Två personer paddlar supbräda i Faluån.

På upptäcktsfärd genom Världsarvet Falun

Ett världsarv är så unikt att det ska bevaras för all framtid. Varför inte upptäcka  Världsarvet Faluns omvälvande historia och vackra natur till fots, med cykel eller på vattnet? Ett äventyr som passar hela familjen!


Upptäcktsfärd på Dalarnas museum

Börja din upptäcktsfärd på Dalarnas museum, mitt i centrala Falun. Här finns många spännande visningar för den som vill dröja sig kvar en stund, Selma Lagerlöfs murriga bibliotek, en utställning om världsarvet och världens största samling av dalahästar. För att bara nämna några exempel. Härifrån utgår också vandringar för barn som tar er genom världsarvsstaden.

En gruvlig och en ljuvlig tur

Mörksuggan har gömt en skatt och vill inte berätta var den finns. Som tur är har vi fått tag på en karta. ”Tassa genom Falun” är en stadsvandring under sommaren för barn mellan 4 och 10 år som visar stadens historia på ett lekfullt sätt. Vid museets entré startar även vandringar som hela familjen kan göra på egen hand med hjälp av en app och en karta, med Berguven eller geten Gull-Viva som följeslagare. Kartan hjälper er att hitta små skyltar med berättelser. Vem är det som sitter i lyktstolpen vid det pampiga rådhuset och vad gör han där? Varför luktade det så illa i Falun förr i tiden? Det blir både aha och haha, för stora och små. Slingorna startar vid museets entré, där du kan välja att ta den ljuvliga turen i historiska stadsdelar med träbebyggelse och pampiga kyrkor eller den gruvliga turen där du får uppleva historiens vingslag och det hisnande dagbrottet Stora stöten vid Falu Gruva. Här kan du gärna spendera en hel dag. Det finns aktiviteter både ovan och under jord för hela familjen.

Tre barn i gula regncaper tittar ner över Stora Stöten vid Falu Gruva.
Foto: Jeanette Hägglund, Falu Gruva.

Cykla längs historiska platser

Hyr en cykel och gör en dagstur kring sjöarna Runn, Ösjön och Vikasjön. Längs den nationellt certifierade cykelleden kan du njuta av vacker natur, badplatser och mysiga kaféer. Du kan också ta cykeln runt sjön Varpan, norr om Falun, en  lättcyklad tur där du passerar historiska platser och ståtliga gamla bergsmansgårdar. För den som vill cykla MTB är området kring Falu Gruva unikt och passar hela familjen. Lederna letar sig mellan slagghögar och rödmålade historiska byggnader. Cyklingen är relativt lätt, men ju längre ut i världsarvet du tar dig, desto mer utmanande blir stigarna.  Att cykla genom världsarvet är enkelt och det är nära mellan centrala Falun och natursköna smultronställen. Missa inte Staberg med sin röda bergsmansgård från 1700-talet, den vackra barockträdgården och lunchen på Stabergs krog.

Upptäck trästaden Falun

I Falun finns flera stadsdelar med arkitektur som påminner om hur gruvarbetare bodde för mer än 300 år sedan. Strosa runt bland kullerstensgator, trånga gränder och faluröda gamla arbetarbostäder i Elsborg, Gamla Herrgården och Östanfors. Du kan även gå en guidad stadsvandring och ta del av härliga anekdoter och spännande historier om livet i Falun förr i tiden. Det finns också flera vackra vandringsleder i Falun med omnejd. Du kan  exempelvis gå i konstnären Carl Larssons fotspår genom skogen och över berget, till den idylliska byn Sundborn. Carl Larsson-leden är nio kilometer lång.

Med aptit på Dalarna

Stanna upp och ta en paus på din upptäcktsfärd. I centrala Falun finns många restauranger och mysiga kaféer, där du kan slå dig ner och insupa  världsarvsatmosfären. Konditorierna Falu Bröd & Patisserie och Gott och Reco frestar med härliga bakverk. På Spruthuset som ligger i en vacker gammal brandstation vid Faluåns mynning serveras lokalproducerad öl och alkoholfria alternativ.

Upplev världsarvet från vattnet

Hyr en kajak eller en SUP-bräda och upplev världsarvet på vatten. Glid fram på sjön och upptäck några av Runns alla öar, kanske en stilla morgon eller en sommarkväll när himlen skiftar i rosa. I Falun kan du även ta dig fram på vattnet mitt i centrum, det går utmärkt att paddla längs Faluån. Human by Nature  erbjuder guidade turer på vatten, där du både får njuta av naturen samtidigt som en guide berättar om historien som omgärdar världsarvet och om tiden när Falun var en stormakt. En perfekt aktivitet för den som både vill ha historia och rörelse på en och samma gång. Falun erbjuder också vackra kanotleder mellan sjöarna Balungen och Runn för den som vill ta sig fram på vattnet på egen hand.

Fem personer på supbrädor som paddlar sig fram på Faluån mitt i Falu centrum förbi Spruthuset.
Foto: Anna Holm.

Vad är ett världsarv?

Vad är ett världsarv? Ett världsarv är en plats eller miljö som på ett unikt sätt vittnar om jordens och människans historia och därför är så betydelsefull att den ska bevaras för all framtid. FN-organet Unesco utser platserna och på  världsarvslistan finns bland annat pyramiderna i Egypten och kinesiska muren. I Världsarvet Falun ingår gruvan, staden och den omkringliggande  bergsmansbygden.

Upptäck mer i Världsarvet Falun