Hantverksbod i Tällberg under jul.

Ladda för julen: Tre mysigt vintriga weekends

Njut av lugnet, stillheten och de härliga vinterdagar som Dalarna bjuder på inför jul. Lämna stress och stök hemma, för att istället checka in på hotell för en helg helt fri från måsten. Unna dig läckra middagar, mysiga julmarknader och krispiga utomhusaktiviteter. Här har vi samlat tre ställen som garanterat gör att du kommer i rätt stämning inför jul.


1. Adventshelg på Villa Långbers

Samla familj och vänner för att spendera en adventshelg på Villa Långbers i idylliska Tällberg. Här spenderar du mysiga vinterdagar i klassisk dalamiljö, med milsvid utsikt över Siljan. Vid ankomst på fredagen möts du av fika med kaffe eller te, innan det är dags att landa på rummet. När du är hemmastadd är det dags för kvällens trerätters middag i hotellets restaurang.

Därefter väntar en helg som garanterat kommer sätta stämningen inför jul. Efter lördagens frukost, ta en härlig vinterpromenad i de vackra omgivningarna. Passa på att besöka byns trevliga butiker och handla årets julklappar. På Klockargården är det extra mycket julstämning alla adventshelger, när de små bodarna på Hantverksgården öppnar upp för julmarknad alla helger i advent.

Kliv in i värmen på hotellet igen, för eftermiddagsfika med ostbricka. Därefter är det bara att göra dig redo för kvällens julmiddag, som består av fyra serveringar med kända smaker i lekfull tappning.

Läs mer och boka på Villa Långbers hemsida.

Entrén till hotell Villa Långbers i Tällberg.
Lounge och matsal på hotell Villa Långbers i Tällberg.

2. Stämningsfullt på Orsa Järnvägshotell

När järnvägen kom till Orsa för ungefär 125 år sedan byggdes Orsa Järnvägshotell, som sedan dess välkomnat gäster från när och fjärran till den lilla byn i de djupa dalaskogarna. Mycket har hänt både i världen och på hotellet sedan slutet av 1800-talet, men verksamheten har bestått och hotellet har nu renoverats med stor inspiration från sin historia. Rummen andas avslappnad elegans och även om det är lockande att enbart stanna på hotellrummet finns det mycket att se och göra i omgivningarna.

Vintertid är skidåkning en given aktivitet, speciellt på de snösäkra höjderna i närliggande Orsa Grönklitt. Likaså är den mysiga fäbodbyn Fryksås ett utflyktsmåste. Njut av fika eller frasig våffellunch samtidigt som du blickar ut över de magnifika vyerna över Orsasjön och Siljan. På väg tillbaka till hotellet är ett tips att stanna till i byn Hansjö. Införskaffa julklapparna bland det härliga myllret i Hansjö Lanthandel och testa ostar och yoghurt från Hansjö Mejeri.

Tillbaka på hotellet är det dags att njuta av kvällens middag. I koket dominerar närproducerat och lokalt i så stor utsträckning som möjligt. Kockarna jobbar med råvaror efter säsong och hållbarhet som ledord, vilket innebär att de alltid försöker ta vara på hela råvaran. Restaurangens egna sommelier säkerställer att maten ackompanjeras av bästa tänkbara dryck, om så i form av ett dryckespaket, vinprovning eller bara ett litet tips under middagen.

Läs mer och boka på Orsa Järnvägshotell.

Hotellrum på Orsa Järnvägshotell.
En kvinna går i en restaurangmatsal med vackra bord, stolar och lampor.

3. Nära historien vid Falu Gruva

Falun är den perfekta weekendstaden, med en skön mix av natur och kultur. Att staden är ett världsarv adderar ytterligare till upplevelsen. Bo med historien runt knuten på Polhem Bed & Breakfast, alldeles bredvid Falu Gruva. Här märks historiens vingslag i såväl inredningen som atmosfären. Checka in i rum som är inspirerade av husets långa historia och uppkallade efter berömda konstmästare, som chefsingenjörerna vid gruvan kallades, och kungligheter på besök vid gruvan.

Ägna vinterdagarna åt en guidad tur i gruvan och med att utforska resten av Världsarvet Falun. I stadsdelen Östanfors väntar till exempel en annorlunda julkalender. Varje dag i advent öppnas en ny lucka – ett fönster som smyckats av de boende på olika teman. Ta en vinterpromenad och njut av julstämningen i den idylliska miljön med gamla hus och smala gränder.

Om du är på plats söndag 4 december är Falu Gruvas egen julmarknad ett måste. Det är en av våra mest populära julmarknader och för många ett givet inslag i det svenska julfirandet. Tiotusentals besökare sluter upp för att ta del av lokalt tillverkade hantverksprodukter, lyssna på julkör, smaka på julens läckerheter och insupa högtidens magi.

Läs mer om boende, guidade turer och julmarknad på Falu Gruvas hemsida.

Vintervy över Falu Gruva.
Julmarknad vid Falu Gruva.