En upplevelse för alla sinnen

Mat tillagad utomhus i Dalarna

Mat & dryck i Dalarna


Du som uppskattar god mat och dryck finner i Dalarna möjlighet till många angenäma upplevelser och kvalitativa matinköp. Testa dina smaklökar på lokala läckerheter hos ett klassiskt café eller nytänkande gourmetkrog. Maten i Dalarna är en upplevelse för alla sinnen. Ofta är de lagade med lokala råvaror och med en särskild touch.


Låt dig guidas av Taste of Dalarna

Titta också närmare på de aktörer som utgör nätverket Taste of Dalarna. Där finns restauranger, caféer, gårdsbutiker, saluhallar, bryggerier och matevenemang som speciellt fokuserar på den lokala mat- och dryckesupplevelsen. Välkommen att upptäcka maten och drycken i Dalarna.

Matkultur & lokal tradition runt om i Dalarna

I Dalarna finns många kulinariska specialiteter och när du rör dig från norr till söder kommer du att upptäcka de olika matkulturerna och lokala traditionerna. Gemensamt för hela Dalarna är att mat och dryck ofta har en framträdande plats och utgör en naturlig samlingspunkt i tillvaron. Dalarna har även den del white guide restauranger och caféer som är ett måste att besöka.

Taste of Dalarna är din guide till lokala smakupplevelser i Dalarna. Här hittar du gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger som sätter de lokala råvarorna och smakupplevelserna i främsta rummet.

 

Lunch i det gröna! I Kloster finns en naturskön plats för trevlig gör-det-själv-matlagning utomhus. Under sommaren kan du boka bordet och en exklusiv korg med lokala råvaror från Dalarna eller hyra kocken Görgen Tidén för en exklusiv 5-rätters middag.

Dalarnas restauranger erbjuder en stor variation och ett utbud där man kan välja på både traditionella och nyskapande smakupplevelser. Lokalproducerade råvaror och säsongsbetonade rätter är viktiga inslag på menyerna.
 

 

Våra caféer och bagerier erbjuder nybakat bröd, bakverk och delikatesser med lokala råvaror och smak av Dalarna. Det finns något för alla, vare sig man vill njuta av en kopp nybryggt kaffe i en genuin dalamiljö eller överraskas av nya oväntade smakupplevelser.

 

Närodlat när det är som bäst, direkt från våra gårdar, trädgårdsland och fruktträd! Dalarnas många gårdsbutiker erbjuder lokalproducerade delikatesser som ostar, korvar, saft, knäckebröd, marmelader och samiska produkter allt efter vad säsongen kan erbjuda.

 

I Dalarna återfinns ett stort antal dryckesproducenter, allt från Sveriges största bryggeri Spendrups till mindre som Oppigårds, glöggtillverkande Muddus Hjotron samt hantverksmässigt tillverkade safter och drycker från Björgården och Grangärde musteri.

