Carl Larsson-gården i Sundborn.

En världsunik roadtrip med smakrik guldkant

Ta sikte på några av Dalarnas – ja kanske till och med Sveriges – mest ikoniska kulturmiljöer i sommar. Bland utflyktsmålen väntar prunkande trädgårdar, världskända konstnärshem, världsarv och historiska industrimiljöer. Stanna till längs vägen för fika på ett mysigt kafé eller botanisera i en välfylld gårdsbutik. Överraskande, intressant och gott i en perfekt kombination.


Rutten sträcker sig från Avesta i söder till Älvdalen i norr. Starta vid Verket i Avesta, den slaggstenskimrande gamla järnbrukshyttan som har förvandlats från tung, sotig, mullrande industrimiljö till ett inlevelsemuseum utan dess like. Från maj till september är Verket dessutom hem för den återkommande utställningen Avesta Art, som samlar svensk och internationell samtidskonst i världsklass.

Lagom till fikadags, pausa i Dalarnas äldsta stad Hedemora och njut i trädgården på klassiska Wahlmans Hantverksbageri & Café. Fortsätt längs väg 69 och när ni ser skyltarna mot Stora Skedvi är det dags för en fullmatad avstickare. Knäckebrödsbageriet och saluhallen hos Skedvi Bröd är en matdestination utan dess like, där det går att införskaffa det mesta och det bästa i lokal matväg. Rustika Bondens lunch i restaurangen är ett hett tips.

Fikabröd på Café Wahlman i Hedemora.

Saluhallen på Skedvi Bröd i Stora Skedvi.
Wahlmans Hantverksbageri & Café i Hedemora och Skedvi Bröd i Stora Skedvi är två goda utflyktsmål i sommar. Foto: Anna Holm och Per Bifrost.

Gruvlig utsikt från sovrumsfönstret

Vidare mot Falun, där flera spännande besöksmål väntar.

Dalarnas museum går det att se världens största samling av dalahästar och kika in i Selma Lagerlöfs arbetsrum. Härifrån startar också de spännande vandringarna för barn i Världsarvsstaden Falun. Väljer du Den ljuvliga turen eller Den gruvliga turen?

I centrala Falun ligger även populära Banken Bar & Brasserie. I de magnifika gamla banklokalerna från tidigt 1900-tal serverar krögaren Ingemar Eberståhl vällagade luncher, Bankens klassiska panna och andra läckra rätter i härlig brasseriemiljö.

Nästa anhalt är Falu Gruva, där en guidad tur under jord går genom stora salar, vindlande gångar och djupa schakt. Ovan jord finns minst lika mycket att se med Gruvmuseum, butiker och promenadslingor. Här är det också läge att göra kväll och självklart är även boendet unikt. Polhem Bed & Breakfast ligger precis bredvid dagbrottet Stora Stöten, så en gruvlig utsikt garanteras.

Mat serverad på Banken Bar & Brasserie i Falun.

Utsikt över Falu Gruva med dagbrottet Stora Stöten.
Ät lunch på Banken Bar & Brasserie i centrala Falun och fortsätt sedan till Falu Gruva. Foto: Anna Holm.

Kändisjakt och prunkande trädgårdar

Nästa dag är det kändisjakt som gäller. För Carl och Karin Larsson kan inte beskrivas som annat än en av sin tids stora ikoner – och än idag inspirerar deras konstnärskap och hemmet Lilla Hyttnäs kreatörer inom alltifrån mode och inredning till färger och tapeter. Gå en guidad visning på Carl Larsson-gården i Sundborn innan det bär av norrut mot Leksand.

Välj vägen över Borlänge för ett besök på Ornässtugan, den vackert dalaröda träbyggnaden som ligger på en udde i sjön Runn. Stanna även till hos Murboannas för att fylla på ostförråden och fika med den omåttligt populära ostkakan. Den som söker något i strutsväg väljer Sahlins Struts, där gårdsbutiken är fylld av delikatesser och gårdens glass gjord på strutsägg är något utöver det vanliga.

Väl i Leksand väntar Hildasholm. I huset väntar spännande historier om läkaren Axel Munthe, hans fru Hilda och deras liv. Sommartid står den två hektar stora naturparken i full blom och runt huset finns många fantasifulla trädgårdsrum. Varje sommar ställer också ett antal skulptörer ut sina verk i parken.

Ta turistvägen mot Tällberg och checka in på Åkerblads Hotell & Gästgiveri, Hotell Villa Långbers eller Dalecarlia Hotel & Spa. Låt kvällen bli en njutning för alla sinnen, slå er ner i restaurangen med utsikt över Siljan samtidigt som kocken lockar med lokala smakupplevelser.

Carl Larsson-gården i Sundborn.

Hildasholm i Leksand.
Både Carl Larsson-gården i Sundborn och Hildasholm i Leksand lockar med härligt grönskande trädgårdar. Foto: Anna Holm.

Internationella storverk

Fortsätt sedan resan i Siljansbygden. När du kör genom Rättvik så passa på att göra ett stopp hos Rättviks Tunnbrödsbageri och hos Handslaget där du hittar läckerheter från Björgårdens syltmakeri. I Nusnäs tillverkas världens kanske mest kända häst – dalahästen. Hos Nils Olsson Dalahästar går det att följa tillverkningen på riktigt nära håll. I Mora väntar ännu mer kultur av internationell standard. På Zornmuseet finns världens största samling av Anders Zorns verk. I direkt anslutning till museet kan ni besöka Zorngården där makarna Anders och Emma Zorn bodde. 

I Älvdalen, ytterligare en bit norrut, väntar Kulturresans nionde besöksmål. Porfyr- och Hagströmmuseet samlar en unik kombination av lokala industri- och kulturskatter, där både porfyren och Hagströms musikinstrument exporterats från Älvdalen och ut i världen.

Full av nya intryck, kunskaper och lokala guldkorn är det dags att landa på Mora Hotell. Köket är välkänt för sina förstklassiga smakupplevelser där stor vikt läggs vid att använda råvaror från lokala producenter. Summera roadtripen på terrassen, med något gott att dricka och på första parkett för en magisk solnedgång över Siljan.

Täljer dalahästar på Nils Olsson Dalahästar i Nusnäs.

Frukostbuffé på Mora Hotell i Mora.
Se tillverkningen av dalahästar i Nusnäs och avrunda roadtripen med skönt häng på Mora Hotell. Foto: Richard Lindor och Joakim Norenius.

Taste of Dalarna

Ett nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.

Hitta fler goda stopp längs vägen på tasteofdalarna.se.

Kulturresan

En guide till nio av Dalarnas mest unika och ikoniska kulturmiljöer, med nedslag på platser som avslöjar spännande delar av Sveriges historia. Utforska autentiska platser, kliv in i konstnärshem, världsarv och historiska industrimiljöer.

Läs mer på visitdalarna.se/kulturresan.

Kulturpasset i Dalarna.
I Kulturpasset finns rabatter och erbjudanden hos de nio besöksmålen i Kulturresan. Samla en stämpel på varje plats och få en specialdesignad dalahäst när passet är fullstämplat.