Välkommen till Särna-Fulufjället

Njupeskär

Särna


Här i dalen omfamnad av Fulufjället, Städjan-Nipfjället och Vedungsfjället finner du Särna.​


Under sommaren och hösten fylls dagarna med vandringsturer och upptäcktsfärder, till Njupeskär – Sveriges högsta vattenfall eller världens äldsta träd – Old Tjikko. En av de mest fartfylldaste veckorna i byn är Särna festvecka – då fylls bygden upp av gäster från alla världens håll och kanter. Aktiviteter i överflöd, skotercross, marknad, löpartävlingar och cykellopp för att inte nämna dans inpå sena natten. Det brukar även bli en och annan utflyktstur till någon tjärn efter jakt på det röda guldet – harren, som nappar både sommar som vinter. Om vintern tar du oftast skotern ut på de vita vidderna som sträcker sig från Älvdalen upp mot Särna och vidare till Idre, Gördalen, Lofsdalen eller Sälen. Inte konstigt att med så många skoterspår att en av Skandinaviens största långdistans tävlingar i hundspann startar här, Polardistans.

29/02 - 00:00
sunny icon
Percipitation: 0mm
Wind: 0.6 M/s
-11

Särna

29/02 - 18:00
sunny icon
Percipitation: 0mm
Wind: 1.2 M/s
-6

Särna

01/03 - 18:00
sunny icon
Percipitation: 1mm
Wind: 2.7 M/s
-7

Särna

02/03 - 19:00
sunny icon
Percipitation: 1.9mm
Wind: 2.2 M/s
-6

Särna

Aktiviteter i Särna

Boende i Särna

Evenemang i Särna

Sevärdheter i Särna

Artiklar & Inspiration

En fullspäckad lördag i Älvdalen

En fullspäckad lördag i Älvdalen

På väg till dalafjällen? Då är sannolikheten stor att resvägen går längs riksväg 70 och därmed via Älvdalen. Gör ett stopp och upptäck orten som bjuder på såväl sten- som musikhistoria, trevliga restauranger och spännande vildmark. Kanske lyckas Älvdalen till och med övertyga om en extra övernattning? Älvdalen är världskända för sin sten. Det är förstås inte vilken sten som helst, utan den karaktäristiskt röda älvdalsporfyren. På Porfyrmuseet finns unika samlingar av konstverk, urnor och föremål i porfyrsten. I samma museum går det dessutom att uppleva en mäktig dos musikhistoria. Här finns nämligen en stor samling av Hagström-gitarrer, alla tillverkade av världskända Albin Hagström som hade sin bas i just Älvdalen. Vintertid har museet öppet på lördagar och som besökare vandrar du på egen hand runt bland utställningarna