Äggkartong med fyra färska ägg i jordnära färger.

7 perfekta utflykter i påsk

Påsken står för dörren och i kombination med vårkänslor och långhelg är det ett perfekt tillfälle att planera in både en, två eller flera utflykter. Runt om i Dalarna finns mycket att se och göra. Här har vi samlat 7 aktiviteter som garanterat förgyller påsken, vare sig du tar sikte på ett mysigt kafé, en konstrunda, årets sista skidtur eller ett maffigt världsarv.


1. Vårfika

En påskfika i vårsolen är svårslaget och under långhelgen finns dessutom extra lediga dagar då det går att göra utflykter till både nya och gamla kaféfavoriter. 

Hitta kaféer i Dalarna

Kom ihåg att dubbelkolla öppettiderna hos det kafé du tar sikte på, då dessa kan variera över året.

Bord fulldukat med olika sorters bakelser och kaffekoppar.
Gör en påskutflykt till något av Dalarnas många mysiga kaféer.

2. Kickstarta Kulturresan

Kulturresan förser dig med en karta över nio av Dalarnas mest unika och ikoniska kulturmiljöer. Bland annat kan du besöka autentiska kulturmiljöer, kliva in i konstnärshem, besöka världsarv och ta del av fantastiska berättelser om Dalarna.

Zornmuseet, Carl Larsson-gården, Dalarnas museum och Nils Olsson Dalahästar har öppet året runt, så packa Kulturpasset, som ger dig extra fina erbjudanden på varje plats, och ge dig iväg.

Sen är det bara att fortsätta årets mest unika roadtrip längre fram i vår och sommar, när även Verket i Avesta, Hildasholm i Leksand och Porfyrmuseet i Älvdalen öppnat för säsongen.

Här är Kulturresan

Carl Larsson-gården i Sundborn är en del av Kulturresan Dalarna.
Det välkända konstnärshemmet Carl Larsson-gården i Sundborn är en del av Kulturresan Dalarna.

3. Ladda med lokal påskmat

Påsken är en härlig mathelg där vi kan fylla påskbordet med många läckerheter. Skapa en påskmiddag eller påskbuffé utifrån lokala råvaror och produkter, där smaken av Dalarna får sätta extra guldkant på högtiden.

Låt favoriterna från Taste of Dalarna guida dig till guldkornen på Dalarnas mat- och dryckeskarta. Hos dem kan du hitta det mesta som behövs för en både god och glad påsk.

Läs mer om lokal påskmat och hitta favoriterna till påskbordet

4. Åk på konstrunda

Under vår och påsk finns mycket att njuta av i Dalarna för dig som gillar konst. På flera platser anordnas så kallade konstspaningar eller konstrundor, där du bjuds in till öppna ateljéer, utställningar, verkstäder och gallerier.

Hitta påskens och vårens konstrundor

Ylva Skarps ateljé i Leksand.
Ägna påsk- och vårhelger åt att besöka lokala konstnärer, gallerier och kreatörer.

5. Påskskidåkning

I Dalarna är skidsäsongen lång och när våren närmar sig är förhållandena ofta fantastiska med goda möjligheter till fin skidåkning. Idre, Sälen och Grövelsjön lockar med njutbar skidåkning för alla smaker.

Känn vårvinterns sol värma i nacken när du susar ner för någon av fjällvärldens alla backar eller tar en tur på skidor över fjället.

Läs mer om vårvinterns skidåkning

6. Vårens första vandring

Framför allt i södra delarna av Dalarna börjar våren ge sig till känna på riktigt i påsktider. Därmed kan det vara möjligt att ta sig ut i skog och mark för att leta efter spirande vårtecken.

Kanske lyckas du få syn på de första blåsipporna eller ett gäng solgula tussilago? Tänk bara på att det fortfarande kan vara halt och blött på sina ställen, så ta kläder efter väder och var försiktig.

Läs mer om vandring i Dalarna

Två personer sitter på brygga och fikar.
Fånga vårsolen under en vandring, där snön smält bort och marken torkat upp.

7. Besök ett världsarv

Ett världsarv är en plats, ort eller miljö som på ett unikt sätt vittnar om jordens och människans historia och därför är så betydelsefull att den ska bevaras för all framtid. Världsarvet Falun bara väntar på att utforskas, så gör slag i saken redan nu i påsk och ge dig ut på upptäcktsfärd i de häftiga, historiska miljöerna.

Världsarvet Falun består av Falu Gruva, själva staden och det omkringliggande bergsmanslandskapet – med andra ord massvis med spännande besöksmål. Ta dig gärna runt på cykel eller till fots.

Läs mer om och upptäck Världsarvet Falun

Gruvmuseet vid Världsarvet Falun med stor grusplan framför.
Besök Falu Gruva och ta dig runt Stora Stöten i Världsarvet Falun.