Renar på vinterväg.

Dalafjällens bucketlist – 10 tips på saker att göra i vinter

Norra Dalarna bjuder in till en vinterdröm oavsett om du är en entusiastisk skidåkare, naturälskare eller gourmand. Här är 10 tips för att göra din vintersemester (eller kanske workation?) minnesvärd.


Alpina skidåkare i Dalafjällen.
Foto: Alexander Neimert.

1. Åk skidor

Upptäck de härliga skidorterna i norra Dalarna och glid nedför välpreparerade backar. Sälen är en klassiker för många och bjuder på pister för alla nivåer. Nordost om Sälen hittar du en annan klassisk skidort och även här finns det något för alla, har du besökt Idre Fjäll, Idre Himmelfjäll eller Fjätervålen?

Bildkollage.
Foto: Mountain Lodge, Rania Rönntoft.

2. Bo bekvämt

Efter en dag full av äventyr kan du koppla av på några av dalafjällens mest bekväma boenden. Från pittoreska fjällstugor till lyxiga hotell, finns det alternativ för alla smaker. Här är några tips: Mountain Lodge, Olarsgården och Hotell Kurbits i Sälen. Pernilla Wiberg Hotel i Idre och Storsätra Fjällhotel och Lövåsgården i Grövelsjön. 

3. Åk skoter

Följ med erfarna guider ut på de snöklädda vidderna och upptäck fjällvärlden på skoter. Har du med dig egen skoter är Särna ett omtyckt skoterparadis att utgå från.    

4. Ät gott

Njut av kulinariska upplevelser med smaker från fjällvärlden. Utforska restauranger som sätter de lokala råvarorna i centrum och passa på att köpa med dig lokala delikatesser hem. Taste of Dalarna guidar dig till guldkornen på Dalarnas matkarta.

Bildkollage.
Foto: Frans Björklund.

5. Njut i en solgrop

Upplev den ljuva känslan av solen på ditt ansikte i en solgrop under vårvintern. Dalafjällen erbjuder magnifika platser där du kan njuta av solens värmande återkomst och den fantastiska utsikten. 

6. Se renar vandra fritt

Ta chansen att se renar som vandrar fritt längs vägar och skidspår i Idre och Grövelsjön. En unik och naturnära upplevelse. Kom ihåg att visa respekt för renarna och deras skötare, håll avstånd och rör dig lugnt. 

7. Gå på tur

Ge dig ut på fjället och upplev den friska luften och den slående utsikten. Gå på topptur eller ge dig ut med turskidor tillsammans med en guide för bästa upplevelsen.  

Bildkollage på samiska saker.
Foto: Anna Holm

8. Lär mer om samiska traditioner

I Dalarna finns Sveriges sydligaste sameby och här kan du uppleva samisk kultur på nära håll. Boka en upplevelse med guide och missa inte att besöka Renbitens butik för att köpa med dig samiska godsaker och hantverk hem.  

9. Testa snöskor

Upplev fjällen på ett annorlunda sätt genom att testa snöskor. Ta med picknick och gott sällskap och njut av en rogivande tur i vacker natur.  

10. Besök en nationalpark

I fjällen hittas två av Dalarnas nationalparker. Utforska populära Fulufjället vintertid eller skida till Sveriges mest otillgängliga nationalpark Töfsingdalen i Grövelsjön. Följ med EcoAdventure eller Experience Grövelsjön på oförglömliga äventyr.