Överblick över Runn och alla dess öar.

Cykla cykelleden Runn Runt

Cykla runt sjön Runn mellan Falun och Borlänge, i natursköna trakter med både sjöutsikt och skärgårdsliknande känsla. Här väntar njutbar cykling längs Sveriges första regionala cykelled. Dessutom finns ett fint utbud av trevliga restauranger och kaféer, badplatser och annat spännande att se och göra.


Cykelleden Runn Runt går, som namnet antyder, runt sjön Runn mellan Falun och Borlänge. Leden är lättillgänglig och längden går att anpassa efter dagens form och sällskap. Beroende på var du startar eller vilka sträckor du väljer, blir rundan mellan 50 och 70 kilometer.

Runn Runt har två startpunkter, en i varje kommun, där det finns informationstavlor som berättar om och visar leden. I Borlänge ligger startplatsen vid Resecentrum. I Falun ligger den markerade starten vid Tisken och Tiskenbron alldeles bredvid centrum, men det finns skyltningar mot leden även från Falu resecentrum, Lugnet och Falu Gruva.

Leden är skyltad med röda skyltar som säger ”Runn Runt”. I och med att Runn Runt är en klassificerad och kvalitetssäkrad regional cykelled har den även fått ett lednummer – 200 – vilket också gör att den siffran står på skyltarna. För att klassificeras som regional cykelled krävs att ett antal kriterier är uppfyllda, exempelvis trafiksäkerhet, trafikmiljö, hur enkelt det är att ta sig till och från leden samt hur attraktiv miljön runtomkring upplevs.

Leden går i blandmiljö, vilket innebär att det är omväxlande cykelvägar och på sina ställen blandtrafik. Det är lättcyklat underlag och det går utmärkt att ta sig fram med en vanlig cykel.

Tre bilder i med vy över Falu Gruva från ovan.
Foto: Anna Holm.

Fyra givna stopp

När du väl börjar cykla är det bara att njuta av omgivningarna. Naturen är omväxlande med både odlingslandskap, sjöar och små samhällen. Närheten till vattnet ger turen ytterligare en dimension. Visste du till exempel att Runn har mer än 100 öar? Det ger en härligt skärgårdsliknande karaktär.

Längs vägen finns fyra pärlor, extra värda ett stopp. Här finns informationstavlor som berättar om både leden och platsen du befinner dig på. Dessutom finns en karta som visar avstånden mellan de olika stoppen. På informationstavlorna finns också utmärkt var du kan bada samt var det finns rastplatser och toalettmöjligheter.

Badstrand med badande ungdomar på bryggan intill Runns härliga blåa vatten.
Foto: Anna Holm.

1. Stabergs bergsmansgård

I Kniva utanför Falun finns Stabergs Bergsmansgård med sin pampiga barockträdgård som restaurerats tillbaka till sitt 1700-talsutseende. Den före detta ladugården hyser numera uppskattade Stabergs krog med trädgårdskafé och restaurang.

Familj som vikar och strosar runt på Stabers Bergsmansgård.
Foto: Anna Holm.

2. Vika

Byn där den öppna jordbruksbygden möter de stora skogarna. Vika kyrka är känd för sina fantastiska kalkmålningar från 1550-talet och sin samling av medeltida träskulpturer. Här finns också Kyrkbytjärn, Faluns viktigaste fågelsjö, liksom Kungsladan, platsen där Gustav Vasa gömde sig från danskarna.

Skymning vid sjön Runn mellan Falun och Borlänge.
Njut av de skärgårdslika omgivningarna längs cykelleden runt sjön Runn. Foto: Anna Holm.

3. Torsång

Ett populärt utflyktsmål dit många tar sig för att titta på båtlivet. Gör ett besök vid Torsångs hembygdsgård, titta in i den medeltida kyrkan och besök motormuseet. Missa heller inte att smaka en så kallad ”Hästräka” – gustafskorv, räksallad och ägg på rågkaka – på anrika Torsångs Café.

Båtar i hamnen i Torsång utanför Borlänge.
Stanna till i Torsång för att spana på båtarna och fika med en "Hästräka" på kaféet. Foto: Jonas Lindgren.

4. Ornässtugan

Ornässtugan byggdes omkring 1504 och är känt för att ha härbärgerat den blivande kungen, Gustav Vasa. Kungen flydde undan danskarna genom dasset på loftets baksida. Stanna till för en guidad visning, kika in i den lilla presentbutiken eller slå dig ner för en fika eller lunch i det uppskattade kaféet.

Ornässtugan
Stanna till vid Ornässtugan. Foto: Magnus Sjöberg.

Stopp längs vägen Runn Runt

Förutom dessa större hållplatser på cykelturen finns förstås gott om andra pärlor längs vägen. Det finns till exempel gott om härliga badplatser, det är ju trots allt en sjö du cyklar runt. Passa på att ta ett svalkande dopp när tramporna har gått varma och temperaturen stigit.

Sommartid öppnar också många små butiker, ateljéer, kaféer och andra spännande besöksmål upp längs vägarna. Låt tycke och smak styra kosan och gör små avstickare längs vägen.

Mer information om leden

Karta över cykelleden Runn Runt i Falun och Borlänge.