och beundrar hantverket, de maffiga porfyrföremålen och de häftiga gitarrerna. Fråga gärna personalen om de har någon spännande historia eller anekdot på lager – att höra berättelserna om människorna som tillverkade föremålen ger besöket ytterligare ett lager. På Porfyr- och Hagströmsmuseet i Älvdalen går det att ta del av de maffiga stenföremålen av älvdalsporfyr, liksom flera av de dragspel och gitarrer som tillverkades av AB Albin Hagström. Sedan kanske lunchsuget sätter in och då ligger Hotell Älvdalen på lämpligt avstånd på andra sidan parkeringen. Här serveras lunchbuffé alla dagar i veckan och även middag kvällstid. Är det istället sötsuget som gjort sig påmint finns nyöppnade caféet CaKe. Här får du dessutom fika och vintagebutik i ett, så passa på att leta efter härliga fynd. Är det vildmarken och naturen som lockar efter många mil i bil levererar Älvdalen flera gånger om. Här finns alla möjligheter att upptäcka och utforska de djupa dalaskogarna, under såväl kortare stopp som längre turer. Naturreservatet Hykjeberg utanför Älvdalen är en trevlig och lagom lång ”topptur” på 2 km tur och retur. Stigen brukar vara gångbar även vintertid, men se upp med eventuell halka. På toppen väntar sedan milsvida och magiska vyer över landskapet. I de djupa dalaskogarna på Navardalens Vildmarksstation finns ingen el eller moderna bekvämligheter. Här spenderas kvällarna bäst framför en sprakande brasa, med tystnaden nära inpå, under en stjärnklar himmel. Lockar den verkliga vildmarken finns STF Navardalens Vildmarksstation. Förutom lugn, ro och absolut ingen el är det här marker där älg, björn och lo har sin hemvist. Stanna till för en vandring i den omväxlande naturen och avsluta med matsäck framför en sprakande eld. Annars kanske ett vinterbad i sjön med efterföljande bastu hägrar. Efter en dag i Älvdalen har byn förhoppningsvis charmat både den som söker kultur och den som är mer sugen på äventyr. Då är det bara att stanna lite längre och upptäcka ännu mer! I centrum finns till exempel STF Vandrarhem Tre Björnar – en perfekt utgångspunkt för ännu flera Älvdalsupplevelser, innan resan går vidare mot de där dalafjällen som med största sannolikhet står kvar även imorgon.   Läs mer om Älvdalen och vad som finns att göra här

