En grupp paddlar SUP i vattnet framför ett rött hus.

Cykla, vandra eller paddla i Världsarvet Falun

Ett världsarv är en plats, ort eller miljö som på ett unikt sätt vittnar om jordens och människans historia och därför är så betydelsefull att den ska bevaras för all framtid. Men varför vänta på framtiden? Idag finns det många sätt att uppleva Världsarvet Faluns långa och unika historia, naturupplevelser och sportigare aktiviteter har blivit allt mer populärt. Ta med cykeln, vandringskängorna eller paddeln och ge dig ut på upptäcktsfärd i sommar.


Starta din resa i Världsarvet Falun med en dos kulturhistoria på Falu Gruva, Carl Larsson-gården eller Dalarnas museum, innan du tar dig vidare ut på äventyr till fots, på cykel eller i kanot på Faluns vattenvägar.

Upptäck staden

De tre arbetarstadsdelarna Elsborg, Gamla Herrgården och Östanfors ingår i den välbevarade Trästaden Falun. Här finns mycket av den ursprungliga arkitekturen kvar och påminner om hur gruv- och hyttarbetare bodde för mer än 300 år sedan. Ta en promenad, utforska omgivningarna och försök föreställa dig myllret på de roströksfyllda gatorna när det begav sig.

I centrala Falun finns en mängd restauranger och caféer där du kan slå dig ner och insupa världsarvsatmosfären. Vill du baka din egen historiska kaka? Dalarnas museum delar med sig av recept på Falu-struvor, Selma Ströms bärkaka eller "suckerbrödh" – plus en hel del spännande berättelser från förr.

Vid tre konditorier kan du också smaka på världsarvet med en världsarvsbakelse. Falu Bröd & Patisseri, Konditori Focus och Gott & Reco har var sin skapelse på fikamenyn.  

Världsarvsbakelsen.
Gott & Recos Världsarvsbakelse är inspirerad av Kopparberget och alla eldar som tänts i gruvan. Foto: Anna Holm.

Sommartid äger många stämningsfulla och färgsprakande evenemang rum och det ges tillfälle till en mängd populära stadsvandringar. Om du tar sällskap med en guide får du lära dig ännu mer, höra roliga anekdoter och spännande historier om Falu stad. Det kommer garanterat att bli både 1600-tal, kända personligheter, rödfärg och falukorv.

Eller, varför inte välja en vattenburen guidad tur samtidigt som du paddlar fram i kanot eller på SUP-bräda längs Faluns vattenvägar? Här pratar vi nya perspektiv på omgivningarna i en skön mix av kultur och uteliv.

En grupp paddlar SUP på ån i centrala Falun.

Collage: En porlande skogsbäck och en lila blomma.
I Världsarvet Falun ingår staden, gruvan och det omkringliggande vackra bergsmanslandskapet. Foton: Anna Holm.

Alla vattenvägar bär till gruvan

Rinnande vatten var en förutsättning för att driva pumpar och vattenhjul vid Falu Gruva. Vandra längs de vägar som vattnet en gång färdades och upptäck samtidigt världsarvets magiska omgivningar förbi gamla hyttplatser, bergsmansgårdar, dammar och dammhus. 

Det finns totalt tre mil vandringsleder fördelade på flera olika slingor. Du vandrar på framröjda stigar och vägar, med informativa skyltar och rastplatser där du kan stanna för en fikapaus. Ladda ner kartan över ”Vattnets väg till gruvan” eller hämta ett fysiskt exemplar i Världsarvshuset vid Falu Gruva.

Tre personer lutar sig mot staketet ovanför dagbrottet Stora Stöten vid Falu Gruva.

Collage: Ett par som vandrar, och två killar på cykel vid en fårhage.
Utforska världsarvet Falun till fots eller cykel. Foton: Anna Holm och Erik Kilström.

Cykla i vackra bergsmansbygder

Hyr en cykel och ta dig runt i bergsmanslandskapet som omger Falu stad samtidigt som du upptäcker de vackra miljöerna. Här finns många platser som inte bara andas historia, utan är allmänt njutbara att vistas i.

Ett tips är sträckan runt sjön Varpan strax norr om centrala Falun. Längs vägen passerar du ett flertal bergsmansgårdar. Dessa är privata och inte öppna för besökare, men det går alldeles utmärkt att uppleva dem på håll. Cykla på egen hand eller följ med på en guidad tur som ges vid några tillfällen sommartid.

Vackra blommor vid Stabergs bergsmansgård.

Vy över Stabergs bergsmansgårds stora trädgård.
Den vackra trädgården vid Stabergs bergsmansgård är väl värd ett besök. Foton: Jonas Lindgren och Per Eriksson.

Du kan också ta cykelsikte på någon av de bergsmansgårdar med sina fantastiska trädgårdar som är öppna för besökare. Utgå från centrala Falun och ta en skön cykeltur till endera Linnés bröllopsstuga, Stora Hyttnäs eller Stabergs bergsmansgård. Vill du ta en längre cykeltur är Runn Runt ett fint alternativ, en perfekt dagstur som tar dig genom sjölandskap, öppna fält och mysiga skogar. 

För mer fartfyllda, tvåhjuliga äventyr finns fina mtb-leder på Lugnet, ett av Nordens mest kompletta områden för sport och friluftsliv. Lugnet är en bra plats även för dig som gillar vandring och löpning. 

Upptäck Världsarvet Falun

Vad är ett världsarv?

Ett världsarv är en plats eller miljö som på ett unikt sätt vittnar om jordens och människans historia och därför är så betydelsefull att den ska bevaras för all framtid. 

FN-organet Unesco utser platserna och på Världsarvslistan finns bland annat pyramiderna i Egypten och kinesiska muren. I Världsarvet Falun ingår gruvan, staden och det omkringliggande bergsmanslandskapet.