En vit dahlia och andra vackra blommor i närbild.

3 tips för en njutbar heldag i Världsarvet Falun

I sommar kan du uppleva Världsarvet Falun på spännande guidade turer och i de spirande trädgårdarna i bergsmansbygden. Passa på att njuta av en världsarvsbakelse och avrunda dagen med en smakfull middag. Här är tre tips för en härlig heldag.


1. Vackra bergsmansbygden

Börja dagen med att insupa världsarvsatmosfären och njuta av de vackra trädgårdarna i bergsmansbygden omkring Falu stad.

Stabergs barockträdgård strax utanför Falun är ett givet stopp för alla trädgårdsfantaster. Här väntar en ståtlig och välbevarad karolinsk bergsmansgård, med en trädgård som restaurerats efter planer från 1758. Den omfattande processen att återställa trädgården inleddes i slutet av 1990-talet och pågick under flera år.

Vackra blommor vid Stabergs bergsmansgård.
Stabergs barockträdgård är väl värt ett besök.

Resultatet är slående och att promenera bland odlingarna är som att göra en tidsresa. Växterna är de som var vanliga under gårdens glansdagar, både köks- och kryddväxter och naturligtvis blommor. Passa på att njuta av äppelträdens svalkande skugga och lyssna till surret från bina i humlegården.

2. Spännande guidade turer

Nu är det dags att bege sig in till staden. I Falun upplever du ett högst levande världsarv men passa på att lära och inspireras av historien genom att följa med på någon av de guidade turerna. Stadsvandra i Selma Lagerlöfs spår eller följ med till Villastaden där Bergmästare Wetterdal och andra fina falubor huserade.

Söker du lite mer puls kan du paddla dig fram i hjärtat av världsarvet med kajak eller SUP. Med en vattenburen guidad tur får du helt nya perspektiv på omgivningarna och upplever en skön mix av kultur och uteliv.

SUP-paddling på Faluån i världsarvet Falun.
På SUP-brädor kan ni få en historisk guidning av världsarvet från vattnet.

Vill du utforska på egen hand finns möjlighet att hyra din utrustning centralt vid Faluån där en bemannad uthyrnings-hub finns.

Hitta fler guidade turer i världsarvet.

3. Gofika och en smakfull avrundning 

Gör dagen komplett med ett härligt fikastopp eller en smakfull middag som avslutning. Det finns tre världsarvsbakelser att testa där konditorierna har inspirerats av färger och former i världsarvet. Falu Bröd & Patisserie, Konditori Focus och Gott & Reco har var sin skapelse på fikamenyn.

Mat och dryck serveras på restaurang Banken i Falun.
Banken Bar & Brasserie är en perfekt plats för att avrunda en dag i världsarvet. Restaurangen är omnämnd i White Guide.

Vill du lyxa till det lite extra rekommenderas att avrunda dagen på någon av Faluns många restauranger. Varför inte testa en Falu Röd, den lokalproducerade ölen som serveras i den historiska byggnaden Spruthuset och bäst avnjuts på deras uteservering vid Faluån.

Eller känn stämningen och atmosfären hos Banken Bar & Brasserie där du tar den anrika stentrappan upp till lokalerna som tidigare huserade Falu Stads sparbank. Restaurangen finns omnämnd i White Guide och är en del av Taste of Dalarna.

Läs mer om Världsarvet Falun