Fredrik Lindström vilar i lingonriset med trehjulig cykel.

Sälen har grymma leder för rullstol

Att sitta i rullstol ska inte vara ett hinder för att komma ut i naturen, tycker Fredrik Lindström som jobbar med tillgänglighet på Funktionsrätt i Dalarna. Han har varit med och utvecklat både vandrings- och cykelleder. Nu senast i Sälen. 


Sälen är grymt bra. Det finns delar med asfalt, delar med grus och så går det att ta liften upp i Lindvallen. De har varit lyhörda när de byggt om lederna. Jag har varit där och teståkt och kommit med idéer. 

Vad är då viktigt för en tillgänglighetsanpassad vandring? 

– Spängerna behöver vara bredare med sex plankor istället för det normala fyra, för att passa en rullstol. Sedan behöver det finnas någon form av vindskydd längs vägen, där det går att köra in med rullstol. Så vill vi gärna att det finns en handikappanpassad bajamaja eller torrdass vid start och mål, vi kan ju inte hoppa ut i skogen på samma sätt, skrattar Fredrik.  

Fredrik har varit rådgivare både i Sälen och på Idre Fjäll.  

– Vi har gjort ett stort arbete med att lägga spänger på 15 kilometer av våra leder med syfte att skydda naturen och göra fjället mer tillgängligt. När vi bjöd in Fredrik upptäckte vi att det fanns en trappa vid Östfjällsstugan som det inte gick att passera med rullstol, vilket Länsstyrelsen sedan byggde om och gjorde terasserad, berättar Anders Bjernulf på Destination Sälenfjällen och menar att det även handlar om säkerhet. 

Kungsleden
Foto: Anna Holm