En stor grupp cyklister på en grusväg genom skogen.

Maxad sommarvecka i Vasaloppsarenan

Det var tre år sedan sist men i augusti är det äntligen dags att välkomna cyklister och löpare tillbaka till Vasaloppsarenan och Vasaloppets sommarvecka. Då startar de första deltagarna i Sälen och får gå i mål under den nya målportalen i Mora. Feststämning utlovas med liveband, foodtrucks, mässa samt after bike och after run i Tingshusparken i Mora, när firandet av Vasaloppet 100 år fortsätter.


Premiär för Trailvasan 10 och Trailvasan 30

Två nya löplopp gör entré i sommar, där löpare kan välja mellan att springa endera 10 eller 30 kilometer i Vasaloppsarenan. Trailvasan 10 är ett motionslopp som arrangeras på kvällen fredag 19 augusti och både start och målgång sker i centrala Mora. Trailvasan 30 startar i Oxberg lördag 20 augusti och där koras även segrare i dam- respektive herrklass. 

30-årsjubileum för Vasastafetten 

I år genomförs den populära löparstafetten för 30:e gången. Det vankas folkfest när hundratals lag med tio löpare i varje – från föreningar, företag och kompisgäng – delar på den klassiska sträckan från Sälen till Mora. Det här är terrängloppet som lockat både elitlöpare och motionärer sedan premiäråret 1991. De tio delsträckorna är från 4,5 till 15 km långa.

Två kvinnor och en man med nummerlappar springer i skogen.

Kolla eliten i Cykelvasasprinten

Cykelvasasprinten är ett fartfyllt och spännande event inför storpublik i Lindvallen i Sälen, dagen före Cykelvasan 90. Efter två års uppehåll är nu tävlingen tillbaka – som ett uppvisningslopp där inbjudna elitcyklister tävlar om segerchecken längs en publikvänlig, rolig och teknisk bana. Nytt för i år är att Cykelvasasprinten genomförs som en stafett mellan fyra inbjudna lag med fyra medlemmar i varje lag. Banan är cirka 1 km och det lag som cyklar flest antal varv på banan under 30 minuter vinner förstapriset på 20 000 kronor.

Gör en trippel

Vasaloppstrippeln är en utmaning där du genomför tre lopp i under ett och samma år: skidor, cykel och löpning. Välj mellan 30, 45 och 90 kilometer.

Cyklister går i mål i Mora under portalen med texten I fäders spår för framtids segrar.

Gå i mål under nya portalen

Skidlöparna gjorde premiär redan i vintras. Under sommarveckan får även löpare och cyklister chans att gå i mål under den nya målportalen i höjd med Klockstapeln, cirka 100 meter innan det gamla målet.

Direkt efter målgång får deltagarna sin medalj och cirka 100 meter längre fram, vid den gamla målportalen, serveras mat och dryck. Här finns också Vasaloppets Samlarklubbs utställning om Vasaloppshistoria i Mora-Nisses hus.

Vasaloppets sommarvecka 2022

  • Fredag 12 augusti: Cykelvasan Öppet Spår, Cykelvasasprinten. 
  • Lördag 13 augusti: Cykelvasan 90.
  • Söndag 14 augusti: Cykelvasan 45, Cykelvasan 30, Ungdomscykelvasan.
  • Fredag 19 augusti: Trailvasan 10.
  • Lördag 20 augusti: Ultravasan 90, Ultravasan 45, Trailvasan 30, Vasastafetten, Vasakvartetten.

Läs mer på vasaloppet.se.