Is som läggs på bastustenar.

Basturitual med världsarvstema

Tänk dig en varm vind med doft av bergamott, en björkruska som i hettan ger svalka och smältande snöbollar med eteriska oljor som tillsammans med episk musik vrider tillbaka klockan till 1600-talets Falu koppargruva. Hettan, stämningen och en dansant bastuvärd som svingar en stor fjäder och skapar den perfekta balansen mellan värme och svalka. Allt det här sker i en så kallad aufguss och i Falun är den unik.


Aufguss är en tysk bastutradition som blivit allt populärare. Aufguss betyder ”hälla på” och det är också vad bastuvärden som leder ritualen gör. Hon varvar vatten med eteriska oljor i snöbollar som sakta får smälta på bastulavar. De sprider dofter av lavendel, citron och basilika som också är lugnande, vitaliserande och renande. En aufguss är en magisk upplevelse, en meditation för alla sinnen som jobbar på djupet och tar hand om både kropp och själ. Ingen ritual är den andra lik, och det finns flera teman att välja bland.

Aufguss är en bastuupplevelse där en bastuvärd viftar ångor från eteriska oljor som hälls på bastulavar.
Aufguss är en bastuupplevelse där en bastuvärd viftar ångor från eteriska oljor som hälls på bastulavar. Foto: Henrik Hansson.

Varva ner och ladda upp

Efteråt lämnar gruppen bastun i tystnad för att hålla kvar upplevelsen. Vi går ut på relaxens takterrass och möts av den kyliga vinden. De upplysta hoppbackarna står ståtliga mot den kvällsmörka himlen och vi kryper ner i den varma poolen och njuter av stjärnvalvet en stund, tills någon lägger fram utmaningen att varva med kallbad. Åtta- eller tolvgradigt vatten lockar knappast en badkruka, men med pepp och glada tillrop tas de få stegen ner i det iskalla vattnet. Det kommer inget skrik, utan en förvånad tanke att det faktiskt inte var så farligt, även om det är omöjligt att stanna någon längre stund. Efteråt är känslan i kroppen ändå varm! 

Efter att ha provat klangmassage och ytterligare en guidad meditation, tvagat kroppen med saltskrubb och faktiskt även gnuggat in benen med snö i isrummet, som är det enda i sitt slag i Norden, smakar en mangosmoothie underbart.

Isrummet.
Foto: Henrik Hansson.

Sorlet i Gruvboacaféet där alla sitter i sina morgonrockar är gemytligt. Här myser par, stressade småbarnsföräldrar, upprymda kollegor och vänner med den gemensamma nämnaren att de vill vila sig från vardagen och fylla på batterierna. Här finns motionärer och elitidrottare som vill ha aktiv återhämtning som en del av träningen. En dag i veckan är även barn över åtta år välkomna för att precis som vuxna få varva ner och ladda upp.

Bildkollage.
Foto: Henrik Hansson.

Boka entré till relaxen basturitual