Två personer med nyskördade grönsaker.

15 stopp under Dalarnas skördefest

Under helgen 9–11 september är det dags för 2022 års skördefest i Dalarna. Då slår lokala matproducenter upp dörrarna för att välkomna smaksugna besökare. Gör en rundresa under Dalarnas skördefest, som arrangeras i både södra Dalarna och runt Siljan. Upptäck och utforska matmarknader, gårdsbutiker, bryggerier, caféer och restauranger under en helg i den lokala matens och smakens tecken. Här har vi samlat 15 stopp som alla är medlemmar i matnätverket Taste of Dalarna.


Tänk på att öppettider kan variera under både helgen och året, stäm av aktuellt program hos respektive aktör inför ditt besök.  

 1. LissEllas Senap, Garpenberg. Mathantverk som lett till 15 VM-guld i senap. Här görs senaper, dressingar, såser och kryddmixer i såväl klassiska som mer oväntade och spännande smaker. Kika in i produktionen och smaka lunch och fika där senaperna är givna inslag.

 2. Labys Choklad, Hedemora. Här tillverkas choklad från grunden, så kallat ”bean to bar”. Praliner och chokladkakor har ofta lokal smaksättning.

 3. Wahlmans Hantverksbageri & Café. Det klassiska konditoriet är ett måste, inte bara för den som är fikasugen utan även för den fantastiska sekelskiftesmiljön som varsamt återställts. Här bakas det mesta från grunden på lokala och svenska råvaror.

 4. Oppigårds, Hedemora. Följ med på en bryggeritur med möjlighet till provsmakning. Alla i familjen är välkomna men för provsmakning av öl är åldersgränsen 18 år.

 5. Stjernsunds brygghus, Stjärnsund. I det gamla kulturmärkta industrihuset bryggs öl med hög kvalitet på ett hållbart sätt. Under skördefesten är det provsmakningspub i den före detta transformatorstationen.

 6. Moffa Burger. Den flexibla foodtrucken langar sina uppskattade hamburgare i Stora Skedvi under skördefesten. Deras smash burgare är gjorda på lokala råvaror och att ”moffa” en burgare har aldrig varit bättre än såhär.

 7. Skedvi Bröd, Stora Skedvi. Sveriges nya, hajpade matdestination med knäckebrödsbageri, saluhall, restaurang, mejeri, växthus och café. Här väntar knäckebrödsupplevelser i trivsam miljö med fokus på närproducerat och småskaligt. I växthuset finns grönsaker och blomster.

 8. Kanel & Kummin Vedugnsbageri, Stora Skedvi. Stanna till vid det lilla surdegsbageriet som dukar upp med surdegsbröd, -baguetter och -frallor, klassiska vetebröd, vetelängder, småkakor, skorpor och kex.
 9. Rältagården, Leksand. Här dukas gårdens buffé upp vid lunchtid. Under helgen finns olika aktiviteter och självklart går det att provsmaka olika lokalproducerade produkter från deras ekologiskt drivna lantbruk.
 10. Björgårdens syltmakeri, Övre Gärdsjö/Rättvik. Under helgen är det öppen gård och butiken är välfylld med mathantverksdelikatesser. Lekaktiviteter för barnen och servering av kolbullar, egna korvar och fika.
 11. Rättviks Tunnbrödsbageri, Rättvik. I den gammeldags handelsboden väntar det hembakade tunnbrödet och kavelbullen, liksom ett sortiment av andra lokalproducerade läckerheter. Titta in i bageriet där produktionen är i full gång.

 12. Snitths Hantverksbageri, Furudal. Gör en utflykt till det mysiga caféet i Furudal. Garanterad trivsel och uppbullat med nygräddat bröd, lättare luncher, smörgåsar och kaffebröd.
 13. Sahlins Struts, Borlänge. I gårdens restaurang och café går det att testa strutsäggkaka, nygrillad strutsburgare eller strutsäggsglass. Gårdsbutiken rymmer olika produkter från struts, som charkprodukter och handgjorda chokladpraliner med strutsäggslikör.
 14. Murboannas, Borlänge. I gårdsbutiken Murboden finns Murboannas egna sortiment av ostar, gårdens smör och ostkaka. I restaurangen går det att äta lunch eller slå sig ner för en ostbricka.
 15. Renbiten Deli, Falun. Butiken är fylld av egenproducerat renkött, vilt, vildfångad fjällfisk och många andra delikatesser.
Korg med nyskördade grönsaker samt ostar från Murboannas.
Nyskördade grönsaker och spännande ostar är några av godsakerna som dukas upp hos producenter och gårdsbutiker.

Skördetid och utflykter hela hösten

Skördetiden fortsätter förstås även resten av hösten, även om det inte är i organiserad regi på samma sätt som under helgen med Dalarnas skördefest. Ett tips är att använda hösthelgerna till att på egen hand åka runt för att upptäcka maten och drycken i Dalarna.

Många gårdsbutiker och saluhallar har öppet hela hösten, även om öppettiderna ofta ligger i slutet av veckan och lördag-söndag. Det är med andra ord perfekt för en helgutflykt. Den som vill sätta extra guldkant på hösten bokar även in ett mysigt boende – många av dem satsar på lokala råvaror på sina menyer.

Hund blir tilldelad godis från ett marknadsstånd.
Både små och stora, två- och fyrbenta familjemedlemmar hittar säkerligen något de uppskattar under helgen.

Medlemmar i Taste of Dalarna

Samtliga aktörer i listan är medlemmar i Taste of Dalarna, ett nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.

Läs mer på tasteofdalarna.se