Barn och vuxna vid Falu Gruva

Åk gruvtunna och klättra på gruvstegar i Falu Gruva

Såväl ovan som under jord erbjuder Falu Gruva upplevelser för stora och små besökare. Välkommen till en plats som spelat en viktig roll för Sveriges historia, ett världsarv som väcker nyfikenhet och upptäckarlust.

Aktiviteter runt Falu Gruva

Falu Gruva är så mycket mer än bara en gruva. Gruvområdet är ett stort besöksmål med aktiviteter, shopping, mat och boende. Följ med ner i gruvan och lev er in i gruvdrängarnas hårda arbete. Bland flera hundra år gamla salar och vindlande gångar får ni ta del av historier och sägner och lära er om gruvans stora betydelse för Sveriges historia.

– De flesta yngre följer med på våra vanliga gruvturer. Där berättas om livet i gruvan, om det hårda arbetet och om gruvans betydelse för både Falun och Sverige. Man får lyssna på de spännande historierna om bocken Kåre, Gruvfrun och Fet-Mats, säger Anna Björkman, verksamhetschef vid Falu Gruva.

Ovan jord väntar Gruvmuseet, där det finns gott om roliga och kluriga aktiviteter för barn.
– Här får man chans att verkligen prova på och det finns många delar där man själv är delaktig. Det går att testa äldre kläder, åka gruvtunna och klättra på gruvstegar eller sortera malm från gråberget.

Cykla, vandra eller promenera runt Falu Gruva

Det är också ett äventyr att utforska den karaktäristiska miljön runt gruvområdet till fots. Kring det gigantiska dagbrottet Stora Stöten, som är nästan hundra meter djupt, finns en promenad på knappt två kilometer. Därifrån är utsikten över dagbrottet och delar av Världsarvet Falun slående. Cykellekplatsen bakom Världsarvshuset är öppen för alla utan kostnad. Här finns spårcentralen med kartor över lederna runt gruvområdet oavsett om du vill cykla, vandra eller promenera runt Stora Stöten. 

Äta och dricka vid Falu Gruva

Om du vill fika eller ta en bit mat så finns den populära restaurangen Geschwornergården, Gjuthuset Café och Butik samt P-za som serverar schysst Pizza. I Världsarvshuset kan ni köpa souvenirer och se filmer, bildspel och utställningar om hela Världsarvet Falun. På Gruvområdet finns dessutom flera butiker med alltifrån second hand och hantverk till kläder och inredning.
Det finns med andra ord mycket att se och göra på Falu Gruva – och efter besöket kommer ni med största sannolikhet vara rikare på både kunskaper, upplevelser och härliga minnen.

Bocken Kåre, Gruvfrun och Fet-Mats

BOCKEN KÅRE För tusen år sedan betade getabocken Kåre precis där gruvan ligger idag. En dag återvände den hem med rödfärgade horn vilket väckte bondens nyfikenhet. Nästa dag följde bonden efter bocken och fick se hur den skrubbade sina horn mot den rödfärgade marken. Bonden började gräva i jorden tills han såg berget skimra och glänsa. Bocken hade lett honom till en mycket rik malmåder.

GRUVFRUN Förr i tiden trodde man att det fanns ett bergsrå i varje berg. I Falu Gruva kallas bergsrået för Gruvfrun och hon vill ha ordning och reda i berget. Så var försiktig! Gruvfrun gillar varken visslingar, svordomar eller buller.

FET-MATS År 1719 gjordes en fruktansvärd upptäckt då man under rasmassor fann liket av en ung gruvarbetare. Den enda som kände igen mannen var en gammal gumma som förklarade att det var hennes försvunne fästman. Men det märkliga var att han såg precis lika ung ut som när han försvann 42 år tidigare…

Läs mer om Falu Gruva