På en skärbräda ligger en våffla i form av ett hjärta.

Maxa våffeldagen i Dalarna

Våffeldagen firas den 25 mars varje år och självklart passar det extra bra att njuta av de frasiga läckerheterna just den dagen. I Dalarna finns det många olika våffel­stugor, caféer och utflykts­platser där det går att hugga in på våfflor. Se vår lista med tips och sedan är det bara att välja och njuta.


Tänk på att öppettider kan variera, så säkerställ aktuell information hos respektive aktör inför ditt besök.

1. Klassiska caféer och våffelstugor

Våffelstugorna hör framför allt fjällen till, så njut av vårsolen på fäboden i Idre Fjäll eller i Sälen på Lindalens Fäbodcafé. På Dalmål Kafé & Hantverk i Tällberg har det gräddats stora, frasiga våfflor ända sedan 1953.

Läs mer: Hitta caféer och restauranger i Dalarna

Våffla med grädde och sylt.
På Idre Fjälls fäbodcafé finns våfflor för de flesta smaker, toppade med sylt, grädde, glass eller strössel. Eller kanske någon annan överraskande topping?

2. Bubbligt virala våfflor

I Ludvika, med utsikt över sjön Väsman, ligger Våffelbruket Hammarbacken. Här serveras bubbelvåfflor, matvåfflor och frasiga klassiska våfflor i spännande och nytänkande smakkombinationer. Kreativiteten flödar och ambitionen är att skapa godast möjliga våfflor – med maximal Instagramvänlighet.

Läs mer: Våffelbruket Hammarbacken

Bubbelvåfflor.
Våffelbruket Hammarbacken släpper verkligen lös våffelkreativiteten. Här finns både pulled pork-våffla, chokladvåffla och räkvåffla. Passa också på att testa de karaktäristiska bubbelvåfflorna!

3. Fixa egna våfflor och ta med ut

Grädda dina egna våfflor! Förbered hemma och ta med i matsäcken eller varför inte testa att grädda dem ute över öppen eld. Gör smeten enligt valfritt recept, häll upp i en flaska och stoppa ner i ryggsäcken.

Väl på plats, när elden sprakar och våffeljärnet är varmt, är det bara att hälla lämplig mängd direkt ner i järnet. Grädde, sylt och annan topping tas med i små burkar.

Runt om i Dalarna finns mer än 360 naturreservat att utforska. Ta sikte på ett av dem och fira våffeldagen i natursköna omgivningar, kanske upptäcker du ett nytt smultronställe?

Läs mer: Hitta besöksmål via Länsstyrelsen Dalarna

Våfflor över öppen eld.

Våffelsmet hälls i våffeljärn ur plastflaska.
Förbered våffelsmeten hemma, häll i en flaska och ta med på utflykten.

4. Våfflor med dalatopping

Grädde och sylt är förstås det mest klassiska att toppa sina våfflor med, men varför inte ta ut svängarna och ge våfflorna extra lokal smak av Dalarna? Björgårdens Syltmakeri levererar klassiker i form av sylt och marmelad.

Den som vill vidga de smakmässiga våffelvyerna kanske lägger på en god ost från Murboannas. Varför inte testa lokal chark? Som korv från Korvfabriken i Skattungbyn, chark från Rältagården, ren och vilt från Renbiten eller struts från Sahlins struts.

LissEllas senap står för både världsmästarsenap och olika såser. Bara fantasin sätter gränserna!

Läs mer: Lokala smaker från Taste of Dalarna

Våffla med sylt och grädde.
Burk med marmelad.
Toppa våfflorna med sylt och marmelad från dalaskogarna, ost eller någon lokalproducerad chark.