Bruntegården

Ny bok: Kulinarisk matresa i Dalarna

Det finns många skäl till att älska Dalarna. Att landskapet beskrevs som ett Sverige i miniatyr av Erik-Axel Karlfeldt blir uppenbart när man bläddrar i boken Dalarna mat & dryck året runt: En guide till Dalarna. Här tar författaren Patrik Leje och fotografen Per Eriksson oss med på en kulinarisk upptäcktsresa genom länet där mat, dryck och sinnesintryck från bygden står i fokus. I den här boken har Patrik Leje plockat russinen ur kakan och ägnat mycket tid till att hitta bygdens guldkorn som erbjuder det lilla extra i smakupplevelse. Och man behöver inte resa långt för att upptäcka det exotiska. Den slutsatsen drar han efter många år som reseskribent där han skildrat äventyr och matupplevelser från några av jordens mest spännande platser. - Jag har blivit positivt överraskad över hur många duktiga krögare, kockar och lokalproducenter det finns i Dalarna, säger han och förklarar att boken hade kunnat fyllas med många fler sidor för att få med alla hängivna masar och kullor som brinner för det lokalproducerade. Bok att inspireras av till att göra en egen kulinarisk resa Det här är inte en pocket man stoppar i väskan och bär runt. Det är en riktigt tung bok som snarare går att användas som inspiration till att göra en egen matresa genom länet. Och det är uppenbart att man inte behöver vara turist för att upptäcka nya platser och upplevelser i Dalarna.    - Utgå från krogarna och gör en kulinarisk resa och njut av vacker natur, god mat och dryck, uppmanar Patrik. Det finns en stor variation av både traditionsrika restauranger och nya spännande ställen, som till exempel Frö i Sälen eller Kulinariet i Stora Skedvi. Det har varit roligt att se allt från produktion av Älvdalslax till att träffa den olympiska mästaren i matlagning i Sälen, Fredrik Hedlund som skapat och producerar en lokal ärtsoja. Mötet med STF Grövelsjön Fjällstation och utsikten över Orsasjön från Fryksås Hotell och Gestgifveri beskriver han som en uppenbarelse. - Hit kommer jag att åka fler gånger, det överraskade mig trots att jag är Årebo sedan många år. En annan oas som uppenbarade sig under resans gång var Dala-Floda. Att Carl Von Linné kallade bygden för Dalarnas lustgård är han inte förvånad över. - När vi klev in i trädgården var det ett speciellt lugn, nästa en zenbuddhistisk känsla, förklarar Patrik och säger att han kan förstå varför människor reser långväga för att njuta av både maten och miljön på plats. Matresor ligger i tiden För många har det här med matupplevelser blivit ett sätt att resa. Och att dessutom gör det på hemmaplan hänger ihop med en större medvetenhet om matproduktion och ett hållbarhetstänk. Allt fler vill dessutom ha en helhetsupplevelse där både den exteriöra och det interiöra spelar stor roll. - Det hänger ihop enormt mycket. Ett krogbesök handlar inte bara om vad som hamnar på tallriken, det är helheten som gör skillnaden med omgivningen och bemötandet. En bit mat som serveras med utsikt över Siljan blir en helt annan upplevelse än om det skulle serveras på en trendig krog i Stockholm, menar Patrik. Hur smakar då Dalarna? - Rikt och trivsamt som en välkomponerad och lokalproducerad buffé. Med böcker går det ju att resa utan att flytta sig ett steg. Och för den som vill stanna hemma men ändå göra en kulinarisk resa går det utmärkt att ta del av inspirerade bilder med recept som köksmästare, kockar och andra matkreatörer delar med sig av i boken. Om boken Dalarna mat & dryck året runt: En guide till Dalarna Omfattande krogguiden och inspirerande kokbok som presenteras traktens godbitar. Dalarna har ett unikt utbud av bra restauranger och lokala producenter av mat och dryck. Patrik Leje är en välkänd och respekterad reseskribent. Han har tidigare gett ut en antal böcker och skriver om resor för bland annat Dagens Nyheter. För bilderna står den erkända fotografen Per Eriksson från Falun. Boken finns bland annat till försäljning på turistinformationer i Dalarna. Flera av restaurangerna, gårdsbutikerna och producenterna som lyfts i boken är medlemmar i nätverket Taste of Dalarna som arbetar för att utveckla och lyfta fram Dalarna som mat- och dryckesregion för besökare. Läs mer på tasteofdalarna.se