Matevenemang

Inspiration inför resan

Carl Larsson-gården utomhus

En kulturresa med smak av Dalarna

Dalarna är ett av Sveriges mest välkända landskap, och det är inte så konstigt. Starka traditioner och ett rikt kulturarv som har hjälpt till att forma bilden, men också smaken, av Dalarna. Kulturresan är ett tillfälle att upptäcka och återupptäcka de platser som lämnat avtryck i historien, inspireras av unika miljöer och nu kan du också upptäcka Dalarnas smakupplevelser längs vägen. Hitta de lokala råvarorna och ta del av exklusiva erbjudanden för dig som har kulturpasset! Det röda passet som leder till kulturhistorien och nya smakupplevelser Dalarna. Många tänker nog på grönskande ängar rika på vallmo och prästkragar med blånande berg i bakgrunden. Andra ser framför sig fjällvärldens snöiga toppar och mil efter mil av längdskidspår och orörda vidder. Eller slingrande oupptäckta stigar genom trolsk skog och förbi gruvhål och hyttor? Kanske är det falu-röda hus och idylliska byar där man hittar loppisar, gårdsbutiker och sommaröppna caféer? De besöksmål som ingår i Kulturresan speglar Dalarnas mångfacetterade historia och natur vilket ger en djupgående bild av landskapet till gästerna som besöker dem. Med det röda passet i hand har du 9 stämplar att samla på din resa. Ta tillfället i akt och lär känna Anders Zorn, utforska djupen i Falu Gruva eller varför inte låta dig tjusas av de unika föremål du hittar på Porfyrmuseet? Och det bästa av allt, ta del av unika erbjudanden från Taste of Dalarna längs med vägen. Smaken av Dalarna Det är sällan man känner sig klar i Dalarna efter en eller 2 dagar. Dalarna är stort och det finns oändligt mycket att se och göra. Taste of Dalarna erbjuder många kulinariska äventyr, så flera resenärer väljer att kombinera kulturarv med smakupplevelser för att förlänga upplevelsen. Därför finns nu, på varje besöksmål som ingår i kulturresan och Visit Dalarnas turistinformationer, möjligheten att få en folder med 20 unika och smakrika erbjudanden och rabatter för dig med kulturpasset. Njut av restaurangbesök, strutsglass, tunnbröd & flera andra ekologiska och lokalproducerade råvaror! Några av de aktörer som har erbjudanden i foldern är Dala-Floda Världshus, Kulinariet, Åkerblads Gästegiveri & Muddus Hjortron, men för den som är sugen på något sött är Björgårdens Syltmakeri värt ett besök! Där hittar du en gårdsbutik med småskaligt mathantverk med djuren betandes i hagarna runt gården. Njut av syltade produkter, marmelader, drycker, chutneys och mycket mer! Det erbjuds också kurser i bärförädling, säljer olika former av hantverk och erbjuder gårdsfika. För dig som vill njuta av en fantastisk hotellfrukost kanske ett stopp på Mora Hotell & Spa passar bra? Köket är skandinaviskt med inslag från Italien och Frankrike och vid frukosten återfinns till exempel lokala läckerheter som vasaloppskorv och andra specialiteter. Njut av en riktigt bra start på dagen vid Siljan. Murboannas mejeri är ett härligt stopp längs vägen både för finsmakaren och den som vill njuta av nybakat fika. I gårdsbutiken är det naturligtvis osten som Murboannas är känt för som står i centrum, men du återfinner också gårdens andra produkter och lokalproducerade varor från olika delar av Dalarna här, som LissEllas senap, knäckebröd från stora Skedvi, saft och marmelader från Björgården, handgjord korv från Rältagården med mera! Och glöm inte att ta dig en titt genom fönstret in i mejeriet, för dig som är riktigt intresserad går det att boka en privat guidning! Vad ni än väljer att göra är Kulturresans och Taste of Dalarnas besöksmål väl värda ett besök! Tänk på att alla destinationer har olika öppettider så ta gärna reda på dem innan . Kom också ihåg att följa restriktionerna som finns pga. coronaviruset och att håll avstånd för att få en trygg och säker upplevelse!

