Välkommen till Rättvik

Långbryggan Rättvik

Boende
Boende
Evenemang
Evenemang
Aktiviteter
Aktiviteter

Vad vill du göra?

Rättvik


En turistort med anor, som idag lockar både bilnostalgiker och musiknördar.


År 1894 byggdes här Sveriges första turisthotell, följt av en långbrygga som tjänade ångbåtstrafiken när strömmarna av turister växte i bygden. Classic Car Week, Sveriges största träff för bilnostalgiker, drar stor publik till Rättvik i modern tid. Likaså Europas mest spektakulära utomhusarena för musik, Dalhalla. Spelmanstraditionen är intimt förknippad med denna ort. Ett besök på Bingsjöstämman är ett sätt att uppleva denna företeelse på nära håll.

Boende i Rättvik

Mat & dryck i Rättvik

Sevärdheter i Rättvik

Evenemang i Rättvik

Shopping i Rättvik

Artiklar & Inspiration

Cruising runt Siljan – Stoppen för retroresan

Cruising runt Siljan – Stoppen för retroresan

På plats i Rättvik under Classic Car Week vecka 31 och vill se mer än veteranbilarnas epicentrum Rättvik? Eller bara allmänt sugen på att glida fram längs vägarna i naturskönt nostalgiska Siljansbygden? Här ger vi förslag på en cruisingutflykt med ett antal hållplatser som garanterat kommer bli nya pärlor på sommarkartan. Varje utflykt kräver förstås sin matsäck. Ta först sikte på Furudal och Snitths Hantverksbageri, som garanterat har något för alla fikakorgar. Här bakas allt med svenska, lokala och ekologiska varor i ”mjöligaste” mån. Välj bland de bröd, bullar och bakverk som Karsti och hennes kollegor bakat just i dag. Hockeybullen är en klassiker! Ta därefter vägen över Skattungbyn mot Orsa. Susa fram genom de djupa dalaskogarna som då och då öppnar upp sig i vida utsikter över blånande berg. Hälsa på hos nyöppnade Orsa Station, kanske för en fika eller lunch, innan ni drar vidare. Fortsätt mot och genom Mora, för ca två mil söderöver ligger Siljansfors Skogsmuseum. Friluftsmuseet visar historien om arbetet med skog, flottning, sågning och järnbruk. Här är det möjligt att ta en kortare vandringstur och samtidigt lära sig mer om skogsbruket från järnbrukstiden och framåt. Det finns ett antal mysiga vandringsslingor och naturstigar i området samt ställplatser för husbil eller husvagn, restaurang och café. Dags att röra sig vidare! Vänd tillbaka mot Mora, men sväng av från E45 mot Sollerön. Alldeles vid vägen, strax innan Sollerö centrum, ligger butiken där de sötaste bären väntar. Sollerö Jordgubbar levererar färska jordgubbar och hallon under hela sommaren, så se till att fylla lagren innan turen runt Siljan fortsätter. Fortsätt fram längs vägarna, höj volymen på radion och låt favoritlåtarna gå på repeat. Passera genom de mysiga byarna Siljansnäs och Västanvik, kanske dyker det upp någon loppisskylt som ger möjlighet till spontana avstickare. I Leksand – välj turistvägen mot Tällberg för ännu fler hänförande vyer. Åk längs med Siljan genom Tällberg och efterföljande Laknäs, de här omgivningarna gör ingen besviken. Snart väntar Rättvik igen och dagens utflykt är nästan till ända. Bara ett stopp till! Det finns ju så mycket att se och i Vikarbyn väntar retrofantastens paradis: Spader Madame Vintage. I ladan på gården trängs kläder, prylar och möbler från 1940, 50-, 60- och 70-talen. Ovanvåningen är härligt belamrad med retro- och vintagekläder medan de gamla spiltorna fyllts med möbler och kreativt återbruk av gamla saker. Äntligen middagsdags och självklart ska dagen toppas med en rejäl middag, även den i sann nostalgisk anda. Diner 45 i centrala Rättvik är ett klassiskt 50-talsdiner som serverar burgare, ribs, pulled pork och fantasifullt maffiga milkshakes – allt lagat från grunden med bästa råvaror. Såväl menyn som inredningen är inspirerad av Amerika och enligt ägarna själva är allt tillrett med kärlek och en gnutta chili.