Vandra med renar i Grövelsjön

Vandra med renar i Grövelsjön

Det är en strålande solig vårvinterdag när Peter Andersson samlar ihop flocken utanför den lilla butiken Renbiten i Grövelsjön. Just idag är det inte renar som ska hållas efter, utan ett gäng förväntansfulla barn och vuxna som ska ge sig ut på vandring tillsammans med de ståtliga djuren. Peter och Helena Andersson driver Renbiten, ett samiskt familjeföretag i Sveriges sydligaste sameby. Här kombinerar de renskötsel med egen förädling, butik och café plus flera olika samiska upplevelser tillsammans med bland annat deras tama renar. Det är en sådan vandring vi är ute på i dag. En tvåtimmarstur där vi ska få vandra med renar till en kåta i skogen, provsmaka samiska delikatesser och komma nära både renen och naturen. Såväl barn som vuxna fäller ner solglasögonen och slår följe med Peter som tar täten. Efter några hundra meter längs landsvägen är det upptrampad skogsstig som gäller, över en hängbro där isvattnet forsar och sedan skymtar de första renarna. Barnen ropar till och väntar ivrigt på att Peter ska öppna hängen för att locka till sig de två djur som ska få följa med på tur just idag. Efter att ha lockats med lite lav sätter renarna fart och vi följer med. Mot kåtan och fikat! Den ena renen hålls i ett rep och barnen turas om att hålla i. Renkompisen rör sig lugnt runt oss, det märks att de är rofyllda djur som är vana vid att vara kring människor. Peter stannar till, plockar en bit lav från en trädgren samtidigt som han lägger handen på stammen. – Om ni vill kan ni mata renarna med hänglav. Men ni måste fråga träden om lov först, om det är okej att ni plockar lav från dem. Det är viktigt att visa träden och naturen respekt på det viset, förklarar han. Efter ytterligare några hundra meters stigvandring är vi framme vid den lilla kåtan. Varma renfällar läggs ut på marken och vi slår oss ner och njuter av den varma solen. Peter gräver en eldgrop och snart sprakar elden för fullt. Ur ryggsäcken trollar han fram den ena samiska läckerheten efter den andra. Smakbitar av rökt renhjärta och rentunga, chorizo på ren och rökt renkött skickas runt. Alla smakar, hummar och mummar – det smakar härligt vilt. Sedan är det dags för gurpi, kallrökta köttfärsknyten inlindade i renens nätfett. När det är dags att äta är det bara att plocka fram stekpannan eller trä den på en pinne att ha över elden. – Det här är samisk snabbmat! Det går fort att steka och man blir väldigt mätt. Man äter det som hamburgare i bröd, till mos eller gratäng. Men framför allt är det väldigt bra utemat och friluftsmat, berättar Peter medan köttet fräser i stekpannan. Knappt hinner gurpin landa i magsäcken innan det är dags för nästa samiska provsmakning, kvannemuffins. Kvanne är en ört som är vanlig i samisk matlagning. Den plockas, torkas och används sedan i mat och bakverk. Medan påsen med muffins går runt har kaffet börjat bubbla. Kaffenerven börjar plötsligt göra sig hörd bland gruppens vuxna och kåsor hålls ivrigt fram. Peter skrattar lite och skakar på huvudet. – Kokkaffe är en hel procedur, det tar tid. Efter att det kokat ska det vila, sumpen ska sjunka. Sen ska det dra, både i kannan och i koppen. Fast det går ingen som helst nöd på oss här. Fåglarna kvittrar på håll och solen värmer gott i ansiktet där vi sitter på våra fällar. Renarna traskar omkring och barnen tittar fascinerat på. När en av dem entusiastiskt börjar prata om att det ju vore perfekt med en ren som husdjur, ser mamma smått livrädd ut. När det sedan börjar bli dags att packa ihop för den korta vandringen tillbaka till startpunkten är det en nöjd och glad flock – med både människor och renar – som traskar fram genom skogen. Fulla av nya intryck och kunskaper efter en dag i samisk anda.  

