Paddla SUP mitt i centrala Falun, i Världsarvet Falun.

Exotiska perspektiv på Världsarvet Falun

Sommartid paddlas det för fullt runt om i Världsarvet Falun. Kultur möter uteliv när några av stadens största besöksmål som Falu Gruva, Carl Larsson-gården och Dalarnas museum samarbetar med upplevelseentreprenören Martin Backéus. Efter en dos kulturhistoria är det bara att ta sig till kanoten eller SUP-brädan och glida vidare mot nya perspektiv på omgivningarna.


Martin Backéus pratar samtidigt som han lastar kanoter. Det är full fart med förberedelserna inför sommaren och mycket ska hinnas med.

Han driver företaget Human by Nature och erbjuder bland annat uthyrning av kanot, kajak och SUP-brädor, anordnar guidade turer och andra aktiviteter, möten och event utomhus. Navet är Sjösidan Falun, på Främby udde, några kilometer utanför centrum.

Redan innan pandemin märkte han ett ökat intresse för utomhusupplevelser. Senaste tiden har efterfrågan formligen exploderat och är större än någonsin.

– Det finns ett sug att komma ut i naturen och allt fler hittar ut till oss på Sjösidan. Nu ska vi utvidga ännu mer och i sommar kommer det att paddlas i Världsarvet. Vi samarbetar med Carl Larsson-gården, Falu Gruva och Dalarnas museum. Så först kan man gå guidad visning i till exempel gruvan och sen paddla vidare med oss direkt från centrala Falun ut mot Sjösidan.

Tittar ut över Falu Gruva, en del av Världsarvet Falun.
Besök Falu Gruva och de gamla gruvarbetarkvarteren i Falun innan du paddlar genom stan till Sjösidan där det finns boende, restaurang och fler aktiviteter.

Exotisk paddling mitt i stan

När paddlingen tar vid väntar en vattenburen guidning, där guiden berättar mer om miljöerna ni passerar, om naturen och om historien som omgärdar Världsarvet.

– Du ser Falun från en helt annan position och från vattnet får du en annan upplevelse med helt andra vyer. Sen är det ju lite läckert att ta sig fram i kajak eller SUP mitt i centrum och när man paddlar upp längs Faluån känns det nästan exotiskt.

Vissa turer kommer alltså att gå från centrala Falun, längs Faluån ut till Sjösidan. Ett annat alternativ går från Carl Larsson-gården i Sundborn via Sundbornsån till Sjösidan. Där är tanken ett riktigt heldagsäventyr.

– Här handlar det om att njuta av naturen samtidigt som en guide berättar mer om historien, platsernas koppling till gruvdriften och tiden när Falun var en stormakt. Vi försöker skapa en naturlig övergång från den guidade turen på Carl Larsson-gården och fortsätter berättelserna under paddlingen. Är man intresserad av både historia, kultur och fysisk rörelse är det en perfekt aktivitet.

Paddla SUP mitt i centrala Falun, efter ett besök på Falu Gruva eller Dalarnas museum.
Paddla SUP mitt i centrala Falun, efter ett besök på Falu Gruva eller Dalarnas museum.

Annorlunda helhetsupplevelse

Väl framme vid Sjösidan väntar ännu fler utomhusmöjligheter för den som vill förlänga äventyret, inte minst tack vare sjön Runn.

– Det är en frihetskänsla att glida runt på Runn bland öarna. Stanna till och fika eller tälta och sov över. Samtidigt ligger sjön nära stan och därmed nära andra faciliteter, som på Sjösidan där det finns både boende och mat. Martin ser fram emot sommaren, som på många sätt kommer att präglas av att Falun firar 20 år som Världsarv.

Därmed blir också samarbetet med de olika aktörerna och kombinationen av natur, kultur och historia ännu mer aktuellt.

– Det är jätteroligt att vi kommit igång, börjat knyta band och skapa gemensamma upplevelser. För att vara ute på det här sättet är det bästa av flera världar. Tid utomhus, något att göra tillsammans och ett annorlunda äventyr. Så en naturnära helhetsupplevelse helt enkelt.

Paddla kajak i Sundborn vid Carl Larsson-gården.
Gå en guidad tur på Carl Larsson-gården och se sedan trädgården från en helt annan vinkel från kajaken i Sundbornsån.

Läs mer om Sjösidan Falun, Human by Nature och möjligheterna att paddla i Världsarvet Falun.