Paddla kajak på Runn i Dalarna.

Fors, sjö eller vildmark – Hur paddlar du?

En paddeltur kan se ut på många olika sätt. En stilla tur i kanot på en spegelblank sjö, en fartfylld forspaddling eller en tur genom orörd vildmark. Alla har de sin unika charm, men säkert är att det är en aktivitet på uppgång. Allt fler längtar efter att komma nära naturen och se världen från vattnet.


En fin och närmast meditativ helhetsupplevelse. Att tyst glida fram i en havskajak och uppleva närheten till vattnet, höra alla naturljud och bli ett med naturen. Kroppen kommer igång, även om det är upp till var och en att välja det lugna rogivande tempot eller ta sikte på ett lite svettigare träningspass.

Michael Toivo, som driver Torsångs Kajak & Äventyr utanför Borlänge, ser till att paddlingssugna besökare kommer ut för att upptäcka vattenvägarna kring Runn, Ösjön, Dalälven och Tunaån.

– Det speciella är det stora sammanhängande sjösystemet, vilket gör att det finns många olika möjligheter och rutter. Dessutom finns det flera bra fikaställen och caféer att paddla till, som Frostbrunnsdalen och Ornässtugan. Efter avslutad paddlingstur kan man också äta en pizza på restaurangen mitt emot kajakcentret eller ta en tur till Sahlins Struts för en strutsburgare, tipsar han.

Det stora och varierade sjösystemet gör också paddlingen varierad. Barnfamiljer kan lätt ta sig ut i lugnare miljöer på exempelvis Tunaån, medan längre turer lockar mer avancerade kajakister. Områdets många öar, med vindskydd och ved, gör det tacksamt för den som vill övernatta.

Michael jobbar framför allt med havskajaker, även om arsenalen också innefattar SUP-brädor, trampbåtar och ekor.

– En havskajak är en lättdriven båt, jämfört med en kanot eller kanadensare. Det gör att nybörjare snabbt kan paddla längre sträckor. Havskajaken är stabil och snabb i alla förhållanden, den klarar både vågor och alla vindförhållanden. Man kan också paddla själv med en kajak, undersöka platser, välja rutt, utan att man behöver vara överens med sin medpaddlare och komma fram till gemensamma beslut.

Paddla kajak vid Torsångs Kajakcenter utanför Borlänge.
Från Torsångs Kajak & Äventyr går det att ta sig ut på sjön Runn, som med sina många öar och vikar lockar många som vill paddla kanot eller kajak.

 

Fartfyllda forsar i Dala-Floda

Den som är sugen på forspaddling gör bäst i att ta sig till Dala-Floda. Förutom att det finns många fina forsar är de dessutom av olika karaktär. De som är nybörjare testar på sitt håll, medan de som hållit på ett tag garanterat kommer att hitta sig en härligt magpirrande utmaning.

– I Lissfors finns till exempel en fin surfvåg. Vi åker också till Nås och gör en fin tur i forsarna där på vår tvådagarskurs. I grannbyn Björbo finns lite större forsar för den som kommit längre. För den som gillar lugnare paddling finns fina sjöar och åar att paddla långfärd eller SUP-bräda på, säger Inka Gurung på Far Away Adventures, som anordnar kurser och guidade turer med paddelfokus.

I forspaddling används en kortare kajak, som är mer lättmanövrerad än en långfärdskajak. Det krävs för att i forsen snabbt kunna ändra färdriktning och svänga undan för stenar eller för att hitta in i en fin surfvåg. Men att forspaddling bara skulle handla om adrenalin är enligt Inka en myt.

– Visst är det lite mer action i forspaddling och man måste ofta ha fullt fokus genom forsarna. Men när man väl lärt sig konsten att ta sig genom vågor och valsar i en fors kan paddlingen också vara rogivande. Alla kan lära sig paddla forskajak, man måste bara våga ta steget och gå en kurs. Med en bra instruktör kan du lära dig paddla forskajak på ett par dagar.

Inka Gurung paddlar forspaddling i Dala-Floda.

Paddla SUP i Dala-Floda.
I Dala-Floda går det att paddla både forspaddling och mer lugna paddelturer på SUP-bräda.

 

Vildmarkspaddling i Malingsbo-Kloten

Längre söderut i Dalarna väntar vildare paddling. Naturreservatet Malingsbo-Kloten brukar kallas Sveriges sydligaste vildmark och med en kajak eller kanot går det snabbt att ta sig ut i orörd natur.

– Det som är häftigt är att man kan få vildmark på nära håll, vilket verkligen sticker ut på den här sydliga breddgraden. Annars måste man åka ganska långt upp i landet för att få samma orördhet, säger Mikael Nilsson, som driver Nordic Discovery och anordnar guidade naturupplevelser i området, bland annat i kanot och kajak.

Paddlingen här är ett mellanting mellan älv och sjöpaddling. Flera kanotleder är lättpaddlade, vilket passar familjer och de som vill testa paddling för första gången. Vattnet är lugnt och smalt, utan att vara strömt. Det är också lätt att gå iland, då området har flera vindskydd och iordningställda eldplatser.

– Vår kanotcentral i Kloten ligger mellan två leder, så man kan paddla både norrut och söderut. Söderut är kortare och bättre för dagsturer. Vill man ha flerdagarsturer med övernattningar är det norrut som gäller. Oavsett vilken riktning man väljer sätter vi oss alltid ner tillsammans och tittar på kartan innan avfärd. Det går att tälta eller sova ute i vindskydd, alternativt bo inomhus i någon av våra lodges.

Vildmarkspaddling i Malingsbo-Kloten i södra Dalarna.
I södra Dalarna väntar häftig, spännande och vacker vildmarkspaddling i Malingsbo-Kloten.

 

Paddling på framfart

När de tittar i paddlingens spåkula är alla tre paddlare överens om att aktiviteten går en ljus framtid till mötes. Framför allt för enkelheten, närheten till naturen och de låga trösklarna att komma igång. Michael i Torsång spår dessutom ett attitydskifte.

– Jag tror att det pågår ett skifte från att konsumera ”saker” till att konsumera upplevelser.

Även Inka i Dala-Floda tror att just upplevelserna kommer ta och få mer fokus.

– Jag tror vi kommer se fler människor framöver som paddlar SUP-bräda på små åar, yogar mitt ute på sjöar, paddlar olika slags kajaker och på mindre flottar, som packrafts, nedför forsar. Vi är så lyckligt lottade i Sverige som har så många fina vattendrag av olika slag, säger Inka.

I Malingsbo-Kloten gör Mikael sin framtidsspaning.

– Jag tror att fler kommer få upp ögonen inte bara för paddling utan för svensk natur över lag. Det är ju inte så dumt det vi har runt knuten.

Läs mer: Paddla i Dalarna.