Karlfeldtsgården i Karlbo

Karlfeldtsgården i Karlbo – En lummig litterär oas

Spendera en skön sommardag, eller en ljum sommarkväll, på Karlfeldtsgården i Karlbo utanför Avesta. Upplev platsen där nationalskalden Erik Axel Karlfeldt föddes. Utforska huset och gården, fika i det lummiga trädgårdscaféet, ta del av hantverk och stämningsfull underhållning i de grönskande omgivningarna. Den ståtliga vita villan strålar fint bredvid sin mer klassiskt dalaröda granne och de lika faluröda timrade uthuslängorna. I den prunkande trädgården hägrar en grön oas, där den stora lönnen skänker en stunds skugga i sommarhettan. I trädgården och lustgården växer julros, kungsljus, nattglim, stormhatt och en del krydd- och medicinalväxter. Det är lätt att låta tankarna vandra. Måla upp scenerna över hur livet på gården en gång levdes, när en ung Erik Axel Karlfeldt sprang omkring bland kor, hästar, får, grisar och höns. Det var alltså här, på Karlfeldtsgården i Karlbo utanför Avesta, som en av våra mest kända poeter och skalder föddes och växte upp. Kanske var det här han fick inspiration till många av de kända diktverk som blivit såväl då- som samtida klassiker. ”Intet är som väntans tider”, ”Dina ögon äro eldar” och ”Svarte Rudolf ” är några välkända exempel. Sommartid ges kostnadsfria guidade visningar varje söndag kl 11, där det berättas om gården och Erik Axel Karlfeldts liv.   I dag är Karlfeldtsgården ett populärt utflyktsmål. Det lilla museet har fritt inträde och sommartid ges guidade turer på söndagar. Det finns café och servering samt slöjd och hantverk till försäljning. I Sommarhuset ställer olika hantverkare och konstnärer ut under olika sommarveckor. Där går att ta del av alltifrån lapptäcken och mattor till keramik. Allt i verksamheten genomsyras av det kulturella arvet efter Karlfeldt, ortens egen nationalskald tillika nobelpristagare i litteratur. – Att göra ett stopp på gården är lustfyllt. Här finns lugn och ro samtidigt som det finns mycket intressant att läsa och se mer om Karlfeldt. Även att delta i sommarprogrammet på lördagar eller gå en guidad tur, säger Nerina Bersán, samordnare för verksamheten på Karlfeldtsgården i Karlbo. Sommartid är de speciella onsdagskvällarna ett uppskattat och populärt inslag. Från och med slutet på juni till mitten av augusti, ljuder sköna toner eller intressanta berättelser i Karlfeldtgårdens trädgård. Lokala artister med olika inriktning bjuder på alltifrån blues till country och covers. Andra onsdagar är det lokala entreprenörer som står i fokus, som då närliggande Stjernsunds Brygghus in till ölprovning samtidigt som de berättar mer om sin verksamhet.  Även lördagar är väl värda ett besök i trädgården, då sommarprogrammet lockar med såväl musikunderhållning som föredrag. Så gör en utflykt till en unik och levande kulturgård. Vare sig det är författaren i sig som lockar eller den inspirerande och avkopplande miljön, är Erik Axel Karlfeldts uppväxtmiljö en välkommen oas i sommarens Dalarna. Ett besök på Karlfeldtsgården är inte komplett utan en stunds återhämtning i den lummiga trädgården. Trädgårdscaféet är öppet hela sommaren och på onsdagar och lördagar finns även ett sommarprogram med olika arrangemang.   Vem var Erik Axel Karlfeldt? En av Sveriges främsta poeter, som bland annat tilldelades Nobelpriset i litteratur 1931. Valdes in i Svenska Akademien 1904 och blev dess Ständige sekreterare 1912. Föddes 1864 i Karlbo, Avesta, och dog 1931 i Stockholm, 66 år gammal. NÅGRA VÄLKÄNDA DIKTER är ”Intet är som väntans tider”, ”Dina ögon äro eldar”, ”Svarte Rudolf ” och ”Vinterorgel”. Flera av dikterna har senare även tonsatts. I Dalarna finns två ”Karlfeldtsgården”: dels hans barndomshem i byn Karlbo söder om Avesta, dels det dalahem han skapade i leksandsbyn Sjugare. Arrangemang och aktiviteter på Karlfeldtsgården i Karlbo Onsdagar kl 18, med start 24 juni, är det ”Sommarkvällar i Karlfeldtsgårdens trädgård”. Förbokning krävs. Varje lördag kl 14, med start 27 juni, anordnas ”Lördagar i trädgården” med olika kultur- och musikevenemang. Kostnadsfria guidade visningar ges på söndagar kl 11, 14 juni-16 augusti. Läs mer på karlfeldt-karlbo.se

