Rasmus Lia sitter på huk på golfbanan.

Det bästa med Dalarnas golfbanor

Golfproffset Rasmus Lia från Idre, har flera meriter i paragolf, som  SM-guld 2018, EM-guld i lag och vinst i paragolftouren G4D 2022. Han har även spelat i det svenska landslaget sedan 2017. Målet är att bli proffs på heltid. 


Hur skulle du beskriva golfbanorna i Dalarna?

– I Dalarna får man mycket variation, eftersom miljöerna är så olika. Banorna har olika karaktär och är roliga att spela på. Man har tänkt till i designen så att det finns flera sätt att spela ett hål. Dessutom får du en fin naturupplevelse på alla banor. Golfbanorna speglar Dalarnas natur.

Så hur ser den perfekta golfdagen ut under semestern?

– Jag vill uppmuntra alla som är nyfikna att åka till närmaste  golfbana och testa, kontakta pron så får du hjälp. Bara det kan vara en kul familjeaktivitet.
Banorna i Dalarna ligger geografiskt nära varandra. Du hinner med flera banor under semestern. En fördel är att du kan vara spontan, du behöver inte ha bokat tid flera veckor i förväg, då det finns tillräckligt gott om tider. Ta en lunch på golfrestaurangen, de brukar ha riktigt bra mat och sedan kan man ju kombinera golfandet med en massa annat också, säger Rasmus.

Vilken är din favoritbana?

– Jag är väl lite partisk men det blir Idre, den är speciell. Det är inte den längsta banan, men den är trixig, man behöver tänka igenom varje slag noga. Och finare natur går inte att hitta, dessutom är min pappa greenkeeper där, skrattar Rasmus.

Hur ser din säsong ut?

– Jag kommer framför allt att tävla i Sverige, men inte lika många tävlingar som jag brukar. Sedan tar jag examen i Idrottsvetenskap. Jag kommer att fortsätta att satsa på golfen, målet är att kunna spela på heltid.

Idre golfbana
Foto: Tobbe Nilsson