”Dagarna i Grövelsjön är de bästa på året”

”Dagarna i Grövelsjön är de bästa på året”

I Grövelsjön och Grövelsjöfjällen väntar inte bara magisk natur och fjällnära skidåkning. Här finns även plats för god mat och dryck, ännu godare samtal och middagar som ger vänner för livet. Just den här kombinationen är varför Bengt och Ylva Rådstam återkommer till Grövelsjön vinter efter vinter. Det första fröet såddes av en kollega som pratade om de fina omgivningarna. När Bengt Rådstam och frun Ylva sedan kände sig färdiga med skidsemestrar i Schweiz och hellre ville upptäcka vintern i Sverige hade det där fröet grott till sig. Siktet ställdes således in på Grövelsjöfjällen.  – Vi lyssnade runt och hörde att fjällstationen skulle vara Sveriges finaste och bästa. Dock var det fullt när vi ringde för att boka, men de tipsade om Storsätra Fjällhotell istället, så då hamnade vi där. På just Storsätra Fjällhotell har de sedan blivit kvar. I mer än 15 år har de varje vinter packat skidorna och styrt kosan norrut från hemmet i Knivsta. – Vi åker bil upp vilket är väldigt bekvämt, det är en smidig resa fast det är långt upp i fjällvärlden. När vår dotter är med har hon dessutom kunnat åka med oss upp i bil och sedan ta bussen tillbaka. Den stannar ju precis utanför hotellet och går sen vidare till Mora för direkttåg mot Uppsala. I Grövelsjöfjällen väntar flera mil av preparerade spår, liksom en hel fjällvärld att utforska på turskidor. Varierande skidåkning och vänner för livet Med åren har det sedan blivit många turer genom skogar, över myrar och på fjäll. Bengt konstaterar att han troligtvis har åkt ”allt man kan åka”. Det gör också att han har hittat sina favoritturer. – Ett av de vackraste spåren är det 5 km långa vid Lövåsgården, som går riktigt högt med fin utsikt. Fast fördelen är ju att det finns alla varianter och längder. Det går att varva tuffare pass med mer fin åkning. Annars är en av de saker Bengt och Ylva uppskattar allra mest den trevliga stämningen under kvällens middagar med gemensamma sittningar. – Vi är enormt förtjusta i konceptet med gemensamma middagar på kvällen. De på hotellet har fingertoppskänsla, så vi hamnar alltid med så trevliga människor. Man är alltid väldigt nöjd när man går därifrån och har fått en god middag och härliga diskussioner. Sen ses man på morgonen därefter och hälsar på varandra. Bengt berättar om flera par som de lärt känna och fortsatt att umgås med. Både under sina årliga besök i Grövelsjöfjällen och på hemmaplan.  Konceptet med gemensamma middagar på kvällarna är uppskattat av gästerna och är något som flera av boendeanläggningarna i Grövelsjöfjällen bjuder in till. Det är ett tillfälle till såväl trevligt umgänge som god mat och dryck. Vintersemestern i Grövelsjön – årets tio bästa dagar Under de första semesteråren i Grövelsjöfjällen ägnades middagarna åt att få tips på mer eller mindre dolda pärlor i området från de mer rutinerade besökarna. I takt med att Bengt och Ylva själva utforskat området, är rollerna numera ombytta. – På senare år är det vi som får tipsa de nyare besökarna. För nog har vi samlat på oss en hel del tips på turer och utflykter, konstaterar Bengt och börjar räkna upp de olika spår han föredrar, vilken riktning de helst ska köras, var backarna finns och hur terrängen ser ut. Nog märks det att han är beåkt i de Grövelsjöska omgivningarna. Snart står han dessutom där igen på skidorna. För självklart är årets besök i Grövelsjöfjällen redan bokat. – Absolut! Sen är man alltid lite osäker på om man som 75-åring kommer orka samma tuffa tremilsrunda som föregående år – det är alltid intressant, skrattar han och fortsätter: – Vi har inte stött på något område med så vackra och fina spår, sen i kombination med de trevliga kvällarna. Vi vet att vi alltid får väldigt god mat och väldigt trevligt sällskap. Dagarna i Grövelsjön är nog de tio bästa dagarna på året. För Ylva och Bengt är dagarna i Grövelsjöfjällen årets bästa. Om Grövelsjön och Grövelsjöfjällen Grövelsjöfjällen ligger mitt bland svenska och norska fjäll längst uppe i det nordligaste hörnet av Dalarna och omfattar den milsvida vildmarken på båda sidor om den norska gränsen. Här finns över 100 km preparerade skidspår och en hel fjällvärld för turskidåkning. Övernatta hos någon av Grövelsjöfjällens boendeanläggningar, här finns både stugor, vandrarhem och fyrstjärnigt hotell. Läs mer: Grövelsjön och Grövelsjöfjällen

