Tjej som badar.

Ladda för julen: Tre mysigt vintriga weekends

Njut av lugnet, stillheten och de härliga vinterdagar som Dalarna bjuder på i juletid. Lämna stress och stök hemma, för att istället checka in på hotell för en helg helt fri från måsten. Unna dig läckra middagar, mysiga julmarknader och krispiga utomhusaktiviteter. Njutningsfulla upplevelser. Här har vi samlat tre favoriter som garanterat gör att du kommer i rätt stämning inför jul.


Åkerblads i Tällberg.
Foto: Åkerblads.

1. Spa och adventsmys på Åkerblads i Tällberg

Familjeägda Åkerblads i idylliska Tällberg pyntar hotellet inför advent med allt som behövs för att komma i julstämning. Restaurangen fylls av julens dofter och smaker när köket bjuder in till det klassiska julbordet eller en meny inspirerad av säsongen.

Tjej som spaar på Åkerblads.
Foto: Anna Holm

På hotellets spaanläggning finns allt för att verkligen koppla av och njuta. Kryp ner i den helt nya utomhuskällan där du sitter i ett rykande varmt bad under bar himmel eller varva ner framför brasan i SPA-loungen eller i relaxen vid inomhuspoolen. 

Passa på att uppleva den pittoreska byn Tällberg med sina röda trähus och slående utsikt över närliggande Siljan. Under en adventshelg på Åkerblads erbjuder hotellet en kulturvandring i byn tillsammans med guide. Visste du förresten att Åkerblads är Tällbergs äldsta gård med anor från 1400-talet och att familjen funnits på platsen i 22 generationer?

Boka paket på Åkerblads

2. Adventsweekend i Världsarvet Falun

Världsarvsstaden Falun är den perfekta weekendstaden, med en skön mix av natur och kultur. Börja besöket vid Falu Gruva och följ med på en guidad visning. Har du turen att vara på plats den andra söndagen i advent kan du uppleva den mysiga julmarknaden då hela Gruvplatsen fylls med lokalt hantverk och delikatesser från olika delar av Dalarna.

Bilder över Falu gruva.
Foto: Sara Rönne och Per Eriksson

Fortsätt med en eftermiddag i staden, strosa runt bland butiker och njut en stunds avkoppling på något av de caféer som serverar sin egenkomponerade världsarvsbakelse. Framåt seneftermiddagen finns möjlighet att följa med på en glöggvandring – en stadsvandring längs gator och gränder i skenet av de handhållna lyktorna.

Bo på hotell eller B&B i hjärtat av världsarvet och vakna utvilad för ytterligare en dag av upplevelser. Besök det kända konstnärshemmet Carl Larsson-gården som har visningar året om eller ta del av Dalarnas museums utställningar om dalahästar, dalmåleri, dräkter och textil bland mycket annat. Eller ge dig ut på längdskidor i nationalarenan Lugnet och avsluta dagen i det nya badhuset med en relax som riktigt andas världsarv. Missa inte basturitualen aufguss!

Läs mer om Världsarvet

Världsarvet Falun.
Foto: Elin Alsiok.

3. Jul- och nyårsfirande i fjällen hos STF Grövelsjön

Snövita fjällvidder som breder ut sig och en härlig brasa som erbjuder sprakande värme i samlingsrummen, det väntar för den som vill fira högtiderna på STF Grövelsjön.  
På fjällstationen upplever du lugnet och kan bara njuta av den stämningsfulla tiden. På dagarna finns möjlighet att uppleva vinterlandskapet, bland annat erbjuds guidade turer på längdskidor. 

I den KRAV-certifierade restaurangen bjuds du på vällagad mat med lokala smaker och hembakat bröd till frukosten. Till jul står både julfrukost, julbrunch och det traditionella julbordet på menyn. Till nyår väntar en festlig middag innan det nya året skålas in.

Boka jul & nyårspaket

Bildkollage över STF Grövelsjön Fjällstation.
Foto: Johan Persson och Anna Holm.