Dryck hälls upp från flaska i glasen inför middag.

Restauranger och kaféer du inte får missa i Dalarna

Fine dining, mysigt fikastopp eller dagsutflykt med smakrik inramning? Här har vi samlat några favoriter som du inte får missa under din resa i Dalarna. De är alla en del av Taste of Dalarna så du kan vänta dig smakfulla upplevelser där de lokala råvarorna och produkterna får spela huvudrollen tillsammans med det genuina mathantverket. 


1. Villa Långbers Restaurang, Tällberg

Villa Långbers är beläget på toppen av Tällberg och i restaurangen möts du av en milsvid utsikt över vackra Siljansbygden. Här komponerar köksmästare Jakob Mathiasson menyn efter säsongens råvaror och passionen för det lokala och autentiska framträder i rätterna. På Villa Långbers ser du ofta inslag av den lokala kulturväxten Rättviksärt. Även dryckeslistan är noga genomtänkt med ledord som kvinnligt, ekologiskt och närproducerat. Spännande viner från kvinnliga vinmakare hämtas från världens alla hörn och Dalarnas små bryggerier är starkt representerade i ölsortimentet likväl som bland de läskande produkterna. 

Besök Villa Långbers Restaurang

En tjej står på verandan till ett fint timrat och rödmålat hus.
Foto: Sara Rönne

2. Ryggåsstugan, Dala-Järna

Kaféet som är beläget vid Storsjöns utlopp i Snöån har belönats med en listning i White Guide för sina läckra bakverk, goda smörgåsar och luncher. I området finns möjlighet till både cykling, vandring och paddling så en stark rekommendation är att göra besöket till en heldagsutflykt. Ladda upp med en fika eller lunch i den mysiga timmerstugan eller utomhus vid vattenbrynet och passa på att köpa med dig ett matsäckspaket för dagens upplevelser. 

Besök Ryggåsstugan

God paj att njuta av vid Ryggåsstugan.
Foto: Anna Holm och Ryggåsstugan

3. Turistgården, Särna

Inbäddad i skogens grönska och med närhet till Fulufjället och Njupeskär ligger Turistgården. Här råder en lugn och genuin atmosfär där de äkta matupplevelserna står i centrum. Turistgården ägs och drivs av paret Mieke och Jacco Langelaar som innan de hittade drömstället i Särna huserade på Stockholm restaurangscen där Jacco under många år arbetade som stjärnkock på flera Michelinrestauranger. Sommartid öppnar de upp sitt trädgårdskafé där du kan fika eller äta lunch. Passa också på att köpa med dig det nybakta surdegsbrödet.

Besök Turistgården Särna

Bagaren lägger upp nybakat bröd på en hylla.
Foto: Elina Nomad Photography

4. Åkerblads, Tällberg

På Åkerblads gästgiveri lever man efter filosofin ”smakupplevelsen alltid i centrum”. Med fokus på närodlat och säsong erbjuder restaurangen njutning vid bordet, oavsett om du föredrar klassisk husmansmeny eller en internationellt doftande tallrik. Vill ni ge upplevelsen en extra nivå beställer ni avsmakningsmenyn med sju rätter, omsorgsfullt komponerad av gästgiveriets kockar. Här håller även drycken högsta kvalitet och hotellet importerar sina egna viner som lagras i vinkällaren.  

Exteriörbild på Åkerblads och restaurangen.
Foto: Anna Holm

5. Murboannas, Borlänge

I Murbo utanför Borlänge finns det lilla mejeriet med det stora hjärtat. Här genomsyras verksamheten av kärleken till osten och hantverket i tillverkningen. I den rogivande miljön samsas gårdsbutik, restaurang och kafé. Att flera av restaurangens läckerheter innehåller ost från det egna mejeriet är givet och menyn kompletteras med rätter som baseras på lokala råvaror. Vill du fika serveras hembakat och vi kan även rekommendera ostbrickan. 

Exteriörbild av Murboannas och ostar.
Foto: Erik Kilström

6. Dalecarlia, Tällberg

Utsikten från restaurang Dalecarlia Hotel & Spa lämnar ingen oberörd. Vyn över Siljan och den grönskande omgivningen ramar in upplevelsen. Under varma sommardagar kan du med fördel njuta av en långlunch på uteserveringen. Köket bjuder på en smakresa när kockarna hämtar inspiration från världens alla kök och skapar fusionsrätter som kombinerar det bästa från olika matkulturer. 


7. Skedvi Bröd, Stora Skedvi

Ute på landsbygden i den södra delen av Dalarna ligger Skedvi Bröd, en matdestination väl värd ett besök. Här samlas tradition, nutid och framtid i en perfekt gemenskap. I den gamla fabriken huserar knäckebrödsbageriet, saluhallen, restaurangen och mejeriet. Lagom till sommaren öppnar också gårdsplanen och växthuset upp. I restaurangen bjuds på vällagad och klok mat. Det innebär kärleksfullt tillagade rätter med respekt för både producenter och råvaror, som i stor utsträckning kommer från bygden. Självklart serveras knäckebrödet i obegränsad mängd till restaurangens besökare. 

Besök Skedvi Bröd

Gårdsplan med servering i fint inredda containrar.
Foto: Antonia Bellskog och Malin Lindner

8. Restaurang Elgen, Olarsgården Sälen

Efter en dag med aktiviteter bjuder Restaurang Elgen på Olarsgården i Sälen in till skön avkoppling och härliga smaker. Med en meny inspirerad av Sälenfjällens råvaror syns lokala inslag som vilt från Östfjällets jaktlag, fjällröding eller raggmunk med lingon från Sälenfjället. Under sommaren tänder kockarna upp den vedeldade ofyr-grillen i trädgården och bjuder in till grillbuffé. 

Besök Restaurang Elgen

Två fint upplagda tallrikar med mat som just ska intagas.
Foto: Olarsgården

Taste of Dalarna

Taste of Dalarna är det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.

Tänk på att öppettider kan variera beroende på säsong. Stäm alltid av aktuell information hos respektive aktör inför ditt besök.

Läs mer på Taste of Dalarna!