Komikern Keyyo

Komikern Keyyo: ”Det är mer oglammigt än det ser ut”

När Humorkalaset intar Dalhalla den 17 augusti kliver inte mindre än tretton komiker upp på scenen. Kristina Keyyo Petrushina, som håller i trådarna under kvällen, utlovar en helkväll med många av landets roligaste och mest folkkära komiker. De bjuder in till en stor humorfest med bland annat stand-up, sång, dans och sketcher. Här berättar Keyyo mer om kvällen – och om vad hon helst gör när hon är i Dalarna. Humorkalaset blev en succé när ni körde i Stockholm förra året. Nu tar ni showen till Dalhalla – hur känns det? – Det känns så kul! Det är så jäkla gött att allt inte är Stockholmsbaserat. Jag kanske är lite partisk eftersom jag är uppvuxen i Dalarna, men det är så kul att saker tar sig ut i landet. Det känns så mäktigt att både vi som uppträder tar oss dit och att åskådarna får ta en roadtrip till en ny plats. Sen är det klart att man är nervig och pirrig inför själva showen. Vilken är din roll under kvällen? – Jag ska vara programledare och värd tillsammans med Tomas Järvheden. Det är vi som knyter ihop säcken och gör lite instick i form av dans och sång mellan de tretton komiker som uppträder efter varandra. Tretton komiker är en minst sagt maffig lineup, hur stor är risken att det blir för mycket av det roliga? – Det är därför det är så bra att vi varvar mer gamla goda komiker med nya talanger. Som Johan Glans, som alla tycker om och känner till, blandas med flera nya up and coming-talanger, som färre känner till men som är väldigt roliga. Vad – eller vem – skrattar du själv mest åt? – Det är kanske ett politiskt korrekt svar, men jag tycker att alla håller sån jäkla hög nivå. Oavsett om man varit med i tjugo år eller precis har börjat. Vi har jätteroligt bakom scenen också. När vi jobbar så tätt ihop måste vi vara ett nära gäng som kan ha en viss jargong och kicka igång varandra. Hur är egentligen livet bakom stand up-scenen? – Det är rätt mycket mer oglammigt än det ser ut. Man hör annars om artister som har sina riders, där de önskar sig segways och ett flak med rött vin till sina loger. Standupkomiker kan vara hur stora som helst och samlar fulla arenor, men de stryker sina skjortor själva och vill ha en bärs – sen är de nöjda. Det är helt enkelt sköna och enkla människor att ha att göra med. Förutom Humorkalaset, vad gör du i sommar? – Jag spelar in två tv-program som kommer senare under året. Annars har jag lite skön semester, när jag ska bara vara och ta det lugnt. Och så ska jag såklart ska åka till Dalarna! Jag är uppvuxen i Smedjebacken och har stora delar av de jag kallar släkt kvar, så det är givet att jag vill tillbaka. Vad gör du helst när du är i Dalarna? – Jag har en släkting som jag älskar att vara hos, som har en veranda. Där sätter vi oss med ett glas vin och bara kollar på åskan, det är ju det bästa som finns. Eller att bara åka ut och ro i en eka. Det känns lite konstigt att åka ut på utflykter när jag är på hembesök, så jag hänger mest hemma med släkten. Porträttfoto: Stefan Eldrim Läs mer: Dalhalla och sommarens evenemang