Utsikt över trädgård på Bergstrands cigars

Besök världens nordligaste cigarrproducent – i Säter

Sveriges och världens nordligaste cigarrproducent finns i Säter. Här odlar Lotta Bergstrand plantorna som hon sedan skapar exklusiva cigarrer av. De cigarrer som vanligtvis skapas av 400 händer – skapas här av enbart två. Under ett besök hos Bergstrand Cigars och deras gårdsbutik är det möjligt att ta del av hantverket och få lära mer om hur en cigarr tillverkas. Lotta Bergstrand tycker om cigarrer. Det har hon gjort ända sedan hon var ung. Dessutom tycker hon om att odla. Där någonstans, i kombinationen mellan de två, såddes fröet till vad som idag är Bergstrand Cigars – världens nordligaste cigarrproducent.   – Cigarrkunskapen har jag haft med mig, men när det kommer till själva odlingen av just plantorna finns mycket gammal litteratur att använda. Sen är det mycket learning by doing, konstaterar hon.   Hon står mitt ute bland odlingarna när vi hörs. Det är början av juni och det är dags för plantorna att komma ut på friland. Då har de befunnit sig i växthus sedan frösådden i februari. Nu ska de få komma ut i friska luften fram till skörden som startar i mitten av augusti.   – Sedan skördar vi fram till frost och man plockar bladen nerifrån och upp allteftersom de mognar och blir klara. Därefter tas skörden om hand. Först tvättning och sedan torkning av bladen i 6–9 veckor. Efter torkningen kommer en fermenteringsprocess som håller på i alltifrån 3–4 månader till 3–4 år. Sen blandar vi årgångar från olika skördar i den slutliga produkten.   Plantorna hos Bergstrand Cigars skördas allteftersom de mognar, med start i mitten av augusti.    Världens nordligaste cigarrodling För att återgå till hur det egentligen kommer sig att det startades en cigarrodling i Säter, så är det en fråga om kvalitet och hantverk. Lotta tyckte det var svårt att få tag på riktigt fina cigarrer som inte torkade ur på grund av lång transporter.   – När en cigarr börjar torka är den som död, då försvinner oljorna som ger en mjuk rund smak. Importerade cigarrer har en lång väg att resa för att komma till Sverige. Dessutom är det ofta mycket mer än bara tobak i cigarrer idag och jag ville komma tillbaka till en naturlig produkt. Hos oss är det 100% tobak, inga kemikalier, säger hon.  Så hon började testa sig fram, experimentera med frön och plantor. För Dalarnas nordliga breddgrader bjuder inte till de bästa naturliga förutsättningarna för den här typen av odlingar.  – Vi jobbar fram frösorter som ska klara sig här uppe. Då blandar vi smaker från Kuba och Dominikanska Republiken med sådana från Kanada, för att de ska klara lite mer frost och jobba upp tåligheten. Första gången vi provade om hybriderna fungerade var 2016 och då var det fortfarande på hobbynivå. Det funkade och vi fick en jättegod cigarr. Sen har det rullat på.  Ett år senare hade de satt hela processen och bestämde sig för att gå all in. De blev en av två tillverkare i Sverige. Första årgången resulterade i 200 exklusiva cigarrer och de startade en webbutik för att nå ut med sina produkter.  – Vi tänkte att det är väl så köpmönstret ser ut idag, folk handlar på nätet. Vi var så stolta och så slog vi upp ”dörrarna”. Två veckor senare stod ett tyskt par här på gården och frågade var butiken var. Då förstod jag att man ville komma hit, se, uppleva och höra berättas om historien.   De exklusiva cigarrerna lockar besökare från hela världen till gården och gårdsbutiken i Säter.    Populär gårdsbutik och personliga gruppbesök  Alltså fick hon bygga en gårdsbutik. Det var en stor investering, men intresset har varit stort och mottagandet över förväntan redan från start. Egentligen redan innan start också.  –  De första besöken ville komma redan innan allt var klart, så sällskapet fick sitta här utan ytterdörr mitt i bygget. Sedan när vi öppnade ”på riktigt” var det kö här nedanför. Då hade vi inte ens gjort reklam, förutom att vi pratat om det själva. Sen dess har det kommit folk från hela världen: USA, Kanada, Italien, Frankrike, Japan, Tyskland, Norge. Det är superkul, säger Lotta.   Gårdsbutiken är öppen året runt. Inför den något annorlunda sommaren har de anpassat verksamheten så att de bara tar in ett sällskap åt gången i butiken. För sällskap som vill komma på föreläsning och fika har de dessutom har de byggt en utebar och uteservering, så att besökare kan spendera tid utomhus. Då får de även en visning av gården och Lotta berättar om hur odling och tillverkning fungerar.   –  Det är ju jättekul att få berätta om hantverket. Man brukar säga att ungefär 400 händer håller i en cigarr innan den är klar, det ligger så otroligt mycket jobb bakom. Här är det bara två händer bakom, konstaterar Lotta och återgår till arbetet med att ta hand om plantorna på världens nordligaste – och Dalarnas enda – cigarrodling. Lotta Bergstrand kombinerade sina intressen cigarrer och odling – resultatet blev Bergstrand Cigars, världens nordligaste cigarrodling.  Boka: Guidad visning hos Bergstrand Cigars

