En bäck som rinner nerför fjället.

Jag älskar Dalarnas fyra årstider

För Ida Johansson har Dalarna alltid varit på hennes lista över drömplatser att bo på. Detta i konkurrens med medelhavslivet i Spanien, exotiska Kuba och vackra Norge. För Ida var inte gräset grönare i dessa länder. Nu har hon och katten flyttat in i ett hus i Sälen och jobbet som hotellchef på Olarsgården stortrivs hon med. 


Ida, som är från Skåne och uppvuxen med Österlens pittoreska vyer, blev kär i Dalarna under sina studier till reseproducent i Orsa 2013. Det var framför allt längdskidåkningen som väckte drömmen om att bo på en plats med naturen runt husknuten. 

Ida Johansson och interiör från Olarsgården med stor dubbelsäng och restaurang.
Foto: Olarsgåden

– I Skåne hade vi i bästa fall snö under en vecka, då skyndade vi oss ut för att åka på skidorna som vi ärvt från kusinerna i Dalsland. Sedan dess har det blivit flera Tjejvasalopp och i år blev det Vasaloppet.  

– Jag har alltid valt arbete utifrån var jag vill bo och leva. Jag har ställt mig frågan; “Var mår jag bäst?” Utomlands tröttnade jag på solen, i Jämtland upplevde jag inte naturen som lika trygg, Dalarna var alldeles lagom, skrattar hon och berättar att hon sökte ett jobb som frukostvärdinna på Olarsgården men anställdes som hotellchef. 

Hon älskar jobbet, där det är fullt möjligt att kombinera jobb och fritid. 

– Är det en dag med mycket administration kan jag ta en paus mitt på dagen och gå upp på fjället. Jag uppskattar att det är så tydliga årstider här. För övrigt är hon en arbetsmyra, även om hon lovat sig att bara jobba hundra procent. Hon har jobbat hårt för att Olarsgården både ska kvalificera sig som ett Outdoor Qualified-boende och kunna ingå i Taste of Dalarna.  

Boende för outdooraktiviteter 

– Olarsgården är en av de få i Sälen som erbjuder både boende och restaurang alla dagar under hela året. Vårt boende är perfekt för outdooraktiviteter, samtidigt som det är så mysigt här att man knappt vill gå ut. Jag föll för känslan och inredningen direkt. Sedan brinner jag för det lokala. Förra helgen bjöd restaurang Elgen på en matresa genom Dalarna. Det blev ost från Murboannas, älgtartar från Sälen, strutsburgare från Sahlins Struts, bär från fjället och lokala ölsorter till varje rätt. 

Fint upplagd mat på restaurangen och cykling på fjället.
Foto: Olarsgården och Erik Kilström

Cyklingen tycker hon är spännande och Sälen har verkligen etablerat sig som en cykeldestination.  

– Personligen gillar jag eMTB och vi har ett samarbete med Kaisers skidbod på Sälfjällstorget som både hyr ut cyklar, reparerar och har utrustning som hör till cykeläventyret. Vi kommer fortsätta att utvecklas. Möjligheten att njuta av fjället på cykel och sedan landa här på Olarsgården och äta gott är uppskattat. Vi har faktiskt gäster som kommer på egen hand, de tycker att folk är lättpratade. Jag tror folk slappnar av helt enkelt, säger Ida som känner att hon kommit till Sälen för att stanna: 

– Jag har gjort ett val att må bra och mina föräldrar i Skåne tycker att det här är betydligt närmare än till Spanien, avslutar Ida. 

Läs mer om Outdoor Qualified

Taste of Dalarna - lokala smakupplevelser