Ost och marmelad från Dalarna uppdukat på bricka.

7 dalamåsten på julbordet

Låt Dalarna ta sin rättmätiga plats på matkartan i vinter. Köp hem lokala delikatesser till julens fester, vinterns middagar och förstås alla utflykter – för en vinterpicknick med extra god matsäck slår aldrig fel. Dalarnas producenter och mathantverkare ser till att det finns mängder av godsaker redo att avnjutas i vinter. Här har vi samlat några tips och favoriter.


Flera av våra lokala matproducenter har egna gårdsbutiker med extra öppet inför jul, där du förutom att handla lokal mat och dryck, ibland även kan titta närmare på tillverkningen. Många av produkterna finns dessutom i lokala livsmedelsbutiker, saluhallar och presentbutiker. För att inte tala om de julmarknader som sätter stämningen inför kommande högtid, där kan du självfallet hitta mycket smått och väldigt gott. Unna dig själv eller någon du tycker om en extra god och omtänksam ätbar julklapp.

1. Dalaost

Hårda eller mjuka, milda eller smakrika. Bland de dalatillverkade ostarna från Murboannas Ost finns en variant för alla tillfällen.

2. Brödigt

Tunnbröd, kavelbulle, tuttul, lur, stitjôr. Kärt bröd har många namn och i Dalarna verkar det mjuka tunnbrödet ha extra många sådana. Rättviks Tunnbrödsbageri levererar. Surdegsbrödet kommer från Kanel & Kummin Vedugnsbageri i Stora Skedvi och för den hårdare knäckevarianten, förflytta dig två kilometer längs Landsvägen för ett besök på Skedvi Bröd. Här väntar nygräddat bröd direkt från de vedeldade ugnarna. Eller botanisera bland det goda utbudet hos Wahlmans Hantverksbageri & Café i Hedemora och Snitths Hantverksbageri i Furudal.

Mjukt tunnbröd från Dalarna, bakat på Rättviks Tunnbrödsbageri.
Mjukt tunnbröd är ett måste på julbordet och hos Rättviks Tunnbrödsbageri bakas de i olika utföranden.

3. Ren och struts

Känn den vilda smaken av torkat renkött eller någon av de andra egenhändigt förädlade produkterna från Renbiten i Idre. Renbiten har även en delibutik i Falun. Eller vad sägs om strutsäggkaka, nygrillad strutsburgare eller chokladpraliner med strutsäggslikör? Besök Sahlins struts i Borlänge.

Renkött tillagat över öppen eld hos Renbiten i Idre.
Vilda smaker av ren är spännande inslag på julbordet och finns hos Renbiten, med butiker i både Grövelsjön och Falun.

4. Korv

Korvfabriken i Skattungbyn och Rältagården utanför Leksand ser till att säkra tillgången av hantverksmässigt tillverkad korv och chark. Ta vinterns korvgrillning till nya höjder.

5. Världsmästarsenap

Vad sägs om världsmästarsenap på julskinkan? Senapen från LissEllas har vunnit VM-guld hela 12 (!) gånger. Finns hos flera livsmedelsbutiker och gårdsbutiker runt om i Dalarna.

En samling burkar med senap från LissEllas bland granris och ljus.
Senapen från LissEllas är mångfaldig världsmästare och en klassiker på julbordet.

6. Skummande dryck och värmande glögg

Stjernsunds Brygghus och Oppigårds Bryggeri har en mängd spännande, ofta lokalinspirerade, smaker i sina sortiment. Underbart god och kryddig glögg hittar du hos Björgårdens syltmakeri strax norr om Rättvik.

7. Sött efter maten

Alla julbord kräver en söt avslutning. Hos Labys Choklad & Honung i Hedemora finns något gott för alla smaker.

Tänk på att öppettider kan variera beroende på säsong. Stäm alltid av uppdaterad information hos respektive aktör inför besök.

Mer mat och smak i Taste of Dalarna

Taste of Dalarna är det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och smakupplevelserna i främsta rummet.

Läs mer på tasteofdalarna.se