En man och en kvinna samt två pojkar ler och sitter lutade mot en timmervägg.

5 roliga tips för barnfamiljen i Världsarvet Falun

Lek loss på cykel, gör spännande upptäcktsfärder, mumsa på världsarvsbakelser och låt kreativiteten flöda med färg och pensel. I Världsarvet Falun finns gott om aktiviteter för hela familjen. Välj en aktivitet eller skapa en bucketlist som ni i familjen kan bocka av tillsammans under sommaren.


1. Falu Gruva både ovan och under jord

Falu Gruva är en given plats för den nyfikna barnfamiljen. Alla från tre års ålder kan följa med på en spännande guidad tur långt nere i gruvan och lära sig om livet där. Ovan jord finns massor att utforska i gruvmuseets alla interaktiva utställningar. Kanske provar ni att mixa material till bergarter eller klättra på gruvstegar?

Ni kan också göra en tidsresa och hälsa på hos familjerna Eriksson, där tiden stått stilla sedan 1897 och 1958. Lek gamla lekar, hjälp till med hönsen och ställ frågor om livet förr. Ta gärna med cykeln och lek loss i cykellekparken!

En grupp på gruvtur nere i Falu gruva.
Lär er om livet för gruvarbetarna på guidad tur i Falu Gruva.

2. Barnvänliga vandringsleder runt Staberg

Följ med de historiska figurerna Ankin och Simon på spännande äventyr runt Stabergs bergsmansgård. De två barnslingorna är 1,5 och 2 kilometer och går till Stiernhielmsstenen och Stabergs klack.

Passa även på att köpa fika eller lunch vid Stabergs Krog, som ligger alldeles bredvid den vackra välbevarade barockträdgården.

En tecknad flicka i röd klänning och en tecknad pojke i röd väst och blå shorts.
Ankin och Simon guidar barnen på historisk vandring vid Stabergs bergsmansgård.

3. Guidade turer för barn i Falu stad

Mitt i världsarvsstaden ges i sommar två spännande guidade vandringar för barn, en ljuvlig och en "gruvlig".

Den ljuvliga turen är cirka 1,5 kilometer och går längs Faluån med en runda på stan. Killingen Gull-Viva och syskonen Erik och Brita följer med och upptäcker på ett lekfullt och roligt sätt saker från "förr i tiden".

Den gruvliga turen är 2 kilometer och går upp till gruvområdet och tillbaka genom Elsborg, gruvarbetarnas stadsdel. Där bodde Erik och Brita för längesedan och berguven följer med och berättar.

En flicka kikar ut från ett hus med rött plank i stadsdelen Elsborg i Falun.
I sommar ges flera vandringar för barn som på ett lekfullt sätt utforskar Falun och stadens historia.

4. Smaka goda världsarvsbakelser

När ni är i Falun är det ett måste att testa de unika världsarvsbakelserna som Falu Bröd & PatisseriKonditori Focus och Gott & Reco tagit fram. Vilken blir er favorit?

5. Skaparverkstad på Carl Larsson-gården

Här får alla barn vara stora konstnärer i Carls och Karin Larssons fotspår. Från mitten av juni till mitten av augusti är skaparverkstaden på Carl Larsson-gården öppen för barn mellan 2–16 år.

I vedboden på gården möter barnen duktiga pedagoger som dukar fram staffli, penslar och en massa härliga färger. Låt fantasin flöda!

Tre barn målar på stafflier utomhus i en trädgård.

Passa också gärna på att gå en guidad visning i familjen Larssons inspirerande hem. 1–31 juli ges särskilda barnanpassade visningar som passar barn i åldrarna 4–8 år.

Läs mer om Världsarvet Falun