaletter finns fristående intill ladugårdsfiket.
Sällskapsdjur får inte medföras in på området. Det är förbjudet att mata visenterna.

Bra att veta

  • Infopoint

Vägbeskrivning

Följ skyltning från riksväg 68, utfart Avesta, mot Norberg/Örebro.
GPS: 60.15105, 16.12559