Skidsemester med barn? Tänk på det här!

Skidsemester med barn? Tänk på det här!

Är resan till fjällen bokad och klar? Eller funderar ni fortfarande på vart ni ska åka skidor just i vinter? Ta det lugnt! Här är en guide till dig som ska åka på skidsemester med barn i Dalarna. Vi har samlat tipsen, anläggningarna, aktiviteterna och allt annat som kommer sätta guldkant på tiden tillsammans. 1. Välj en barnvänlig skidanläggning Att välja skidanläggning där barnen står i fokus är en bra start. I Dalarna finns Idre Fjäll, Orsa Grönklitt och Kläppen som alla ställer upp med gedigna aktivitetsprogram, skidskola, kringaktiviteter och boende nära slalombackarna. Allt det där som underlättar när barnen ska aktiveras eller ta sig till och från skidåkningen. I Dalarna är skidåkningen dessutom nära, med överkomliga avstånd från till exempel Stockholm och flera större städer. Mindre tid till resa är alltså lika med mer tid tillsammans på plats. Läs mer: Familjevänlig skidsemester – 3 barnvänliga anläggningar i Dalarna 2. Boka ett boende som passar er – i god tid! En mysig fjällstuga är förstås sinnebilden av fjällsemester och att få krypa in i värmen framför en sprakande brasa efter en dag i backen är aldrig fel. På och kring våra alpina anläggningar finns en mängd olika alternativ för boende: stugor, lägenheter, hotell. Välj det som passar just dig och din familj. Många anläggningar har smidiga ski in-/ski out-boenden där du bokstavligt talat bor i skidbacken. Flera av anläggningarna har också speciella barnveckor, med extra fina erbjudanden och ännu fler aktiviteter speciellt riktade till barnfamiljer. Läs mer: Hitta och boka olika boenden i Dalarna 3. Förboka liftkort, skidor och skidskola För att allt ska flyta på så smidigt som möjligt på plats, förboka så mycket som möjligt hemifrån. Det går att förbeställa liftkort, hyra skidor, pjäxor och hjälm eller säkra platsen i skidskolan via anläggningarnas hemsidor. När ni sedan är på plats är det bara att hämta ut grejerna och börja åka. 4. Gå på skidskola Skidskola är det perfekta sättet att komma igång med åkningen för alla – oavsett ålder. Tillsammans med skidskolornas pedagoger övar barnen på att åka skidor, svänga och ploga. Självklart blandat med en hel del lek och bus. Det finns flera olika upplägg, så välj ett som passar dig och ditt barn. Lär er åka tillsammans eller låt barnet lära sig skidåkningen på egen hand. Förutom att de lär sig åka skidor är det dessutom ett perfekt sätt att träffa nya kompisar och ha kul tillsammans. Förresten! Det finns också skidskola för vuxna, så oavsett om du vill utveckla din åkning eller är nybörjare som vill lära dig från grunden finns en grupp även för dig. 5. Hitta aktiviteter bredvid skidbacken Hur kul det än är att åka skidor kan det bli mycket med en hel veckas häng i backen. Tur då att det finns en uppsjö av andra aktiviteter och evenemang att välja mellan. Hundspann, häst och släde, skoterturer, isfiske, bad, bowling, sång och musik för att bara nämna några. På Idre Fjäll finns till exempel barnens favorit Aske som bjuder på Barnens after ski med dansparty och ett 3000 kvadratmeter stort aktivitetscenter. Även Kläppen kör Barnens after ski, det går att tävla i Trollcupen, åka på skotersafari eller hundspann. Läs mer: Hitta aktiviteter och upplevelser i Barnens Dalarna 6. Packa bra skidkläder För att upplevelsen på plats ska bli så bra som möjligt – grunda med bra kläder. Om ni inte vill lägga för mycket pengar på kläder och utrustning, försök hyra eller låna av vänner inför resan. När ni ska klä er, tänk lager på lager så att det går att ta av sig om det blir för varmt eller sätta på en extra tröja eller jacka om det fryser på. Kläder och underställ i ull är guld! Förutom täckbyxor och en vindtät skidjacka kan det också vara bra att ha rejäla strumpor (undvik kall bomull), handskar som skyddar från såväl väta som vind, solglasögon eller skidglasögon – och sist men absolut inte minst – hjälmen!   7. Njut av skidsemestern och att vara tillsammans När ni sedan är på plats – se till att njuta, umgås, koppla av och ha kul. Ta det lugnt och stressa inte, låt barnen ta skidåkningen och dagarna i sin egen fart utifrån sin nivå. Var stöttande, peppande och tålmodig så att barnen får en positiv upplevelse av både skidåkningen och skidsemestern. Det lägger en god grund för framtida åkning. Kom också ihåg att mysa lite extra, både kring backen och i stugan. Grilla korv i en slogbod eller hugg in på en frasig våffla till lunch. Och få saker är så mysiga som att krypa upp i soffan framför en sprakande brasa efter en dag utomhus när kinderna hettar sådär härligt. Läs mer: Här finns ännu mer att läsa om vintern i Dalarna

