En hand ställer fram smör på ett dukat bord.

12 restauranger och caféer du inte får missa i Dalarna

Få saker går upp emot att slå sig ner vid dukat bord. Släpp alla tankar på handling, matlagning och disk, den enda utmaningen är att välja från den läckra menyn. Det finns många pärlor på Dalarnas restaurang- och cafékarta och här har vi samlat tolv måsten från matnätverket Taste of Dalarna. Gemensamt för alla är att de lokala råvarorna och smakupplevelserna kommer i främsta rummet. Vilket guldkorn besöker du först?


1. Banken Bar & Brasserie, Falun

I de gamla banklokalerna kan du njuta av en vällagad lunch, Bankens klassiska panna eller läckra smaker från världens alla hörn.

Besök Banken Bar & Brasserie.

Vatten hälls från en flaska i vinglas på ett dukat bord.

2. Åkerblads Gästgiveri, Tällberg

Oavsett om du föredrar en klassisk husmansmeny eller en tallrik som doftar Paris eller Tokyo utlovas njutning vid bordet.

Besök Åkerblads Gästgiveri.

3. Hotell Villa Långbers, Tällberg

Villa Långbers erbjuder makalös utsikt över Siljan. I restaurangen med stor veranda – perfekt för en njutbar middag i sommarkvällen – serveras högklassig mat och ett stort utbud av drycker.

Besök Villa Långbers.

4. Mora Hotell, Mora

Slå dig ner för en förstklassig måltid i lugn och harmonisk miljö, med utsikt över närliggande Siljan.

Besök Mora Hotell.

Collage: Två tallrikar fyllda med mat och en mysig restaurang med vedspis.

5. STF Grövelsjön Fjällstation, Grövelsjön

Den KRAV-märkta restaurangen serverar inte bara läcker mat, här avnjuts även milsvid utsikt över fjällnaturen både i Sverige och Norge.

Besök STF Grövelsjön Fjällstation.

Collage: Välfyllda hyllor i en saluhall och en vacker tallrik mat.

6. Restaurang Elgen, Olarsgården Sälen

Mat inspirerad av Sälenfjällens råvaror, med lokala inslag som vilt från Östfjällets jaktlag, fjällröding eller raggmunk med lingon från Sälenfjället.

Besök Restaurang Elgen.

7. Restaurangen på Skedvi Bröd, Stora Skedvi

Bondens lunch innebär rejäla, vällagade rätter där det traktens bönder producerar står för grunden.

Besök Skedvi Bröd.

8. Murboannas mejeri, butik och restaurang, Borlänge

Här står självklart ostarna i centrum, med alltifrån osttallrik och ostkaka till olika läckra smörgåsar. De ger även stor plats åt ingredienser från andra gårdar i Dalarna på menyn där maten följer säsongerna och det lokala utbudet.

Besök Murboannas restaurang.

Ostkaka med sylt och grädda hos Murboannas ost i Borlänge.

9. Sahlins Struts, Borlänge

Här står strutskött från den egna gården i centrum. Kanske provar du strutsburgare, strutsägglikör eller glass gjord med strutsägg?

Besök Sahlins Struts.

10. Wahlmans Hantverksbageri & Café, Hedemora

 Mitt i Hedemoras äldre kvarter, i det gamla apotekshuset, finns det anrika caféet som serverar hembakta delikatesser i mysig sekelskiftesatmosfär.

Besök Wahlmans Hantverksbageri & Café.

Café Wahlman

11. Snitths hantverksbageri, Furudal

Ett riktigt hantverksbageri med café där allt bakas med svenska, lokala och ekologiska varor så långt det bara går. Missa inte att prova den klassiska hockeybullen som lockar långväga gäster. Rekommenderat av White Guide.

Besök Snitths hantverksbageri.

12. Ryggåsstugan, Dala-Järna

White Guide-listat café beläget vid Storsjöns utlopp i Snöån, där allt lagas från grunden. Njut av läckra bakverk, en god smörgås eller sallad, antingen precis nere vid vattnet eller inne i den mysiga timmerstugan.

Besök Ryggåsstugan.


Taste of Dalarna

Taste of Dalarna är det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.

Flera av aktörerna har egna gårdsbutiker, ibland även med tillhörande café eller servering. Tänk på att öppettider kan variera beroende på säsong. Stäm alltid av aktuell information hos respektive aktör inför ditt besök.

Läs mer på Taste of Dalarna!