Bakat med kärlek på Bagarstugans Gårdscafé

Bakat med kärlek på Bagarstugans Gårdscafé

I sommar fylls Bagarstugans Gårdscafé på Klockargården i Tällberg med väldoftande bullar och bröd. Katarina Berggren som annars driver Katarinas Bröd och Kaka har i sommar gått samman med Pia Anagrius och tillsammans dukar de upp för en välsmakande paus i vacker miljö. Vad erbjuder ni besökare sommartid? - Hos oss kan du njuta av härliga bakverk, goda smörgåsar, värmande soppor och smakrika lunchrätter. Vi bakar allt själva, använder oss av närproducerat och ekologisk så långt det går och vi gör medvetna val för att stödja svenska bönder. Förutom servering har vi även en liten visthusbod där du kan köpa hem nybakat bröd av olika sorter, säger Katarina.  Vilka insatser gör ni för att öka tryggheten för era kunder? - Vår uteservering är stor med gott om plats mellan borden. Vill man sitta inne finns servering i två plan med begränsat antal platser och två meter mellan borden. För kunder som inte vill komma in finns möjlighet att köpa hem såväl surdegsbröd, tårtbitar och bullar samt mat och smörrebröd. Vad rekommenderar ni era kunder att uppleva i närområdet? - Siljansbygdens unika miljöer med alla byar, fäbodar och den varierade naturen med älven, sjöarna, bergen och de brukade markerna. Handla med fika från Bagarstugans Gårdscafé och vandra upp på Digerberget i Tällberg och njut av den fantastiska utsikten över Siljan. Stötta det lokala Den rådande situationen har slagit hårt mot företagare i Dalarna. Det gäller att tänka om, tänka nytt och hitta kreativa lösningar för att överleva. Under vinjetten ”Support your local” pratar vi med lokala profiler som berättar om hur de anpassar sina verksamheter för att öka tryggheten för dig som besökare. Läs mer: Hemester i Dalarna

Fikastund vid historiska Ornässtugan

Fikastund vid historiska Ornässtugan

I den arkitektritade museibutiken intill det populära besöksmålet Ornässtugan finns café med uteservering i naturskön miljö. Museichef Åsa Ehlis ser fram emot att välkomna besökare som vill fira 500-årsjubileet av Gustav Vasas framfart genom Dalarna. Vad erbjuder ni besökare sommartid? - Hos oss kan man komma och koppla av i underbar natur, fika, ta sig ett dopp i sjön, eller gå på guidad tur i den vackra medeltida loftbyggnaden. I år är det exakt 500 år sedan Gustav Vasa besökte gården och vi berättar gärna den spännande historien om hur han hastigt fick fly ut genom dasset och hur han tog sig vidare upp genom Dalarna.  Vilka insatser gör ni för att öka tryggheten för era kunder? - Vi har begränsat antalet besökare både på de guidade turerna och i butiken. Fika serveras av personalen och sittning sker utomhus med gott om plats mellan borden. Ornässtugans område ligger naturskönt vid Ösjön och det finns mycket yta att sprida ut sig på.  Vad rekommenderar ni era kunder att uppleva i närområdet? - Vi rekommenderar ett besök hos Sahlins struts i Borlänge. Stötta det lokala Den rådande situationen har slagit hårt mot företagare i Dalarna. Det gäller att tänka om, tänka nytt och hitta kreativa lösningar för att överleva. Under vinjetten ”Support your local” pratar vi med lokala profiler som berättar om hur de anpassar sina verksamheter för att öka tryggheten för dig som besökare. Läs mer: Hemester i Dalarna

