Ett par äter och dricker med utsikt över Falu Gruva.

Ta tåget till världsarvet: Allt på nära håll i Falun

Lämna bilen hemma och ta tåget till semestern. I Falun ligger tågstationen mitt i centrum och du har direkt tillgång till en uppsjö av saker att se och göra, bra boende och restauranger. Dessutom tar du tåget rakt in i hjärtat av det spännande och äventyrliga världsarvet. Här en guide till sommarens skönaste tågsemester.


Tågstation mitt i centrum

Faluns centralstation ligger mitt i city, vilket innebär att du kliver av tåget och rakt ut i stadens alla möjligheter, med ett stort utbud av restauranger, shopping och boende. På nära avstånd finns flera av stadens upplevelser och sevärdheter.

Ta gärna en promenad genom den vackra äldre stadsdelen Elsborg upp till Falu Gruva så är du mitt i världsarvets centrum. Här finns mycket att se och upptäcka, båda ovan och under jord.

Landskap genom tågfönster och vy över centrala Falun.
Ta tåget till Falun. Därifrån är det sedan nära till en mängd boenden, caféer, restauranger och aktiviteter.

Citynära boende

Det finns flera boenden att välja mellan i centrala Falun. Clarion Hotell Bergmästaren är ett hemtrevligt och personligt hotell där gästerna bjuds på både eftermiddagsfika och kvällsmat.

Charmiga Kopparstugans Bed & Breakfast är beläget i en gammal gruvarbetarbostad med anor från 1700-talet. Övernatta i deras nyligen renoverade rum och starta morgonen med en till stor del ekologisk frukostbuffé.

Vid Falu Gruva ligger Polhem Bed and Breakfast. Det vackra huset har anor från 1700-talet och ligger alldeles vid kanten av gruvhålet Stora Stöten. Förr i tiden bodde konstmästarna, gruvans ingenjörer här. Idag är det ett uppskattat boende där du förutom att sova gott även kan spana efter berguv, njuta av solnedgången från terrassen och uppleva hela området kring gruvan.

Hitta fler boenden i Falun.

Tre personer tittar ut över dagbrottet Stora Stöten vid Falu Gruva.
Polhem Bed & Breakfast ligger alldeles vid bredvid dagbrottet Stora Stöten och Falu Gruva.

Hyr cykel och cykla i Världsarvet

Det finns många fina cykelleder i Falun. Till exempel går Sveriges första regionala cykelled Runn runt längs sjön Runn mellan Falun och Borlänge. Hyr en cykel vid exempelvis Human by Natures uthyrnings-hub i centrala Falun, och ge dig ut på den cirka 70 km långa rundturen. Det finns informationstavlor och en markerad startplats vid Gruvan.

Läs mer om cykelturen och cykelleden Runn Runt.

Det finns även många andra fina och spännande utflyktsmål runt Falun som kan nås med cykel. Till byn Sundborn är det cirka 15 km och väl framme väntar Carl Larsson-gården, bergsmansgården Stora Hyttnäs och Konsthallen Kvarnen.

Ett annat tips är att cykla cirka 12 km till bergsmansgården Staberg i byn Kniva. Slå dig ner för lunch eller fika på Stabergs Krog och upptäck sedan den prunkande barockträdgården. Det finns även fina promenadslingor i området. Följ till exempel Korpögas stig upp på närliggande Stabergs klack och spana ut över landskapet och sjön Runn.

Tänk på att vara uppmärksam på omgivande trafik i de fall det inte finns avgränsade cykelvägar att cykla på. Använd alltid hjälm.

Kvinna cyklar genom trästadsdelen Elsborg i Falun.
Ta cykeln ut i världsarvet och utforska omgivningarna.

Stadsvandring i Falun

Sommaren 2023 går det att upptäcka Världsarvet Falun på en mängd olika guidade turer. Majoriteten av dem startar i centrum och rör sig i de centrala delarna av staden – så inget som helst behov av ytterligare transporter. Under en vandring får du inte bara upptäcka mer om staden, utan också lära dig mer om byggnader, personligheter och skeenden. När berättelserna adderas lyfts upplevelsen till nya nivåer!

Turen ”1000 år på 100 minuter” handlar till exempel om hur allting började och hur Falun kom att växa till ett viktigt nav i Sveriges historia. Det utlovas även en hel del rödmålade hus, falukorv och roliga anekdoter.

Läs mer om sommarens evenemang i Världsarvet Falun.

Paddla SUP i city

Paddla fram på SUP-bräda längs Faluån mitt i centrum. Guiderna på Human by Nature tar dig med på den världsunika "Falu City Tour", där du under en skön sommarkväll får följa med en historisk guidning och bland annat lära dig om Faluns historia och byggnaderna längs Faluån.

SUP-paddling på Faluån i världsarvet Falun.
Paddla SUP på Faluån och se centrum från vattensidan.

Caféer och restauranger i Falun

Faluns restauranger levererar ett brett utbud för såväl luncher som kvällens middagar. Bara att promenera längs gatorna på jakt efter något som ser läckert inbjudande.

I ett magnifikt hus från tidigt 1900-tal huserar två restauranger med det gemensamma namnet Banken. Namnet kommer från att lokalerna med dess pampiga entré och höga takhöjd tidigare inrymde just en bank.

I Banken Bar & Brasserie går det att hugga in på en vällagad lunch, Bankens klassiska panna eller läckra smaker från världens alla hörn. Banken Två rum & kök ligger i den gamla vaktmästarbostaden. Där njuter du av fine dining med personlig hemma-hos-känsla.

Vid tre konditorier kan du också smaka på världsarvet med en världsarvsbakelse. Falu Bröd & PatisseriKonditori Focus och Gott & Reco har var sin skapelse på fikamenyn.

Världsarvsbakelser.
Gott & Recos Världsarvsbakelse är inspirerad av Kopparberget och alla eldar som tänts i gruvan.

Det finns också god mat och gott fika på gruvområdet. Gjuthuset café & butik har en härlig uteservering med utsikt över dagbrottet Stora Stöten. Här bakas godsakerna på plats och det finns både bullar, bakelser och annat gott att välja mellan.

För den som vill ha lunch är det Geschwornergården som gäller och en pizzaupplevelse i gruvnära miljö finns hos P-za.

Hitta fler restauranger, caféer och matställen i Falun.

Mat och dryck serveras på restaurang Banken i Falun.
Slå dig ner på någon av de många caféer och restauranger som finns i centrala Falun.

Vad är ett världsarv?

I Världsarvet Falun ingår gruvan, staden och det omkringliggande bergsmanslandskapet. Ett världsarv är en plats eller miljö som på ett unikt sätt vittnar om jordens och människans historia och därför är så betydelsefull att den ska bevaras för all framtid. FN-organet Unesco utser platserna och på Världsarvslistan finns bland annat pyramiderna i Egypten och kinesiska muren.

Vy över sjö och trähus i solnedgången.
I Världsarvet Falun ingår staden, gruvan och bergsmanslandskapet.