En stor grupp cyklister på en grusväg genom skogen.

Maxad sommarvecka i Vasaloppsarenan

I augusti är det dags att återigen välkomna cyklister och löpare till Vasaloppsarenan och Vasaloppets sommarvecka. Under två helger skapas en folkfest i motionens tecken för både deltagare och publik.


Cykling inleder sommarveckan

Fredag 9 augusti inleds Vasaloppets sommarvecka och då står cykling i fokus. På morgonen startar Cykelvasan Öppet Spår från Sälen och Ungdomscykelvasan från Oxberg. På eftermiddagen startar Cykelvasan 30 och Cykelvasan 45 i Oxberg. 

Lördag 10 augusti avgörs huvudloppet Cykelvasan 90 som startar vid den klassiska Vasaloppsstarten i Berga by i Sälen. Loppet, som är Nordens största mountainbikelopp, tar cyklisterna genom alla de klassiska Vasaloppskontrollerna under den 96 kilometer långa färden mot Mora. 

Premiär för Funkisvasan 

Funkisvasan blir ett av de ordinarie loppen på programmet i sommar. Sommaren 2023 genomfördes ett testlopp för inbjudna deltagare och det positiva mottagandet har nu gjort att loppet nu öppnar upp för fler. Löploppet vänder sig till personer med någon form av funktionsnedsättning och sträckan som deltagarna tar sig an är 4 kilometer.

Starten för nytt lopp i Vasaloppets sommarvecka 2024: Funkisvasan.
Foto: ©Vasaloppet

Löpning under sommarveckans andra helg

Under sommarveckans andra helg är det dags för löpningens lopp. Funkisvasan och Trailvasan 10 går den 16 augusti med start och mål i Mora. Lördag 17 augusti avgörs Vasastafetten och tre individuella lopp; Ultravasan 90, Ultravasan 45 och Trailvasan 30. 

Barnens Vasalopp

För barnen finns möjlighet att delta i Barnens Vasalopp både i cykel och löpning. Aktiviteten är gratis och alla som deltar får nummerlapp, diplom och medalj. Cykelloppet sker under första helgen, torsdag och fredag i anslutning till Vasaloppet Bike Expo i Lindvallen i Sälen och lördagen i Mora med start vid Mora ishall. Löploppet anordnas fredag 16 augusti vid Tjärnhedens IP i Sälen och vid Vasaloppsmålet i Mora.  

Start för Barnens cykelvasa som körs i Sälen och i Mora.
Foto:©Vasaloppet

Vasaloppets sommarvecka 2024

•    Fredag 9 augusti: Ungdomscykelvasan, Cykelvasan Öppet Spår, Cykelvasan 30, Cykelvasan 45.
•    Lördag 10 augusti: Cykelvasan 90.
•    Fredag 16 augusti: Funkisvasan, Trailvasan 10.
•    Lördag 17 augusti: Ultravasan 90, Ultravasan 45, Trailvasan 30, Vasastafetten.

Läs mer på vasaloppet.se