Gediget utbud i Saluhallen på Kulinariet

Gediget utbud i Saluhallen på Kulinariet

Den goda mötesplatsen Kulinariet i Stora Skedvi lockar gäster som önskar en välsmakande måltid, att ta del av tillverkningsprocessen när knäckebrödet Skedvi Bröd bakas och att handla i den välsorterade Saluhallen som samlar fina råvaror från bygden. Maria Adeström-Jonsson ser fram emot att fler hittar till Saluhallen för att proviantera inför kommande grillkvällar. Vad erbjuder ni besökare sommartid? - Här finns en välfylld charkdisk med det bästa tänkbara köttet från gårdarna i byn och på hyllorna finns grillsåser och marinader – perfekt för sommarens grillning. Lägg därtill den godaste tänkbara glassen som tillverkas i huset av Stora Skedvi Mejeri. Här finns även fabriksförsäljning av Skedvi Bröd. Vi lovar att smaklökarna får sitt. Vilka insatser gör ni för att öka tryggheten för era kunder? - Vi möblerar om och stuvar om för att skapa mer utrymme och bättre flöde i lokalen. Bageriet kommer att ha stängt vecka 29–32 vilket ger ännu större ytor för våra besökare, för både fabriksförsäljning av knäckebröd och övrig försäljning.  Vad rekommenderar ni era kunder att uppleva i närområdet? - Besök vackra Hembygdsgården och nyöppnade bageriet Kanel & Kummin här i Stora Skedvi.   Stötta det lokala Den rådande situationen har slagit hårt mot företagare i Dalarna. Det gäller att tänka om, tänka nytt och hitta kreativa lösningar för att överleva. Under vinjetten ”Support your local” pratar vi med lokala profiler som berättar om hur de anpassar sina verksamheter för att öka tryggheten för dig som besökare. Läs mer: Hemester i Dalarna

Vardagslyx på Mora Hotell & Spa

Vardagslyx på Mora Hotell & Spa

Lämna vardagen och skäm bort den du tycker om på genuina Mora Hotell & Spa. Till sommaren satsar de stort på att erbjuda gästerna spännande aktiviteter och goda smakupplevelser med lokal förankring berättar Patrick Lund som är marknadsansvarig. Vad erbjuder ni besökare sommartid? - Vi har tagit fram en hel del erbjudanden och aktiviteter i samarbete med lokala aktörer i Mora. Exempelvis samarbetar vi med Mora Golfklubb och kan erbjuda golfupplevelse med middag övernattning och dalafrukost. Andra exempel på aktiviteter är Zorn-middag, chokladprovning och vildmarkstur med matlagning i dalaskogarna, säger Patrick. Vilka insatser gör ni för att öka tryggheten för era kunder? - Vi har en tydlig strategi som innefattar bland annat förstärkta rutiner för städning med regelbunden desinficering av ytor och rutiner för strikt handhygien för våra medarbetare. Vad rekommenderar ni era kunder att uppleva i närområdet? - Besök Zornmuseet som finns på promenadavstånd från hotellet, utforska naturen genom vandring och cykling, besök Tomteland och ta del av dalahästtillverkningen.  Stötta det lokala Den rådande situationen har slagit hårt mot företagare i Dalarna. Det gäller att tänka om, tänka nytt och hitta kreativa lösningar för att överleva. Under vinjetten ”Support your local” pratar vi med lokala profiler som berättar om hur de anpassar sina verksamheter för att öka tryggheten för dig som besökare. Läs mer: Hemester i Dalarna