Lär dig laga utemat – Elles Utemat lär dig hur

Lär dig laga utemat – Elles Utemat lär dig hur

Gillar du att laga mat ute över öppen eld? Vill du lära dig mer om hur du skapar minnesvärda – och goda – smakupplevelser utomhus? Elle Nikishkova driver Elles Utemat och brinner för matlagning av naturens råvaror. Här guidar hon till de bästa och godaste matupplevelserna utomhus. Elle Nikishkova är en passionerad utekock som älskar eld, skog och svampplockning – och som förvandlat sin passion till sitt yrke. Hennes uppväxt, som geografiskt sett spänner sig från Ukraina i öst till Kuba i väst och Sverige i norr, har varit en stor inspirationskälla till den mångkulturella matlagning som präglar menyerna i Elles Utemat. I dag arbetar hon över hela landet med att skapa unika upplevelser kring utematlagning, om det så är för besökare under ett evenemang eller under kurser för de som är nyfikna på de stora möjligheter utematlagning bjuder på. Vad är skillnaden mellan att laga mat utomhus och ”vanlig” matlagning? – Jag tycker att ”utomhus” överlag är en trevligare miljö än ”inomhus” – speciellt när det gäller matlagning. Skogens dofter, trädkronornas sus, fågelsången. Att få hugga och spänta ved, få kolla in i en brasa, känna dess värme. Hela upplevelsen blir så mycket mer komplett när man får laga mat över öppen eld utomhus. Sen är det ju också röken som gör susen, den ger maten en annorlunda smak och hjälper nosen att hitta andra aromer i måltiden. Vilken mat funkar bäst ute? – All mat man gör inne går att göra ute. Det gäller bara att ha koll på vilka redskap som finns för att steka, koka, baka och röka. Det som ibland skapar begränsningar är möjligheten till kylning när man är ute en längre tid under varmare perioder. Då får man skippa sådant som kan bli dåligt i värmen, som färskt kött och fisk, och istället köra veggo. Vilka förberedelser behövs när man ska laga mat utomhus och i skogen? – Ett tips för den som vill laga mat ”from scratch”, men utan att behöva bära för mycket och för tungt, är att använda lufttorkade råvaror som är torkade separat. Sen använder man dem för att komponera egna rätter i stället för att köra på färdigpackat. Vintertid är det viktigt att preppa så mycket som möjligt hemma och ta med sig ut i lådor eller fryspåsar. Hacka lök i minusgrader är väl lite halvkul. Om man inte har någon erfarenhet alls av utematlagning är det enklaste att börja med ett gas- eller stormkök. Då har man allt man behöver för att koka och steka, plus att det är en relativt billig investering. Hur började utematlagningen för dig? – För mig började utematlagningen på just ett sådant där stormkök någon gång på 90-talet när jag gick med i Fältbiologerna i Umeå. Vi var ute i skogen en hel del och lagade allt möjligt på våra turer. Jag kommer ihåg en sommarresa vi gjorde till Kolahalvön. Vi var ute i skog och mark många dagar i sträck utan närhet till städer eller affärer och ibland tog maten slut. Det enda vi hade kvar var salt och mjöl. Då gjorde vi en enkel deg på vatten från en bäck och våra sista ingredienser, plockade svamp och bär och gjorde små dumplings med stekt svamp till huvudrätt och små dumplings med bär till efterrätt. Så enkelt och gott! Avslutningsvis: Vilka är dina tre favoritplatser i Dalarna? – Utan att inbördes ordning, skulle jag säga: Östra Silvbergs gruva utanför Säter. Vilken magisk plats det är! Jag älskar turkost vatten och att få se det mitt ute i en svensk skog var en helt fantastisk upplevelse. För att inte tala om hur uppfriskande det var att ta ett dopp och hur coolt det var att veta att den är över 200 meter djup. Sedan Gyllbergen, jag älskar stället! Har dessutom bara sett en liten del av området och jag vill tillbaka för en längre tur på sommaren, men också på vintern. Och så Dala-Floda för att paddla fors, stand up paddle board och få hänga med min kompis James och resten av gänget på Kajaktiv. Vill du lära dig laga utomhusmat tillsammans med Elle? Helgen 27–29 september håller hon i en workshop i utomhusmatlagning på Näsets Marcusgård i Furudal utanför Rättvik. Läs mer: Laga mat utomhus och skapa unika helhetsupplevelser – en matlagningsworkshop med Elles Utemat

