Blått vatten i gruva.

Södra Dalarnas bucketlist – 10 tips på saker att göra i vinter

Vintern i södra Dalarna erbjuder en rad fantastiska aktiviteter och sevärdheter som kommer att göra din vistelse oförglömlig. Från världens största dalahäst till härlig utförsåkning och historiska trästäder – här 10 tips till din bucketlist.


Bildkollage.
Foto: Antonia Bellskog, Sanna Landenberg.

1. Besök världens största dalahäst

Inled din resa med ett besök i Avesta, där du kommer att mötas av världens största dalahäst. Den färgglada och imponerande skulpturen är ett måste för alla konst- och kulturälskare. 

2. Se knäckebrödstillverkningen

Få en smak av det lokala köket genom att besöka Skedvi Bröd och uppleva knäckebrödstillverkningen på nära håll. En fascinerande inblick i brödtillverkningsprocessen och möjligheten att smaka på färskt bröd och inhandla andra delikatesser.

Bildkollage.
Foto: Säfsen resort, Anna Holm.

3. Skida i nationalarenan 

Om du älskar längdskidåkning är Lugnet platsen för dig. Upplev nationalarenan och njut av de vackra omgivningarna när du glider fram i de välskötta spåren. 

4. Besök trästäderna

Ge dig ut på en historisk resa genom att besöka de charmiga trästäderna Falun och Säter. Deras bevarade arkitektur och atmosfär tar dig tillbaka i tiden och ger dig en känsla av Dalarnas rika historia. 

5. Åk utför

Upplev adrenalinkicken av utförsåkning på några av de bästa skidorterna i regionen. Bjursås Berg & Sjö, Säfsen Resort och Romme Alpin erbjuder alla fantastiska möjligheter för såväl erfarna som nybörjare. 

6. Släpp lös barnen 

Besök 2047 Science Center, SnowCamp Säfsen och Dalarnas museum för roliga och lärorika aktiviteter som kommer att skapa minnen för livet. Se mer familjeaktiviteter här.

Bildkollage.
Foto: Richard Lindor, Anna Holm.

7. Gör en gruvtur

Utforska Dalarnas rika gruvhistoria genom att delta i en spännande gruvtur. Ta dig under jord och lyssna på historier om det hårda arbete som präglat regionen. Äventyrsgruvan bjuder på upplevelser för de våghalsiga och på Falu Gruva finns aktiviteter för hela familjen, både under och över jord.  

8. Åk skridskor

Ta på dig skridskorna, hjälmen och isdubbarna och ge dig ut på isen på Väsman i Hedemora eller Runn i Falun till exempel. En underbar aktivitet för hela familjen, särskilt på soliga vindstilla dagar. (Aktuella israpporter hittas lättast på Facebook)

Bildkollage.
Foto: Anna Holm.

9. Lär känna makarna Larsson

Dyk djupare in i Dalarnas konsthistoria genom att besöka Carl Larsson-gården, där Carl och Karins kreativa hem med konst och hantverk bevarats och kommer garanterat att inspirera och fascinera.

10. Flyg fram med hundspann

För en oförglömlig upplevelse, flyg fram över snön med hundspann med Below Zero Husky Tours eller Måsek’s Hundspannsäventyr. Njut av utsikten och den speciella kopplingen med naturen medan du dras fram av ivriga hundar genom vackra dalaskogar.

Passa på att även upptäcka vårt boendeutbud inför ett besök i södra Dalarna!

Se Dalarnas boendeutbud