Välsmakande hos Dalasmaker

Välsmakande hos Dalasmaker

Till Smidgården i Fryksås kommer vandrare för att vila sina trötta ben och få sig en bit mat efter den branta stigningen längs Siljansleden. Hit kommer lokalbor för att fira en familjemedlem och barnfamiljer som gör en utflykt genom skogen från närliggande Orsa Grönklitt. Peter Lundquist är krögare och vd för Dalasmaker som förutom Smidgården också driver Toppstugan och Restaurang Ugglan & Björnen i Grönklitt. Vad erbjuder ni besökare sommartid? - En rad olika restaurangupplevelser från morgon till kväll, som passar både livsnjutaren, barnfamiljen och kompisgänget, säger Peter. Vilka insatser gör ni för att öka tryggheten för era kunder? - Vår verksamhet är helt anpassad efter myndigheternas råd. Vi erbjuder handsprit och har glesat ut bland borden. Dekaler på golvet underlättar att hålla avståndet till varandra och vi arbetar för att undvika situationer som kan skapa trängsel. Vad rekommenderar ni era kunder att uppleva i närområdet? - Det finns hur mycket som helst. Jag tror att många som bor här gör det av just den anledningen. Orsa Grönklitt har mycket att erbjuda och framför allt en lämplig plats att besöka i dessa tider eftersom det är ett stort område med mycket uteaktiviteter. Kan särskilt slår väl ett slag för multibanan och den nya cykelbanan på Orsa Grönklitt. Stötta det lokala Den rådande situationen har slagit hårt mot företagare i Dalarna. Det gäller att tänka om, tänka nytt och hitta kreativa lösningar för att överleva. Under vinjetten ”Support your local” pratar vi med lokala profiler som berättar om hur de anpassar sina verksamheter för att öka tryggheten för dig som besökare. Läs mer: Hemester i Dalarna

