Stina Nilsson tipsar om sina sommarfavoriter i Dalarna.

Stina Nilssons bästa hemmaplan

Det är till naturen och hembygden som Stina Nilsson vänder sig för att träna och fylla på med energi.
– Jag har rest över stora delar av världen, men det är något speciellt med naturen här i Dalarna, inte minst under somrarna. Allt är så vackert med alla insjöar, tallhedar och de karga, orörda miljöerna. Jag är glad och stolt över att bo i det här landskapet.


Att sträva mot högt uppsatta mål kräver sina eftergifter. De flesta av Stinas dagar är fyllda av träning eller tävling någonstans i Europa. Så var det under hennes framgångsrika karriär i längdåkning, så blir det framöver som skidskytt i landslaget. Det är därför som de få lediga sommardagarna blir så viktiga, när hon får göra precis vad hon vill, hemma i Dalarna.

När Stina får prata om sitt favoritlandskap landar det i en ”Stinas topp 8”-lista på hennes favoriter i trakterna kring Malung-Sälen där hon kommer ifrån och kring Siljansbygden, där hon bland annat har tävlat för IFK Mora.

Förutom sin topplista har Stina också ett allmänt råd till alla som är på besök i Dalarna i sommar.

– Jag har kommit med några bra tips här på saker man kan göra, några av mina personliga favoriter. Men förstås, köp också med en dalahäst hem. Det är en jättebra souvenir.

Stina Nilsson plockar hjortron.
Naturen på hemmaplan lockar på sommaren, gärna med bärplockning på myrarna i skogarna kring Malung och Sälen.

1. Cykla på höjderna i Orsa

– Jag har åkt mycket cykel och rullskidor genom alla små byar som ligger uppe på bergskammen öster om Orsa centrum, där exempelvis Stackmora ligger. Det är ganska kuperat och när man kommer upp på höjderna är det jättefin utsikt, bland annat över Orsasjön. Det är verkligen som att vara på landsbygden, det gillar jag. Och det är fin gammal arkitektur att titta på längs vägen.

Den som vill cykla cross country eller öva i skillsarea hittar ännu mera cykling på Orsa Grönklitt, som är en del av cykelnätverket Biking Dalarna.

2. Gesundaberget

– En fin tur upp på ett berg som har en strålande utsikt över Siljan. Det går att vandra upp eller ta stolsliften.

Gesundaberget ligger 514 meter över havet med Siljan och Sollerön i blickfånget. Vid utsiktsplatsen finns även en toppstuga. Kring berget finns även möjlighet att cykla downhill, då området är en del av cykelnätverket Biking Dalarna. För barnfamiljen ligger Tomteland i precis anslutning.

Utsikt från toppen av Gesundaberget.
Maffig utsikt från toppen av Gesundaberget.

3. Cykla i fäders spår mellan Sälen och Mora

– En ny värld öppnar sig, man passerar platser man kanske känner igen från vintern med sina klassiska kontroller. Ta en lugn cykeltur och bara njut av alla vackra miljöer som passerar förbi.

Hela Vasaloppsarenan är nio mil lång och är öppen för både cykel och vandring. Längs vägen finns även stugor för övernattning och sommaröppna caféer. Genomför någon av sträckorna som en del av Vasaloppets Hemmavasan i sommar.

4. Njupeskär

– Åh, det är så häftigt där med vattenfallet och all natur runt omkring. Det är en väldigt speciell plats. Rekommenderas verkligen.

Gå gärna längs Njupeskärsslingan, knappt fyra kilometer. Leden är grusad, spångad och lättvandrad. Naturstig med infotavlor. Trolsk natur längs Njupåns dalgång med granar som är 400 år gamla. Vid entrén till nationalparken Fulufjället finns ett naturum.

5. ”Gnupen”

– Lybergsgnupen ligger några mil norr om Malung. Det är ett jättebra utflyktsmål som man vandrar till, sträckan är på cirka två och en halv kilometer. Det finns branta stup där och utsikten från den högsta toppen, 657 meter över havet, är magisk över vildmarken.

Framme vid det fridfulla naturreservatet Lybergsgnupen, ”Gnupen”, finns en slogbod där det går att äta matsäck eller grilla. Vyerna över vildmarkerna i Malung och Mora är enastående. Start för vandringen upp på Lybergsgnupen sker från Lybergets fäbod eller från Öjslybergets fäbod. Lämpar sig för familjer med barn.

Stina Nilsson rider ishalndshäst och vandrar uppför Gnupen i Malung.
En tur på Islandshäst eller en vandring upp på Lybergsgnupen, "Gnupen" är två av Stinas sommarfavoriter i Dalarna.

 6. Haftahedarna

– Vandring när den är som bäst. Slingorna är på totalt nio kilometer genom vacker natur. Jag återvänder ofta hit, eftersom det är en så vacker miljö.

Haftahedarna, 35 kilometer söder om Malung, är en naturstig med vackra vyer där flera upptäckter väntar på tema fornlämningar, flottning, järnframställning med mera. Längs vägen finns en fors vid namn Kvisset och en trevlig sandstrand med slogbod.

7. Rida islandshäst

– Det här är något som verkligen sporrar mig, att få komma ut i naturen på hästryggen. Att få sadla på en häst och känna samhörigheten, det är mycket speciellt. Islandshästar har också den stora fördelen att de är lagom höga. Jag törs nog inte sätta mig på de som är riktigt höga, där går gränsen… Det finns jättebra ridning i Malung som verkligen kan rekommenderas.

Två aktörer i Malung erbjuder turridning: Varghedens Islandshästar i Romarheden och Sälens Islandshästar i Malungsfors. I Rörbäcksnäs finns Fjällstallet.

8. Vandra i Sälen

– Jag har åkt en massa skidor i Sälen genom åren förstås. Att vandra där under somrarna är alltid en upplevelse. En runda jag kan rekommendera är att starta vid Hemfjällstangen och gå mot Hemfjällstugan uppe på fjället. Det är ungefär fyra kilometer dit. Sen kan man gå tillbaka samma väg eller välja någon annan, längre rutt tillbaka. Det är jättefina miljöer.

Totalt finns det cirka 20 mil rösade leder i Sälenfjällen med olika svårighetsgrader. Läs mer: Vandra i Sälen.

Fjällvandring i Sälen.
Det finns många olika vandringar och vandringsleder att välja mellan i Sälen.