En vacker gård i motljus vid en sjö.

Världsarvet Falun


Världsarvet Falun består av unika platser och miljöer som låter dig upptäcka hur historien format livet här och nu. Utforska den världs­kända koppar­gruvan, den charmiga trä­staden med falu­röda hus och det inbjudande bergsmans­landskapet. Allt ligger på nära avstånd och bara väntar på att upplevas.


Den tusenåriga verksam­heten vid och kring Stora Kopparberget i Falun utgör ett industri­historiskt kulturarv utan motstycke. Gruvan, staden och bergsmans­bygden utsågs till världsarv av Unesco 2001, då de anses värde­fulla för mänsklig­heten att bevara för all framtid. 

På 1600-talet producerades en tredjedel av världens koppar här och historiska bygg­nader i och runt staden vittnar om den rike­dom som gjorde Falun till en av stormakts­tidens viktigaste städer. Under flera århundraden hade Falun ett starkt inflytande på den tekniska, sociala och politiska utveck­lingen i både Sverige och Europa. 

Gör en tidsresa genom århundradena 

Gruvan 

Ett besök vid Falu Gruva är ett äventyr utöver det vanliga. Här kan du få guidade visningar på flera olika språk och ta del av aktivi­teter både under och ovan jord, året om. En guidad tur under jord tar dig genom stora salar, vindlande gångar och djupa schakt och du får höra berättel­serna om livet och arbetet i gruvan.  

Ovan jord kan du se det mäktiga dagbrottet Stora Stöten och besöka det inter­aktiva Gruvmuseet. Här finns också ett mysigt bed and breakfast, butiker, caféer och restauranger. 

Staden

Stora delar av Faluns innerstad är världsarvs­klassad. Autentiska byggnader, trästads­delar, stor­slagna kyrkor, ett pampigt rådhus och den slingrande Faluån vittnar om den storhets­tid som verkligen satte Falun på kartan.   

I stadsdelarna Elsborg, Gamla Herrgården och Östanfors finns många spår av det gamla Falun med äldre, väl­bevarade, röd­färgade trähus och byggnader av slagg­sten. Här bodde gruv­arbetare, hytt­arbetare och handels­män och gatu­namnen vittnar om gruv­industrins betydelse. Ta en promenad, utforska omgiv­ningarna och försök före­ställa dig myllret på de rost­röks­fyllda gatorna när det begav sig.  

Sommartid ges tillfälle till många populära stads­vandringar. Ta sällskap med en guide och hör roliga och spännande historier om allt som präglat Falu stad, som kända person­lig­heter, rödfärg och falukorv.  

Bergsmansbygden

Bergsmän drev hyttor för att framställa koppar och ägde andelar i Falu Gruva. De lät bygga ståtliga gårdar med vackra träd­gårdar utanför centrala Falun för att und­komma rost­röken som låg som ett lock över staden. De flesta bergsmans­gårdar är idag privat­ägda, men Stabergs bergsmansgård, Stora Hyttnäs i Sundborn och Linnés bröllopsstuga håller öppet för besök. Insup världsarvs­atmosfären och njut av de vackra träd­gårdarna. 

Längs vandringsleden Vattnets väg till gruvan, eller den lättcyklade turen runt sjön Varpan, kan du upptäcka världs­arvets magiska omgiv­ningar. Se odlingar, rester av hytt­platser och flera vackra bergsmans­gårdar. Dessa är privata och inte öppna för besökare, men det går alldeles utmärkt att uppleva dem på håll. 

Upplev Världsarvet Falun

Valda filter

Naturupplevelser i världsarvet

Evenemang i Världsarvet Falun

Valda filter