Laga mat utomhus – utekockens 3 bästa tips

Laga mat utomhus – utekockens 3 bästa tips

Elle Nikishkova är utekocken som gjort sig känd över hela landet som Elles Utemat. När hon brassar igång sin muurika sprider sig alltid underbara dofter i skogen. Här ger hon sina tre bästa tips på hur du själv lyckas med utematlagningen – och tipsar även om vilka rätter hon själv gillar att laga utomhus. 1. Tänk nytt – utemat är inte bara renskav och kolbulle – Generellt brukar jag uppmana folk att tänka utanför boxen och testa att göra något spännande de aldrig har gjort förut. Kanske en maträtt från ett annat land? Renskav och kolbulle är inte de enda rätterna som kan tillagas över öppen eld. 2. Undvik rökiga eldar – Ett annat tips om man lagar mat med ved är att spänta upp veden och elda med tunnare stickor. På så vis får man en eld som är lättare att kontrollera och justera plus att det blir mindre rökigt. Rök är förvisso en god krydda, men mindre trevlig i ögon och andningsorgan. 3. Låt matlagningen ta tid – Mitt tredje tips är att ta det lugnt. Stressa ner och låt matlagningen ta tid. När folk frågar mig hur lång tid något tar brukar jag säga att det är elden som bestämmer det. Och i viss mån vinden. Och veden. Men tar man det lugnt och låter saker och ting ha sin gång så blir maten färdig tids nog. Vilken mat lagar du själv helst utomhus? – Jag tycker att det är rätt tråkigt att laga samma saker flera gånger om, så jag lagar oftast saker som jag inte har lagat förut eller lagar nya varianter av bekanta rätter. Vissa maträtter kan dock göras väldigt varierade och kräver samtidigt en del träning för att nå perfektion. Den mexikanska tacon är en sådan. Att kunna göra perfekta majstortillas och en riktigt bra topping i form av något spännande långkokt kött till exempel är både en fröjd och något som kräver övning. Sen gillar jag att göra olika varianter på raggmunk med allt från aubergine och marockanska kryddor till en rysk variant med svampsås. Raggmunk passar bra när man snabbt vill göra nystekta och goda ”bites” till många. Vill du lära dig laga utomhusmat tillsammans med Elle? Helgen 27–29 september håller hon i en workshop i utomhusmatlagning på Näsets Marcusgård i Furudal utanför Rättvik. Läs mer: Laga mat utomhus och skapa unika helhetsupplevelser – en matlagningsworkshop med Elles Utemat

Här finns Dalarnas bästa badplatser

Dalfolket tipsar: Här finns Dalarnas bästa badplatser

Äntligen är sommaren här och vi njuter av sol, bad och värme. Självklart gäller det då att hitta de bästa tänkbara badplatserna. Vi ställde frågan till våra följare vart de helst av allt spenderar en baddag. Här är sommarens stora guide till bästa baden och stränderna. Ge er ut i Dalarna med badkläderna i högsta hugg. Här följer listan över de bästa baden i norra och södra Dalarna samt i Siljansbygden. Utforska omgivningarna och hitta era favoritbad. Tänk på att tillgängligheten vid de olika platserna kan variera, liksom hur välskötta de är eller hur mycket kringservice som finns runt omkring i form av omklädning, parkering och toaletter. Ta det lugnt när ni badar och lämna stränderna rena. Badplatser i norra Dalarna Evertsbergs badplats, Evertsberg Stora Harundsjön, Idre Oxbergssjön, Oxberg Gorrtjärn, Rörbäcksnäs Garpsätra, Sälen Särna Camping, Särna Grundsand vid Nässjön, Älvdalen   Badplatser kring Siljan   Sinksjön, Boda Kyrkby Åhlbybadet, Insjön Västannortjärnen, Leksand Leksands strand, Leksand Kråkberg, Mora Tingsnäsbadet, Mora Åmåsäng, Mora Finntjärnsbadet, Orsa Stops vattenfall, Orsa Orsa Camping, Orsa Finntjärnsbadet, Orsa Rättviks strand/Långbryggan, Rättvik Ljugaren vid Born, Rättvik Gryssen i Östbjörka, Rättvik Sollerö Camping, Sollerön Lintjärn, Våmhus   Badplatser i södra Dalarna   Lillsjön, Avesta Horndal, Avesta Grytnäs, Avesta Älven vid Utsund, Avesta Utsund i Folkärna, Avesta Fänforsen, Björbo Hemtjärn, Bäsna Närsen, Dala-Floda Flosjön, Dala-Floda Stångtjärn, Falun Malingarna, mellan Grangärde och Björbo Kyrkviken, Grängesberg Östanbjörka, Grangärde Hällarna vid Väsman, Ludvika Malsjön, Ludvika Bysjön, Nås Närsjö, Nås Klingen, Stora Skedvi Räviln, Svärdsjö Svärdsjön, Svärdsjö Smednäset i Linghed, mellan Svärdsjö och Enviken Dammsjön, Säter   Badplatserna är presenterade utan inbördes ordning och gör inga anspråk på att vara en komplett guide över Dalarnas badplatser. Det finns många små och stora guldkorn där ute!  

