En familj njuter av picknick utomhus.

Packa för sommarpicknick med dalasmak

Det mesta smakar bättre utomhus och sommartid finns det gott om härliga platser att breda ut picknickfilten på. Fyll korgen eller ryggsäcken med en plockbuffé av goda lokala smaker. Korv, ost och bröd utgör grunden och därefter blir tillbehör och en söt avslutning pricken över i. Här har vi samlat ett axplock av sommarens måsten från det lokala nätverket Taste of Dalarna.


Sommaren är här och allt mer tid spenderas utomhus. Även många måltider flyttar ut, kanske i ännu högre utsträckning på grund av pandemin. Utomhusmat i kombination med någon av de många vackra, häftiga, maffiga och spännande platser som väntar runt om i Dalarna är en given succé. Fyll picknickkorgen med extra många lokala läckerheter och ge dig iväg. Ett tips är också att göra inköpen till en smakrik turné i sig. Flera av aktörerna har gårdsbutiker, gårdskaféer eller försäljning där du kan köpa produkterna direkt.

Många har även webbshop eller hemleverans, så att du kan få en smakbit från Dalarna även om du inte har möjlighet att besöka dem live just nu.

Picknick med utsikt i Tällberg.
Picknicken smakar extra gott med fin utsikt som krydda, som här i Tällberg med utsikt över Siljan. Foto: Per Bifrost.

1. Börja med osten

Låt osten utgöra grunden och bygg utifrån ostar med olika karaktär, konsistens och smak. Våga prova nya sorter och utmana smaklökarna. Murboannas Ost har tillverkning och gårdsbutik utanför Borlänge. I deras sortiment finns ostar som är hårda och mjuka, milda och smakrika. Koppslahyttans Underbara är till exempel en mild och krämig vitmögelost av camembert-typ och den som vill ha lite starkare smak siktar in sig på den lagrade blåmögelosten Frostbos fina. Båda gör sig perfekt med en god marmelad. Även Hansjö Mejeri, ett litet lokalt hantverksmejeri, har småskalig tillverkning av vit- och blåmögelostar, hårdost, grillost och mycket mer. Allt görs på gårdens egna KRAV-märkta komjölk.

Ostar från Murboannas Ost.
Många spännande och smakrika ostar från Murboannas Ost. Passa på att besöka gårdsbutiken och -caféet utanför Borlänge. Foto: Murboannas.

2. Smakrika charkuterier

Efter osten är det dags för charkuterierna och även här går det att verkligen vidga sina smakmässiga vyer. Vad sägs till exempel om att testa något i strutsväg? Sahlins Struts utanför Borlänge har både gårdsbutik, mat för avhämtning och webbshop för den som vill testa den unika delikatessen i olika form. Fyll din charkbricka med rökt eller lufttorkat strutskött, gårdens egen strutskorv och den prisbelönta strutsleverpastejen. Addera vilda smaker av ren i form av korv eller torkat kött från Renbiten Deli i Falun eller från butiken i Grövelsjön samt olika lokala chark- och rökeriprodukter från Rältagårdens gårdsbutik utanför Leksand. 

Chark från Renbiten som har en deli i Falun och gårdsbutik i Grövelsjön.
Hos Renbiten finns chark och andra vilda smaker. Besök deras deli i Falun eller butiken i Grövelsjön. Foto: Tobbe Nilsson.

3. Bröd att lägga det goda på

När det så är dags att faktiskt börja plocka behövs ett riktigt gott bröd som komplement. Typiskt för Dalarna är tunnbröd, framför allt det mjuka. Rättviks Tunnbrödsbageri bakar alltifrån det traditionella tunnbrödet till tuttul som är smaksatt med anis och fänkål eller kavelbulle som är en större brödkaka med smör, mjöl och kryddor. Spana även in deras Tjipps, där det mjuka tunnbrödet skurits i smala bitar och penslats med olja, kryddats och därefter bränts i ugnen en gång till. Adderar garanterat en krispig touch.

På den hårda brödfronten passar knäckebrödet från Skedvi Bröd som gräddas för hand över öppen eld av bagare som tillsammans har flera hundra års erfarenhet av hantverket.

Mjukt tunnbröd från Rättviks Tunnbrödsbageri.
Mjukt tunnbröd från Rättviks Tunnbrödsbageri eller hårt knäckebröd från Skedvi Bröd är utmärkt innehåll i picknickkorgen och för att ha som grund för smörgåsar med olika pålägg. Foto: Sara Rönne.

4. Toppings från Dalarnas skogar

En mix av goda tillbehör och toppings gör picknicken komplett. Från Björgårdens syltmakeri utanför Rättvik hämtas produkter som drycker, marmelader och chutneys från dalaskogarnas välfyllda skafferi. Toppa eller doppa ost, bröd och chark i olika sorters senap, senapsdressing och grillsåser från LissEllas Senap i Hedemora. Deras ”Söt och stark senap” har en lång varm eftersmak, perfekt till både korv och ost. Eller utforska nya senapsmarker med mer vilda smakkombinationer av havtorn, blåbär, lingon eller whiskey. Samtliga med världsmästarutmärkelser.

Marmelad från Björgårdens syltmakeri.
Toppa picknicken med syltar och marmelader från Björgårdens syltmakeri, som bland annat säljer sina produkter i butiken Handslaget på torget i Rättvik. Foto: Emelie Bröms.

5. En söt avslutning

Det finns alltid plats för efterrätt. Duka fram riktigt goda bullar, kakor eller bakverk från Snitths Hantverksbageri i Furudal eller Ryggåsstugan vid Snöå Bruk i Dala-Järna. 

Bakverk från Ryggåsstugan
Söta bakverk finns bland annat hos Ryggåsstugan i Dala-Järna. Foto: Ryggåsstugan.

Taste of Dalarna sätter lokal mat i fokus

Taste of Dalarna är det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, kaféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.

Läs mer och hitta alla spännande och smakrika utflyktsmål på tasteofdalarna.se