Renar Grövelsjön

22 tips på saker att göra i Dalarna i vinter

Vintern är här och Dalarna lockar med många spännande, roliga, goda och vackra upplevelser. Ta dig tid att upptäcka något nytt – och ta dig framför allt tid att njuta av vinterdagarna. Här har vi skapat en bucketlist med 22 härliga utflykter, stämningsfulla aktiviteter och natursköna platser väl värda ett besök. Ofta är det ju de små sakerna som blir de stora minnena. Hur många prickar du av? 1. Smaka nygräddat, ugnsvarmt knäckebröd med smältande smör hos Skedvi Bröd på Kulinariet i Stora Skedvi. Passa samtidigt på att utforska resten av läckerheterna i saluhallen eller slå dig ner för en måltid i restaurangen. 2. Vandra med snöskor genom det snöbeklädda vinterlandskapet i Fulufjällets Nationalpark utanför Särna och upplev Sveriges högsta vattenfall Njupeskär i frusen form. 3. Vandra den slingrande stigen upp till den mäktiga utsikten från Hykjeberg utanför Älvdalen. Den är framkomlig även vintertid – men se till att vara extra försiktig och se vart du sätter fötterna. 4. Ta en promenad eller skidtur i de magiska omgivningarna kring Koppångens naturreservat utanför Orsa. En vårvinterdag i strålande sol vid fäboden Blomtäckt går inte av för hackor. 5. Gå ut i midvinternatten och njut av stjärnhimmelen. Hur många stjärnbilder hittar du? 6. Övernatta i en trädkoja mitt ute i skogen eller uppe i trädtopparna hos Näsets Marcusgård i Furudal. 7. Träffa livs levande renar! I trakterna kring Idre vandrar de fritt, så bli inte förvånad om de plötsligt står där på vägen. 8. Gör Kulturresan genom Dalarna. Fem av de nio kulturhistoriska besöksmålen som utgör rutten har öppet i vinter: Zornmuseet, Carl Larsson-gården, Falu Gruva, Porfyrmuseet och Nils Olsson Dalahästar. Övriga besöksmål är Hildasholm, Ornässtugan, Avesta Art och Dalarnas museum. 9. Slå dig ner och njut av musiken vid någon av de många julkonserter i Dalarna som anordnas vintertid. Fartfyllda shower i Tällberg, stämningsfulla julkonserter och klassiska nyårskonserter med Dalasinfoniettan är bara några av höjdpunkterna. 10. Upplev stämningen, smakerna och dofterna av den stundande julen vid någon av Dalarnas många julmarknader som börjar dyka upp redan i november. Den största och kanske mest kända är julmarknaden vid Falu Gruva, som i år går av stapeln söndag 8 december. 11. Fira lucia under jord. Både i Falu Gruva i Falun och Äventyrsgruvan Tuna Hästberg utanför Borlänge går det att lyssna till ljuva stämmor i bergrum med häftig akustik. 12. Upplev Tällberg. Spendera en dag – eller varför inte en hel weekend – i den mysiga byn vid Siljans strand. Utforska de små butikerna och de timrade husen, njut i hotellens spa-anläggningar och bli serverad läckra rätter. Är du på plats i december är firandet av Lissjul ett måste! 13. Besök någon av Dalarnas hemslöjdsbutiker och botanisera bland hantverk, slöjd och andra dalainspirerade produkter. Hitta ett minne att ta med dig hem från Älvdalen, Mora, Rättvik, Leksand, Dala-Floda eller Falun. 14. Ge dig ut på längdskidor i dalanaturen. De flesta både större och mindre orter har alla sina egna skidpärlor. Ljungåsen i Ludvika, Sörskog i Bjursås, Gyllbergen i Borlänge, Vasaloppsarenan, Grövelsjöfjällen, Idre Fjäll, Orsa Grönklitt. Listan kan göras lång och det är bara att välja och vraka bland godbitarna. 15. Koka varm choklad, packa ditt godaste gofika och ge dig ut i snölandskapet. Hitta en väl vald plats och njut av vinterdagen. 16. Besök ett museum eller utställning. Det finns alltifrån konst och hantverk till TV-historia, mynt och gamla sjukhusmiljöer. 17. Glid fram över isen på långfärdsskridskor och upplev frihetskänslan. 18. Åk spark! Flera hotell och anläggningar har de klassiska åkdonen för utlåning, så ta chansen att ge dig ut på tur. 19. Anordna ett pulkarace. Känn svetten lacka och barnasinnet väckas till liv när du flyger nerför backen. 20. Grilla utelunch och njut framför den sprakande elden. 21. Ta steget ut på skaren och utforska naturen bortom de upptrampade stigarna med ett par snöskor på fötterna. Hyr ett par snöskor eller boka en guidad tur, packa ryggsäcken och ge dig ut. 22. Hyr en skoter och ge dig ut på äventyr i fjällen eller vildmarken. Susa fram över de vita vidderna längs någon de hundratals mil av preparerade skoterleder som står till förfogande, framför allt i norra Dalarna. Tänk på att du måste ha rätt körkort eller förarbevis för skoter innan du ger dig iväg.