Folkmusikmagi i Bingsjö

Folkmusikmagi i Bingsjö

Den första onsdagen i juli varje år får spelmännens melodier hela Bingsjö att vibrera. Tiotusentals besökare strömmar hit för att uppleva den folkmusikmagi som fyller sommardagarna och de ljusa nätterna. Bingsjöstämman har skapat levande musikscener sedan 1969 och är idag en av den svenska folkmusikens mittpunkter. I 50 år har spelmän, dansare och besökare fått den lilla byn i Rättviks finnmark att gunga av Pekkos Per, Hjort Anders, Päkkos Gustaf och alla de andra Bingsjöspelmännens polskor och valser. En av de mest flitiga besökarna är Stig Jacobs, som har varit på varje Bingsjöstämma sedan 1969. – Jag älskar den här musiken och har gjort det så länge jag minns, berättar Stig. Han minns också den allra första Bingsjöstämman. Egentligen skulle det bara vara en orgelkonsert i Bingsjö kapell. Några spelmän ville spela efter konserten, helt ovetandes om vilken tradition de just hade skapat. Bingsjöstämman var född, för spelmännen fortsatte spela och har gjort det i ett halvt sekel nu. Stig var 27 år när den första stämman i Bingsjö hölls. – Första året åkte vi bil till Bingsjö och parkerade alldeles intill dansladan. Det var bara ett par hundra personer som var där då. Det var öppet hemma hos själva Päkkos Gustav så där fick vi komma in och lyssna lite. Den legendariske spelmannen Päkkos Gustav kom från Bingsjö och spelade fiol sedan 12 års ålder. Vid 80 fick han medalj den kungliga belöningsmedaljen som tack för sitt musikaliska bidrag – men något ännu viktigare han gjorde var att öppna upp sitt hem för folkmusiken. Än idag är den naturliga samlingsplatsen för Bingsjöstämman på Päkkosgårdens åkrar.    Genom åren har Stig och hans vänner skapat traditioner som de gärna håller fast vid. – De senaste 40 åren har vi alltid cyklat till Bingsjöstämman. Det är ungefär fyra mil hemifrån Västberg. Då tar vi med tält och instrument och går runt och spelar och försöker haka på lite här och där. Förutom musiken som ligger Stig varmt om hjärtat, pratar han även gott om dansen i Bingsjö. Det finns flera olika dansbanor där både erfarna som nybörjare kan svänga sig om. Stig dansar, både polska, schottis och andra danser som faller honom in, och spelar även fiol i Rättviks spelmanslag. Han kommer dock inte från någon spelmansfamilj men har inställningen att alla kan spela och dansa bra ändå. Stig delar gärna med sig av sina bästa tips till förstagångsbesökaren på Bingsjöstämman: – Ta en bit mat, gå runt och häng på i både dans och spelmusik. Sen är det är bara att gå runt och njuta, tipsar Stig. Läs mer: Musik vid Siljan och Bingsjöstämman

