Häst med vagn vid gruvplanen vid Falu Gruva.

5 roliga tips för barnfamiljen i Världsarvet Falun

Lek loss på cykel, gör spännande upptäcktsfärder och låt kreativiteten flöda med färg och pensel. I Världsarvet Falun finns gott om aktiviteter för hela familjen. Välj en aktivitet eller skapa en bucketlist som ni i familjen kan bocka av tillsammans under sommaren.


1. Falu Gruva både ovan och under jord

Falu Gruva är en given plats för den nyfikna barnfamiljen. På gruvområdet kan ni lätt spendera en hel dag.

Alla från tre års ålder kan följa med på en spännande guidad tur långt nere i gruvan och lära sig om livet där. Ovan jord finns massor att utforska, bland annat gruvmuseets alla interaktiva utställningar. Kanske provar ni att klättra på gruvstegar, åka tunna ner i schaktet eller klä dig gruvdrängarnas kläder. Ni kan också göra en tidsresa och hälsa på hos familjerna Eriksson, där tiden stått stilla sedan 1897 och 1958. Lek gamla lekar, hjälp till med hönsen och ställ frågor om livet förr. Ta gärna med cykeln och lek loss i cykellekparken eller åk med häst och kärra precis som förr i tiden. Självklart kan du smaka falukorv i olika kombinationer till lunch och njuta av fantastiskt fika.

En grupp på gruvtur nere i Falu gruva.
Lär er om livet för gruvarbetarna på guidad tur i Falu Gruva.

2. Barnvänliga vandringsleder runt Staberg

Världsarvet Falun består av både gruva, stad och bergsmansbygd. Passa på att springa av er på natursköna platser där bergsmännen bodde. Staberg är en av dessa platser, här får ni också följa med de historiska figurerna Ankin och Simon på spännande äventyr runt Stabergs bergsmansgård. De två barnslingorna är 1,5 och 2 kilometer och går till Stiernhielmsstenen och Stabergs klack.

Passa även på att köpa fika eller lunch vid Stabergs Krog, som ligger alldeles bredvid den vackra välbevarade barockträdgården.

En annan fin bergsmansgård är Stora Hyttnäs i Sundborn, där finns guidade turer och fika serveras i trädgården under sommaren.

Mamma och tre barn går och springer runt på grusgångarna i Stabergs Trädgård.
Foto: Christian Olars


3. Guidade turer för barn i Falu stad

Mitt i världsarvsstaden ges i sommar spännande guidade vandringar för barn som på ett lekfullt sätt utforskar Falun och stadens historia. Tassa genom Falun är en prisbelönad upptäcktsfärd som leds av Dalarnas museum Stadsvandring för barn - Tassa genom Falun . Turen är populär och måste förbokas. 

På egen hand kan ni även passa på att uppleva en ljuvlig och en "gruvlig" vandring. Den ljuvliga turen är cirka 1,5 kilometer och går längs Faluån med en runda på stan. Killingen Gull-Viva och syskonen Erik och Brita följer med och upptäcker på ett lekfullt och roligt sätt saker från "förr i tiden". Den gruvliga turen är 2 kilometer och går upp till gruvområdet och tillbaka genom Elsborg, gruvarbetarnas stadsdel. Där bodde Erik och Brita för längesedan och berguven följer med och berättar. 

Om barnen är lite äldre rekommenderas stadsvandringen 1000 år på 100 minuter, som ges varje tisdag, torsdag och söndag. 
Psst! Passa också på att kika in i museet – det är spännande både för liten och stor! 
 

4. Aktiv i Världsarvet

Vandra, paddla eller cykla i världsarvet – passa på att vara aktiv i världsarvet, här finns världens möjligheter. 

Packa med cyklarna! Falun är en väletablerad cykeldestination med ett brett utbud av leder som passar alla och många av dem går i historisk världsarvsmiljö. Ett förslag är att följa en sträcka av cykelleden Runn Runt från Stora torget i centrala Falun till Stabergs bergsmansgård (11 kilometer). Vill du cykla MTB rekommenderas att upptäcka Biking Dalarnas områden vid Falu Gruva och Sundborn. Vill du paddla eller testa SUP i Världsarvet kan du hyra detta på Sjösidan vid sjön Runn. Vandra vattnets väg till gruvan och avsluta med att träffa alla djuren vid Dikarbacken, vandringen är tre kilometer från centrala Falun. 

Två ungdomar paddlar i en grön kajak intill en sandstrand.
Foto: Per Eriksson

5. Skaparverkstad på Carl Larsson-gården

I Världsarvet Falun har kreativitet varit nyckeln till framgång. Här har konstnärer, författare och ingenjörer kreerat tillsammans i hundratals år. Passa på att inspireras av Sveriges största konstnärspar som valde att bosätta sig mitt i världsarvet – Carl & Karin Larsson.

I skaparverkstaden på Carl Larsson-gården får alla barn vara stora konstnärer. Hela juli är skaparverkstaden på Carl Larsson-gården öppen för barn mellan 2–16 år. I vedboden på gården möter barnen duktiga pedagoger som dukar fram staffli, penslar och en massa härliga färger. Låt fantasin flöda!

Tre barn målar på stafflier utomhus i en trädgård.

Passa också gärna på att gå en guidad visning i familjen Larssons inspirerande hem. 1–31 juli ges särskilda barnanpassade visningar som passar barn i åldrarna 4–8 år.

Läs mer om Världsarvet Falun