Par vid en disk

Smaka på Dalarna – En guidad tur till tre smakrika guldkorn

Följ med på en minst sagt smakrik resa till tre av södra Dalarnas gastronomiska guldkorn. Hälsa på hos eldsjälarna som viger sina liv åt närproducerat mathantverk. Sahlins Struts, Murboannas Ost och Kulinariet bjuder in till en personlig rundresa med Dalarnas lokala produkter och delikatesser i fokus. Smaka på Dalarna. Börja med att bara smaka på tanken och känn hur det börjar vattnas i munnen. En resa mellan de tre aktörer som slagit sina minst sagt goda påsar tillsammans – Sahlins struts, Murboannas och Kulinariet – bjuder visserligen på upplevelser för alla sinnen. Även om smaklökarna självklart står i fokus ges under resan möjlighet till en unik och personlig inblick i respektive verksamhet. Ta del av mathantverket och lär mer om hur produktionen går till, om livet på en gård med strutsar, kika in hos osttillverkningen och på knäckebrödsbageriet. Lyssna till berättelserna om hur passionen för det lokala, för småskaligheten och för råvarorna har tagit entreprenörerna dit de är idag. Till stunden där du kan hugga in på en strutsburgare, en krämig ost eller en nygräddad bit bröd. Strutsburgare och strutsglass hos Sahlins struts Starta dagen hos Sahlins Struts utanför Borlänge. Lagom till förmiddagskaffet bjuds det här på en hel del strutsar. På gården bedriver Kerstin och Gunnar Sahlin ett produktionsjordbruk som de mer än gärna visar för besökare, samtidigt som de berättar mer om såväl jordbrukets villkor som strutsarna som djur. – Strutsar fungerar som vilket lantdjur som helst, men mycket häftigare. De är ju nästan som urtidsdjur. Tittar man på de kraftiga benen med sitt hårda skinn och fötterna med de stora klorna så förstår man hur dinosaurierna såg ut till viss del, säger Kerstin. På senare år har Sahlins satsat mycket på mat. Här görs krämig glass på strutsägg och på menyn hos gårdens uppskattade restaurang syns till exempel storsäljaren strutsburgare. Det går också att hugga in på flertalet läckerheter av gårdens egna produkter – rökt korv, hjärta, lufttorkad skinka och pastej – allt gjort på strutskött såklart. – Det ger ett väldigt rent och klimatsmart kött. Det är vildare än kalkon och mört som fågel. Vi arbetar helt antibiotikafritt för strutsar är generellt väldigt friska djur. På gården finns också ett bryggeri, där Gunnar och Kerstins son Erik brygger öl under etiketten Sahlins Brygghus. I gårdens välfyllda butik finns det mesta från strutsen och det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna. Ostprovning hos Murboannas Dags att borsta av sig strutsfjädrarna och åka vidare. Lunchen intas med fördel hos Murboannas, som huserar i den lilla byn Murbo utanför Borlänge. Här producerar Anna och Mats Reyier ostar och andra mejeriprodukter. Även om just osten och mejeriproduktionen är det centrala, är engagemanget för det lokala stort – vilket också avspeglas i valet av råvaror till gårdens butik, café och restaurang. Produkter och råvaror kommer från Dalarna i så stor utsträckning det bara går. – Det är så fantastiskt roligt att få arbeta med något som jag verkligen vill och kan lägga ner min själ i. Det är många tankar och mycket arbete bakom ostarna och sedan lever de också sina egna små liv. Den förändras, åldras, har olika egenskaper och måste skötas om under hela sin livstid, säger Anna. På plats finns självklart möjlighet till ostprovning, för att jämföra smaken hos de olika sorterna med varandra. För trots att det egentligen endast behövs mjölk, bakteriekultur, löpe och salt för att göra ost så är osttillverkning ett riktigt hantverk som sitter i händerna. Det är där, i detaljerna, erfarenheten och kunnandet, som kvaliteten och de verkliga smaksensationerna blir till. – Vi kommer alltid vara småskaliga. För mig är det viktigt ha känslan kvar, att ha kontroll hela vägen och veta att det är riktigt fina produkter vi erbjuder kunderna. Besök Kulinariet – Dalarnas matmecka Avsluta dagen på Kulinariet i Stora Skedvi, i lagom tid för eftermiddagskaffe. Kliv innanför dörrarna till platsen som blivit vara en knutpunkt för lokala råvaror och producenter, dit såväl bevandrade gastronomer som nyfikna besökare kan komma och alltid känna sig säkra på att hitta bästa tänkbara varor. – Det här är en fantastisk bygd med många producenter. När vi lyfte på locket och började leta var det fascinerande att upptäcka den enorma bredden och den höga kvaliteten, säger Anders Åkerberg, Kulinariets VD och grundare, tillika uppvuxen i trakten och har verkat som entreprenör här i många år. Bygdens förutsättningar i kombination med Anders driv resulterade således i just Kulinariet, ”en god mötesplats” som de själva kallar sig. Och här finns sannerligen mycket gott. I saluhallen går det att botanisera bland närproducerat kött, ost, potatis, bröd, ägg och annat gott. Vägg i vägg med saluhallen finns bageriet Skedvi Bröd, där knäckebröd gräddas för hand i vedeldade ugnar och som besökare går det att titta på när bagarna arbetar. – Är man inte så hemma i matvärlden är Kulinariet ett fantastiskt ställe att besöka. Här finns en samlad kunskap om maten och man får hjälp och vägledning av alla duktiga människor som jobbar här, Kulinariet växer och förändras hela tiden. Numera finns också en restaurang där kvaliteten och de lokala råvarorna står i fokus, självklart ackompanjerad av de godaste av smaker. I fabriken tillverkas också glass och ost av mjölk och ägg från byn, i Stora Skedvi mejeri som har sin lokal i källaren. När så dagen rundas av har smaklökarna med största sannolikhet fått sitt. Smaken av Dalarna kanske också har vuxit, förändrats eller utvecklats under resans gång. Tillsammans med de personliga berättelserna från de drivna mathantverkarna, som var och en sätter sin guldkant på smakerna, kan daladagen i matens tecken förhoppningsvis bjuda på minnen som består för lång tid framöver. Det här är Smaka på Dalarna Smaka på Dalarna är en kulinarisk resa till tre stycken mathantverkare i Dalarna: Sahlins struts i Borlänge, Murboannas i Borlänge och Kulinariet i Stora Skedvi. Passa på att upptäcka deras egentillverkade mat och produkter, ät och fika i restaurang och café samt handla lokala delikatesser. Samtliga tre besöksmål har uteserveringar och generösa öppna ytor.   En del av Taste of Dalarna Samtliga tre aktörer är också en del av Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet. Läs mer: Taste of Dalarna

Erbjudanden

Tagga dina bilder 

Vi vill se dina bilder av Dalarna. Tagga dina inlägg i sociala medier med  #visitdalarna och @visitdalarnasweden - och din bild kan synas här.