En matresa runt Siljan #2: Vackra vyer, söta sylter och björnwallenbergare

En matresa runt Siljan #2: Vackra vyer, söta sylter och björnwallenbergare

Här har vi skapat ett turförslag där smaken av Dalarna får styra turen. Besök Björgårdens Syltmakeri, Fryksås Hotell & Gestgifveri och Mora Parken – tre minst sagt välsmakande stopp. Gör turen till en dagsutflykt och passa samtidigt på att njuta av naturen och omgivningarna i Siljansbygden. Börja dagen med att ta sikte på Övre Gärdsjö norr om Rättvik. Här ligger Björgårdens Syltmakeri, där Yvonne Björ skapar söta sylter och marmelader med hjälp av sina franska koppargrytor, träslevar och termometrar. I sitt eget ”äventyrscentrum” provar hon sig fram bland frukt, bär, grönsaker, kryddor och vinäger. Resultatet syns på hyllorna i gårdsbutiken som förutom sylter och marmelader även samlar lokalproducerat kött, skinn och ull samt produkter från en mängd andra mathanverkare runt om i Dalarna. Har ni arbetat upp lunchsuget kan ni koppla av i caféets trädgård med hembakat fika eller fylla en fikakorg och ta en promenad i de vackra omgivning-arna. Torsdag är pannkaksdag och då gräddas det härligt frasiga pannkakor över grillen utomhus. Dags att röra sig vidare med sikte på Fryksås. Ta vägen via Furudal och Skattungbyn. Njut av de djupa skogarna som då och då öppnar upp sig i milsvida vyer över blånande berg och leta er upp mot höjderna i fäbodbyn utanför Orsa. Fryksås Hotell & Gestgifveri är vida känt för sin mat, som ofta har inslag av vilda smaker. Vad sägs till exempel om wallenbergare på björnfärs eller mjöd- och blåbärs-marinerad björnytterfilé? Menyn baseras på säsongens utbud och förändras i takt med årstidernas växlingar – alltid med fokus på färska och närproducerade råvaror. Sätt er till bords i den vackert målade matsalen och njut av såväl maten som den unika och storslagna utsikten över Orsasjön och Siljan. Därefter väntar Mora. Ta en promenad i centrum, besök Zornmuseet, Zorngården och Mora Hemslöjd innan det är dags för kvällens middag på Mora Parken. Här väntar välkända skandinaviska smaker och mat lagad från grunden. Koppla av och smält dagens intryck, som med största sannolikhet består av såväl god mat som nya upplevelser. Kanske ägnar ni kvällen åt att planera för kommande utflykter där ni tar sikte på några av de andra smakrika guldkornen som väntar runt om i Dalarna. Läs mer om Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.  

Dalapicknick – 9 shoppingtips för en dalainspirerad utflykt

Dalapicknick – 9 shoppingtips för en dalainspirerad utflykt

Packa en korg och ge dig ut på en picknick! Inget är så härligt som en stunds avkoppling i gräset, på stranden eller i skogen. Slå er ner på en filt och packa upp godsakerna. Här har vi samlat 9 tips på hur du skapar en picknick inspirerad av Dalarna. 1. Allt börjar förstås med en ordentlig picknickkorg – helst ska den vara tillverkad lokalt av en riktig korgmakare. 2. En skön picknickfilt. Filten med klassiskt Leksandsmönster är formgiven av Mia Svalänge och finns hos Crona Craft i Leksand. Mia har även formgivit den exklusiva ullfilten från Falu Rödfärg, vars design väver samman historien om Falu Rödfärg med det svenska landskapets unika karaktär.  3. Assietter och muggar i härligt somriga färger från Nittsjö Keramik. 4. Packa upp godsakerna, kanske på en kurbitsbricka från Britta i Dalarna. 5. Fyll på med vätska under varma sommardagar. Läsk, must, kolsyrat vatten, svagdricka, öl eller cider – Mora Bryggeri har ett gediget sortiment av törstsläckare. Mora Sockerdricka är en klassiker! Det finns även flera bryggerier runt om i Dalarna, som Oppigårds Bryggeri eller Sahlins Brygghus. 6. En riktigt god smörgås är ett måste på picknicken. Få saker går upp mot en traditionell knäckebrödsmacka från Leksands Knäckebröd eller Skedvi Bröd. Är det mjukt bröd som gäller har Rättviks Tunnbrödsbageri flera olika varianter, från vanligt mjukt tunnbröd till de lokala varianterna tuttull och tjockbulla. 7. Gå loss med påläggen. Här finns det en uppsjö av godsaker att välja mellan. Chark och korv finns hos Rältagården – toppa gärna med världsmästarsenap från LissEllas. Ostar hämtas från Hansjö Mejeri, Murboannas eller Stora Lunåns gårdsmejeri. Syltar eller marmelader kommer från Björgårdens Syltmakeri eller Muddus Hjortron. När det är dags att bokstavligt talat toppa upplevelsen är det bara fantasin som sätter gränserna. 8. Glass är en självklar efterrätt under varma sommardagar. Rättviksglass har närmare 50 (!) olika smaker i sitt sortiment, så här gäller det att kunna välja. 9. Toppa picknicken med söta sommarbär från Sollerö Jordgubbar. Fler somriga shoppingtips: Shopping i Dalarna