Cyklister och löpare genomför Hemmavasan.

Ytterligare en sommar med Hemmavasan

Återigen sätter pandemin stopp för Vasaloppets ordinarie sommarvecka, men deltagarna kan ändå gå i mål med sin cykel- och löpträning – i Hemmavasan.
– Vi vet att många har tränat extra mycket det senaste året, så det känns fint att kunna erbjuda en säker och flexibel lösning. Samtidigt är vi glada över att eliten i år kan göra upp i Cykelvasan 90, Ultravasan 90 och Ultravasan 45 på plats i Vasaloppsarenan, säger Johan Eriksson, Vasaloppets vd.


Under perioden 3 juli–22 augusti kan Hemmavasan genomföras när som helst och var som helst, överallt i världen, till exempel i hemmaskogarna eller på semesterorten. Att göra Hemmavasan i Vasaloppsarenan är också möjligt eftersom arenan är öppen för vandring och motion under hela sommaren. Däremot har Vasaloppet inget arrangemang på plats och kommer inte heller att erbjuda någon service.

– Eftersom myndigheterna inte har en exakt tidplan för när restriktionerna kan lätta har vi valt att satsa på Hemmavasan. Våra deltagare kan därmed vara säkra på att gå i mål och är fria att välja plats, datum och sällskap, säger Johan Eriksson.

Han tror att Hemmavasan i år kan locka nya grupper, till exempel familjer som semestrar i fjällen.

– Många har bokat in en aktiv sommarsemester och för dem är Hemmavasan ett klockrent koncept med gratisstart för barn upp till 16 år och massor av valmöjligheter för både cykling och löpning, till exempel distanser från 10 till 90 km.

Eliten tävlar på plats

Utifrån gällande restriktioner kommer tre av de ordinarie loppen att kunna genomföras på plats i Vasaloppsarenan i augusti. Det handlar om elitversionerna av Cykelvasan 90, Ultravasan 90 och Ultravasan 45. Bara cyklister med elitlicens får starta i Cykelvasan 90 och i ultraloppen kommer uttagningen av löpare att göras i samarbete med Svenska friidrottsförbundet.

Cykelvasan 90 avgörs på en vardagskväll, torsdag 19 augusti. Elitloppen Ultravasan 90 och Ultravasan 45 avgörs söndag 22 augusti. Samma dag avslutas hela Hemmavasan-perioden med en direktsändning på Vasaloppet.TV som bjuder på höjdpunkter från de tre elitloppen, vinnarintervjuer och reportage.

Johan Eriksson konstaterar att Vasaloppet i alla tider har varit en motor för motion och folkhälsa.

– Och det fortsätter vi att vara, pandemi eller inte. Nu hoppas vi att många vill hålla i träningen, vara aktiva i sommar och genomföra Hemmavasan tillsammans med oss.

Läs mer om Hemmavasan och ta del av aktuell information på Vasaloppets hemsida.